Club Brugge grijpt krachtig in met problematische situatie

Club Brugge grijpt krachtig in met problematische situatie

Jack Hendry was onmisbaar onder Philippe Clement, maar werd verguisd onder Alfred Schreuder en Carl Hoefkens. Vervolgens liep zijn poging tot rehabilitatie onder Scott Parker ook niet volgens plan. Vorig seizoen ontbrak het de kleedkamer van Club Brugge aan persoonlijkheid en leiderschap nadat eerst Hendry en daarna Ruud Vormer opzij werden geschoven, wat een negatieve invloed had op de ploeg. Hendry werd in eerste instantie weggestuurd, vervolgens teruggehaald, maar uiteindelijk er weer naast gezet. Deze situatie zorgde voor een ongezonde dynamiek en situatie in de kleedkamer, en daar wil Club Brugge nu een einde aan maken door Hendry deze zomer definitief te verkopen.

Hendry op overschot

Maandag begon Club Brugge met de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen. Ronny Deila begroette een uitgebreide selectie van 31 spelers, maar de nieuwe coach realiseert zich dat dit veel te veel spelers zijn om kwalitatief aan de slag te kunnen gaan. In de komende weken zal het spelersbestand dan ook serieus moeten worden ingekort. “We zullen keuzes moeten maken en de juiste mix moeten samenstellen”, zei Deila op de persconferentie na zijn eerste training met Club Brugge. Hij streeft naar een kern van ongeveer achttien à negentien veldspelers, exclusief keepers. “Als Pep Guardiola het hele seizoen met Manchester City door kan met dat aantal, waarom wij dan niet?”



In mei werd al bekend dat enkele spelers Club Brugge zouden moeten verlaten. Volgens Het Nieuwsblad is er al maandenlang consensus dat Dedryck Boyata, Kamal Sowah en Jack Hendry deze zomer moeten vertrekken. “We zien daar niet meteen verandering in komen.” Vooral de laatste naam, Jack Hendry, is opvallend. Hendry werd in de vorige wintertransferperiode teruggehaald naar Club Brugge op verzoek van Scott Parker. De Schotse international zou eigenlijk niet zijn teruggekeerd naar Brugge als Boyata fit en in vorm was geweest, maar hij werd toch aangetrokken om stabiliteit in de verdediging te brengen. Hendry speelde uiteindelijk slechts in een handvol wedstrijden, voornamelijk vanwege een blessure.

Gebrek aan natuurlijke leider(s)

Na het ontslag van Scott Parker wordt er momenteel gezocht naar een oplossing voor Jack Hendry. Niettemin kan de Schotse international nog altijd een belangrijke rol spelen bij Club Brugge. Wellicht niet alleen vanwege zijn sportieve verdiensten, maar zeker en vast vanwege zijn sterke leiderschapskwaliteiten. Vorig seizoen ontbrak het de kleedkamer aan zo'n persoonlijkheid nadat eerst Hendry en daarna Ruud Vormer opzij werden geschoven. Achteraf blijkt dat het altijd belangrijk is om spelers te hebben die impact hebben op de groep, iemand die zijn stem durft te laten horen en de groep kan aanwakkeren. Na het vertrek van Vormer naar Zulte Waregem had Rudy Cossey, voormalig assistent-coach van Club Brugge onder Ivan Leko, gedacht dat Hendry die rol op zich zou nemen.



“Maar die werd ook weggestuurd, teruggehaald en er dan toch weer naast gezet. Ik vind dat geen gezonde situatie”, zei Rudi Cossey eerder in een interview met Krant van West-Vlaanderen. Jack Hendry verhuisde in de zomermercato van 2021 naar Club Brugge, toen Philippe Clement daar nog de coach was. Onder Clement was de 22-voudige international een van de belangrijkste spelers en speelde hij Brandon Mechele vanaf dag één uit de ploeg. Clement benadrukte dat Hendry specifieke kwaliteiten heeft en dat hij ook iets extra geeft aan zijn groep. “Zijn coaching is erg goed. Onze groep loopt niet over van jongens die van nature de leiding pakken op het veld. Dat heeft Jack wel”, aldus Clement over zijn toenmalige missing link in de Brugse defensie.

