Alarm bij Club: Deila maakt zich druk om nieuwe patron

Alarm bij Club: Deila maakt zich druk om nieuwe patron

Hugo Vetlesen liet al snel zien wat hij in huis had bij Club Brugge en hij manifesteerde zich meteen tot een van de sleutelspelers van de ploeg. Maar in absolute topvorm verkeert hij (nog) niet.

De 23-jarige wist vorig seizoen maar liefst zestien doelpunten te scoren en ook nog eens zes assists af te leveren, waarmee hij de op één na meest beslissende speler in de Eliteserien was. Voorlopig blijven de statistieken van Vetlesen nog achterwege bij Club Brugge, en is er een licht dalend vormpeil merkbaar.

Ergens is dat logisch ook, aangezien Vetlesen tot nu toe 2.150 minuten speelde in het kalenderjaar 2023, zonder een aanzienlijke rustperiode tussendoor.

Club Brugge haalt potentiële patron binnen

Club Brugge heeft tijdens de afgelopen zomertransferperiode enkele correcties doorgevoerd in de selectie om enkele zwakke punten aan te pakken.

Het vaste centrale middenveld bestaande uit Hans Vanaken, Casper Nielsen en Raphaël Onyedika begon het vorige seizoen erg veelbelovend, maar gaandeweg bleef de driehoek op het middenveld onder de verwachtingen.

Om het hart van de ploeg nieuw leven in te blazen, en de spelers individueel te prikkelen, heeft Club Brugge deze zomer gezocht naar een extra concurrent voor op het middenveld. Club Brugge vond in Hugo Vetlesen de perfecte speler die de boel moest wakker schudden.

"Hugo moet de lont in het kruit werpen", voorspelde Het Laatste Nieuws voor de start van het nieuwe seizoen. De krant richtte zich vooral tot Hans Vanaken, die zich mocht verheugen op een stevige concurrentiestrijd met de Noorse international. "Met Vetlesen heeft blauw-zwart deze keer niet de minste binnengehaald."

De 23-jarige zou op termijn wel eens de nieuwe patron van Club Brugge kunnen worden, mocht hij erin slagen om de torenhoge verwachtingen te kunnen inlossen.

All eyes on Hugo

Bij de start van het nieuwe seizoen waren de ogen bij Club Brugge gericht op Hugo Vetlesen. Hij had er vorig jaar een buitengewoon productief seizoen opzitten bij Bodo/Glimt, waarbij hij als box-to-box middenvelder maar liefst zestien doelpunten wist te scoren en daarnaast ook nog eens zes assists afleverde.

Hierdoor werd hij de op één na meest beslissende speler in de Eliteserien, na zijn teamgenoot Amahl Pellegrino. Het was dan ook geen verrassing dat Vetlesen terecht werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Noorwegen vorig seizoen.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen in België tipte Marc Degryse vijf spelers om in de gaten te houden, waaronder Kasper Dolberg (Anderlecht), George Ilenikhena (Antwerp FC), Mathias Rasmussen (Union SG) Luca Oyen (KRC Genk) en … Hugo Vetlesen (Club Brugge).

Tijdens de voorbereiding merkte Hans Vanaken op dat Vetlesen heel veel in zijn mars heeft. "Je ziet aan die jongen dat hij kan voetballen. Hij heeft een goeie balbehandeling en een leuke manier van bewegen. Hij heeft de voetbalintelligentie om het te maken bij Club Brugge", zei Vanaken aan Het Nieuwsblad.

"Onthoud die naam maar"

Hugo Vetlesen maakte direct indruk tijdens zijn eerste wedstrijden voor Club Brugge. Als invaller scoorde hij meteen bij een van zijn eerste balcontacten tegen Aarhus GF en hij toonde zijn betrokkenheid in het spel.

Vetlesen liet al snel zien wat hij in huis had bij Club Brugge en hij manifesteerde zich razendsnel. "Hugo Vetlesen - 'the new number 10'. Onthoud die naam maar," schreef Het Laatste Nieuws.

Imke Courtois was eveneens onder de indruk en verklaarde in De Zondag: "Ik geloof bij Club sterk in Vetlesen." Dennis van Wijk analyseerde in Het Nieuwsblad: "Die Vetlesen vind ik sterk - daar gaan we niet over discussiëren."

Vetlesen werd al snel gepromoveerd van invaller tot basisspeler bij Club Brugge en de dure zomeraanwinst verdrong Mats Rits uit het basiselftal. "Ronny Deila kiest resoluut voor de Noorse aanwinst Hugo Vetlesen," rapporteerde Het Nieuwsblad.

