Zomertransfer onder immense druk bij Antwerp FC

Zomertransfer onder immense druk bij Antwerp FC

Na maanden van intensief zoeken heeft Antwerp FC eindelijk een vervanger voor Willian Pacho gevonden. Alle details zijn afgerond voor de huurtransfer van Soumaila Coulibaly (Borussia Dortmund), en hij heeft een eenjarig huurcontract ondertekend bij RAFC. Coulibaly wordt al jaren beschouwd als een veelbelovend Europees toptalent en hij wordt zelfs vergeleken met Dayot Upamecano. Dit maakt zijn komst naar Antwerp FC een toptransfer op papier. Desondanks heeft Coulibaly zijn status als Europees toptalent absoluut niet kunnen waarmaken tijdens zijn periode bij Dortmund. Antwerp biedt hem nu de kans om op zoek te gaan naar eerherstel.

Het plan B van Overmars

Mark van Bommel heeft het lange tijd moeten doen zonder een directe vervanger voor Willian Pacho, maar Marc Overmars heeft de voorbije maanden al stappen ondernomen om een geschikte kandidaat te vinden. De zoektocht naar een waardige opvolger voor de Ecuadoriaanse verdediger liep al lang en was allesbehalve eenvoudig. Logisch, gezien de enorme uitdaging die Overmars en zijn scoutingsteam hebben om opnieuw een opkomend en kwalitatief talent van hetzelfde kaliber zoals Pacho te ontdekken. Het is namelijk niet eenvoudig om een jonge, linksvoetige centrale verdediger te vinden met fysieke onverwoestbare capaciteiten en die tegelijkertijd ook over een goede inspeelpass beschikt. Willian Pacho was bovendien erg leergierig ingesteld en op 21-jarige leeftijd heeft hij nog een ruime progressiemarge voor zich. Marc Overmars en zijn scoutingsteam zullen dus hun kunde en expertise moeten aanspreken om een vervanger te vinden die gelijkwaardig is, want zulke spelers blijken uiterst zeldzaam op de huidige transfermarkt. Gustaf Lagerbielke, vorig seizoen nog de ploegmaat van Jacob Ondrejka bij IF Elfsborg, was tot voor kort de prioriteit van Antwerp FC, maar de 23-jarige Zweed lijkt naar Celtic Glasgow te trekken. De Great Old mikte daarna op Soumaila Coulibaly van Borussia Dortmund, wat ook bevestigd wordt door zijn officiële transfer.

Absoluut toptalent

Antwerp FC en Borussia Dortmund vonden een akkoord omtrent een huurdeal met een aankoopoptie van 10 miljoen euro. De 19-jarige centrale verdediger toonde zich zelf ook erg bereid om naar Antwerp te verhuizen want hij wil dringend meer aan spelen toekomen. De komst van Coulibaly naar Antwerp betekent een kleine stunt voor de club, want de Franse verdediger geldt als een enorm groot talent. Coulibaly verhuisde twee jaar geleden van Paris Saint-Germain, waar hij toen als een toptalent van de jeugdacademie gold, naar Borussia Dortmund, dat destijds meerdere Europese topclubs aftroefde zoals onder meer FC Barcelona, Juventus en Manchester United.

