Code oranje: alarmbellen gaan al af bij Club Brugge

Code oranje: alarmbellen gaan al af bij Club Brugge

Na het slechtste seizoen sinds jaren is Club Brugge erop gebrand om snel de rug te rechten. Daarvoor rekent het op nieuwe coach Ronny Deila, die van Jan Breydel terug een onneembare vesting moet maken. Op basis van de eerste oefenduels krijgt hij de motor vooralsnog echter maar moeizaam aan de praat. Conclusies trekken uit een voorbereiding is zelden een goed idee, en dus lijkt er nog geen reden tot paniek in Westkapelle. Toch gaan de alarmbellen daar misschien wel al voorzichtig af. Het signaal voor Vincent Mannaert om een tandje bij te steken?


Niet omdat Blauw-Zwart in drie vriendschappelijke ontmoetingen tweemaal onderuit ging. In matchen zonder inzet waarin langs weerskanten naar hartenlust gewisseld wordt is het resultaat tenslotte van ondergeschikt belang. Iets zorgwekkender lijkt evenwel de manier waarop. Na de zuinige zege tegen Beerschot dacht Club, dat binnen twee weken reeds vol aan de bak moet, woensdag tegen Feyenoord een nieuwe stap vooruit te zetten. In plaats daarvan kwam het bijzonder slap voor de dag. Nochtans liet Deila gedurende een uur zijn sterkste elftal opdraven. Voorlopig althans, want halfweg de aanloop naar Aarhus moet de Noor het nog steeds zonder een karrenvracht aan afwezigen stellen. Daarbij ook een resem potentiële titularissen en zelfs sterkhouders die voor een kwaliteitsinjectie kunnen zorgen.

HAAST VOOR AARHUS

Zo bleven internationals zoals Andreas Skov Olsen en Tajon Buchanan – die mogelijk wel nog andere oorden opzoeken – aan de kant tegen Feyenoord. Zij worden wel al langzaam klaargestoomd in Sint-Michielsgestel, waar onder andere Casper Nielsen, Bjorn Meijer en Maxim De Cuyper revalideren van hun blessures. Vermits Hugo Vetlesen evenmin in actie kwam, en Victor Barbera net als Antonio Nusa pas later aansluit, heeft Deila met Michal Skoras en Igor Thiago zo momenteel slechts twee aanwinsten ter beschikking. Het duo toonde zich tegen Beerschot meteen efficiënt en lijkt dus wel direct inzetbaar, maar was de cruciale opdracht tegen Aarhus niet de reden voor de vroege activiteit op de mercato? Als de overige nieuwe gezichten nog tijdig moeten worden ingepast is er stilaan haast mee gemoeid.



Heel wat pionnen hebben nog geen minuut gespeeld. Hoewel hij zijn ruime selectie wil uitdunnen moet Deila, die met Noa Lang en Clinton Mata zopas twee steunpilaren zag vertrekken, met een deel van hen zelfs nog kennismaken. Zaterdag tegen Go Ahead Eagles komt er al wat volk bij, maar met tevens nog Ferran Jutglà en Dedryck Boyata in de lappenmand valt het af te wachten wie er beschikbaar is voor de tweede voorronde van de Conference League. Laat staan dat er tegen dan, met tussendoor de Brugse Metten tegen AZ, al sprake kan zijn van enige automatismen. Deila kan voor een stuk bogen op het werk van zijn voorgangers, maar of dat na de voorbije campagne aangewezen is? Club plukte de trainer net weg uit Luik om zijn eigen stempel te drukken. Tot hiertoe is zijn hand evenwel nog niet meteen zichtbaar.

ZELFDE BEDJE ZIEK

"Club en ik delen dezelfde visie. Agressie, labeur, hoog druk zetten. En offensief dominant zijn", aldus Deila, heilige principes waarmee hij Mannaert en Bart Verhaeghe tijdens zijn periode bij Standard wist te overtuigen. Daar viel tegen Feyenoord echter vrij weinig van te merken. Een bleek Blauw-Zwart, dat opvallend veel risico's nam en zichzelf zo geregeld in nesten werkte, slaagde er nauwelijks in om tempo te ontwikkelen of verzorgde combinaties op de mat te leggen. Door die steriele en stroeve opbouw zat kansen creëren er dan ook amper in. Inspiratieloos voetbal dat sterk deed denken aan vorig seizoen, toen we qua dreiging en spektakel eveneens vaak op onze honger bleven zitten. De pressing, intensiteit en verticaliteit, nochtans stokpaardjes van Deila, kon evenmin tippen aan die van de Rotterdammers.



