Tikkende tijdbom zorgt voor grote onrust bij Anderlecht

Tikkende tijdbom zorgt voor grote onrust bij Anderlecht

Jean Kindermans verstuurde dinsdag een eenzijdig persbericht, waarin hij zijn vertrek bij Anderlecht aankondigde, en tegelijkertijd zijn nieuwe uitdaging bij een ambitieuze Belgische club onthulde. Zowel Anderlecht en Antwerp FC, dat zijn volgende club wordt, waren niet op de hoogte van dit manoeuvre van Kindermans.
Anderlecht heeft nog geen officiële reactie gegeven op de eenzijdige communicatie van Kindermans, maar de club neemt akte van zijn beslissing. Toch is het overduidelijk dat het onverwachte manoeuvre van de huidige hoofd jeugdopleidingen voor aanzienlijke spanning binnen de club heeft gezorgd.

Twistpunten tussen Kindermans en Anderlecht

Jean Kindermans heeft bijna twee decennia lang de rol als hoofd jeugdopleiding vervuld bij Anderlecht, maar de samenwerking tussen hem en de club zal volgend jaar tot een einde komen. In november heeft Wouter Vandenhaute hem zijn C4 gegeven omdat de voorzitter vond dat Kindermans' contract niet langer marktconform zou zijn.

 
Volgens De Morgen heeft Kindermans een royaal contract bij Anderlecht, waar naar verluidt ook een bonussysteem aan gekoppeld zou zijn. Dit bonussysteem zou Kindermans toelaten om een percentage op te strijken voor elke uitgaande transfers van een jeugdproduct. De combinatie van beide (hoge) vergoedingen vond Vandenhaute echter niet kunnen.



Kindermans kreeg intern kritiek binnen de club, waarbij er werd gewezen op het verlies van verschillende toptalenten aan andere clubs, zoals Januzaj, Musonda Junior, Lavia, El Khannouss en Bounida. Vandenhaute wilde de jeugdopleiding moderniseren, onder andere met een datagedreven aanpak, terwijl Kindermans meer vertrouwt op intuïtie en gevoel.
 
Anderlecht had Kindermans wel een nieuw contractvoorstel gedaan, zij het aan verminderde financiële voorwaarden. Kindermans heeft dit voorstel echter afgewezen, omdat hij helemaal niet bereid is om concessies te doen voor een bestuur dat zijn werkwijze kennelijk niet volledig zou waarderen.

Alles en iedereen in snelheid gepakt

Jean Kindermans bevindt zich momenteel in een opzegtermijn van 18 maanden, die loopt tot 30 juni 2024. Dinsdag heeft hij echter al zijn vertrek bij Anderlecht aangekondigd, wat voor velen als een verrassing kwam, via een eenzijdig persbericht, buiten het medeweten van de club om. Opmerkelijk is dat het persbericht verspreid werd door voormalig RSCA-perschef David Steegen.
 
“Het was een eer en privilege om de opleiding van RSC Anderlecht net geen twee decennia te hebben mogen dienen. We hebben vele jonge talenten gevormd en begeleid naar de absolute top. Na mijn opzegtermijn van 18 maanden, die tot 30 juni 2024 loopt, zal ik de club bijna 20 jaar gediend hebben. Nadien ga ik een nieuwe uitdaging aan bij een ambitieuze Belgische club.”



Hoewel de naam van de nieuwe club niet in het persbericht werd genoemd, is het een publiek geheim dat die ambitieuze Belgische club Antwerp FC is. Hiermee heeft Kindermans alles en iedereen in snelheid gepakt. Dat Kindermans zou vertrekken bij Anderlecht viel te verwachten, hij werd ook genoemd bij Ajax, maar dat hij naar de Bosuil zou verhuizen, was toch wel een verrassing.

RSCA Futures afgeschermd, zelfs Antwerp verrast

Net zoals Anderlecht, bleek ook Antwerp FC volgens Het Nieuwsblad niet op de hoogte te zijn van het eenzijdige persbericht van Jean Kindermans, waarin hij zijn afscheid bij Anderlecht aankondigde, en tegelijkertijd meteen zijn nieuwe uitdaging bij een ambitieuze Belgische club onthulde.
 
Deze verrassende aankondiging doet vragen oproepen of Kindermans in staat zal zijn om zijn opzegperiode bij Anderlecht tot 30 juni 2024 uit te zitten, terwijl hij zich tegelijkertijd voorbereidt op zijn overstap naar Antwerp. De vraag rijst ook of Kindermans hiermee Anderlecht onder druk wil zetten om hem nu al uit te betalen en te laten gaan.
 
 
Anderlecht heeft nog geen officiële reactie gegeven op de eenzijdige communicatie van Kindermans, maar de club neemt akte van zijn beslissing. Toch is het overduidelijk dat het onverwachte manoeuvre van de huidige hoofd jeugdopleidingen voor aanzienlijke spanning binnen de club heeft gezorgd.
 
