Dure zomeraanwinst slikt bittere pil bij Club Brugge

Dure zomeraanwinst slikt bittere pil bij Club Brugge

De nieuwkomers hebben hun start niet gemist bij Club Brugge. In de vlotte 0-5 zege Am Kehrweg was het zondag de beurt aan Philip Zinckernagel om zijn debuut in de basis op te luisteren met twee doelpunten. Terwijl drukken ook Igor Thiago en Hugo Vetlesen, in Eupen eveneens opnieuw aan de aftrap, allebei al hun stempel in Jan Breydel. Een andere peperdure zomeraanwinst valt daarentegen voorlopig volledig uit de toon. Hij dreigt nu al een tijdje naar de achtergrond te verdwijnen.

Na een tegenvallende campagne liet Vincent Mannaert er geen gras over groeien om vers bloed in huis te halen. Op 26 april, pas een paar dagen na de onverhoopte kwalificatie voor de Champions Play-Offs, stelde Club met Michal Skoras reeds een eerste aanwinst voor. "De opvolger van Noa Lang", luidde het toen al. De intussen naar PSV vertrokken smaakmaker bestempelde zelf nochtans Antonio Nusa als de gedoodverfde kandidaat om zijn grote schoenen te vullen. De piepjonge Noor was volgens hem zelfs de enige die zijn nummer 10 mocht erven, een eer die uiteindelijk te beurt viel aan Vetlesen. Niet dat Nusa in de achting gedaald is in Westkapelle, waar sinds hij twee jaar geleden voor drie miljoen werd weggeplukt uit zijn thuisland zowat iedereen unaniem de loftrompet over hem opsteekt. Integendeel.

VALSE START SKORAS

Niet alleen werd zijn contract daags na de presentatie van Skoras opengebroken, van Ronny Deila krijgt de nog altijd pas 18-jarige winger volop zijn kans. Voor dit seizoen kwam Nusa al 36 keer in actie voor Blauw-Zwart, waarbij hij weliswaar amper zes keer aan de aftrap verscheen. Nu staat de teller al op vier stuks. Vooral tegen Westerlo en Akureyri dartelde de ruwe diamant op zijn linkerflank. Efficiëntie blijft nog een werkpunt – al verdubbelde Nusa in 't Kuipje zijn totale aantal assists en flirtte hij ook donderdag al met een vierde treffer in Brugse loondienst – maar hoewel hij de vergelijking zelf liever schuwt lijkt de dribbelkont wel degelijk de ideale opvolger voor Lang. In de pikorde staat hij momenteel alvast boven Skoras, die enkel in Aarhus mocht starten maar halfweg alweer door Nusa werd afgelost.



Net zoals tegen KV Mechelen, toen hij inviel voor de geblesseerde Andreas Skov Olsen, maakte de 23-jarige Pool dan ook een erg bleke beurt in Denemarken. Nadat hij doorheen de voorbereiding evenmin wist te overtuigen bleef Skoras nadien zowel tegen Westerlo, zelf nog zonder Zinckernagel, als Akureyri aan de bank gekluisterd. Een zorgwekkende evolutie, zo vinden ze ook in zijn thuisland. Daar wijt men de valse start van de vijfvoudig international vooral aan aanpassingsproblemen. Skoras zou heel wat moeite ondervinden om het hogere tempo en niveau in onze competitie op te pikken. Nochtans moest hij een directe meerwaarde vormen: per slot van rekening speelde Mannaert niet voor niks zo kort op de bal. Volgens oude bekende John van den Brom staat zijn voormalige pupil fysiek bovendien op punt.

VISITEKAARTJE ZINCKERNAGEL

"Hij heeft een individuele actie, is sterk, snel én doelgericht", aldus de ex-coach van Anderlecht en KRC Genk, die wel vindt dat Skoras een ander type is dan Lang. Kwaliteiten die tot dusver nog niet tot uiting kwamen, net zomin als het schot of de voorzet die hij naar eigen zeggen in de benen heeft. Anders dan Thiago en Vetlesen heeft Skoras daarom als enige dure zomeraanwinst nog geen streepje voor op zijn positie. Met zijn aankoopsom van een zestal miljoen was hij dan wel de goedkoopste van dat trio, het prijskaartje van de Pool evenaart toch dat van Lang destijds. Om hem te vervangen gokt Club evenwel op meerdere paarden, zo blijkt uit de komst van Zinckernagel. Hoewel hij beduidend minder dan Skoras heeft gekost kreeg de Deen in Eupen prompt al de voorkeur om goudhaantje Nusa eens rust te gunnen.



