Courtois in het oog van de storm: kei-harde sanctie

Courtois in het oog van de storm: kei-harde sanctie

Hoewel er officieel wordt verklaard dat Thibaut Courtois zich heeft teruggetrokken bij de Rode Duivels vanwege een knieontsteking, suggereren verschillende media dat de werkelijke reden te maken heeft met de aanvoerderskwestie. Courtois beschouwt zichzelf als een geschikte aanvoerder van de Rode Duivels, en op bepaalde vlakken is hij dat ook. Niettemin zijn er ook enkele aspecten die tegen Courtois kunnen spreken wanneer hij zichzelf ziet als de ideale aanvoerder van de nationale ploeg.

Discussiëren over de aanvoerdersband

Nadat Eden Hazard eind vorig jaar zijn afscheid aankondigde bij de Rode Duivels, moest er een nieuwe aanvoerder gekozen worden. Hoewel Romelu Lukaku aanvankelijk als favoriet gold, werd in maart besloten dat Kevin De Bruyne de nieuwe kapitein van het nationale team zou worden, met Lukaku en Thibaut Courtois als vice-aanvoerders. In geval van afwezigheid van De Bruyne zou er in onderling overleg bepaald worden wie de aanvoerdersband zou dragen. Vorige week vond er zo'n discussie plaats. Het seizoen is voor De Bruyne vanwege een hamstringblessure al voorbij, waardoor Domenico Tedesco moest beslissen wie de aanvoerder van de Rode Duivels zou zijn tijdens de wedstrijden tegen Oostenrijk en Estland. Lukaku of Courtois.

“Wie de kapiteinsband zal dragen moet nog beslist worden, maar het zal een van die twee zijn”, zei Jelle Schelstraete, operational manager bij de KBVB, vorige week. Omdat er geen duidelijke hiërarchie was tussen Romelu Lukaku en Thibaut Courtois, moest er een besluit genomen worden na een onderling gesprek tussen Domenico Tedesco, Franky Vercauteren, Lukaku en Courtois. Het dragen van de aanvoerdersband zou een welkome opsteker kunnen zijn voor Lukaku, gezien de kritiek die hij heeft gekregen na de verloren Champions League-finale tegen Manchester City. Het zou het vertrouwen van de topschutter van België kunnen versterken, en een zelfverzekerde spits heeft doorgaans een betere kans om het doel te vinden.



Op vrijdagavond werd in onderling overleg tussen Domenico Tedesco, Romelu Lukaku en Thibaut Courtois besloten dat Lukaku de aanvoerder zou zijn voor de wedstrijd tegen Oostenrijk, terwijl Courtois de aanvoerder zou zijn voor de wedstrijd tegen Estland. Volgens De Standaard had Courtois geen probleem met deze regeling. Ook volgens Het Laatste Nieuws leek Courtois zich te kunnen vinden in die oplossing, al had de nationale nummer één dat liever anders gezien. “Hij (Courtois, red.) bijt op zijn tong - liever wil hij niet naast Lukaku zijn argumenten op tafel gooien”, stelt de krant. HLN weet dat Courtois zaterdag zijn frustraties intern heeft geuit over het feit dat hij ‘s avonds niet de aanvoerder mocht zijn in de match tegen Oostenrijk.

Courtois voelt te weinig respect

Om de situatie te kalmeren, prees Domenico Tedesco opvallend Thibaut Courtois tijdens de persconferentie voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. “Thibaut Courtois is erg belangrijk voor ons. Ik kan je niet vertellen hoe hard ik hem waardeer. Zaterdag had ik een gesprek met Romelu (Lukaku) en Thibaut over het aanvoerderschap: tegen Oostenrijk was het Lukaku, tegen Estland krijgt Thibaut de eer. Het is voor ons belangrijk dat hij zich gewaardeerd voelt.” Maar het is duidelijk dat Courtois zich niet gewaardeerd voelt, aangezien hij op zondag niet kwam opdagen om naar Estland af te reizen voor de derde kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap 2024.



Hoewel er officieel wordt verklaard dat Thibaut Courtois zich heeft teruggetrokken vanwege een knieontsteking, suggereren verschillende media dat de werkelijke reden te maken heeft met de aanvoerderskwestie. De Standaard meldt dat Courtois terughoudend is om naar Estland te reizen omdat hij zich naar eigen zeggen "te weinig respect" voelt binnen het nationale team. Na de wedstrijd tegen Oostenrijk hebben bondscoach Domenico Tedesco en technisch directeur Franky Vercauteren tot in de vroege ochtend geprobeerd om Courtois te overtuigen, maar dit bleek vergeefse moeite te zijn. Philippe Albert, een voormalige Rode Duivel, veroordeelt Courtois bij Sudpresse en beschuldigt hem van egoïsme en een gebrek aan respect. Hij suggereert dat Courtois' reactie voortkomt uit een gevoel van sterallures.

Welk gebrek aan waardering?

Hoewel er gesproken wordt over een gebrek aan waardering, heeft Thibaut Courtois in de voorbije maanden, weken en dagen enkel en alleen maar positieve aandacht gekregen van Domenico Tedesco. Courtois was een van de eerste spelers die Tedesco op de hoogte bracht toen hij werd aangesteld als bondscoach van de Rode Duivels. Tedesco en Max Urwantschky, de keeperstrainer van de Rode Duivels, wilden daarna zo snel mogelijk naar Madrid reizen om met Courtois te praten. De doelman kreeg toestemming om eerder terug te keren naar Real Madrid tijdens de vorige interlandbreak vanwege een lichte blessure. Tedesco informeerde Courtois ook persoonlijk over de benoeming van Kevin De Bruyne als nieuwe aanvoerder van het team.



