Antwerp wil knallen met spectaculaire transfer van formaat

Antwerp wil knallen met spectaculaire transfer van formaat

Nadat de transfer van Calvin Stengs, die als topprioriteit gold voor Antwerp FC deze zomer, niet tot stand kwam, schakelt Marc Overmars door naar andere interessante opties. Een van deze alternatieven is naar verluidt Krépin Diatta, voorheen een steunpilaar bij Club Brugge. In de winterse transferperiode van 2021 maakte Diatta een spectaculaire transfer naar AS Monaco voor bijna 20 miljoen euro, waarmee hij de derde duurste transfer was in die transferperiode, maar inmiddels is zijn krediet in het Prinsdom aanzienlijk afgenomen.

Van Bommel schreeuwt om versterking

Marc Degryse sprak onlangs Marc Overmars aan in zijn wekelijkse analyse voor Het Laatste Nieuws. “Mark van Bommel schreeuwt om versterking”, verkondigde de analist. Degryse wees erop dat dat het elftal van Antwerp FC kwaliteit mist en dat er een kwaliteitsinjectie nodig is om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Het Nieuwsblad weet alvast dat Overmars alleszins in allerijl nog probeert om de ploeg te versterken. En daarbij zou Krépin Diatta van AS Monaco volgens Afrikaanse bronnen het nieuwste target zijnAS Monaco is bereid om hun aanvaller te laten vertrekken, weliswaar mits een bod van minstens 10 miljoen euro. Met dit aanzienlijk bedrag zou Antwerp FC al voor de tweede keer in de huidige zomermercato hun transferrecord breken, dat momenteel op naam staat van George Ilenikhena (6 miljoen euro). Diatta wordt gezien als een alternatief voor Calvin Stengs, die deze zomer dé transferprioriteit was van Marc Overmars, maar een verhuis naar Feyenoord verkoos boven een definitieve transfer naar de Great Old.

‘Marc Netto’ moet miljoenen reduceren

Marc Overmars bewees in het dossier van Calvin Stengs dat hij bereid is om ver te gaan om de gewenste versterking te halen. Eind juli bereikte hij een akkoord met OGC Nice voor een definitieve transfer van de Nederlandse aanvaller, ter waarde van 6 miljoen euro, met bonussen en een aanzienlijk doorverkooppercentage. Antwerp had zelfs een extra financiële inspanning geleverd om Stengs te overtuigen om bij de club te tekenen, en er lag een vierjarig contract voor hem klaar. Maar 10 miljoen euro (voor Krépin Diatta) is natuurlijk van een andere grootteorde dan 6 miljoen euro met bonussen.Marc Overmars zal zijn reputatie als ‘Marc Netto’ dus alle eer moeten aandoen om de vraagprijs van 10 miljoen euro van AS Monaco voor Krépin Diatta met enkele miljoenen te reduceren. In Nederland is Overmars berucht om zijn krenterigheid als het over zijn eigen portefeuille gaat of over de clubfinanciën. Het doel van Overmars bij Antwerp is trouwens om de club zelfbedruipend te maken, waardoor de Great Old niet langer afhankelijk is van de aanzienlijke investeringen van voorzitter Paul Gheysens. De Nederlander streeft ernaar om de club snel financieel zelfvoorzienend te maken.

Dure en spectaculaire wintertransfer in 2021

Krépin Diatta is natuurlijk geen onbekende speler in België, aangezien de Senegalees eerder al drie jaar lang onder contract stond bij Club Brugge. In die periode was Diatta een gevreesde opponent voor menig Belgische defensie door zijn grote dribbelvaardigheden, doelgerichtheid, uitstekende balbehandeling, ruim repertoire van schijnbewegingen, explosiviteit, fake passes, en kansencreatie voor zijn ploegmaats. Daarnaast hield hij een grote werkethiek aan, was hij nooit schuw om verdedigend werk op te knappen, en toonde hij zich ook bereid om druk te zetten op de tegenpartij.

In zijn topperiode bij Club Brugge swingde Krépin Diatta zij aan zij met Noa Lang, Bas Dost en Charles De Ketelaere. Zijn prestaties trokken toen de aandacht van verschillende Europese topclubs en in januari 2021 maakte AS Monaco bijna 20 miljoen euro over om hem aan te kopen, met daarbovenop een percentage op een toekomstige doorverkoop. Met deze transferprijs stond Diatta, na Sébastien Haller (naar Ajax voor 22,5 miljoen euro) en Amad Diallo (naar Manchester United voor 21 miljoen), op de derde plaats van duurste wintertransfers in heel Europa in 2021.Die hoge transferprijs leidde tot veel discussie, want velen vonden dat bedrag veel te laag volgens de grote verdiensten van Krépin Diatta bij Club Brugge. Ludo Vandewalle counterde die stelling met enkele rake argumenten. Hij vond Diatta een goede speler, maar de chef voetbal van Het Nieuwsblad stelde dat de Senegalees in de geschiedenisboeken van Club Brugge - behalve door de spectaculaire verkoopprijs - geen hoofdrol zal krijgen. Vandewalle verwees naar een te beperkte rol in Europa en dat hij in referenda zoals de Gouden Schoen en Profvoetballer van het Jaar nooit meedeed voor de prijzen.

Krediet Diatta raakt op bij AS Monaco

Paul Mitchell, destijds sportief manager van AS Monaco, was verheugd toen hij Krépin Diatta naar het Prinsdom kon halen. “Met zijn dynamiek, afwerking, maar ook zijn veelzijdigheid en internationale ervaring ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Krépin veel troeven die hem in staat zullen stellen om te integreren in de moderne speelstijl die door Niko (Kovac, red.) wordt ontwikkeld.” Desondanks is het verhaal tussen Diatta en Monaco geen onverdeeld succes gebleken. In zijn eerste halve seizoen was Diatta invaller, terwijl hij in het tweede hij zijn kruisbanden scheurde. Vorig seizoen was Diatta eindelijk basisspeler, maar vielen zijn prestaties - net zoals die van de ploeg - tegen.

