Vrancken vs. Van Bommel: vier vragen voor de titelclash

Vrancken vs. Van Bommel: vier vragen voor de titelclash

Misschien kroont Union zich nog tot de lachende derde – de verschillende scenario's zijn u inmiddels vast wel bekend – maar de ogen van voetbalminnend België zijn zondag toch vooral op de Cegeka Arena gericht. In een ongetwijfeld zinderende sfeer moeten daar niet alleen de spelers van Genk en Antwerp, maar ook hun coaches langs de zijlijn nog een laatste keer hun beste beentje voorzetten. Vier hamvragen voor Wouter Vrancken en Mark van Bommel in aanloop naar de razend spannende slotspeeldag.

WIE GERAAKT FIT?

De uitputtingsslag eist stilaan overal zijn tol. Zo kampt Club Brugge, dat volgens Rik De Mil wel haar sportieve plicht wil vervullen in het Dudenpark maar logischerwijs geen risico's meer wenst te nemen, met een karrenvracht afwezigen. Behalve de geschorste Senne Lynen moet Karel Geraerts het dan weer tevens zonder Siebe Van der Heyden stellen. Voor het overige wou hij zijn collega niet veel wijzer maken: achter de namen van Teddy Teuma en Victor Boniface staat nog steeds een vraagteken. Van Bommel en Vrancken daarentegen durfden wél al volledig open kaart spelen. Tenminste, daar had het alle schijn van weg. Met aanvoerder Bryan Heynen en scherpschutter Vincent Janssen lijken de twee voornaamste twijfelgevallen langs weerszijden alleszins gewoon aan de aftrap te zullen verschijnen.



"Vincent voelt zich fit. Ik ga ervan uit dat hij net als iedereen inzetbaar is", aldus Van Bommel over zijn landgenoot. "Iedereen heeft kunnen trainen, ook Bryan. Als hij nu geen reactie ondervindt, ziet het er goed uit", haalde ook Vrancken opgelucht adem. De afgelopen dagen werd de Limburgse kleedkamer nochtans heel eventjes opgeschrikt door een aantal spelers die last hadden van hun sinussen. Hoewel de voorbereiding daardoor enigszins werd verstoord gelukkig dus zonder erg. Anders dan Geraerts, voor wie het mogelijk puzzelen wordt, kunnen zowel Vrancken als Van Bommel op die manier zonder kopzorgen toeleven naar hun afspraak met de geschiedenis. Althans wat de ziekenboeg betreft, want door de schorsing van Calvin Stengs zakt de Great Old toch niet helemaal op volle sterkte af naar Genk.

WIE KAN VERRASSEN?

"Ik denk niet dat we mekaar nog kunnen verrassen", geven beide trainers toe dat ze geen geheimen meer hebben voor elkaar. De 22 namen aan de aftrap kunnen ook wij nu reeds grotendeels invullen, al moet Vrancken wel nog een tweetal knopen doorhakken. Diep in de punt ligt Tolu Arokodare in de weegschaal met Ally Samatta, een rijtje lager gaat het opnieuw tussen Yira Sor en Bilal El Khannouss – de voorbije dagen allebei geveld door een verkoudheid. Mocht hij alsnog verstek geven wordt Heynen zijn plaats wellicht ingenomen door Aziz Ouattara. Bij het stamnummer één heeft Van Bommel geen volwaardige back-up voor Janssen voorhanden. Op de flanken, waar Arbnor Muja de laatste tijd wat tekortschiet, zijn de wisselopties eveneens vrij beperkt. Ook zijn typeploeg staat zo min of meer vast.



Met uitzondering dus van de afwezige Stengs. Om de sleutelfiguur op het middenveld te vervangen doet Van Bommel vermoedelijk weer een beroep op Mandela Keita. De nuchtere Nederlander is niet zinnens om plots gek te doen of andere dingen te proberen. "We gaan hetzelfde doen als altijd en ons plan volgen, zoals dat al het hele seizoen werkt", is dit volgens hem niet het geschikte moment om te experimenteren. Eenzelfde geluid bij Vrancken, net zo overtuigd van zijn eigen aanpak. Volgens beide coaches zal het zondag dan ook eerder aankomen op de details. Zaken zoals vermoeidheid, de vorm van de dag en volgens Van Bommel zelfs de temperatuur in Limburg kunnen wel eens doorslaggevend blijken. Al wordt het natuurlijk ook de vraag wie het best zijn zenuwen in bedwang weet te houden.

WIE BEWAART KALMTE?

Net zoals hun collega doen Vrancken en Van Bommel alvast hun stinkende best om het hoofd koel te houden en rust te prediken. "Gewoon normaal doen" luidt overal het adagium voor de apotheose. In het slot van de vorige confrontatie sloegen de stoppen wel door bij Genk, dat een week later uitgeteld leek in de titelrace. Sindsdien rechtten de troepen van Vrancken de rug, waardoor ze mentaal mogelijk in het voordeel zijn. "Statistisch hebben we de kleinste kans, bijgevolg ook de minste druk", wentelt de trainer, die zijn lot weliswaar liever in eigen handen had gehad, zich in de rol van underdog. Hij legt vooral de nadruk op termen als spelvreugde en genieten. "Hiervoor ben je voetballer geworden", vindt Vrancken, net als Geraerts hoe dan ook trots op het parcours dat zijn elftal tot hiertoe heeft afgelegd.



