Antwerp voor de gek gezet: stunttransfer gaat compleet fout

Antwerp voor de gek gezet: stunttransfer gaat compleet fout

Steven Berghuis heeft zijn ongenoegen geuit over de huidige situatie bij Ajax en hij heeft blijkbaar zijn conclusies getrokken. Volgens journalist Sacha Tavolieri is Antwerp FC geïnteresseerd in zijn diensten en heeft de club zelfs al gesprekken gevoerd met Berghuis over zijn salariswensen. Vreemd genoeg heeft Ajax-trainer Maurice Steijn zondag nog benadrukt dat er geen sprake is van een vertrek van Berghuis bij Ajax. Vorig weekend zou Berghuis de coach expliciet gezegd hebben dat hij wil blijven in Amsterdam. Het begin van een nieuwe zomersoap op de Bosuil?

Twee jaar geleden al gehaald door Overmars

Mark van Bommel heeft meermaals aangegeven dat hij dringend versterking nodig heeft bij Antwerp FC. En snel. De huidige ploeg mankeert duidelijk kwaliteit om een rol van betekenis te spelen in de Belgische titelstrijd, en is verre van klaar voor de aanstaande play-offs in de Champions League tegen AEK Athene of Dinamo Zagreb. In de zoektocht naar versterkingen kijkt de Great Old naar de Nederlandse markt. Vorige week meldden Turkse bronnen dat RAFC een oogje had laten vallen op Steven Berghuis van Ajax, een nieuwtje dat dinsdag werd bevestigd door Sacha Tavolieri.

De journalist weet zelfs dat Antwerp FC vastberaden is om de 31-jarige naar de Bosuil te halen, want de club zou al in gesprek zijn gegaan met Steven Berghuis om zijn salarisvoorwaarden te bespreken. Zowel Marc Overmars als Mark van Bommel zouden zich al verdiepen in het dossier van de Nederlandse aanvaller. Overmars spreekt zijn eigen netwerk aan met de concrete interesse in Berghuis, want samen met Edwin van der Sar en Erik ten Hag, haalde hij Berghuis twee jaar geleden van Feyenoord naar Ajax - wat toen op z’n minst een veelbesproken transfer was in Nederland.

Mark van Bommel heeft ook een goede band met Steven Berghuis. De huidige coach van Antwerp FC toonde in het verleden interesse in zijn landgenoot bij zijn vorige clubs PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. Nu rijst de vraag of de Nederlandse enclave binnen RAFC Berghuis kan overhalen om zich bij de club aan te sluiten. In een interview eind mei in het programma ‘Inside Ajax’ gaf Berghuis aan dat hij niet van plan was om nog een transfer naar het buitenland te maken, omdat hij zich erg op zijn gemak voelt in Amsterdam. Hij zei: “Of ik nog naar het buitenland wil? Ik denk het niet.”

Berghuis wil blijven, Berghuis wil weg

Ondertussen zijn we twee maanden verder en lijkt Steven Berghuis blijkbaar op zijn stappen teruggekomen te zijn. De voorbereiding bij Ajax verloopt uiterst chaotisch en het duurde erg lang voordat de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat actief kon zijn op de transfermarkt. Op minder dan een week voor de start van de Eredivisie is de selectie niet op orde en is de ploeg verre van klaar. Berghuis vreest daarom dat Ajax dit jaar nóg slechter zal presteren dan in het voorbije horrorseizoen. Hoewel hij naar verluidt wil blijven in Amsterdam, is hij terughoudend om opnieuw zo’n seizoen meemaken zoals het vorige. Om dat te vermijden, zal er nog erg veel moeten gebeuren bij de Ajacieden.

“De verwachtingen bij Ajax zijn hoog, dat hoort bij deze club. Maar ik denk niet dat het met deze groep realistisch is. De spelers moeten het doen, zij staan straks in dat stadion met vijftigduizend mensen. Geef ons een solide selectie”, luidde Steven Berghuis vorige week zélf nog de alarmbel in de Nederlandse pers. Ajax-coach Maurice Steijn heeft echter aangegeven dat er deze zomer geen sprake is van een vertrek van Berghuis bij Ajax. “Met Berghuis heb ik gisteren gesproken. Die is supertrots dat hij het Ajax-shirt draagt. Die wil super graag bij Ajax blijven”, zei Steijn na de oefenmatch tegen Borussia Dortmund afgelopen zondag. “Steven heeft dat gister expliciet tegen mij gezegd, dat hij wil blijven.”

