KRC Genk droomt van ‘verbazingwekkende’ topdeal

KRC Genk droomt van ‘verbazingwekkende’ topdeal

Afhankelijk van de uitgaande transfers in het vooruitzicht, is het duidelijk dat het aantrekken van een extra linker centrale verdediger een absolute prioriteit is voor KRC Genk. Het team heeft momenteel naast Mark McKenzie alleen Aziz Ouattara, die van nature een verdedigende middenvelder is, als optie voor deze positie. Daarnaast is het ook belangrijk om voorbereid te zijn op de verwachte buitenlandse interesse in McKenzie. Dimitri de Condé zal dus snel moeten handelen om een kwalitatieve linker centrale verdediger te vinden en hij heeft al een gedroomde versterking op het oog: Fernando Alvarez (19) van Pachuca. Met zijn vergelijkbare profiel als McKenzie lijkt Alvarez de ideale aanwinst te zijn. Zowel fysiek krachtig als technisch begaafd met zijn verfijnde linkervoet, wordt zijn profiel zelfs omschreven als verbazingwekkend door Sebastian Gomez, journalist bij het Mexicaanse Gol.

Het onderschatte belang van McKenzie

Wouter Vrancken heeft het afgelopen seizoen een gedurfde tactiek toegepast waarbij zijn defensie vrijwel continu in een man-op-manverdediging speelde. Ondanks het grote risico om doelpunten tegen te krijgen op deze manier, behoorde het team tot de top drie teams met de minste tegendoelpunten in de Jupiler Pro League. Dit is grotendeels te danken aan het collectief goede druk zetten en de constante offensieve dekking van de verdedigers. Een belangrijke speler die een cruciale rol speelt in deze tactiek is Mark McKenzie. Hij blijft altijd dicht bij de spits van de tegenpartij tijdens balbezit, waardoor hij direct kan ingrijpen en de tegenaanval kan onderbreken door de bal hoog te veroveren. Daarnaast voelt hij de timing aan om even in te zakken en om het eigen doel af te schermen.

Mark McKenzie was een van de meest opvallende spelers bij Genk afgelopen seizoen. Naast zijn verdedigende en voetballende kwaliteiten, liet hij ook zien dat hij voor doelpunten kon zorgen. In de Champions' Play-offs wist hij drie keer het net te vinden, waarbij vooral zijn doelpunt tegen Club Brugge in het collectieve voetbalgeheugen gegrift staat. La Dernière Heure omschreef die prachtige goal als een actie vergelijkbaar met een NBA-speler die voor een dunk gaat. McKenzie was ook altijd in staat om kalmte en overzicht te bewaren. Hij was een belangrijke schakel in de verdediging van Genk en leverde constante prestaties met weinig fouten. Met zijn snelheid, kracht in duels en kwaliteiten bij het uitverdedigen, toonde hij zich een complete en moderne verdediger.Gedurende de afgelopen 2,5 jaar heeft Mark McKenzie zich bij KRC Genk ontwikkeld tot een aanzienlijk betere en meer complete verdediger. Met een aankoopprijs van 5,35 miljoen euro was hij een grote en belangrijke investering voor de club, en het lijkt erop dat hij deze investering meer dan waard is. Zijn marktwaarde is gestegen naar 7 miljoen euro volgens Transfermarkt.com, waardoor hij momenteel de vijfde meest waardevolle centrale verdediger is in de Jupiler Pro League. De sterke prestaties van McKenzie hebben de aandacht getrokken, zowel binnen als buiten België en het is slechts een kwestie van tijd voordat buitenlandse clubs interesse tonen in de getalenteerde linker centrale verdediger.

Genk vindt nieuwe McKenzie

Dimitri de Condé is niet blind voor de indrukwekkende ontwikkeling van Mark McKenzie en de verwachte buitenlandse interesse, en als Head of Football heeft hij al een interessant alternatief in gedachten. Dit is ook noodzakelijk, gezien het feit dat naast McKenzie alleen Aziz Ouattara, die van nature een verdedigende middenvelder is, op de positie van de linker centrale verdediger heeft gespeeld afgelopen seizoen. Mocht er interesse van een buitenlandse club komen voor McKenzie, die bijvoorbeeld het gewenste profiel voor de Premier League heeft, dan zal de Condé snel moeten schakelen om een passende opvolger aan te trekken. Het lijkt erop dat Genk al een oog heeft laten vallen op Fernando Alvarez van CF Pachuca, die een zeer vergelijkbaar profiel heeft als McKenzie. Fernando Alvarez, net als Mark McKenzie, is een linker centrale verdediger met een imposant gestalte, atletisch profiel, fysieke capaciteiten en groot voetballend vermogen. Opmerkelijk is ook dat beide verdedigers geboren zijn in New York. Alvarez, die onder contract staat bij het Mexicaanse Pachuca, heeft een Colombiaanse vader en een Mexicaanse moeder, en hij heeft ervoor gekozen om zijn interlandcarrière bij Colombia te beginnen. Deze keuze blijkt een goede zet te zijn geweest. Onlangs heeft hij laten zien wat hij in zijn mars heeft tijdens het Wereldkampioenschap U20, waar Colombia het tot de kwartfinales wist te schoppen. Alvarez was een van de grote uitblinkers tijdens dit toernooi, waar hij zijn kwaliteiten en talent tentoonspreidde.

