‘Spanning’ tussen Fredberg en Riemer door miljoenendeal

‘Spanning’ tussen Fredberg en Riemer door miljoenendeal

Jesper Fredberg heeft meer dan 9 miljoen euro gebudgetteerd voor de transfers van Kasper Dolberg (OGC Nice) en Santiago Hezze (CA Huracán), terwijl de CEO Sports ook nog 4 miljoen euro reserveert voor de vermoedelijke komst van Rodrigo Zalazar (Schalke 04). De Uruguayaanse nummer tien heeft een profiel dat uitstekend past bij de visie en de filosofie van het instituut Anderlecht, maar veel minder bij de conditionele en fysieke vereisten van Brian Riemer. De Deense coach streeft naar een constante hoge pressing op de helft van de tegenstander en verwacht dat zijn spelers voortdurend blijven rennen. Zalazar lijkt niet precies het type speler te zijn dat aan deze eisen voldoet. Sterker nog, bij Schalke 04 speelde hij zelden een volledige wedstrijd uit en werd hij doorgaans vroegtijdig vervangen. Volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung is het gebrek aan uithoudingsvermogen zelfs een van de belangrijkste redenen waarom Zalazar niet volledig kan overtuigen bij Schalke.

4 miljoen voor ‘nieuwe’ Verschaeren

Eind maart verkeerde Yari Verschaeren in absolute topvorm, totdat hij zijn kruisbanden scheurde tijdens de wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven. De getalenteerde nummer tien van Anderlecht werd kort daarna succesvol geopereerd aan zijn knie, waarna een langdurige revalidatieperiode kon beginnen. Verwacht wordt dat Verschaeren pas begin 2024 weer op het veld zal verschijnen, en zelfs dan is het onzeker of hij zijn oude niveau zal kunnen bereiken. Afgelopen seizoen was de 21-jarige vrijwel de enige speler die voor creativiteit kon zorgen en in zijn eentje het verschil kon maken bij Anderlecht. Daarom is het absoluut noodzakelijk voor Sporting om tijdens de zomermercato op zoek te gaan naar een creatieve aanvallende middenvelder die Yari Verschaeren (tijdelijk) kan doen vergeten. Jesper Fredberg heeft die boodschap goed begrepen want volgens BILD heeft hij zijn oog laten vallen op Rodrigo Zalazar, een Uruguayaanse nummer tien van Schalke 04. Door de degradatie van Die Königsblauen naar de 2. Bundesliga wil Zalazar een nieuwe uitdaging aangaan en volgens de Duitse krant is de paars-witte interesse “verregaand” te noemen. Fredberg zou al een eerste bod uitgebracht hebben bij Schalke en de vermoedelijke transferprijs zou zo’n 4 miljoen euro moeten bedragen.

Sterretje, publiekslieveling en balkunstenaar

Anderlecht zou daarmee Torino en Villarreal te snel af zijn, net als een hele resem Braziliaanse topclubs. Rodrigo Zalazar heeft een profiel dat uitstekend past bij de visie en de filosofie van het instituut Anderlecht. Hij is een echte nummer tien met snelle reacties en een groot voetballend vermogen. “Ik hou ervan om de bal te hebben, te dribbelen, één-op-één te gaan, en de laatste pass te versturen”, zei hij eerder dit jaar zelf over zijn kwaliteiten. Timo Schultz had Zalazar onder zijn hoede als coach van FC St.Pauli en de trainer omschreef hem als een sterretje. “Hij is het sterretje, eentje die elk team kan gebruiken.”



Rodrigo Zalazar kan werkelijk schitteren met verbluffende en attractieve acties, vaak op een verwoestend tempo, en met een overvloed aan schijnbewegingen en trucjes. “Hij hangt overal rond. Hij heeft een onstuitbare wil, een zeer goede techniek en een hoge dynamiek”, zei Timo Schultz. Zalazar heeft zichzelf bij Schalke 04 ontpopt tot een geliefde speler bij het publiek, mede dankzij zijn beslissende doelpunt vorig seizoen dat de club terugbracht naar de Bundesliga. Maar zijn populariteit komt ook voort uit zijn verbondenheid met de club, zijn emotionele en intensieve spel, en zijn uitstekende relatie met de fans.