Niet geheel onlogisch, want nadat hij bij Standard al met hem samenwerkte weet Deila precies wat hij aan hem heeft. In de Oostkantons, waar Skoras andermaal matig inviel, aarzelde Zinckernagel niet om zijn visitekaartje af te geven. Zijn profiel past dan ook als gegoten in de filosofie van Deila, wiens ideeën alsmaar duidelijker worden. Op de zijkanten, die een essentiële rol vervullen, moeten de wingers door op het gepaste naar binnen te knijpen ruimte creëren voor de oprukkende backs. Een kolfje naar de hand van Zinckernagel, die zondag meteen een prima verstandhouding had met Maxim De Cuyper. In die zogenaamde pockets lijken ook Nusa en aan de overkant Skov Olsen zich veel beter in hun sas te voelen dan Skoras, die nu de concurrentie toeneemt alleen maar lager in de schuif dreigt te belanden.

GEEN ZEGEN VAN DEILA

Behalve een landgenoot moet hij voortaan alvast ook een trouwe luitenant van Deila voor zich dulden. Skoras werd dan weer al vastgelegd nog vóór de Noor in beeld was. De zegen van de trainer, die zich weliswaar niet bemoeit met het transferbeleid, heeft hij dus niet. Vooralsnog past Skoras alleszins niet in zijn plannen. Omwille van het drukke schema, tenminste indien ook Osasuna wordt geklopt, volgt vroeg of laat sowieso wel een nieuwe kans. Wie weet mag hij in IJsland al proberen om vertrouwen te tanken. Al is het dan wellicht weer de beurt aan Nusa – het aanstormend toptalent werd in de Kempen niet zomaar gespaard. Of krijgt Hans Vanaken eens een adempauze? De aanvoerder miste tot hiertoe nog geen minuut, maar met Zinckernagel lijkt er eindelijk ook voor hem een alternatief voorhanden.



Hoewel hij een risicopatiënt is springt Deila, die al aankondigde de nodige wissels te zullen doorvoeren, met Skov Olsen evenmin voorzichtig om. Mogelijk mag Skoras straks zijn plaats nog eens innemen. Op rechts dus, volgens hemzelf weinig verschil. In het verleden deed hij er zelfs nog dienst als fullback, al bleek dat in een oefenmatch tegen Feyenoord geen succes. Tenzij hij nog vertrekt lijkt Tajon Buchanan dus een beter geschikte kandidaat, maar mocht Deila omschakelen naar een systeem met drie achterin kan Skoras snel weer in beeld komen. De coach wil de kern dan wel inkrimpen, van zodra blessures en schorsingen hun tol beginnen te eisen is een dubbele bezetting een must. Vermits de multi-inzetbare Zinckernagel af en toe ook op het middenveld zal inspringen komt Skoras ongetwijfeld nog aan de bak.

SPOOK VAN SOBOTA

Donderdag maakt hij een uitzondering, maar voorts is Deila geen voorstander van rotatie. Gezien de moordende concurrentie moet Skoras dus dringend stappen zetten wil hij niet nu al uit de boot vallen. Behalve op fysiek en tactisch vlak valt de Pool voorlopig ook op technisch gebied alvast door de mand. Zelf geeft hij toe dat er werk is aan zijn linker, een serieuze handicap. Ook in de passing schiet Skoras, voor wie het momenteel simpelweg te snel gaat, echter tekort. Wat flukse dribbels of versnellingen in de diepte blijven we eveneens op onze honger zitten – ten opzichte van Nusa en Zinckernagel neemt hij zelden initiatief. Gelukkig staat Skoras, die zich alleszins al helemaal thuis voelt in Brugge, volgens Van den Brom gekend als een harde, plichtbewuste werker. Enig geduld lijkt dus wel op zijn plaats.



