Antwerp FC verbluft op mercato met onhaalbare transfer

Antwerp FC verbluft op mercato met onhaalbare transfer

De onderhandelingen tussen Antwerp FC en Oud-Heverlee Leuven over Mandela Keita verliepen allesbehalve vlot, wat resulteerde in een al snel vastgelopen situatie op clubniveau. Marc Overmars slaagde er toch in om de aanslepende en moeizame onderhandelingen in zijn voordeel te draaien, want de Directeur Voetbalzaken besefte maar al te goed dat hij na Stengs ook Mandela Keita niet aan zich voorbij mocht laten gaan.

De definitieve komst van Keita, die aan de start van de zomermercato nog als onhaalbaar werd omschreven, markeert een belangrijke mijlpaal voor Antwerp FC. Met een verplichte aankoopoptie van 7 à 8 miljoen euro wordt Keita de duurste aankoop ooit van de club.

De perfecte week van Antwerp

Antwerp FC kan terugkijken op een perfecte week. De Great Old wist met de komst van Soumaïla Coulibaly (Borussia Dortmund) eindelijk de langverwachte opvolger van Willian Pacho binnen te halen. Daarnaast werd het contract van basisspeler Jelle Bataille verlengd en werd KV Kortrijk met maar liefst 6-0 huiswaarts gestuurd. De terugkeer van Mandela Keita bleek eveneens een enorme opsteker voor RAFC.

De club slaagde er net zoals in het vorige seizoen in om een overeenkomst te bereiken met Oud-Heverlee Leuven voor de tijdelijke overgang van de middenvelder, maar ditmaal met een verplichte aankoopoptie.



Aan het einde van dit seizoen zal Mandela Keita volledig eigendom van Antwerp FC worden. De club zal dan een bedrag tussen de 7 en 8 miljoen euro overmaken aan Oud-Heverlee Leuven om de definitieve transfer af te ronden. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal voor Antwerp FC want met dat bedrag wordt Keita de duurste aankoop ooit van de club.

Ook Marc Overmars kan opgelucht ademhalen met het afronden van de Keita-deal, nadat hij eerder een inschattingsfout had gemaakt door Calvin Stengs, deze zomer dé transferperioriteit van Antwerp, te laten ontglippen. Overmars had een akkoord bereikt met OGC Nice, maar de onderhandelingen met Stengs verliepen niet zo vlot.

Overmars maakt Stengs-misser goed

Zelfs na het leveren van een aanzienlijke financiële inspanning om Calvin Stengs in extremis te overtuigen om bij Antwerp FC te tekenen, heeft de aanvaller uiteindelijk gekozen om een transfer te maken naar Feyenoord. In Rotterdam verdient Stengs een jaarlijks nettosalaris van 1,25 miljoen euro, waarmee hij de bestbetaalde speler van de selectie is.

“Het moet de eerste keer in zijn leven zijn dat Overmars te lang getalmd heeft”, blikte Aad de Mos terug op die situatie in Het Nieuwsblad. “Anders zat hij nu misschien weer bij Antwerp. Ik snap dat Van Bommel hier ziek van is.”



Mark van Bommel had ingecalculeerd dat Calvin Stengs na zijn uitleenperiode dit seizoen opnieuw op de Bosuil zou spelen, en het mislukken van deze deal is een grote tegenvaller voor de coach van Antwerp FC. Desalniettemin heeft Marc Overmars veel goedgemaakt door middel van de huurovereenkomst met aankoopoptie voor Mandela Keita, waarvoor ook langdurige onderhandelingen met Oud-Heverlee Leuven nodig waren.

Keita weet precies wat van Bommel van hem verlangt, en de algemene verwachting is dat hij snel weer zijn plaats zal innemen in het basiselftal van de Great Old.

Een onhaalbare transfer voor Antwerp FC

Mandela Keita was vorig seizoen een van de sleutelspelers bij Antwerp FC, dat zowel de landstitel als de beker veroverde, en het stond dan ook in de sterren geschreven dat RAFC de 21-jarige middenvelder definitief zou binnenhalen deze zomer. De onderhandelingen met Oud-Heverlee Leuven verliepen echter allesbehalve vlot, wat resulteerde in een al snel vastgelopen situatie op clubniveau.

OHL was terughoudend om af te wijken van de initiële aankoopoptie die op 10 miljoen euro was gesteld. “De optie is gewoon veel te hoog”, gaf algemeen directeur Sven Jacques in mei aan in het voetbalpraatprogramma Extra Time.

“Dat is onhaalbaar. Dat doen we niet. Mandela speelt volgend jaar weer in Leuven. Het was op zich al raar dat OH Leuven met ons is meegegaan om Keita te verhuren. We hadden nooit gedacht dat dat zou lukken. Keita was heel ontgoocheld bij OHL.

Ik begreep de redenering van hun CEO dat andere lucht hem deugd zou doen en dat hij bij Antwerp wat waarde zou kunnen creëren”, zei Sven Jacques. Op die manier probeerde de algemeen directeur tevens druk uit te oefenen op Oud-Heverlee Leuven, want het was een publiek geheim dat ook Keita zelf zijn zinnen had gezet op een zomertransfer naar Antwerp FC.



Eind juni oefende Sven Jaecques wederom druk uit op het Mandela Keita-dossier via de media. In een duidelijk statement in Gazet van Antwerpen werd gesteld dat de middenvelder niet zou terugkeren naar Antwerp FC, en er werd benadrukt dat de kans op een nieuwe overeenkomst met de andere gehuurde spelers, Gyrano Kerk en Calvin Stengs, aanzienlijk groter was.

Jaecques ging ervan uit dat het verblijf van Keita bij Antwerp beperkt zou blijven tot het voorbije halfjaar. “Wat zij (Oud-Heverlee Leuven, red.) voor Keita willen, is niet wat wij zullen betalen”, benadrukte Jaecques in de krant.

Overmars dringt aan voor recordtransfer

Om een herhaling van een vergelijkbaar horrorscenario als met Calvin Stengs te voorkomen, slaagde Marc Overmars erin om de aanslepende en moeizame onderhandelingen in zijn voordeel te draaien. De Directeur Voetbalzaken besefte maar al te goed dat hij na Stengs ook Mandela Keita niet aan zich voorbij mocht laten gaan. Overmars talmde deze keer niet en volgens Het Nieuwsblad drong de Nederlander aan op het vinden van een oplossing.

Overmars ging de onderhandelingen aan met een initieel bod van 5,5 miljoen euro, en uiteindelijk werd een huurtransfer met een verplichte aankoopoptie tussen de 7 à 8 miljoen euro overeengekomen, wat in feite neerkomt recordbedrag voor Antwerp FC, zij het met uitgestelde betaling.

POLL: Keita is een goede transfer van Antwerp

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

24
24
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

36
36
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

155
155
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

110
110
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

86
86
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

17
17
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

24
24
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

79
79
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

142
142
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

74
74
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

48
48
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"

Er staat geen maat op Club Brugge in deze play-offs. Zondag ging het ook nog eens met 0-3 winnen in ...

361
361
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

462
462
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"

Royal Antwerp FC is na de nederlaag tegen Union van afgelopen weekend helemaal uitgeteld voor de ...

188
188
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

446
446