Mignolet doet alarmbellen afgaan bij Club Brugge

Mignolet doet alarmbellen afgaan bij Club Brugge

In de komende vijf EK-kwalificatiewedstrijden zullen de Rode Duivels het moeten stellen zonder Thibaut Courtois en als mogelijke vervanger wordt de naam van Simon Mignolet genoemd. Hoewel de 35-jarige doelman in maart zijn internationale carrière officieel beëindigde, liet hij wel de deur op een kier door te zeggen dat Domenico Tedesco altijd contact met hem kan opnemen als hij in de problemen zit. Club Brugge hoopt echter dat Mignolet niet terugkeert naar de nationale ploeg. Mede door ‘halve blessures’ opgelopen bij de nationale ploeg, ging Mignolet vorig seizoen meermaals in de fout. Bovendien maakte Mignolet een weloverwogen beslissing om te stoppen bij de Rode Duivels, omdat hij vond dat de nationale ploeg al langer geen positieve invloed meer had op zijn prestaties, zowel op mentaal als fysiek vlak.

Mignolet teruggehaald uit internationaal pensioen?

 Donderdag liep Thibaut Courtois een zware kruisbandblessure op aan de linkerknie, waardoor de doelman van Real Madrid naar schatting 5 à 6 maanden buitenspel zal staan. Deze blessure heeft niet alleen grote gevolgen voor zijn club, maar werpt ook een schaduw over de vooruitzichten van de nationale ploeg. Tijdens de vorige interlandbreak ontstond er grote heisa rondom de positie van de nationale nummer één, waarna technisch directeur Frank Vercauteren eerder deze week naar Madrid afreisde om er met Courtois te praten over een mogelijke terugkeer naar de nationale ploeg. Deze discussie heeft nu echter geen tijdsdruk meer, omdat Courtois hoe dan ook de komende vijf EK-kwalificatiewedstrijden zal moeten missen, alsook het oefenduel tegen Servië.



Als potentiële vervanger voor Thibaut Courtois zou Domenico Tedesco denken aan Koen Casteels, maar de naam van Simon Mignolet wordt de laatste dagen ook veelvuldig genoemd. In maart was Mignolet, na Eden Hazard en Toby Alderweireld, de derde Rode Duivel die zijn internationale carrière beëindigde na het teleurstellende WK in Qatar. Dat was toen een weloverwogen beslissing van de doelman. Mignolet twijfelde namelijk al geruime tijd over zijn verdere carrière als lid van de nationale ploeg, en in maart nam hij uiteindelijk de definitieve stap om te stoppen bij de Rode Duivels. Deze keuze was niet alleen in zijn eigen belang, maar ook in het belang van zijn werkgever Club Brugge.

Mignolet als Rode Duivel kost Club Brugge punten

Al in begin februari bracht Simon Mignolet ter sprake in de podcast 'Eleven Insiders' dat hij serieus overwoog om zijn internationale carrière af te sluiten. “Het weegt op mijn carrière”, zei de 35-jarige toen. Hij verwees naar het feit dat hij tijdens het WK in Brazilië twee vingers had gebroken en op het laatste EK een knieblessure had opgelopen. Mignolet heeft deelgenomen aan de laatste vijf grote toernooien met de Rode Duivels, maar daarin had hij geen enkele keer speelminuten gekregen. “Los van het feit dat ik niet speelde, is dat wel een extra belasting op het voetbal dat ik wil spelen. Het zal afwegen worden wat op welk moment het belangrijkste is”, zei Mignolet toen.

Iets meer dan een maand later maakte Simon Mignolet bekend dat hij zijn internationale carrière beëindigde. Volgens Het Laatste Nieuws was het zijn wens om zich volledig te concentreren op zijn rol bij Club Brugge en op zijn gezinsleven, want de extra trainingen, wedstrijden, reizen en toernooien met de nationale ploeg wilde hij niet langer voortzetten. “Mensen zien alleen die negentig minuten, maar het is veel meer dan op de bank zitten”, legde Mignolet uit in een interview met dezelfde krant nadat hij zijn afscheid bij de Rode Duivels aankondigde. “Als eerste doelman leef je van match tot match, als tweede keeper is dat niet zo.”