Bij Het Nieuwsblad wordt gesproken over “woelige tijden”. De krant merkte op dat de RSCA Futures in aanloop naar de competitiewedstrijd tegen FCV Dender zorgvuldig werden afgeschermd voor de pers. Ongetwijfeld met de bedoeling om extra opschudding en rumoer te vermijden omtrent de gevoelige Kindermans-heisa.

Katalysator van de RAFC Academy

Antwerp FC verheugt zich alvast op de komst van Jean Kindermans. In 2017 was de Antwerpse jeugdopleiding nog op sterven na dood, maar door de investeringen van voorzitter Paul Gheysens werd er een nieuwe sportieve structuur opgezet voor de jeugdopleiding, en ook aanzienlijke verbeteringen gedaan in de faciliteiten.
 
In juni 2021 werd de gloednieuwe RAFC Academy geopend, een prachtig complex waar elke Belgische topclub jaloers op mag zijn. Deze state-of-the-art jeugdaccommodatie in Antwerpen beschikt over een eigen fitnessruimte, een hardloopbaan van 70 meter, een jeugdkantine, een medische ruimte, kantoren, vergaderzalen en huiswerkklassen.



Bovendien zijn er vijftien aparte kleedkamers voor elke jeugdcategorie aanwezig. Tribune 4 fungeert als het kloppend hart van de jeugdwerking van Antwerp. Deze investering was absoluut noodzakelijk, aangezien de club op het gebied van jeugdwerking een grote achterstand moest inhalen ten opzichte van andere Belgische clubs.
 
De jeugdstrategie van Antwerp FC krijgt ook sterke steun en erkenning van Marc Overmars, die regelmatig aanwezig is langs de zijlijn van de jeugdvelden bij de Bosuil. Zijn aanwezigheid bevestigt de betrokkenheid en het belang dat de club hecht aan de ontwikkeling van jonge spelers.

Met Kindermans de volgende stap zetten

Naast het sportieve aspect zit er echter ook een duidelijk businessmodel achter deze zware investeringen in de jeugdwerking. Door talentvolle spelers uit de eigen opleiding door te laten stromen naar het eerste elftal, kan de club zowel sportief als financieel profiteren.
 
Het opleiden en verkopen van jonge spelers kan een belangrijke bron van inkomsten zijn, waardoor de investeringen in de jeugdwerking op termijn zichzelf kunnen terugverdienen. Dit sluit nauw aan bij het grotere plan van voorzitter Paul Gheysens.



Om zowel een consistente doorstroming vanuit de RAFC Academy naar het eerste elftal te bewerkstelligen als een financiële meerwaarde te creëren met betrekking tot eigen jeugdspelers, dient Antwerp FC zijn jeugdwerking nog een niveau hoger te tillen.
 
In deze ambitie wordt Jean Kindermans beschouwd als de ideale kandidaat om de rol van hoofd jeugdopleiding op zich te nemen bij de Great Old. Kindermans is een expert in het ontwikkelen van de jeugdwerking en het produceren van kwalitatieve jeugdspelers voor het eerste elftal.

Cashcow Kindermans

Jean Kindermans heeft bij Anderlecht bewezen hoe een jeugdopleiding naar een hoog niveau kan worden getild en hoe waardevolle jeugdspelers kunnen worden voortgebracht. Onder zijn leiding behaalde Anderlecht opmerkelijke sportieve successen op het gebied van jeugdwerking, doorstroming en financiële winst.
 
Jeugdspelers zoals Romelu Lukaku (1), Leander Dendoncker (2), Youri Tielemans (2) en Dennis Praet (3) werden bijvoorbeeld minstens één keer kampioen met Anderlecht. Praet werd zelfs bekroond met de Gouden Schoen, als prijs voor de voetballer in de Belgische competitie.



Deze sportieve successen vertaalden zich ook in aanzienlijke financiële voordelen voor Anderlecht. De club verdiende bijna 170 miljoen euro aan de verkoop van jeugdspelers nadat ze hun waarde hadden bewezen in het eerste elftal.
 
Urbain Haesaert, die tussen 2010 en 2018 hoofdscout was bij Anderlecht en nauw samenwerkte met Kindermans in de jeugdopleiding, ziet hem zeker slagen bij Antwerp. “Hij ontmoet er Marc Overmars en ik heb jaren met Marc gewerkt bij Ajax. Hij is een topper. Het komt goed met hem bij Antwerp”, zei Haesaert aan Sporza.

POLL: Geloof jij in een droomhuwelijk tussen Antwerp en Kindermans?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

9
9
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

155
155
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

56
56
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

54
54
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

118
118
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

209
209
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

140
140
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

424
424
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

739
739
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

243
243
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

664
664
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

628
628
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

382
382
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

532
532
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

634
634