Vorig seizoen was Krépin Diatta een basisspeler in het elftal van Philippe Clement, maar die beslissing kreeg veel externe kritiek. Er ontstonden zelfs vermoedens van vriendjespolitiek in sommige media, vanwege de eerder succesvolle samenwerking van Diatta en Clement bij Club Brugge. Dat gerucht werd echter weerlegd omdat Diatta en Clement clashten na de 0-4 vernedering tegen Montpellier OSC. De coach verweet hem niet genoeg mee te verdedigen, waarna Diatta hem straal negeerde. Deze situatie leidde tot grote ergernis bij Clement en veroorzaakte een spanning tussen hen. Volgens L'Equipe moesten de twee zelfs gescheiden worden om te voorkomen dat de situatie zou ontaarden.Een maand later, aan het einde van het vorige seizoen, uitte Krépin Diatta openlijk kritiek op de houding en het gedrag van zijn medespelers. Dit gebeurde op de achtergrond van een teleurstellend seizoenseinde voor AS Monaco, waarin de ploeg een zorgwekkende slotreeks van 4 punten uit 21 behaalde, en maar liefst 5 nederlagen in 7 wedstrijden leed. Deze tegenvallende prestaties resulteerden uiteindelijk in het ontslag van Philippe Clement als hoofdcoach, terwijl ook het krediet van Diatta ondertussen aanzienlijk afgenomen is.

POLL: Past Diatta bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Galawedstrijd dwingt Anderlecht tot extra transfer'
'Galawedstrijd dwingt Anderlecht tot extra transfer'

RSC Anderlecht lijkt klaar voor de competitieopener van komend weekend tegen STVV. De Brusselaars ...

34
34
‘Lommel stunt met toptalent (17) dankzij City Group’
‘Lommel stunt met toptalent (17) dankzij City Group’

Lommel SK maakt deel uit van de City Group en dat heeft zo zijn voordelen. Volgens Het Belang van ...

43
43
‘Standard Luik draait kar volledig na hevige protesten’
‘Standard Luik draait kar volledig na hevige protesten’

Standard Luik werd door Poolse media in verband gebracht met Patryk Klimala. De supporters verzetten ...

91
91
Geen KDB? ‘Al-Ittihad strikt topper voor 60 miljoen euro’
Geen KDB? ‘Al-Ittihad strikt topper voor 60 miljoen euro’

Kevin De Bruyne wordt nadrukkelijk met een transfer naar Saudi-Arabië in verband gebracht. Er ...

94
94
‘Kompany en Bayern bedreigen gewilde sterspeler’
‘Kompany en Bayern bedreigen gewilde sterspeler’

Vincent Kompany hoopt Bayern München weer naar de top van Europa te stuwen. De Belgische ...

105
105
‘Standard incasseert driedubbele transferuppercut’
‘Standard incasseert driedubbele transferuppercut’

Standard Luik wordt deze transferperiode met heel wat spelers in verband gebracht. Door de situatie ...

238
238
OHL neemt na 7  jaar en 134 matchen afscheid van pion
OHL neemt na 7 jaar en 134 matchen afscheid van pion

Oud-Heverlee Leuven heeft het vertrek van Pierre-Yves Ngawa op de officiële kanalen ...

32
32
Union-sterkhouder verrast na Supercup: “Ik zit goed hier”
Union-sterkhouder verrast na Supercup: “Ik zit goed hier”

Union SG verliest jaar na jaar sterkhouders en dat is ook deze zomertransferperiode niet anders. ...

96
96
'Standard-fans verzetten zich tegen transfer door nazigroet’
'Standard-fans verzetten zich tegen transfer door nazigroet’

Standard Luik staat naar verluidt dicht bij de komst van Patryk Klimala. De 25-jarige aanvaller ...

139
139
Romano onthult enorme transferwending De Bruyne
Romano onthult enorme transferwending De Bruyne

Eerder op de dag werd er gesproken van een akkoord tussen Kevin De Bruyne en het Saudi-Arabische ...

271
271
'Conte wil na Lukaku nog een Neerpede-product aantrekken'
'Conte wil na Lukaku nog een Neerpede-product aantrekken'

Antonio Conte wil van Napoli weer een ploeg maken die kan meestrijden voor de landstitel in de Serie ...

150
150
'AC Milan steeds concreter: AA Gent tussen hoop en vrees'
'AC Milan steeds concreter: AA Gent tussen hoop en vrees'

AA Gent gaat in- en uitgaand de komende weken nog het een en ander afronden de komende weken. ...

259
259
"Club Brugge? Moeten voor 40 tot 50 miljoen verkopen"
"Club Brugge? Moeten voor 40 tot 50 miljoen verkopen"

Bij Sporting Charleroi realiseerden ze al heel wat transfers. Maar de club gaat nog in- en uitgaande ...

961
961
KV Kortrijk dankt bekend gezicht voor nieuwe goalgetter
KV Kortrijk dankt bekend gezicht voor nieuwe goalgetter

Komend weekend gaat de nieuwe jaargang in de Jupiler Pro League van start. De eersteklassers toonden ...

233
233
Mechele trekt scherpe conclusie na verloren Supercup
Mechele trekt scherpe conclusie na verloren Supercup

Club Brugge is met een slippertje aan het nieuwe seizoen begonnen. De landskampioen verloor zaterdag ...

568
568