Nogmaals: het zou voorbarig zijn om nu al te stellen dat Club straks gewoon in hetzelfde bedje ziek zal blijven. Het niveau was woensdag dan wel ondermaats, een vlekkeloze voorbereiding is geen vereiste voor een geslaagd seizoen. Het voornaamste is nu dat de spelers Deila zijn tactische instructies onder de knie krijgen. Zelfs zonder een waslijst aan afwezigen is het niet onlogisch dat alles nog wat onwennig aanvoelt onder de nieuwe T1, die zelf ook nog zijn draai moet vinden. En, zoals het hoort in deze fase, volop aan het experimenteren is. Zo koos hij tegen Feyenoord voor het eerst voor een 3-5-2. Hoewel een 4-3-3 zijn persoonlijke voorkeur wegdraagt schikte de flexibele coach zich ook in Sclessin naar het aanwezige materiaal. Al geeft Deila wel aan niet voortdurend te willen sleutelen aan zijn veldbezetting.

BREAK-EVEN

Samen met wie wel of niet mag beschikken is het een van de knopen die hij liefst vlug doorhakt. Deila laat de transfers dan wel over aan Mannaert, bij de zoektocht naar de juiste profielen is het toch handig indien de trainer en CEO op één lijn zitten over het plan van aanpak. Een of twee spitsen, met drie of vier achterin: voor de nog in te vullen posities betekent het een wereld van verschil. Niet dat Deila zit te popelen om vers bloed. Zolang er niemand meer vertrekt hoeft er wat hem betreft niets meer bij. Door zelf snel toe te slaan anticipeerde Club immers vooraf op de reeds afgeronde uitgaande transfers, een strategie die Deila kan smaken. "Hier wordt éérst versterking gekocht alvorens te verkopen. Dan is het huiswerk al voor een deel gedaan", glunderde hij recent. Toch lijkt er nog wat werk aan de winkel.



Een rechtsachter en nieuwe reservedoelman staan alvast bovenaan de verlanglijst. Afhankelijk van het vertrouwen in Boyata en Jack Hendry een of meerdere centrale verdedigers ook, zeker mocht Abakar Sylla het ruime sop kiezen. Voorts mogen er misschien nog een winger en middenvelder bij. In al deze dossiers gaat Blauw-Zwart dit keer evenwel omgekeerd tewerk. Eerst cashen, dan opnieuw investeren. Pas wanneer er omtrent pakweg Buchanan een doorbraak wordt bereikt zal Mannaert weer in actie schieten. Niet omdat de goedgevulde spaarpot plots leeg is – met een twintigtal miljoen aan uitgaven tegenover ongeveer evenveel inkomsten draait Club tot dusver break-even. Wel omdat Deila de brede kern dus wil afslanken. Een overvloed aan opties is volgens hem namelijk nefast voor het groepsgevoel.

GROEPSGEVOEL

Blijkbaar is die sowieso al niet opperbest: ook op dat vlak zullen Mata en Lang worden gemist. Hopelijk dragen de nieuwkomers spoedig hun steentje bij om de sfeer op te krikken. Door de overtollige ballast te dumpen wil Deila, die veel belang hecht aan het menselijk aspect, alleszins een hechte kleedkamer smeden. Zoals keeperstrainer Wouter Biebauw bevestigde wordt de mentale screening van eventuele targets om nog toe te voegen aan de mix daarom eens zo belangrijk. Na miscasts als Mbaye Diagne en Owen Otasowie hebben ze hun lesje in Westkapelle wel geleerd. Club kan sinds het afscheid van Ruud Vormer overigens wel nog een aantal leidersfiguren gebruiken. Voortrekkers zonder vedette-allures die soms al eens hun stem durven verheffen, zoals Toby Alderweireld en Vincent Janssen bij Antwerp.



