Balans zomermercato: het rapport van alle topclubs in de JPL

Balans zomermercato: het rapport van alle topclubs in de JPL

Ook in België is de transfermarkt nu onherroepelijk gesloten. Hoewel er op uitgaand vlak nog altijd wat kan gebeuren staan de selecties tot nieuwjaar dus min of meer vast. Het ideale moment om de balans van de zomer op te maken. Wie zette een stap vooruit, en wie liet net wat van zijn pluimen? Het rapport van de zes topfavorieten voor de Champions Play-Offs, op alfabetische volgorde.

RSC ANDERLECHT

Na de elfde plaats van vorig seizoen mikte Anderlecht naar verluidt op een zevental versterkingen. Het duurde even alvorens Jesper Fredberg op toerental geraakte, maar het werden er uiteindelijk 11 – 13 als we Tudor Mendel en Lars Montegnies, die eerst aansluiten bij de RSCA Futures, meetellen. Voorts enkele ronkende namen zoals het Deense trio Kasper Dolberg, Kasper Schmeichel en Thomas Delaney.

Met tevens nog Justin Lonwijk, die samen met Ludwig Augustinsson het driekoppig huurlingenlegioen vervolledigt, drukte Fredberg duidelijk zijn stempel. Mats Rits en Louis Patris zijn dan weer vertrouwde gezichten, in tegenstelling tot Luis Vazquez. Anders dan Alexis Flips, die wel al flarden van zijn klasse liet zien, kon de Argentijnse spits zijn pittige prijskaartje tot hiertoe alleszins nog niet rechtvaardigen.

Brian Riemer past zijn nieuwe pionnen slechts mondjesmaat in, maar na zes speeldagen draait Paars-Wit wel netjes mee bovenin. Van de ruim 30 miljoen aan inkomsten gaf het er dan ook dik 20 opnieuw uit. Tel daarbij de stevige salarissen voor de meer ervaren nieuwkomers en het Lotto Park straalt weer van ambitie. Op papier oogt de kern geüpgraded. Nu het waarmaken op het veld, dixit Marc Coucke.

Grootste aanwinst: Thorgan Hazard

Aan keuze geen gebrek, maar Anderlecht besloot om het beste voor het laatst te bewaren. Om klokslag middernacht stelden de Brusselaars tenslotte Thorgan Hazard voor. De 47-voudig Rode Duivel wordt een van die nieuwe grootverdieners in Neerpede, al zal niemand daarom malen indien hij voorin voor de verhoopte kwaliteitsinjectie zorgt. Een stunt die de komst van Dolberg en co ruimschoots overtreft.

Grootste verlies: Bart Verbruggen

Overtollige ballast werd vakkundig gedumpt, terwijl Hendrik Van Crombrugge, Hannes Delcroix, Amir Murillo en enkele jonkies nog wat centen in het laatje brachten. Vooral dankzij de verkoop van doelman Bart Verbruggen werd de kassa echter gespijsd. Zowel diens reddingen als voetenwerk zullen niettemin worden gemist, zelfs al haalde Anderlecht met Schmeichel en Maxime Dupé twee vervangers in huis.

ANTWERP FC

Op de Bosuil bleef het voorspelde vuurwerk enigszins uit na de dubbel. Niet dat Marc Overmars zomaar bij de pakken bleef zitten: eerst brak hij het clubrecord voor de piepjonge George Ilenikhena als back-up voorin, daarna tastte Antwerp nog dieper in de buidel om Mandela Keita terug naar Deurne-Noord te lokken. Op de flanken lijkt Jacob Ondrejka een voltreffer, Chidera Ejuke moet zijn draai nog vinden.

De openstaande vacatures achterin werden dan weer ingevuld met huurlingen Soumaïla Coulibaly en lastminute aanwinst Owen Wijndal. Behalve een aantal overbodige pionnen beperkt de schade zich op uitgaand gebied tot Willian Pacho en Gaston Avila, Jean Butez en Arthur Vermeeren bleven op post. Al weegt het vertrek van Calvin Stengs allicht het zwaarst. Creativiteit op het middenveld lijkt een manco.

Een extra centrale verdediger om de blessuregolf achterin op te vangen kwam er ondanks de CL-kwalificatie en matige competitiestart evenmin bij. Paul Gheysens wil dat Antwerp zelfredzaam wordt en draaide daarom de geldkraan dicht – Overmars spendeerde zowat de helft van de 20 miljoen die hij ophaalde. De strijd op drie fronten indachtig, vorig jaar geen thema, lijkt de selectie in de breedte niet beter.

