Fredberg laat unieke buitenkans door vingers glippen

Fredberg laat unieke buitenkans door vingers glippen

Nadat hij zich tegen Charleroi op fraaie wijze tot matchwinnaar kroonde deed Francis Amuzu dat kunstje in Genk met een zo mogelijk nog knapper doelpunt ei zo na nog eens over. Anderlecht lijkt dan ook een gouden zaak te doen door de 24-jarige winger aan boord te houden. Of laat Jesper Fredberg net een unieke buitenkans door zijn vingers glippen?

"Ik blijf", schepte Amuzu in de Cegeka Arena duidelijkheid over zijn nabije toekomstplannen. Nochtans leken alle partijen bereid om bijna zes jaar na zijn debuut in de A-kern afscheid van elkaar te nemen. "Ik schat de kans op 50/50 dat hij vertrekt", aldus Brian Riemer op de internationale Deadline Day. Nu de Engelse markt gesloten is, en Nottingham Forest geen optie meer vormt, lijkt de spurtbom evenwel minder happig om op het vliegtuig richting Athene te stappen.

Momentopname

Of is het toch Anderlecht dat dwarsligt? "De speler wil weg, en wij gunnen hem de transfer" gaf Riemer aan hem niet te zullen tegenhouden. Toch verwees Fredberg een bod van Olympiakos van 6,5 miljoen naar de prullenmand. Hij verlangt minstens acht miljoen voor Amuzu, min of meer het bedrag dat Nice vorige zomer voor hem veil had. Ligt de lat daarmee dan niet te hoog? Tenslotte heeft Peter Verbeke ongetwijfeld nog altijd spijt dat hij niet inging op dat voorstel.

Toegegeven: de toenmalig CEO had zijn redenen. Zo had Paars-Wit net nog veel meer gecasht op Sergio Gomez. Met een paar cruciale Europese duels in het verschiet stelde Felice Mazzu dan ook zijn veto om diens concurrent op de linkerflank eveneens te laten gaan. Nadat hij het vorige seizoen sterk was geëindigd begon Amuzu bovendien aardig aan de campagne. Indien hij kon bevestigen dacht Verbeke het jaar nadien allicht een hogere som in de wacht te slepen.

Een plan dat grandioos mislukte. Ondanks de beloftes die toen werden gemaakt lijkt Amuzu daarom ook nu gewoon op post te blijven. En Fredberg zich dus weer aan dezelfde steen te stoten. Is de huidige vorm van Amuzu, gemiddeld betrokken bij ongeveer één doelpunt per vier matchen, immers opnieuw niet meer dan een momentopname? Riemer klaagt naar eigen zeggen niet dat hij blijft, maar dit keer is de linksbuiten zelfs geen onbetwiste titularis op zijn positie.

Loonmassa

Weliswaar mede door fysieke perikelen kreeg de afgelopen weken Benito Raman zowaar de voorkeur, die plots wél richting de uitgang wordt geduwd. Door hem in zijn laatste contractjaar te dumpen hoopt Anderlecht de loonmassa nog wat te drukken, maar hoewel zijn jaarsalaris 'slechts' de helft bedraagt van de drie miljoen die Verbeke hem zogezegd gaf weegt Amuzu nog altijd veel meer op het budget. Bovendien zal Raman een pak minder in het laatje brengen.

Door het bod op Amuzu te aanvaarden kon Fredberg dus twee vliegen in één klap slaan. Zeker omdat hij volgens Riemer niet eens op zoek moest gaan naar een alternatief. Als eventuele wisselopties voor Alexis Flips en Anders Dreyer noemde hij verrassend de polyvalente Killian Sardella en Justin Lonwijk. Al staat er misschien toch nog iets op til in het Lotto Park: naar verluidt wierpen de Brusselaars nog eens een lijntje uit naar niemand minder dan Thorgan Hazard.

Vooralsnog is hij nog te duur, en rijmen zijn voorwaarden niet met de boekhoudkundige ambities. Toch lijkt een kwaliteitsinjectie op de flank wel degelijk welkom. Niet alleen gaven Dreyer en Flips niet thuis tegen Genk, die laatste moet op het middenveld eigenlijk Yari Verschaeren vervangen als nummer 10. Nadat het zondag nagenoeg een hele wedstrijd haar meerdere moest erkennen tegen tien Limburgers blijkt een extra dosis creativiteit daar alvast meer dan welkom.

Rendement

Momenteel posteert Riemer zijn spelmakers op de flanken, waar Dreyer en Flips naar binnen knijpen om ruimte te maken voor de oprukkende backs – Sardella aan de ene kant, Ludwig Augustinsson of Moussa N’Diaye aan de overzijde. Een plaatje waar ook Hazard in past. Tot hiertoe laat de bediening voor Kasper Dolberg zo echter te wensen over. Amuzu is evenmin de man van de gemeten voorzetten, maar hij heeft tenminste een actie – en schot – in de benen.

Aan pakweg Jérémy Doku of Julien Duranville kan hij niet tippen, maar af en toe schudt Amuzu wel een straffe dribbel uit zijn mouwen. Denk maar aan zijn rush tegen Charleroi die net geen assist opleverde. Zelf liet hij toen ook een niet te missen kans liggen – efficiëntie blijft het voornaamste werkpunt. Na meer dan 200 optredens op het hoogste niveau kruist Fredberg tegen beter weten in de vingers dat daar straks eindelijk op constante basis verandering in komt.

