Antwerp wil knallen met spectaculaire transfer van formaat

Antwerp wil knallen met spectaculaire transfer van formaat

Nadat de transfer van Calvin Stengs, die als topprioriteit gold voor Antwerp FC deze zomer, niet tot stand kwam, schakelt Marc Overmars door naar andere interessante opties. Een van deze alternatieven is naar verluidt Krépin Diatta, voorheen een steunpilaar bij Club Brugge. In de winterse transferperiode van 2021 maakte Diatta een spectaculaire transfer naar AS Monaco voor bijna 20 miljoen euro, waarmee hij de derde duurste transfer was in die transferperiode, maar inmiddels is zijn krediet in het Prinsdom aanzienlijk afgenomen.

Van Bommel schreeuwt om versterking

Marc Degryse sprak onlangs Marc Overmars aan in zijn wekelijkse analyse voor Het Laatste Nieuws. “Mark van Bommel schreeuwt om versterking”, verkondigde de analist. Degryse wees erop dat dat het elftal van Antwerp FC kwaliteit mist en dat er een kwaliteitsinjectie nodig is om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Het Nieuwsblad weet alvast dat Overmars alleszins in allerijl nog probeert om de ploeg te versterken. En daarbij zou Krépin Diatta van AS Monaco volgens Afrikaanse bronnen het nieuwste target zijn



AS Monaco is bereid om hun aanvaller te laten vertrekken, weliswaar mits een bod van minstens 10 miljoen euro. Met dit aanzienlijk bedrag zou Antwerp FC al voor de tweede keer in de huidige zomermercato hun transferrecord breken, dat momenteel op naam staat van George Ilenikhena (6 miljoen euro). Diatta wordt gezien als een alternatief voor Calvin Stengs, die deze zomer dé transferprioriteit was van Marc Overmars, maar een verhuis naar Feyenoord verkoos boven een definitieve transfer naar de Great Old.

‘Marc Netto’ moet miljoenen reduceren

Marc Overmars bewees in het dossier van Calvin Stengs dat hij bereid is om ver te gaan om de gewenste versterking te halen. Eind juli bereikte hij een akkoord met OGC Nice voor een definitieve transfer van de Nederlandse aanvaller, ter waarde van 6 miljoen euro, met bonussen en een aanzienlijk doorverkooppercentage. Antwerp had zelfs een extra financiële inspanning geleverd om Stengs te overtuigen om bij de club te tekenen, en er lag een vierjarig contract voor hem klaar. Maar 10 miljoen euro (voor Krépin Diatta) is natuurlijk van een andere grootteorde dan 6 miljoen euro met bonussen.



Marc Overmars zal zijn reputatie als ‘Marc Netto’ dus alle eer moeten aandoen om de vraagprijs van 10 miljoen euro van AS Monaco voor Krépin Diatta met enkele miljoenen te reduceren. In Nederland is Overmars berucht om zijn krenterigheid als het over zijn eigen portefeuille gaat of over de clubfinanciën. Het doel van Overmars bij Antwerp is trouwens om de club zelfbedruipend te maken, waardoor de Great Old niet langer afhankelijk is van de aanzienlijke investeringen van voorzitter Paul Gheysens. De Nederlander streeft ernaar om de club snel financieel zelfvoorzienend te maken.

Dure en spectaculaire wintertransfer in 2021

Krépin Diatta is natuurlijk geen onbekende speler in België, aangezien de Senegalees eerder al drie jaar lang onder contract stond bij Club Brugge. In die periode was Diatta een gevreesde opponent voor menig Belgische defensie door zijn grote dribbelvaardigheden, doelgerichtheid, uitstekende balbehandeling, ruim repertoire van schijnbewegingen, explosiviteit, fake passes, en kansencreatie voor zijn ploegmaats. Daarnaast hield hij een grote werkethiek aan, was hij nooit schuw om verdedigend werk op te knappen, en toonde hij zich ook bereid om druk te zetten op de tegenpartij.

In zijn topperiode bij Club Brugge swingde Krépin Diatta zij aan zij met Noa Lang, Bas Dost en Charles De Ketelaere. Zijn prestaties trokken toen de aandacht van verschillende Europese topclubs en in januari 2021 maakte AS Monaco bijna 20 miljoen euro over om hem aan te kopen, met daarbovenop een percentage op een toekomstige doorverkoop. Met deze transferprijs stond Diatta, na Sébastien Haller (naar Ajax voor 22,5 miljoen euro) en Amad Diallo (naar Manchester United voor 21 miljoen), op de derde plaats van duurste wintertransfers in heel Europa in 2021.



Die hoge transferprijs leidde tot veel discussie, want velen vonden dat bedrag veel te laag volgens de grote verdiensten van Krépin Diatta bij Club Brugge. Ludo Vandewalle counterde die stelling met enkele rake argumenten. Hij vond Diatta een goede speler, maar de chef voetbal van Het Nieuwsblad stelde dat de Senegalees in de geschiedenisboeken van Club Brugge - behalve door de spectaculaire verkoopprijs - geen hoofdrol zal krijgen. Vandewalle verwees naar een te beperkte rol in Europa en dat hij in referenda zoals de Gouden Schoen en Profvoetballer van het Jaar nooit meedeed voor de prijzen.

Krediet Diatta raakt op bij AS Monaco

Paul Mitchell, destijds sportief manager van AS Monaco, was verheugd toen hij Krépin Diatta naar het Prinsdom kon halen. “Met zijn dynamiek, afwerking, maar ook zijn veelzijdigheid en internationale ervaring ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Krépin veel troeven die hem in staat zullen stellen om te integreren in de moderne speelstijl die door Niko (Kovac, red.) wordt ontwikkeld.” Desondanks is het verhaal tussen Diatta en Monaco geen onverdeeld succes gebleken. In zijn eerste halve seizoen was Diatta invaller, terwijl hij in het tweede hij zijn kruisbanden scheurde. Vorig seizoen was Diatta eindelijk basisspeler, maar vielen zijn prestaties - net zoals die van de ploeg - tegen.

Vorig seizoen was Krépin Diatta een basisspeler in het elftal van Philippe Clement, maar die beslissing kreeg veel externe kritiek. Er ontstonden zelfs vermoedens van vriendjespolitiek in sommige media, vanwege de eerder succesvolle samenwerking van Diatta en Clement bij Club Brugge. Dat gerucht werd echter weerlegd omdat Diatta en Clement clashten na de 0-4 vernedering tegen Montpellier OSC. De coach verweet hem niet genoeg mee te verdedigen, waarna Diatta hem straal negeerde. Deze situatie leidde tot grote ergernis bij Clement en veroorzaakte een spanning tussen hen. Volgens L'Equipe moesten de twee zelfs gescheiden worden om te voorkomen dat de situatie zou ontaarden.



Een maand later, aan het einde van het vorige seizoen, uitte Krépin Diatta openlijk kritiek op de houding en het gedrag van zijn medespelers. Dit gebeurde op de achtergrond van een teleurstellend seizoenseinde voor AS Monaco, waarin de ploeg een zorgwekkende slotreeks van 4 punten uit 21 behaalde, en maar liefst 5 nederlagen in 7 wedstrijden leed. Deze tegenvallende prestaties resulteerden uiteindelijk in het ontslag van Philippe Clement als hoofdcoach, terwijl ook het krediet van Diatta ondertussen aanzienlijk afgenomen is.

POLL: Past Diatta bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

54
54
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

49
49
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

39
39
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

22
22
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

30
30
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

323
323
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

82
82
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

70
70
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

276
276
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

474
474
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

865
865
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

273
273
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

758
758