Grootste aanwinst: Soumaïla Coulibaly

Na een nochtans veelbelovend begin zakte Ondrejka al in de pikorde. De kans dat Coulibaly centraal achterin nog plaats zal moeten ruimen achten we evenwel nihil. De pas 19-jarige Fransman had amper drie optredens nodig om zijn plek op te eisen als nieuwe partner voor Toby Alderweireld. Net zoals bij Pacho lijkt diens ervaring wel een vereiste, want tegen Union bleek Coulibaly reeds een risicopatiënt.

Grootste verlies: Calvin Stengs

Nauwelijks één goal en zes assists in competitieverband, maar die naakte cijfers doen de impact van Calvin Stengs onrecht aan. Mark van Bommel vormde zijn landgenoot met de fluwelen linker met glans om tot dirigent op het middenveld. Even leek Antwerp hem definitief te kunnen strikken, helaas ijdele hoop. Voortaan zullen Jurgen Ekkelenkamp en co voor de verticaliteit en versnellingen moeten zorgen.

CLUB BRUGGE

In eigen land beleefde Club dan wel de minste campagne sinds jaren, ook deze zomer rinkelde de kassa weer in Westkapelle. Maar liefst 46 miljoen aan inkomsten, waarvan ongeveer de helft aan Igor Thiago, Hugo Vetlesen, Philip Zinckernagel en Michal Skoras werd besteed. Net zoals de teruggekeerde Maxim De Cuyper behoren die eerste drie al tot de vaste rotatie van Ronny Deila, Skoras komt er stilaan door.

Of het allemaal volstaat om orde op zaken te stellen valt voorlopig af te wachten. Blauw-Zwart begon als een wervelwind aan het seizoen, maar bij de eerste echte test ging het zondag in Gent onderuit. Vooral het hart van de verdediging roept nog steeds vraagtekens op. In plaats van de boel op te frissen gokt Vincent Mannaert daar vol op Dedryck Boyata en het jeugdige duo Jorne Spileers en Joel Ordóñez.

Om de kern op verzoek van Deila af te slanken vond Club voor het merendeel van de verschoppelingen slechts tijdelijke oplossingen, Éder Balanta werd weer opgevist. Alle posities blijven zo dubbel bezet, waarmee de kleedkamer voldoende gewapend moet zijn om de bomvolle kalender te managen. Al lijkt het verschil in kwaliteit tussen de basiself, die versterkt oogt, en hun stand-ins hier en daar aanzienlijk.

Grootste aanwinst: Hugo Vetlesen

Zijn gevoelige overstap naar Anderlecht deed even stof opwaaien, maar intussen zijn de Brugse fans Mats Rits al vergeten. Met zijn goede voetjes, slimme infiltraties en snedige tackles beschouwen zij Vetlesen als de enige échte opvolger van Ruud Vormer. Samen met Raphael Onyedika en Hans Vanaken vormt de Noor een stevige drietand op het middenveld. In de spits lijkt ook Igor Thiago zijn geld waard.

Grootste verlies: Noa Lang

Abakar Sylla en Clinton Mata werden niet vervangen. Toch kunnen we moeilijk om Noa Lang heen. De volksmenner van Jan Breydel verhuisde voor een slordige 15 miljoen naar PSV, nu al een koopje. Met goudhaantje Antonio Nusa, voor de zekerheid aangevuld met Zinckernagel, is de opvolging verzekerd. Zijn dribbels zullen echter worden gemist – net zoals zijn 38 doelpunten en 34 assists in 125 optredens.

KRC GENK

Nadat ze op een zucht van de titel strandden hielden de Limburgers tot hun eigen verbazing nagenoeg iedereen aan boord. Met uitzondering van Mike Trésor en Angelo Preciado, die opgeteld een twintigtal miljoen opleverden. Om niets aan het toeval over te laten werd met Alieu Fadera en Christopher Bonsu Baah net iets minder dan de helft van dat budget meteen opgesoupeerd aan vers bloed op de flanken.

Samen met Andi Zeqiri, nadat Paul Onuachu zijn comeback afsprong in allerijl in huis gehaald om diep in de punt Tolu Arokodare het vuur aan de schenen te leggen, is die laatste de enige debutant in onze competitie. Voor het overige zocht Dimitri de Condé zijn geluk op bekend terrein: zowel Fadera, backs Joris Kayembe en Zakaria El Ouahdi als reservekeeper Van Crombruggen zijn al langer actief in België.

Ondanks al dat aanvallend geweld blijkt vooral scoren plots een probleem in de Cegeka Arena, waar Wouter Vrancken zijn troepen opvallend traag uit de startblokken schoten. Twee jaar geleden stond de vicekampioen eveneens pal, om vervolgens het succes van de voorgaande campagne nog niet eens te benaderen. Zijn de gerichte aankopen genoeg om de typische jojobeweging dit keer te vermijden?