Rechtsbuiten én nummer 10

Net als Ajax had ook Steven Berghuis zélf geen goed seizoen achter de rug. In De Telegraaf merkte Wim Kieft zelfs op dat Berghuis, samen met Steven Bergwijn en Mohammed Kudus, het afgelopen seizoen “niets heeft gepresteerd.” Binnen een wankelend team en een club in crisis is het begrijpelijk dat het moeilijk is om jezelf te onderscheiden, maar intrinsiek gezien blijft Berghuis een fantastische voetballer. Tijdens zijn eerste seizoen bij Ajax toonde Berghuis zijn beste spel als nummer 10 onder de leiding van Erik ten Hag. Hij is ook zeer bedreven als rechtsbuiten, waarbij hij naar binnen snijdt en een soort ‘verkapte’ nummer 10 wordt. Volgens analist Kenneth Perez komt Berghuis zelfs het beste tot zijn recht als rechtsbuiten.

“Het is een hele fijne speler als rechtsbuiten”, zo zei de analist van ESPN tijdens Dit was het Weekend. “Hij had bij Ajax eerst een beetje pech dat Antony daar stond en nu Kudus, maar ik vind dat Berghuis natuurlijker oogt en gewoon beter speelt als buitenspeler. Je ziet ook dat hij vaker in de zestien komt en daar is hij toch handiger.” Aron Jóhannsson, voormalig AZ Alkmaar-speler en Amerikaans international, die met Berghuis heeft samengespeeld, deelde zijn lof over zijn ex-ploegmaat in Voetbal International. “Steven heeft ontzettend veel talent, hij is een van de beste linkspoten met wie ik in mijn carrière heb gespeeld. Het verbaast mij totaal niet dat hij dit niveau aantikt.”

Magistrale linkervoet, maar te traag voor de absolute top

De meest uitgesproken kwaliteit van Steven Bergwijn is zijn fantastische passing en fabuleuze traptechniek. NRC omschrijft hem als een man met ideeën. “De voetballende versie van een kantoormedewerker die altijd wel een goede ingeving heeft, hoe saai een vergadering verder ook was.” Erik ten Hag zei dat Berghuis de ploeg beter laat voetballen en dat hij een hoog rendement haalt. “Zijn linkervoet is simpelweg magistraal”, schreef het Nederlandse tijdschrift Panorama over hem, dat er tegelijk ook bij vermeldde dat Berghuis snelheid en diepgang mist voor de absolute top in het voetbal. Daarom floreert de 45-voudige Oranje-international specifiek bij dominante ploegen die niet op de counter speculeren.

POLL: Gaat Berghuis naar Antwerp of blijft hij bij Ajax?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drama Club Brugge: Igor Thiago laat tranen de vrije loop
Drama Club Brugge: Igor Thiago laat tranen de vrije loop

Club Brugge heeft zijn leidersplaats in de Champions' Play-Offs opnieuw uit handen gegeven. ...

4
4
Anderlecht kampioen tegen Club? Titelscenario gekend
Anderlecht kampioen tegen Club? Titelscenario gekend

Nog twee speeldagen te gaan en Champions' Play-Offs zitten erop. Nog steeds komen drie ploegen ...

85
85
Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'
Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'

De crisis bij Standard bereikte afgelopen vrijdag opnieuw een triest dieptepunt. Zo moest de ...

139
139
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'

FC Barcelona wil zich in de komende weken nog verzekeren van de tweede plaats in La Liga. Maar ...

60
60
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"

Lange tijd leek Club Brugge weer op weg naar de eerste plek maar een enorm strijdvaardig Union ...

808
808
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"

Publiciteit voor het voetbal, dat was het vanavond zeker in de tweede helft van Club Brugge tegen ...

548
548
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster

Na een geweldige kraker hebben Club Brugge en Union de punten onder mekaar verdeeld op Jan Breydel. ...

527
527
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'

De ontknoping van de Jupiler Pro League draait op volle toeren. Zo wordt nog volop gestreden voor de ...

558
558
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"

Maandagavond stond opnieuw een belangrijke afspraak op het programma in de Champions' Play-Offs. Zo ...

457
457
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'

Manchester City neemt het deze week op tegen Tottenham Hotspur en West Ham United. Indien het beide ...

469
469
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'

Met het vertrek van Wouter Vrancken bij KRC Genk lijkt het startschot voor de trainerswals aan de ...

344
344
<strong>Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”</strong>
Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”

RSC Anderlecht overweegt Gabri&euml;l Misehouy aan te trekken, een talentvolle voetballer van 18 ...

397
397
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union

Maandagavond staat opnieuw een cruciale wedstrijd binnen de titelstrijd op het programma. Met Club ...

131
131
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'

Terwijl de spanning in de play-offs alsmaar toeneemt wordt er op de achtergrond nog steeds druk ...

1235
1235
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans

Mats Rits staat met Paars-Wit dicht bij een eerste landstitel. De middenvelder is al een tijdje het ...

318
318