Genadeloos Genk pluimt Anderlecht tot op het bot

Genadeloos Genk pluimt Anderlecht tot op het bot

Verkopen op het juiste moment is een kunst, en in het geval van Hendrik Van Crombrugge was vorige zomer het ideale moment om hem te gelde te maken. PSV Eindhoven meldde zich toen al voor de tweede keer in het Lotto Park om een transfer van de doelman te bespreken, waarbij de Nederlanders “er veel voor over hadden” om Van Crombrugge aan te kopen. Volgens het Eindhovens Dagblad moest de doelman van Anderlecht meerdere miljoenen kosten. Van Crombrugge werd onlangs verkocht aan KRC Genk voor een transfersom van 1,3 miljoen euro, dat via allerlei bonussen en variabelen nog kan stijgen tot net geen 2 miljoen euro. Veel minder dus dan de geboden miljoenen van PSV in de vorige zomermercato, en dat terwijl de marktwaarde van Van Crombrugge drie jaar geleden nog 7 miljoen euro bedroeg.

Speelgeld op de transfermarkt

RSC Anderlecht kende een dubbele financiële meevaller door het vertrek van Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) en Hendrik Van Crombrugge (KRC Genk). Voor Verbruggen vangt Sporting een vergoeding van 20 miljoen euro, waarmee de Nederlander de op twee na duurste verkoop is in de clubgeschiedenis, en ook bij de verkoop van Van Crombrugge deed Anderlecht zeker geen slechte zaak. De 30-jarige doelman behoorde immers tot de absolute topverdieners bij Anderlecht, met een flink jaarlijks salaris van 1,6 miljoen euro bruto. De club streeft ernaar om in de toekomst dergelijke hoge salarissen te vermijden, vooral voor een speler die wekelijks op de reservebank zit.

Naast het lozen van zijn stevig contract incasseerde Anderlecht daarnaast ook nog een transfersom van 1,3 miljoen euro bij de verkoop van Hendrik Van Crombrugge, een basisbedrag dat via allerlei bonussen en variabelen nog kan stijgen tot net geen 2 miljoen euro. Hoewel Anderlecht een van hun best betaalde spelers van de loonlijst kon schrappen, eentje die bovendien wekelijks op de bank zat, levert de verkoop van Hendrik Van Crombrugge dus bitter weinig op aan extra transferkapitaal. Nog geen twee miljoen euro: wat speelgeld is om te spenderen op de transfermarkt.

Anderlecht was het momentum helemaal kwijt

Verkopen op het juiste moment is echter een kunst, en in het geval van Hendrik Van Crombrugge was vorige zomer het ideale moment om hem te gelde te maken. PSV Eindhoven meldde zich toen al voor de tweede keer in het Lotto Park om een transfer van de doelman te bespreken, wat erop wees dat de Nederlandse topclub dolgraag een transferdeal wilde afsluiten met Anderlecht. Sterker nog, het Eindhovens Dagblad schreef toen zelfs dat de Eindhovenaren “er veel voor over” hadden om Hendrik Van Crombrugge naar het Philips Stadion te halen.

Volgens het Eindhovens Dagblad moest de doelman van Anderlecht meerdere miljoenen kosten, terwijl PSV Eindhoven er zelf ook veel voor over had om in het hok weer een echt onomstreden sluitpost te hebben. Anderlecht zwichtte uiteindelijk niet voor de miljoenen van de Nederlandse topclub, die in de vorige zomermercato vervolgens Walter Benitez als nieuwe doelman aantrok. In januari waren Celtic FC en Nottingham Forest daarna concrete opties voor Hendrik Van Crombrugge, maar ook die clubs vonden geen vergelijk met Anderlecht over een transfer.