De manier waarop Vetlesen zich manifesteerde, zorgde ervoor dat het vertrek van Rits in een stroomversnelling raakte, die uiteindelijk naar Anderlecht vertrok.

Frank Buyse, senior writer bij Krant van West-Vlaanderen, is ook lovend over Vetlesen en hij benadrukt dat de zomeraanwinst de ploeg sterker maakt en zijn ploegmaats naar een hoger niveau tilt.

Statistieken blijven (nog) achterwege

Het vernieuwde centrale middenveld van Club Brugge, met Raphaël Onyedika als breker, Hans Vanaken als spelverdeler en Hugo Vetlesen als box-to-box middenvelder, heeft duidelijk gezorgd voor een frisse dynamiek.

Vetlesen heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de sleutelspelers en de motors op het middenveld. Hij onderscheidt zich door zijn individuele klasse, denkt steeds vooruit, is altijd aanspeelbaar, zet hoog druk, behoudt kalmte en overzicht, en zoekt altijd naar de meest voetballende oplossing.

Hoewel Vetlesen aanvankelijk grote indruk maakte bij zijn start bij Club Brugge en zijn hoge transferprijs van bijna 8 miljoen euro rechtvaardigde, bevindt de 23-jarige zich momenteel nog niet in absolute topvorm.

Vetlesen staat namelijk bekend om zijn groot vermogen om doelpunten te maken en assists te leveren, zoals vorig jaar in Noorwegen, waar hij de op een na meest beslissende speler van de competitie was.

Op dit moment staat zijn teller bij Club Brugge echter nog steeds op dat ene doelpunt tegen Aarhus GF, dat dateert uit eind juli.

2.150 minuten zonder vakantie

Hugo Vetlesen presteerde vorig jaar bij Bodo/Glimt met een gemiddelde van meer dan één doelpunt per twee wedstrijden, maar tot nu toe haalt hij dat hoge doelpuntenritme niet bij Club Brugge, met slechts één doelpunt in elf wedstrijden.

Zijn laatste match tegen AA Gent was zelfs als zijn zwakste wedstrijd voor Club Brugge, waarbij Vetlesen en Onyedika de grootste moeite hadden tegen Sven Kums, Julien De Sart en Hong Hyun-seok.

"Vetlesen viel me ook wat tegen: dit Club Brugge was niet zichzelf," merkte Marc Degryse op in Het Laatste Nieuws.

Een mogelijke verklaring voor de eventuele (kleine) terugval van Vetlesen zou kunnen zijn dat hij, in tegenstelling tot andere spelers, geen noemenswaardige vakantie had tijdens het afgelopen tussenseizoen.

Vetlesen speelde zijn laatste wedstrijd voor Bodo/Glimt op 28 juni, en slechts enkele dagen later maakte hij de overstap naar Club Brugge, dat op dat moment al volop bezig was met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hierdoor heeft Vetlesen tot nu toe onafgebroken 2.150 minuten gespeeld in het kalenderjaar 2023, zonder een aanzienlijke rustperiode tussendoor. "Ik had graag nog een paar extra dagen gehad," gaf Vetlesen ook aan in een interview met Het Nieuwsblad.

POLL: Wordt Vetlesen de nieuwe patron van Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"

Ancelotti heeft woord gehouden, Thibaut Courtois stond deze namiddag opnieuw onder de lat bij de ...

115
115
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd

Krijgen we toch een onwaarschijnlijke ommekeer in deze Relegation Play-Offs? Vorig weekend kon RWDM ...

92
92
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd

Zowel bovenaan als onderin stond er heel wat op het spel in de Premier League vandaag. Eerder won ...

67
67
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?

In de Europe Play-Offs staat er voor de meeste ploegen niet veel meer op het spel, buiten voor KV ...

45
45
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL

In de Premier League is de titelstrijd tussen Arsenal en Manchester City aan het uitdraaien op een ...

53
53
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

75
75
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

154
154
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

59
59
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

350
350
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

441
441
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'

Sinds de Amerikaanse eigenaars de plak zwaaien op Stamford Bridge, staat er geen maat op de ...

81
81
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'

Morgenavond staan in de Dakota Arena met Deinze en Lommel de twee hoogst geklasseerde ploegen (na ...

38
38
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

550
550
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'

RSC Anderlecht heeft in het afgelopen seizoen een enorme stap voorwaarts gezet en is eindelijk weer ...

235
235
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

321
321