Net als Verbeke destijds laat hij zich dus vangen aan de hype. Deels ook omdat de spoeling dun is, en betaalbare wingers met zijn profiel die de goal wél weten staan nu eenmaal niet zomaar voor het oprapen liggen. Zeker wanneer ze direct rendement moeten leveren, wat anders dan de voorbije jaren – toen de nadruk lag op meerwaarde genereren – nu wel de bedoeling lijkt. Op de lange termijn blijkt Tudor Mendel hopelijk een grotere voltreffer dan Nilson Angulo.

Breekijzer

Nu hij dan toch in Neerpede blijft kan Riemer zijn joker wel maar beter benutten. Om de nogal trage verdediging te beschermen tegen te veel ruimte in de rug opteert de coach sinds de nederlaag tegen Union voor een laag blok. Het balbezit verloochenen en speculeren op de omschakeling is één ding, maar om optimaal te profiteren van die strategie komen zaken als snelheid, diepgang en verticaliteit rond de (te) ver afzakkende Dolberg dan wel handig van pas.

Precies de troeven van Amuzu – én Raman. Dolberg, als spits zelf een halve spelverdeler, heeft nood aan zulke lopende mensen. Desnoods vanop het middenveld, zoals bij zijn vroege goal tegen Westerlo toen Théo Leoni tot aan de achterlijn infiltreerde. Met tussendoor een prima deviatie van Flips vanuit een centrale rol – Riemer zijn plannetje leek toen nog naar behoren te werken. Was hij daarom bereid zijn twee meest explosieve aanvallers te laten vertrekken?

Intussen kwam de Deen mogelijk tot het besef dat zulk een type toch geen overbodige luxe is. Raman werkt zich dan wel telkens te pletter, vermits fysieke paraatheid een van zijn stokpaardjes vormt stoort Riemer zich aan het feit dat hij zelden de 90 minuten volmaakt. En dus valt de keuze dan op Amuzu, die zowel tegen Charleroi als Genk dienst deed als blikopener. Net zoals Raman ligt een rol als supersub hem wie weet wel beter, maar of zijn waarde zo zal stijgen?

Anderlecht laat alleszins nogmaals een uitgelezen kans liggen om de kassa te spijzen. En dat terwijl de kaarten gunstiger liggen dan vorige zomer. Bij de vele nieuwkomers tot dusver duurde het vaak lang vooraleer de deals waren afgerond, maar zonder Europees voetbal – de deadline van maandag bracht geen extra druk met zich mee – heeft Fredberg nog steeds tijd om eventueel een vervanger te strikken. Mocht hij zich bedenken: de markt in Griekenland is open tot 11 september.

AD

POLL: Anderlecht had Amuzu beter verkocht voor 6,5 miljoen

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Belgische titanenstrijd, spectaculair KDB-bod'
TRANSFERUURTJE: 'Belgische titanenstrijd, spectaculair KDB-bod'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

146
146
Zirkzee ontploft helemaal: "Ontwikkeling tijdens fase bij Anderlecht"
Zirkzee ontploft helemaal: "Ontwikkeling tijdens fase bij Anderlecht"

Joshua Zirkzee heeft een heuse evolutie meegemaakt sinds hij aan de slag is gegaan bij Bologna. Kees ...

71
71
Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, hadden zij alles moeten winnen"
Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, hadden zij alles moeten winnen"

Pep Guardiola is allesbehalve tevreden met het imago van 'koopclub' dat Manchester City de laatste ...

86
86
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"

Club Brugge en Royal Union SG deelden maandagavond de punten na hun 2-2 gelijkspel. Bij de ...

309
309
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'

Het duel tussen Club Brugge en Royal Union SG van maandagavond eindigde in een 2-2 gelijkspel. De ...

614
614
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"

PSV kroonde zich enkele speeldagen geleden al tot kampioen in Nederland en dat mag gevierd worden. ...

70
70
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies

Slechts twee speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Maar nog steeds is niet ...

647
647
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht

Club Brugge is er maandag niet in geslaagd om de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te ...

624
624
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"

Kylian Mbappé heeft zijn laatste thuiswedstrijd als speler van Paris Saint-Germain afgewerkt. ...

116
116
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"

Aanstaande zondag is het zover, dan kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro ...

993
993
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent

Hein Vanhaezebrouck is bezig aan zijn afscheidstournee bij AA Gent. De Buffalo's maakten ...

287
287
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar

Het einde van het seizoen in het clubvoetbal nadert en dus worden traditiegetrouw weer de nodige ...

74
74
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League

Deze week valt het doek over de titelstrijd in de Premier League. Maar er wordt ook nog stevig ...

84
84
<strong>'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'</strong>
'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'

Met veel vertrekkende spelers bij Club Brugge deze zomer, wordt de optie van Abdelkahar Kadri (KV ...

513
513
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan

Wat al enkele weken in de lucht hing, werd dinsdagochtend ook officieel bevestigd. Zo maakte AA Gent ...

247
247