Grootste aanwinst: Alieu Fadera

Wat we van Zeqiri precies mogen verwachten valt lastig in te schatten, en dus valt de keuze op Fadera. Hoewel blessures hem in zijn eerste weken belemmerden wist de kwieke linksbuiten tot dusver alvast meer te bekoren dan zijn collega-nieuwkomers. Vrancken heeft nog tal van andere opties voorhanden, maar momenteel lijkt Fadera de meest aangewezen man om Trésor zijn immense schoenen te vullen.

Grootste verlies: Mike Trésor

Of kijkt Genk daarvoor eerder richting Luca Oyen, Anouar Aït El Hadj of Yira Sor? Hoe dan ook lijkt het o,s geen cadeau, want dat de assistkoning een enorme leegte achterlaat op de linkerkant staat buiten kijf – eigenlijk liet zijn afwezigheid zich de voorbije weken al voelen. Ook op stilstaande fases scheelt Trésor zijn lucratieve transfer trouwens een serieuze slok op de borrel voor de Limburgse luchtmacht.

KAA GENT

Als het van Hein Vanhaezebrouck afhangt mag het altijd nog een beetje meer zijn. Het feit dat zowel Gift Orban als Hugo Cuypers vandaag nog in Gent vertoeven blijft evenwel een onverhoopte opsteker. Joseph Okumu, Kamil Piatkowski en in mindere mate Alessio Castro-Montes en Vadis Odjidja zijn de enige significante vertrekkers. Haast uitsluitend dankzij die eerste cashten de Buffalo’s zo 15 miljoen.

Zowat de helft daarvan werd opnieuw geïnvesteerd – de overname door Sam Baro bracht geen groots offensief op gang. Ismaël Kandouss heeft tijd nodig, maar centraal achterin blijkt Tsuyoshi Watanabe nu al een schot in de roos. Net zoals linksback Archie Brown. Aan de overkant vervoegde Noah Fadiga de rangen, op het middenveld kreeg Vanhaezebrouck zijn zin met Pieter Gerkens en Omri Gandelman.

Achter een breekijzer voorin mocht hij daarentegen fluiten. Tarik Tissoudali is wel een extra troef, wie weet wanneer Laurent Depoite terug fit geraakt. Gezien het drukke schema blijft de spoeling vrij dun, zeker achterin. Nochtans greep Gent mede daardoor vorig seizoen voor de derde keer op rij naast de top vier. Nu lijkt de lat terecht hoger te liggen, maar of de selectie er werkelijk veel op is vooruitgegaan?

Grootste aanwinst: Tsuyoshi Watanabe

Een twijfelgeval tussen Watanabe en Brown, zondag tegen Club Brugge andermaal beresterk op zijn linkerflank. Omwille van zijn uitgebreidere catalogus wint de Japanner echter het pleit. Al sinds speeldag één vormt Watanabe de rots in de branding in Vanhaezebrouck zijn kenmerkende trio achterin, waarbij hij af en toe zelfs zijn goaltje meepikte. De 3,5 miljoen die Gent voor hem neertelde zijn prima besteed.

Grootste verlies: Kamil Piatkowski

Okumu lijkt een logische kandidaat, maar in zijn geval opteerden de Gentenaren graag voor de jackpot. Hoewel de polyvalente Pool niet helemaal voldoet aan Vanhaezebrouck zijn belastbaarheidscriterium had hij dan ongetwijfeld liever Piatkowski aan boord gehouden. Het draaiboek van Jordan Torunarigha leek eventjes ook te wenken, tot een permanente terugkeer uiteindelijk toch net iets te duur uitviel.

UNION SG

Niet alleen voerde Union samen met Club Brugge als enige topclub een trainerswissel door, nergens was het verloop groter dan bij het nummer drie van vorig jaar. Terwijl elders de meeste sterkhouders op post bleven zochten onder meer Victor Boniface, Teddy Teuma, Siebe Van Der Heyden, Senne Lynen en Bart Nieuwkoop andere oorden op. In totaal vloeide er zo ongeveer 35 miljoen naar het Dudenpark.

Een derde daarvan ging naar inkomend verkeer, waarvan louter Kevin Mac Allister, Charles Vanhoutte, Mathias Rasmussen en de definitief overgenomen Koki Machida een basisstek kunnen claimen. Straks komen daar wellicht Castro-Montes en recordaankoop Mohamed Amoura bij, die voorin een tandem moet vormen met Eckert Ayensa. Tenzij Kevin Rodriguez of Elton Kabanga de topschutter nog verstoot.