En volgens Het Laatste Nieuws mocht Thibaut Courtois zich afgelopen maandag wat later dan de rest van het team melden, zodat hij nog enkele zaken voor zijn huwelijk kon regelen. De oorzaak van het gebrek aan waardering ligt dus duidelijk niet bij Domenico Tedesco, maar volgens verschillende bronnen ligt die wel bij de Belgische voetbalbond en andere organen. Volgens De Standaard vindt de doelman van Real Madrid dat hij op basis van zijn verdiensten en zijn titels niet het nodige respect verdient bij de KBVB. Het Nieuwsblad meldt dat er iets kraakte bij Courtois toen Kevin De Bruyne vorig jaar werd verkozen tot beste Belg in het buitenland, terwijl Courtois bijna in zijn eentje de Champions League won met Real Madrid.

Aanvoerder Courtois? Ja en nee

Courtois beschouwt zichzelf als een geschikte aanvoerder van de Rode Duivels, en op bepaalde vlakken is hij dat ook. Hij heeft leiderschapskwaliteiten, goede communicatieve vaardigheden en tactisch inzicht ontwikkeld door te werken met verschillende topcoaches bij absolute topclubs. Bovendien spreken zijn hoogstaande sportieve prestaties op clubniveau en bij de Rode Duivels voor zich. Hij is een van de beste doelmannen ter wereld en hij toonde opnieuw zijn waarde tegen Oostenrijk vorig weekend. Niettemin zijn er ook enkele aspecten die tegen Courtois kunnen spreken wanneer hij zichzelf ziet als de ideale aanvoerder van de nationale ploeg.

De Standaard
weet dat Thibaut Courtois vorig weekend zou hebben voorgesteld om de buitenwereld te laten geloven dat hij moest afhaken met een kleine blessure tegen Estland. Iets wat de doelman in het verleden blijkbaar wel vaker deed volgens diezelfde krant. “Een zogenaamd ‘leugentje om bestwil’ was vaste prik onder Tedesco’s voorganger Roberto Martínez.” Onder het nieuwe bewind van Tedesco worden dergelijke praktijken echter niet getolereerd. Volgens De Standaard vond de bondscoach dat Courtois zelf maar moest uitleggen waarom hij zijn team in de steek liet en zich allesbehalve als een (vice-)kapitein gedroeg.



Ook Peter Vandenbempt haalt aan bij Sporza dat Thibaut Courtois veel minder of geen privileges meer krijgt onder Domenico Tedesco. “Dat was hij gewend geraakt bij Martinez”, stelt de analist bij Sporza. “Daar mocht hij al eens een match missen of eens wat meer vakantie nemen. Bij Martinez was het Club Med. Maar Tedesco heeft nu - op vraag van de KBVB en Vercauteren - het beleid strikter gemaakt. En Courtois heeft het dan heel erg hard gespeeld. Er is een gesprek geweest tussen de bondscoach en Thibaut Courtois, maar dat is in een zeer gespannen sfeer verlopen. En is uiteindelijk ook geëscaleerd. En door die démarche heeft Thibaut Courtois nu dit probleem aan de vooravond van dit duel met Estland op het publieke forum gegooid.”

Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Oostenrijk, zou Thibaut Courtois ook volledig ontploft zijn in de kleedkamer. Volgens bronnen heeft de doelman na de wedstrijd flink zijn frustraties geuit,  waarbij hij naar verluidt ook een aantal van zijn teamgenoten hard heeft aangepakt. Het Nieuwsblad meldt dat onder andere Timothy Castagne, Wout Faes, Youri Tielemans en Dodi Lukebakio het moesten ontgelden. Courtois schijnt het niet te kunnen verkroppen dat zij nog steeds basisplaatsen hebben bij de nationale ploeg, ondanks dat hun clubs, Leicester City en Hertha BSC, het afgelopen seizoen zijn gedegradeerd uit de hoogste competities. Volgens de Daily Mail heeft Courtois zelfs enkele van zijn medespelers flink uitgescholden.



Als deze berichtgeving juist is, dan vervult Thibaut Courtois niet de rol van voorbeeld voor zijn medespelers, iets wat nochtans van essentieel belang is voor een aanvoerder van het team. Een aanvoerder moet zowel op als naast het veld leiderschap tonen en dienen als een bron van motivatie en mentorship. Het gedrag van Courtois zou dan niet stroken met deze verwachtingen, aangezien een aanvoerder verantwoordelijk is voor de teamgeest en een positieve dynamiek binnen het team. Bovendien moet België woensdag winnen van Estland om kans te maken op het Europees Kampioenschap volgend jaar, en met Courtois in het doel vergroten de kansen op een overwinning altijd.

POLL: Is Courtois de geschikte aanvoerder voor de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag

Vrijdagavond werd de voorlaatste speeldag van de Europe Play-Offs op gang getrapt met een duel ...

8
8
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'

RSC Anderlecht kan aanstaande zondag mogelijk kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Club ...

146
146
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

72
72
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

106
106
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

94
94
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

118
118
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

478
478
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'
'Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'

Interim-coach Domenico Olivieri bereidt zijn manschappen bij KRC Genk momenteel voor op de ...

405
405
<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

834
834
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'

Komend weekend kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro League. In het voor hen ...

581
581
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

379
379
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'

Bayern M&uuml;nchen sluit zaterdagnamiddag zijn seizoen af met een verplaatsing op het veld van TSG ...

277
277
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen

In de Champions' Play-Offs zijn alle ogen logischerwijs op de titelstrijd gericht, maar ook de ...

447
447
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"

RSC Anderlecht krijgt aanstaande zondag mogelijk de kans om beslag te leggen op de landstitel. Maar ...

588
588
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op het levensbelangrijke duel van aanstaande zondag op ...

1477
1477