Verbazingwekkend profiel

Hoewel Fernando Alvarez en het Colombiaanse U20-team uiteindelijk de latere finalist Italië niet konden verslaan, wist de jonge linker centrale verdediger wel de aandacht te trekken van verschillende clubs, waaronder KRC Genk, Ajax, Feyenoord en enkele clubs uit de Amerikaanse Major League Soccer. De 19-jarige werd een van de meest opvallende spelers van het Colombiaanse U20-team, waarbij hij zijn immense defensieve talent etaleerde. Wat hem ook onderscheidt, is zijn verfijnde linksbenige techniek, waardoor hij een uniek en zeldzaam profiel heeft als centrale verdediger. Dit soort spelers is niet overvloedig aanwezig in het Europese voetbal en dat zet hem nadrukkelijk in de schijnwerpers. Vanwege zijn aantrekkelijke profiel kreeg Fernando Alvarez in oktober de kans om stage te lopen bij Ajax, want zijn speelstijl en kenmerken passen perfect bij het DNA van de club uit Amsterdam. Bovendien waardeert ook Wouter Vrancken fysiek sterke en technisch vaardige centrale verdedigers. Sebastian Gomez, een journalist bij het Mexicaanse Gol, heeft opgemerkt dat Alvarez defensief onverzettelijk is en een grote stabiliteit biedt aan het team. Hij benadrukt ook dat Alvarez momenteel bij Pachuca speelt, maar dat er al dromen zijn over een mogelijke overstap naar de Premier League vanwege zijn enorme potentieel. “Zijn imposante lengte van 1 meter 90 maakt indruk, maar men mag zeker niet zijn kwaliteiten met de bal aan zijn voeten over het hoofd zien. Verbazingwekkend.”

POLL: McKenzie speelt volgend seizoen nog bij Genk

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça
Rode Xavi ontploft helemaal na pijnlijke uitschakeling Barça

De eerste twee terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League hebben heel wat spektakel ...

115
115
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'
'Barça slikt door CL-uitschakeling meteen volgende domper'

FC Barcelona heeft dinsdagavond een mokerslag moeten incasseren. De Catalanen konden op een gegeven ...

41
41
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond

De eerste twee halvefinalisten in de Champions League zijn bekend na een sensationele avond. PSG ...

122
122
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog met de nodige vraagtekens voor volgend seizoen. Vorige zomer werd er ...

99
99
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'

Het Belgische voetbalseizoen nadert zijn ontknoping, maar nu al lijkt vast te staan dat er een ...

68
68
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'

Hij was de voorbije jaren wat uit beeld verdwenen, maar de jongste maanden zette Besnik Hasi ...

179
179
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'

Club Brugge kan donderdagavond een beetje geschiedenis schrijven. Als het tegen PAOK zijn 1-0-zege ...

270
270
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst

Anderlecht ligt met nog zeven speeldagen te gaan in pole-positie voor de landstitel na de knappe ...

232
232
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'

De Belgische ploegen speuren voluit naar versterking. Volgens La Capitale kijken ze ook rond in de ...

74
74
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG

RSC Anderlecht won zondag met 2-1 van Union SG. De sfeer was geweldig in het Lotto Park. Het stadion ...

218
218
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"

Patro Eisden kent een topseizoen in de Challenger Pro League. Ze hopen zich nog te plaatsen voor de ...

126
126
<strong>Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top</strong>
Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top

Bij Club Brugge gonst het van opwinding over Raphael Onyedika, wiens recente prestaties en groeiende ...

484
484
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'

Cercle Brugge zal na het seizoen zeker een aantal sterkhouders het team zien verlaten. Voor ...

194
194
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'

Union SG gaat in de zomer een aantal sterkhouders verliezen. De interesse in een aantal jongens ...

208
208
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist

Ook dit seizoen verhuren de ploegen uit de Jupiler Pro League heel wat spelers aan buitenlandse ...

39
39