Enorme devaluatie van 64%

Na verloop van tijd werd Anderlecht steeds meer onder druk gezet om hun aanvoerder te verkopen tegen de best mogelijke prijs, maar dat bleek geen gemakkelijke opgave gezien zijn mindere prestaties gedurende dit seizoen. Twee jaar geleden vochten Hendrik Van Crombrugge en Simon Mignolet een onderlinge strijd uit wie de beste doelman van de Belgische competitie was, maar afgelopen seizoen stond Van Crombrugge zelfs niet op de foto. De doelman van Anderlecht haalde niet het gewenste niveau en volgens de cijfers behoorde hij zelfs niet meer tot de beste vijf doelmannen van de Jupiler Pro League. Zijn marktwaarde nam in drie jaar tijd daarom af van 7 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro, wat een devaluatie van maar liefst 64% betekent.



Hendrik Van Crombrugge was tijdens zijn eerste seizoenen incontournable in het doel van RSC Anderlecht, waar hij de ploeg vaak recht hield met knappe saves en een belangrijke rol speelde in de opbouw door zijn groot voetballend vermogen. Maar in het afgelopen seizoen verliep veel minder voor de 30-jarige doelman. Van Crombrugge pakte veel minder punten dan voorheen en hij liet zich ook meermaals betrappen op dure foutjes. Het Laatste Nieuws schreef bijvoorbeeld dat Van Crombrugge met de daver op het lijf keepte en La Dernière Heure stelde dan weer dat hij geen vertrouwen uitstraalde. Sinds zijn rugoperatie haalt hij precies niet meer zijn aloude hoge niveau en hij werd in de loop van het seizoen - terecht - aan de kant geschoven ten voordele van de jonge, onervaren maar talentvolle Bart Verbruggen.

Absolute soldentransfer Dimitri de Condé

Na vier jaren bij Anderlecht voelde Hendrik Van Crombrugge dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en toen KRC Genk kwam aankloppen, hoefde hij geen enkel moment te twijfelen. De 30-jarige doelman wordt aangetrokken door de Limburgse club vanwege zijn ruime ervaring en intrinsieke kwaliteiten, waarmee hij de concurrentie moet aangaan met de huidige nummer één, Maarten Vandevoordt. “De komst van Hendrik geeft een extra dimensie aan onze gekende succesvolle doelmannen filosofie. Hendrik is een echte leider die lange tijd de kapiteinsband droeg bij RSC Anderlecht”, zei Dimitri de Condé naar aanleiding van de transfer van Van Crombrugge op de clubwebsite van Genk.



De Head of Football heeft een gouden zaak gesloten door Hendrik Van Crombrugge voor nog geen twee miljoen euro aan te kopen. Amper drie jaar geleden werd de doelman nog gewaardeerd op 7 miljoen euro volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.com, terwijl PSV Eindhoven vorige zomer “er veel voor over had” om Van Crombrugge aan te kopen. Volgens Het Eindhovens Dagblad moest de toenmalige doelman van Anderlecht miljoenen kosten en waren de Nederlanders bereid om veel geld neer te tellen voor hem. Vandaag strijkt Anderlecht met 1,3 miljoen euro echter kleingeld op bij de effectieve verkoop van Van Crombrugge aan KRC Genk, zonder rekening te houden met bonussen en variabelen. Veel minder dus dan de geboden miljoenen van PSV in de vorige zomermercato.

POLL: Wie is de grote winnaar van de HVC-transfer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel
Spaanse La Liga opnieuw in shock na zware racisme-rel

Racisme en voetbal blijft in Spanje (helaas) veel te vaak aan mekaar verbonden. Na de vele ...

1
1
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"
Stijnen met Patro van hemel naar hel: "Wat ik verkeerd deed?"

Zo goed de vorige week eindigde, zo dramatisch waren de laatste zes dagen voor Stijn Stijnen en ...

17
17
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"
Coucke krijgt stevige waarschuwing: "Opgepast daarvoor Marc!"

We staan voor weer een razend spannend spektakel in de Champions' Play-offs. Om 16u nemen onder meer ...

35
35
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

66
66
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

650
650
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

33
33
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

26
26
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

58
58
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

69
69
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

123
123
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

259
259
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

368
368
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

31
31
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

144
144
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

253
253