Voorts maakt tot dusver enkel Noah Sadiki deel uit van Alexander Blessin zijn plannen, die rustig verder bouwt op het recept van zijn voorgangers. De visie blijft ongewijzigd bij Union, dat het huzarenstukje van vorige zomer simpelweg nog eens denkt over te doen. Op basis van de eerste resultaten lijkt dat zowaar ook te lukken. Of eist het nog grotere kwaliteitsverlies dit keer toch onvermijdelijk haar tol?

Grootste aanwinst: Charles Vanhoutte

Naar goede gewoonte hangt rond veel aanwinsten nog een zweem van mysterie – alleen bij Castro-Montes weten we welk vlees we in de kuip hebben. Samen met Vanhoutte is hij de enige nieuwkomer met ervaring in de Jupiler Pro League. Die laatste lost de verwachtingen als anonieme waterdrager alleszins volledig in en lijkt goed op weg om in het fraaie rijtje met Casper Nielsen en Lynen te passen.

Grootste verlies: Teddy Teuma

Het ene afscheid viel de Brusselaars al wat zwaarder dan het andere, maar nergens was de krop in de keel groter dan bij Teuma. Behalve het sentimentele aspect was de aanvoerder sinds de promotie naar het hoogste niveau goed voor 16 goals en 24 assists in 82 duels. Eerder dit jaar nog net naast het podium van de Gouden Schoen én ei zo na Profvoetballer v/h Jaar: een smaakmaker minder op onze velden.

POLL: Wie heeft de beste zomermercato achter de rug?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'
'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'

In zijn laatste twee wedstrijden van het seizoen zal Union er nog alles aan doen om de titel binnen ...

4
4
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg

De jongste weken stormt het serieus bij Standard, met het ene na het andere doembericht over de ...

52
52
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'

FC Barcelona legde maandagavond opnieuw beslag op de tweede plaats in de Primera Division en wil die ...

57
57
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'

Na het verlies van de bekerfinale en de dramatische campagne in de Champions' Play-Offs, lijkt ...

242
242
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'

Club Brugge staat komend weekend voor de levensbelangrijke verplaatsing naar RSC Anderlecht. Bij een ...

799
799
<strong>'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'</strong>
'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'

Andri Gudjohnsen staat hoog op het verlanglijstje van AA Gent. De zoon van de legendarische Eidur ...

266
266
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"

Het seizoen in het clubvoetbal zit er bijna op, toch staat er in de Jupiler Pro League nog heel wat ...

91
91
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"

Met nog slechts twee speeldagen op de teller is de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog altijd ...

347
347
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'

Real Madrid vierde afgelopen weekend zijn 36ste landstitel. De resterende wedstrijden van de ...

218
218
'AA Gent slikt bittere pil: goudhaantje richting uitgang'
'AA Gent slikt bittere pil: goudhaantje richting uitgang'

Met het vertrek van Hein Vanhaezebrouck breekt een nieuw tijdperk aan bij AA Gent, waar Sam Baro de ...

185
185
Vandenbempt onthult details over exit Vrancken bij Genk
Vandenbempt onthult details over exit Vrancken bij Genk

AA Gent nam dinsdag al officieel afscheid van Hein Vanhaezebrouck, waarmee de deur voor Wouter ...

400
400
'Rampscenario voor Thiago: toptransfer in het gedrang?'
'Rampscenario voor Thiago: toptransfer in het gedrang?'

Daags na zijn blessure tegen Union bevestigde Club Brugge de harde diagnose voor Igor Thiago. Zijn ...

535
535
Marc Coucke krijgt opvallend vrouwelijk voorstel: "Laat maar komen!"
Marc Coucke krijgt opvallend vrouwelijk voorstel: "Laat maar komen!"

Marc Coucke is klaar om zijn hoofdstuk bij Anderlecht nu echt succesvol te maken. De eigenaar van ...

301
301
<strong>‘Exit Dolberg? Anderlecht pakt uit met vervanger’</strong>
‘Exit Dolberg? Anderlecht pakt uit met vervanger’

RSC Anderlecht heeft een opvolger gevonden voor de vertrokken topschutter S&eacute;bastien Stassin. ...

451
451
AA Gent-fans zwaaien Vanhaezebrouck uit: "Trainers komen..."
AA Gent-fans zwaaien Vanhaezebrouck uit: "Trainers komen..."

AA Gent maakte dinsdag officieel bekend dat de wegen met Hein Vanhaezebrouck na dit seizoen ...

118
118