Op nog een paar openstaande vacatures na lijkt Club op papier voldoende gewapend om terug de strijd op drie fronten aan te gaan. Op de flanken recupereert het met Skov Olsen, Nusa, Buchanan en De Cuyper binnenkort alvast een broodnodige dosis snelheid en technisch vernuft. Zonder de flitsen van Lang rekent Blauw-Zwart straks vooral op hun ingevingen om Aarhus te verschalken. Kwalificatie is een must, een uitschakeling zou een drama betekenen. Dat beseft ook Deila, voor wie het in dat geval nog moeilijker zou worden om iedereen tevreden te houden. De flauwe vertoning tegen Feyenoord deed helaas niet bepaald het beste vermoeden. Tegen dan zal er weliswaar nog veel veranderen, maar de coach heeft nu nog maar twee weken om alles op punt te stellen. Stilaan begint de tijd toch te dringen.

DADA VAN DEILA

Afwachten of Thiago en Roman Yaremchuk, op het eerste gezicht niet de meest compatibele tandem, voorin een koppel vormen. Gelukkig vielen er ook enkele opstekers te noteren. Zo scoorde Club tegen Beerschot twee keer via voorzetten vanaf de zijkanten. Ongeacht het systeem is gevaar stichten langs de flanken een dada van Deila, wiens ideeën af en toe toch al eens in de praktijk worden omgezet. Daarnaast gaf de jonge garde tegen Feyenoord nog even het goede voorbeeld – indien Romeo Vermant en Cisse Sandra hun strafschoppen hadden omgezet sleepten zij ei zo na zelfs nog een gelijkspel uit de brand. Iemand als Joel Ordóñez kan tijdens deze zomerstage zomaar een van de ontdekkingen worden. Het zou het werk van Mannaert, die hoe dan ook maar beter bij de pinken blijft, iets eenvoudiger maken.

AD

POLL: Heeft u vertrouwen voor het tweeluik tegen Aarhus?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'
Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'

De crisis bij Standard bereikte afgelopen vrijdag opnieuw een triest dieptepunt. Zo moest de ...

64
64
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'

FC Barcelona wil zich in de komende weken nog verzekeren van de tweede plaats in La Liga. Maar ...

24
24
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"

Lange tijd leek Club Brugge weer op weg naar de eerste plek maar een enorm strijdvaardig Union ...

467
467
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"

Publiciteit voor het voetbal, dat was het vanavond zeker in de tweede helft van Club Brugge tegen ...

398
398
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster

Na een geweldige kraker hebben Club Brugge en Union de punten onder mekaar verdeeld op Jan Breydel. ...

399
399
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'

De ontknoping van de Jupiler Pro League draait op volle toeren. Zo wordt nog volop gestreden voor de ...

432
432
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"

Maandagavond stond opnieuw een belangrijke afspraak op het programma in de Champions' Play-Offs. Zo ...

369
369
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'

Manchester City neemt het deze week op tegen Tottenham Hotspur en West Ham United. Indien het beide ...

347
347
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'

Met het vertrek van Wouter Vrancken bij KRC Genk lijkt het startschot voor de trainerswals aan de ...

294
294
<strong>Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”</strong>
Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”

RSC Anderlecht overweegt Gabri&euml;l Misehouy aan te trekken, een talentvolle voetballer van 18 ...

340
340
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union

Maandagavond staat opnieuw een cruciale wedstrijd binnen de titelstrijd op het programma. Met Club ...

128
128
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'

Terwijl de spanning in de play-offs alsmaar toeneemt wordt er op de achtergrond nog steeds druk ...

1131
1131
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans

Mats Rits staat met Paars-Wit dicht bij een eerste landstitel. De middenvelder is al een tijdje het ...

304
304
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'

Ondanks de huidige zoektocht naar een sportief directeur blijkt AA Gent, waar Wouter Vrancken ...

166
166
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'

Nadat hij vorig seizoen nog de dubbel veroverde wenkt nu een afscheid in mineur voor Mark van ...

323
323