Soumaila Coulibaly wordt qua speelstijl en intrinsieke kwaliteiten vergeleken met zijn landgenoot Dayot Upamecano van Bayern München. De 19-jarige combineert power, atletisch vermogen, en voetballende skills. Hij is comfortabel en elegant in het balbezit, waarbij hij de ideale centrale verdediger is voor een ploeg die graag vanuit achteruit wil opbouwen en een dominante speelstijl wil hanteren. Bovendien brengt Coulibaly op jonge leeftijd al veel présence. Toen hij slechts 16 jaar oud was, draaide hij moeiteloos mee tijdens trainingen met de sterren van Paris Saint-Germain. Zijn imposante lengte van 1 meter 91 en zijn gespierde lichaam hebben daar natuurlijk aan bijgedragen. Soumaila Coulibaly combineert een arsenaal van hoogwaardige kwaliteiten waar zelfs Vincent Kompany van onder de indruk is. Kompany wilde de 19-jarige Fransman dolgraag naar Burnley FC halen en in de voorbije weken leek een deal in de maak te zijn. Coulibaly zou voor één jaar gehuurd worden van Borussia Dortmund, met een verplichte aankoopoptie van 15 miljoen euro. Helaas voor Kompany sprong deze deal in extremis af, nadat Coulibaly zelfs al zijn medische testen had doorstaan bij Burnley. Volgens Fabrizio Romano ontstond er op het laatste moment onenigheid over de exacte voorwaarden van de verplichte aankoopoptie in het huurcontract.

Coulibaly ter discussie bij Dortmund

Borussia Dortmund koesterde de hoop dat Soumaila Coulibaly een vergelijkbare stormachtige ontwikkeling zou doormaken zoals Erling Haaland, Jadon Sancho, Gio Reyna en Jude Bellingham, maar uiteindelijk heeft hij slechts twee keer in actie gekomen voor het eerste elftal. De jonge Fransman heeft te maken gehad met blessures en zware concurrentie op zijn positie, wat resulteert dat hij zijn wedstrijden doorgaans speelt voor de U23 van Borussia Dortmund in de 3. Liga. Coulibaly kreeg aan het einde van vorig seizoen wel een unieke kans om zich te bewijzen in het eerste elftal tijdens de wedstrijd tegen VfB Stuttgart. Edin Terzic bracht hem in tijdens de rust, met Dortmund in een 0-2 voorsprong, maar die kans greep hij helemaal niet.

VfB Stuttgart vocht zich terug naar 3-3, waarbij Soumaila Coulibaly een fout maakte die leidde tot de cruciale gelijkmaker van Silas in de absolute slotfase van de match. Dat resulteerde uiteindelijk in een kostbaar puntenverlies voor Borussia Dortmund in de strijd om de titel. Der Westen stelde dat het bestuur van de Borussen mede daarom twijfelt over de toekomst van Coulibaly bij de club, want volgens hetzelfde medium bleek hij bij de U23 in de 3. Liga ook niet klaar te zijn voor de top. Dit seizoen zou hij in het eerste elftal van Dortmund bovendien moeten concurreren met toppers zoals Mats Hummels, Niklas Süle en Nico Schlotterbeck, wat een bijna onmogelijke opdracht was voor Coulibaly. Anderzijds beweren verschillende analisten en media dat Soumaila Coulibaly nooit echt de kans heeft gekregen om zich te bewijzen bij Borussia Dortmund, afgezien van zijn veelbesproken invalbeurt tegen VfB Stuttgart in de Bundesliga en een andere invalbeurt tegen FC Kopenhagen in de Champions League. Anderzijds gaan er geluiden rond dat Dortmund de jonge verdediger naar de uitgang duwt en een transfer probeert te forceren. Desondanks suggereert journalist Ben McFadyean dat het eigenlijk Coulibaly zelf is die sterk verlangt naar een vertrek bij de club. De 19-jarige realiseert zich dat hij dringend speelminuten op het hoogste niveau nodig heeft om zijn reputatie als aanstormend talent, die hij al drie jaar met zich meedraagt, te bevestigen. Hij voelt de druk om zijn talent waar te maken en beseft dat dit alleen mogelijk is door speelminuten te maken op het hoogste niveau.

POLL: Zal Coulibaly knallen bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ceulemans duidelijk: "Ik geef Club 50 tot 60 procent kans"
Ceulemans duidelijk: "Ik geef Club 50 tot 60 procent kans"

Erop of eronder. Club Brugge kan vanavond geschiedenis schrijven en doorstoten naar de finale van de ...