Een zinnetje dat ook Van Bommel herhaalde, al moest hij toch het nodige oplapwerk verrichten na de teleurstelling van vorige week. Een klap die de koele kikker zelf eveneens moest verwerken. "We lieten een grote kans liggen. Nu krijgen we een nieuwe. Als je er zo dichtbij bent, moet je het pakken", steekt Van Bommel zijn ambities niet langer weg. "Ik voel geen twijfel of stress", blijft hij terwijl wel zijn immer ontspannen zelve. De favorietenrol kan hem gestolen worden, al gaat hij grijnzend akkoord de analyse van Geraerts dat Antwerp 50 procent kans heeft op de titel – tegenover 25 elk voor de concurrentie. Van Bommel klopt ineens ook gretig op de nagel dat het volgens de buitenwereld 'Antwerp tegen de rest' zou zijn. Net zoals zijn kalmte straalt dat gevoel hopelijk op de juiste manier af op zijn selectie.

WIE LEGT EIGEN WIL OP?

Beheerst blijven dus, ongeacht het matchverloop in Brussel. Zeker voor de Great Old: voor Genk blijft de opdracht sowieso dezelfde. "Ik ken Wouter, die speelt altijd om te winnen", gooit Van Bommel met complimenten richting Vrancken, bij wie het respect wederzijds is. "Genk speelt mooi voetbal met een agressieve pressing, maar wij toch ook?", ontkent hij dat zijn team zakelijker te werk gaat. Toch loert de Great Old, dodelijk op de tegenaanval, voornamelijk op foutjes van de tegenstander. Iets wat Genk in de vorige ontmoetingen meermaals mocht ondervinden. Van Bommel merkt echter terecht op dat de Limburgers, die in de PO's nog geen enkele keer de nul hielden, geen andere keuze hebben dan risico's te nemen. Niet dat Vrancken van plan was om af te wijken van zijn streven naar positief voetbal.



"We moeten terug onze kwaliteiten tonen", geloof hij in zijn principes. Daarbij rekent de coach vooral op man-in-vorm Joseph Paintsil en Mike Trésor, eind oktober goed voor een hattrick aan assists op de Bosuil. Voor het licht uitging leverde hij daar enkele weken geleden ook al een afgemeten voorzet af. Antwerp, waar Jean Butez in de PO's slechts één clean sheet toevoegde aan zijn totaal, is tegenwoordig kwetsbaar op stilstaande fases. In de overige drie onderlinge duels trok Van Bommel telkens aan het langste eind, inclusief twee eerdere bezoekjes aan de Cegeka Arena. Het boezemt hem vertrouwen in, al onthoudt Vrancken liever dat Genk een van die wedstrijden domineerde. Mocht dat met dezelfde afloop opnieuw gebeuren zal het Van Bommel worst wezen. Meer dan ooit is alleen het resultaat heilig.

AD

POLL: Wie is volgens u een betere coach?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union gaat voor mirakel: Blessin gebruikt bijzonder trucje
Union gaat voor mirakel: Blessin gebruikt bijzonder trucje

Voor Union wordt het zondag een wedstrijd van alles of niets. Op het veld van Cercle Brugge moet er ...

88
88
'De Condé heeft nieuwe Genk-trainer al in het hoofd'
'De Condé heeft nieuwe Genk-trainer al in het hoofd'

Interim-coach Domenico Olivieri stoomt zijn troepen bij KRC Genk momenteel klaar voor de clash van ...

65
65
Haaland afgetroefd: dit is de PL-speler van het jaar
Haaland afgetroefd: dit is de PL-speler van het jaar

Morgen rond 19u weten we wie zich tot kampioen kroont van een zinderend Premier League seizoen. ...

110
110
'Leegloop op Kiel: sportieve architect verlaat Beerschot'
'Leegloop op Kiel: sportieve architect verlaat Beerschot'

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

101
101
'City vindt opvolger De Bruyne: transfersom van 150 miljoen'
'City vindt opvolger De Bruyne: transfersom van 150 miljoen'

Manchester City heeft zondag voldoende aan een thuiszege tegen West Ham United om de Premier League ...

132
132
Titelverdict Zetterberg: "Zij zijn de beste ploeg van België"
Titelverdict Zetterberg: "Zij zijn de beste ploeg van België"

De titelkoorts in de Jupiler Pro League nam de voorbije dagen gevoelig toe. Zondag kan immers de ...

437
437
Weg vrij voor Casteels? Schmeichel licht tipje van sluier op
Weg vrij voor Casteels? Schmeichel licht tipje van sluier op

RSC Anderlecht bereidt zich momenteel voor op de thuismatch tegen Club Brugge, wat opnieuw een ...

177
177
TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'
TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

266
266
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag

Vrijdagavond werd de voorlaatste speeldag van de Europe Play-Offs op gang getrapt met een duel ...

92
92
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'

RSC Anderlecht kan aanstaande zondag mogelijk kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Club ...

432
432
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

163
163
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

231
231
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

139
139
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

223
223
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

648
648