"Nieuwe jongens – ook ik – hebben tijd nodig om hun beste niveau te halen", aldus de teruggekeerde De Cuyper, zelf na een vrij stroeve start stilaan op toerental. Geholpen door de afwezigheid van Bjorn Meijer, die ook pas na een inloopperiode zijn draai vond. Skoras een miscast noemen is dus voorbarig. Tegenover elke mislukte transfer staan trouwens meerdere voltreffers in Westkapelle, waar Mannaert en zijn team hun strepen ruimschoots verdiend hebben. Van paniek is er dan ook nog lang geen sprake, integendeel: misschien is Club stiekem zelfs tevreden dat Skoras zich dankzij de prestaties van Nusa en Zinckernagel zonder druk in de schaduw kan settelen. Of doemt het spook van Waldemar Sobota, de laatste Pool in Blauw-Zwarte loondienst en een regelrechte flop, langzaam maar zeker toch al op?

AD

POLL: Gelooft u nog in Skoras?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Belgische titanenstrijd, spectaculair KDB-bod'
TRANSFERUURTJE: 'Belgische titanenstrijd, spectaculair KDB-bod'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

117
117
Zirkzee ontploft helemaal: "Ontwikkeling tijdens fase bij Anderlecht"
Zirkzee ontploft helemaal: "Ontwikkeling tijdens fase bij Anderlecht"

Joshua Zirkzee heeft een heuse evolutie meegemaakt sinds hij aan de slag is gegaan bij Bologna. Kees ...

54
54
Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, hadden zij alles moeten winnen"
Guardiola haalt uit: "Als het om geld ging, hadden zij alles moeten winnen"

Pep Guardiola is allesbehalve tevreden met het imago van 'koopclub' dat Manchester City de laatste ...

73
73
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"
Moris (Union) scherp: "Hij heeft in België niet veel meer te zoeken"

Club Brugge en Royal Union SG deelden maandagavond de punten na hun 2-2 gelijkspel. Bij de ...

288
288
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'
'Mokerslag Club Brugge in volle titelstrijd'

Het duel tussen Club Brugge en Royal Union SG van maandagavond eindigde in een 2-2 gelijkspel. De ...

568
568
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"
Kampioen PSV door het slijk gehaald: "Dit kan je nu niet maken"

PSV kroonde zich enkele speeldagen geleden al tot kampioen in Nederland en dat mag gevierd worden. ...

65
65
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies
Wie van de drie? Vandenbempt trekt titelconclusies

Slechts twee speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Maar nog steeds is niet ...

623
623
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht
Nielsen doet opvallende uitspraak over titelclash op Anderlecht

Club Brugge is er maandag niet in geslaagd om de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te ...

588
588
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"
Afscheid Mbappé eindigt in mineur: "De muren daverden"

Kylian Mbappé heeft zijn laatste thuiswedstrijd als speler van Paris Saint-Germain afgewerkt. ...

112
112
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"
Straffe titelvoorspelling: "Anderlecht gaat het níét halen"

Aanstaande zondag is het zover, dan kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro ...

964
964
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent
Vanhaezebrouck lanceert open brief na breuk met AA Gent

Hein Vanhaezebrouck is bezig aan zijn afscheidstournee bij AA Gent. De Buffalo's maakten ...

278
278
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar
Ebbenhouten Schoen bekend: topfavoriet maakt het waar

Het einde van het seizoen in het clubvoetbal nadert en dus worden traditiegetrouw weer de nodige ...

73
73
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League
Met groeten van Youri: Aston Villa op weg naar Champions League

Deze week valt het doek over de titelstrijd in de Premier League. Maar er wordt ook nog stevig ...

82
82
<strong>'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'</strong>
'Club Brugge gaat voor JPL-topper met ‘ballen aan z’n lijf’'

Met veel vertrekkende spelers bij Club Brugge deze zomer, wordt de optie van Abdelkahar Kadri (KV ...

495
495
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan
Einde van tijdperk: Gent kondigt vertrek Vanhaezebrouck aan

Wat al enkele weken in de lucht hing, werd dinsdagochtend ook officieel bevestigd. Zo maakte AA Gent ...

245
245