Hendry is niet ‘hot’ meer

Jack Hendry was onmisbaar onder Philippe Clement, maar werd verguisd onder Alfred Schreuder en Carl Hoefkens. Vervolgens liep zijn poging tot rehabilitatie onder Scott Parker ook niet volgens plan. Sinds het begin van 2022 kreeg Hendry nauwelijks speeltijd bij Club Brugge. De club moest zelfs een noodoplossing vinden om Hendry te kunnen laten vertrekken naar 'minder gerenommeerde clubs' zoals Saliternata en Augsburg, terwijl hij eerder werd getipt voor een toekomst in de Premier League. Uiteindelijk werd hij in de vorige zomertransferperiode door Cremonese aangetrokken middels een éénjarige uitleenbeurt met een niet-verplichte aankoopoptie.

Jack Hendry werd beschouwd als een ‘key transfer’ van Givanni Arvedini, de eigenaar van Cremonese, die afgelopen zomer aanzienlijke bedragen investeerde in de hoop zijn club na een afwezigheid van 26 jaar definitief in de Serie A te houden. Arvedini haalde maar liefst 30 nieuwe spelers naar de club, waarbij Hendry een van de posterboys was van de eigenaar. Helaas slaagden beide doelstellingen niet. Vanwege blessure- en aanpassingsproblemen kon de 28-jarige Hendry moeilijk zijn draai vinden in Italië, en Cremonese eindigde op de voorlaatste plaats in het Calcio, waardoor de club na slechts één seizoen weer degradeerde naar de Serie B.



De grote vraag is nu hoe Club Brugge van plan is om Jack Hendry van de hand te doen. In de afgelopen jaren is zijn reputatie sterk afgenomen, en het lijkt een eeuwigheid geleden dat hij een van de opvallende spelers was van Club Brugge in de Champions League. Hij wist Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain het zwijgen op te leggen en maakte ook grote indruk tegen RB Leipzig. “Je kunt verwachten dat hij snel in de Premier League terechtkomt”, schreef Daily Mail destijds over hem. Hendry kreeg veel lof in Europa en België vanwege zijn balbehandeling, leiderschapskwaliteiten, fysieke kwaliteiten, positiespel en spelintelligentie.

POLL: Verdient Hendry een nieuwe kans bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge

Er komt voorlopig maar geen einde aan de hoogvorm van Club Brugge in de Champions' Play-Offs. Zondag ...

7
7
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"

Hendrik Van Crombrugge heeft er voorlopig niet zo'n leuke passage opzitten in zijn voetballoopbaan. ...

51
51
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast

Standard leeft met een bang hartje naar het komende seizoen toe. Zo hebben de eigenaars van 777 ...

36
36
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

45
45
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp

Club Brugge blijft door de Champions' Play-Offs razen. De Bruggelingen pakten zondagmiddag ook de ...

492
492
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."

De titelkansen van RSC Anderlecht hebben afgelopen weekend wederom een flinke knauw gekregen. De ...

319
319
<strong>KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer</strong>
KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer

KRC Genk overweegt Tobe Leysen terug te halen, de 22-jarige doelman die indruk maakt dit seizoen bij ...

269
269
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"

In de eindspurt van de Engelse titelstrijd, laat Manchester City zich voorlopig op geen fouten ...

116
116
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"

Na een goede start van de Champions' Play-Offs, is KRC Genk opnieuw beland in de hoek waar de ...

390
390
'Anderlecht vreest vertrek van uitblinker tegen Union'
'Anderlecht vreest vertrek van uitblinker tegen Union'

Met nog drie speeldagen voor de boeg, heeft RSC Anderlecht zijn leidersplaats in de Champions' ...

327
327
Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict
Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict

Met nog drie speeldagen te gaan, heeft de Champions' Play-Offs wederom een nieuwe leider. Club ...

1011
1011
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"

De Relegation Play-Off is bijna toe aan zijn ontknoping, want volgende week staat daar de laatste ...

152
152
Riemer komt met update over blessure Vertonghen
Riemer komt met update over blessure Vertonghen

Het Dudenpark blijft voor Anderlecht vervloekte grond, want Paars-Wit heeft er sinds de terugkeer ...

348
348
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."

Voor Standard zijn de play-offs &eacute;&eacute;n langgerekte ontgoocheling. Ook na zeven speeldagen ...

273
273
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus

Romelu Lukaku heeft zondagavond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carri&egrave;re. In de topper ...

58
58