18
18
Mbappé raakt bijzonder gefrustreerd na lastige vraag over Real-transfer
Mbappé raakt bijzonder gefrustreerd na lastige vraag over Real-transfer

Geen Champions League-trofee voor Kylian Mbappé met PSG. De Franse grootmacht werd gisteren ...

32
32
Janssen dropt grote hint over mogelijke voetbaltoekomst
Janssen dropt grote hint over mogelijke voetbaltoekomst

Vincent Janssen laadt zich met Royal Antwerp FC op voor de bekerfinale van morgen tegen Royal Union ...

102
102
Hayen kondigt 'aanpassing' aan: "Hij heeft de flits die nodig is"
Hayen kondigt 'aanpassing' aan: "Hij heeft de flits die nodig is"

Om de finale van de Conference League te halen, zal Club Brugge voor eigen volk een 3-2-nederlaag ...

217
217
Franse pers haalt botte bijl boven: grote schuldige na afgang PSG
Franse pers haalt botte bijl boven: grote schuldige na afgang PSG

Paris Saint-Germain zal ook dit seizoen de Champions League niet winnen. Na een resem gemiste kansen ...

96
96
Vormer komt met prikkelende boodschap voor Club Brugge
Vormer komt met prikkelende boodschap voor Club Brugge

Club Brugge kan woensdagavond een erg mooi hoofdstuk aan zijn clubgeschiedenis toevoegen. Zo speelt ...

450
450
Riemer aan tekentafel: cruciale wissels bij Anderlecht
Riemer aan tekentafel: cruciale wissels bij Anderlecht

RSC Anderlecht krijgt zaterdagavond het bezoek van KRC Genk in wat opnieuw een uiterst belangrijk ...

223
223
Dries Mertens legt Kat het zwijgen op: "In tranen"
Dries Mertens legt Kat het zwijgen op: "In tranen"

Dries Mertens beleeft momenteel nog een heel mooi sprookje in Turkije. De ex-speler van Napoli ...

121
121
Mentale spelletjes: Club-aanhang steekt vuurwerk af bij hotel Fiorentina
Mentale spelletjes: Club-aanhang steekt vuurwerk af bij hotel Fiorentina

Club Brugge strijdt woensdagavond voor een plek in de finale van de Conference League. Om dat doel ...

307
307
KBVB maakt scheidsrechters bekend voor cruciale titelduels
KBVB maakt scheidsrechters bekend voor cruciale titelduels

Er staan deze week weer heel wat belangrijke afspraken op de voetbalagenda met onder meer de ...

140
140
Exodus Antwerp: volgende sterkhouder spreekt over vertrek
Exodus Antwerp: volgende sterkhouder spreekt over vertrek

Antwerp FC speelt donderdag de bekerfinale tegen Union SG en die match zal in grote lijnen bepalen ...

314
314
<strong>‘Club Brugge verbluft met de beste speler in play-offs’</strong>
‘Club Brugge verbluft met de beste speler in play-offs’

Club Brugge toont interesse in Cameron Puertas van Union SG, met zijn indrukwekkende ...

319
319
Dortmund maakt PSG extra belachelijk vlak na CL-uitschakeling
Dortmund maakt PSG extra belachelijk vlak na CL-uitschakeling

De eerste halve finale van de Champions League heeft meteen een behoorlijke verrassing opgeleverd. ...

303
303
'Fiorentina broedt op smerig plannetje met Club Brugge'
'Fiorentina broedt op smerig plannetje met Club Brugge'

Club Brugge staat woensdagavond voor &eacute;&eacute;n van de belangrijkste wedstrijden uit zijn ...

632
632
'Transfervuurwerk bij Union: deal van 20 miljoen'
'Transfervuurwerk bij Union: deal van 20 miljoen'

Union SG werkt donderdagnamiddag de bekerfinale af tegen Antwerp FC. Nu de landstitel uit handen ...

235
235