Op 35-jarige leeftijd had Simon Mignolet er vanzelfsprekend weinig plezier meer in om na de training nog eens vijftig à honderd ballen te stoppen van spelers die naar het doel willen trappen. Bovendien keerde Mignolet vaak terug naar Club Brugge na zijn interlandverplichtingen met allerlei kleine blessures en die problemen droeg hij soms maandenlang met zich mee. “Na mijn knieblessure op het EK heb ik drie maanden tegen mezelf lopen vechten, met het gekende verhaal in de winter. (Mignolet ging vorig seizoen mede door een knieprobleem meermaals in de fout, red.)” Die mindere prestaties, die te wijten waren aan die ‘halve blessures’, waren duidelijk nefast voor Club Brugge en Mignolet.

Mignolet snel op voorsprong bij Club Brugge

De beslissing van Simon Mignolet om een punt achter zijn internationale carrière te zetten, kwam voort uit zijn wens om zich volledig te kunnen focussen op zijn carrière bij Club Brugge. Gezien de fysieke en mentale belasting heeft Mignolet ervoor gekozen om zijn club de absolute prioriteit te geven, met als doel zichzelf in de best mogelijke positie te brengen om zo lang mogelijk door te gaan op clubniveau. Bondscoach Domenico Tedesco en technisch directeur Frank Vercauteren probeerden nog om Mignolet te overtuigen om bij de nationale ploeg te blijven, hij speelde ook in de kleedkamer een belangrijke rol, maar uiteindelijk respecteerden zij zijn beslissing en accepteerden deze.

En die beslissing begint duidelijk al zijn vruchten af te werpen voor Simon Mignolet en Club Brugge. Twee weken na het einde van het vorige seizoen was Mignolet alweer samen met de fysiotherapeuten aan de slag gegaan om scherp aan de voorbereiding te beginnen. Dat zou niet mogelijk geweest zijn als hij nog had deelgenomen aan een interlandperiode met de Rode Duivels. “Daarom heb ik een voorsprong in vergelijking met andere jaren. Meteen ook de reden waarom ik gestopt ben bij de Rode Duivels. Na enkele trainingsdagen vonden Deila en Efrain (Juarez, red.) dat ik mijn niveau al haalde. Die lijn moet ik nu doortrekken”, zei Mignolet eind juli aan Het Laatste Nieuws.



De beslissing van Simon Mignolet om een einde te maken aan zijn carrière bij de Rode Duivels was duidelijk weloverwogen. “Eentje om optimaal te presteren bij mijn club. Want dat is uiteindelijk mijn werkgever. Ik wil nog een aantal jaren door als voetballer. En de nationale ploeg had niet langer een positieve invloed op mijn prestaties”, deelde Mignolet met HLN. Hoewel hij de deur van de Rode Duivels dus grotendeels sloot, liet hij toch een opening door te zeggen dat Domenico Tedesco hem altijd mag contacteren als hij in de problemen zit in de keeperslinie. Met de langdurige blessure van nationale nummer één Thibaut Courtois, lijkt dit moment nu dus aangebroken te zijn.

Comeback Mignolet?

Club hoopt van niet De naam van Simon Mignolet wordt de laatste dagen veelvuldig genoemd om Thibaut Courtois te vervangen bij de Rode Duivels, maar Peter Vandenbempt toont zich alvast sceptisch over een mogelijke terugkeer van de Brugse doelman bij de nationale ploeg. “De vraag is: moet je dat eigenlijk nog doen? Komt hij dan terug als nummer 1 en voelen andere jongens – zoals Casteels – zich gepasseerd? Persoonlijk vind ik dat niet het beste idee, omdat we al jonge doelmannen hebben met internationale klasse”, zei Vandenbempt bij Sporza. Ook bij Club Brugge zullen ze er hoogstwaarschijnlijk op dezelfde manier over denken, omdat de nationale ploeg al langer geen positieve invloed meer had op de prestaties van de doelman, zowel mentaal als fysiek.

POLL: Mignolet moet terugkeren naar de Rode Duivels

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

35
35
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

20
20
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

4
4
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

41
41
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

122
122
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

60
60
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

49
49
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

118
118
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

478
478
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

109
109
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

195
195
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

417
417
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

345
345
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

87
87
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op

In de Duitse Bundesliga is Bayer Leverkusen al een tweetal weken zeker van de titel. Maar er woedt ...

128
128