Fredberg laat miljoenen rollen

Rodrigo Zalazar kreeg vorig seizoen weinig speeltijd bij Schalke 04 en hij behoort tot de spelers die zwaar gefrustreerd zijn door het gebrek aan kansen. Als er een passend bod komt waar alle partijen tevreden mee zijn, zoals de aanbieding die nu op tafel ligt van Anderlecht, is de kans zeer groot dat Zalazar de club zal verlaten. 5 miljoen euro is en blijft echter een aanzienlijk bedrag en een grote investering voor Anderlecht, vooral omdat Jesper Fredberg nog meer dan 9 miljoen euro heeft gereserveerd voor de aankoop van spelers zoals Santiago Hezze (CA Huracán, 4 miljoen euro) en Kasper Dolberg (OGC Nice, meer dan 5 miljoen euro).

Rodrigo Zalazar kreeg afgelopen seizoen weinig speeltijd bij Schalke 04, en dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Er wordt gezegd dat de Zuid-Amerikaan een temperamentvol karakter heeft, wat er soms toe leidt dat hij op het veld (te) veel door emoties wordt geleid en daarom zijn defensieve taken verwaarloost. Bovendien blijkt hij niet voldoende beslissend te zijn voor het team, zoals blijkt uit zijn magere statistieken. Volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung voldoet de Uruguayaan vooral op het gebied van uithoudingsvermogen niet aan de vereisten van de club. Dit verklaart waarom hij vorig seizoen slechts in 2 van de 17 basisplaatsen de volledige wedstrijd heeft gespeeld en meestal vroeg in de tweede helft werd gewisseld.



Het is zelfs niet ongebruikelijk dat zijn vervangingen plaatsvonden tussen de 50e en 60e minuut. Aan de andere kant heeft Rodrigo Zalazar een explosieve speelstijl, waardoor hij meer en sneller energie verbruikt dan andere spelers. Maar zo’n profiel lijkt echter niet overeen te komen met de conditionele en fysieke eisen die Brian Riemer stelt bij Anderlecht. De Deense coach streeft naar een constante hoge pressing op de helft van de tegenstander en verwacht dat zijn spelers voortdurend blijven rennen. Zalazar lijkt niet precies het type speler te zijn dat aan deze eisen voldoet. Aan de andere kant heeft de getalenteerde Uruguayaan met zijn techniek, dribbels, creativiteit, voetballend vermogen en onvoorspelbaarheid wel alles om de X-factor te worden voor Anderlecht.

POLL: Wat moet Anderlecht doen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'
Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'

De crisis bij Standard bereikte afgelopen vrijdag opnieuw een triest dieptepunt. Zo moest de ...

90
90
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'

FC Barcelona wil zich in de komende weken nog verzekeren van de tweede plaats in La Liga. Maar ...

43
43
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"

Lange tijd leek Club Brugge weer op weg naar de eerste plek maar een enorm strijdvaardig Union ...

570
570
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"

Publiciteit voor het voetbal, dat was het vanavond zeker in de tweede helft van Club Brugge tegen ...

459
459
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster

Na een geweldige kraker hebben Club Brugge en Union de punten onder mekaar verdeeld op Jan Breydel. ...

451
451
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'

De ontknoping van de Jupiler Pro League draait op volle toeren. Zo wordt nog volop gestreden voor de ...

478
478
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"

Maandagavond stond opnieuw een belangrijke afspraak op het programma in de Champions' Play-Offs. Zo ...

400
400
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'

Manchester City neemt het deze week op tegen Tottenham Hotspur en West Ham United. Indien het beide ...

374
374
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'

Met het vertrek van Wouter Vrancken bij KRC Genk lijkt het startschot voor de trainerswals aan de ...

308
308
<strong>Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”</strong>
Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”

RSC Anderlecht overweegt Gabri&euml;l Misehouy aan te trekken, een talentvolle voetballer van 18 ...

359
359
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union

Maandagavond staat opnieuw een cruciale wedstrijd binnen de titelstrijd op het programma. Met Club ...

128
128
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'

Terwijl de spanning in de play-offs alsmaar toeneemt wordt er op de achtergrond nog steeds druk ...

1161
1161
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans

Mats Rits staat met Paars-Wit dicht bij een eerste landstitel. De middenvelder is al een tijdje het ...

307
307
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'

Ondanks de huidige zoektocht naar een sportief directeur blijkt AA Gent, waar Wouter Vrancken ...

167
167
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'

Nadat hij vorig seizoen nog de dubbel veroverde wenkt nu een afscheid in mineur voor Mark van ...

338
338