Mannaert schiet alsnog in actie na exit Rits

Mannaert schiet alsnog in actie na exit Rits

Ronny Deila wil de brede selectie graag inkrimpen, en dus leek het huiswerk van Club Brugge langs inkomende zijde zo goed als afgerond. Alleen een centrale verdediger, bij voorkeur een linkspoot, mocht er misschien nog bij. Door het abrupte afscheid van Mats Rits, die niet op Deila zijn lijst met vertrekkers stond, ziet het er echter naar uit dat Vincent Mannaert alsnog een target mag toevoegen aan zijn shortlist. De vraag is welk profiel dan precies de voorkeur wegdraagt in Westkapelle.


Deila herhaalt dan wel tot vervelens toe dat er daar nog steeds overtollige ballast bij het huisvuil moet worden gezet, een vertrek van Rits had de coach niet in gedachten. In tegenstelling tot Kamal Sowah, Éder Balanta en een aantal jongeren die zich mogen opmaken voor nog een jaartje bij Club NXT was hij de 30-jarige middenvelder tenslotte liever niet kwijt dan rijk, zo klonk het nog vlak voor zijn exit. Zeker indien hij dan nog eens naar een rechtstreekse concurrent zoals Anderlecht zou verhuizen.

Vlucht voor Vetlesen

Met zijn doelpunt tegen Aarhus had Rits dan ook nog maar pas bewezen dat hij nog steeds een nuttige pion kan zijn. Hoewel het hem vrij weinig in de weg legde duwde Blauw-Zwart het meubelstuk daarom zeker niet zelf naar de uitgang. Behalve het financiële oogde ook het sportieve plaatje voor Rits echter aantrekkelijker in het Lotto Park, waar hij min of meer zeker is van zijn plaats. Een schril contrast met zijn situatie in Jan Breydel, waar de concurrentie deze zomer nog maar eens stevig werd aangescherpt.



Mede omdat Casper Nielsen nog maar pas terug was uit blessure begon Rits aanvankelijk als titularis aan het seizoen, maar op mum van tijd werd duidelijk dat Hugo Vetlesen zijn plaats vlug zou opeisen. Ondertussen vormt de Noorse nieuwkomer reeds een onmisbaar trio met Raphael Onyedika en Hans Vanaken. Zoals we zopas zagen in IJsland trekt Philip Zinckernagel zich bovendien eveneens op het middenveld uit de slag, eventueel met Vanaken – die donderdag thuis mocht blijven – een rijtje lager.

Rits reeds gemist

Aan opties geen gebrek dus, waardoor Rits louter nog met Nielsen zou strijden om de rol van eerste invaller – een pleit dat hij voorlopig leek te winnen. Dat hij ondanks het tumult omtrent zijn nakende overstap naar de aartsrivaal vorige week tegen KA Akureyri gewoon nog plaatsnam op de bank toonde echter al aan dat Deila nu ook niet bepaald baadt in weelde. Bewijsstuk twee volgde in IJsland, waar Vetlesen samen met Simon Mignolet als enige van de vaste basispionnen aan de aftrap verscheen.



Tot overmaat van ramp viel Nielsen uitgerekend nu uit, met Vetlesen, Zinckernagel en Shion Homma als onuitgegeven trio tot gevolg. Om bij te stellen zag Deila, die blijkbaar niet gelooft in Cisse Sandra, zich tijdens de rust genoodzaakt om Onyedika alsnog tussen de lijnen te gooien. Indien de Deen een tijdje in de lappenmand ligt bevindt Club zich in haast exact dezelfde situatie als vorig seizoen, toen Rits out was en zowel Onyedika als Nielsen bij gebrek aan wisselopties nog voor nieuwjaar werden opgebrand.

Zorgen om Nielsen

"Casper had last aan de spieren na een verkeerde beweging. We moeten de onderzoeken afwachten, maar dit baart wel zorgen", vreest Deila alleszins het ergste. Zelfs als de schade alsnog meevalt blijft Nielsen de enige back-up voor zowel Vetlesen en Onyedika. Hoewel er dus alternatieve oplossingen voorhanden zijn houdt het daarom toch een risico in om Rits niet te vervangen. Nu hij weg is oogt de spoeling plots weer dun, met slechts vijf spelers – Zinckernagel incluis – voor drie belastende posities.



Deila is geen voorstander van rotatie, maar zelfs hij beseft dat een dubbele bezetting geen overbodige luxe is met nog een lang en slopend seizoen voor de boeg. Vooral mocht Blauw-Zwart op drie fronten actief blijven. Pas eens Europees voetbal tot nieuwjaar een feit zou zijn wou het rond de tafel zitten met Rits over een verlengd verblijf. Behalve het verdict voor Nielsen vormt het tweeluik tegen Osasuna ironisch genoeg nu tevens bij de zoektocht naar diens vervanger een van de doorslaggevende factors.

Revanche op RSCA

Hoewel er nadien amper tijd is alvorens de transfermarkt haar deuren sluit, en versterking dan reeds van pas kan komen, is kwalificatie voor de Conference League door de ongunstige loting allerminst een garantie. Het zorgt ervoor dat Mannaert op twee gedachten hinkt. Slaat hij snel toe, waardoor Deila mits uitschakeling met een te brede kern opgezadeld zit om een hechte groep te smeden? Of wacht hij eerst nog even het resultaat tegen Osasuna af, om dan mogelijk met lege handen achter te blijven?



Of vlak voor de deadline nog zaakjes te doen. Wie weet mikt Club wel op een stunt van formaat met pakweg Dennis Praet of Leander Dendoncker – qua revanche op Anderlecht zou het alvast tellen – en liet het Rits daarom met plezier ruimte vrijmaken in de selectie. Zij beantwoorden alleszins aan Deila zijn devies dat vers bloed alleen welkom is wanneer het een kwaliteitsinjectie betreft. "Anders is het geldverspilling", vindt de trainer, die zich voorts weliswaar niet teveel bemoeit met het transferbeleid.

Devies van Deila

Spelers van hun kaliber komen doorgaans wel niet zomaar om als vijfde wiel aan te wagen te dienen, een bijrol waar Rits geen genoegen mee nam. Om iedereen tevreden te houden is een jong talent dan misschien een beter idee, al verliep dat met onder andere Noah Mbamba en Owen Otasowie evenmin zoals gewenst. Deila duldt geen rotte appels in de kleedkamer, waar hij na Noa Lang en Clinton Mata zopas opnieuw een belangrijke stem verloor. Vocale leiders blijven dan ook welkom in Westkapelle.



Een goedkope opportuniteit genre Stef Peeters, een betrouwbare en Belgische back-up die allicht wél vrede neemt met een plek in de schaduw, lijkt in dat opzicht eveneens interessant. Als noodoplossing is hij alvast beter dan Denis Odoi. Rits was geen basismateriaal meer, maar als polyvalente bankzitter leunde hij wel nog altijd dicht aan bij de eerste 11. "Hij heeft al veel gespeeld, als hij blijft zal dat in de toekomst nog zo zijn", trachtte Deila hem tevergeefs nog te overtuigen. Geen leugentje om bestwil.

Ogen op Osasuna

"Bij mij is het simpel: je speelt enkel als je volledig fit bent", liet hij recent immers optekenen. Daarvoor zijn dan wel volwaardige stand-ins nodig. Ondanks zijn wens om de kern af te slanken werd de voorbije week meteen duidelijk waarom Rits best dus nog vervangen kan worden, al dan niet door iemand met hetzelfde profiel. Tenzij de Spanjaarden straks roet in het eten gooien natuurlijk. "Niet alles staat of valt met Osasuna", aldus Deila vanuit Reykjavik. Benieuwd of Mannaert diezelfde mening is toegedaan.

AD

POLL: Club Brugge heeft nog nood aan een extra middenvelder

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Guardiola komt met eerste update over blessure De Bruyne
Guardiola komt met eerste update over blessure De Bruyne

Manchester City staat nu echt wel op een zucht van een nieuwe titel in de Premier League. Het begint ...

27
27
Courtois maakt grote indruk bij swingend Real Madrid
Courtois maakt grote indruk bij swingend Real Madrid

De comeback van Thibaut Courtois bij Real Madrid blijft op rolletjes verlopen. Net als tegen Cadiz ...

62
62
Ondanks assist grote zorgen over Kevin De Bruyne
Ondanks assist grote zorgen over Kevin De Bruyne

Manchester City heeft dinsdagavond nog wat meer de hand gereikt naar een vierde landstitel op rij, ...

43
43
Historische assist De Bruyne brengt City op zucht van titel
Historische assist De Bruyne brengt City op zucht van titel

Manchester City heeft de titel in de Premier League nu helemaal binnen handbereik. Het boekte ...

180
180
Clement kan blijven dromen van titel na knappe comeback
Clement kan blijven dromen van titel na knappe comeback

Net als in de Jupiler Pro League werken ze ook in Schotland play-offs af om over de titel te ...

92
92
'AA Gent slikt: vraagprijs van 8 miljoen euro'
'AA Gent slikt: vraagprijs van 8 miljoen euro'

Er kwam dinsdag een einde aan een tijdperk bij AA Gent, want de club bevestigde het langverwachte ...

117
117
Grote naam kondigt vertrek aan bij Man Utd
Grote naam kondigt vertrek aan bij Man Utd

Manchester United zal moeten knokken om zijn seizoen nog af te sluiten met een Europees ticket. Het ...

43
43
'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'
'Volgende gegadigde meldt zich voor Amoura'

In zijn laatste twee wedstrijden van het seizoen zal Union er nog alles aan doen om de titel binnen ...

67
67
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg

De jongste weken stormt het serieus bij Standard, met het ene na het andere doembericht over de ...

139
139
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'

FC Barcelona legde maandagavond opnieuw beslag op de tweede plaats in de Primera Division en wil die ...

135
135
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'

Na het verlies van de bekerfinale en de dramatische campagne in de Champions' Play-Offs, lijkt ...

388
388
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'

Club Brugge staat komend weekend voor de levensbelangrijke verplaatsing naar RSC Anderlecht. Bij een ...

1348
1348
<strong>'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'</strong>
'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'

Andri Gudjohnsen staat hoog op het verlanglijstje van AA Gent. De zoon van de legendarische Eidur ...

348
348
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"

Het seizoen in het clubvoetbal zit er bijna op, toch staat er in de Jupiler Pro League nog heel wat ...

115
115
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"

Met nog slechts twee speeldagen op de teller is de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog altijd ...

448
448