KRC Genk jaagt op toptransfer met ‘man van 10 miljoen’

KRC Genk jaagt op toptransfer met ‘man van 10 miljoen’

Het vertrek van Paul Onuachu heeft een enorme leegte achtergelaten bij KRC Genk. Hoewel Tolu Arokodare veel potentieel en progressiemarge heeft, is hij qua pure kwaliteit nog ver verwijderd van het niveau van Onuachu. En ook de gehuurde Ally Samatta kan niet overtuigen als centrumspits bij de Limburgers. Volgens journalist Sacha Tavolieri staat Shamar Nicholson (26) daarom op het verlanglijstje van Dimitri de Condé. Maar het staat nu wel al vast dat de voormalige spits van Sporting Charleroi een aanzienlijk bedrag zal kosten.

Onmisbare Paul Onuachu

Bij KRC Genk probeert men zo weinig mogelijk te spreken over het enorme sportieve verlies dat Paul Onuachu op deadline day van de voorbije wintermercato met zich meebracht. Deze kwestie ligt erg gevoelig binnen de club, vooral bij Wouter Vrancken. “Misschien hadden Lucumi, Dessers, Ito, Bongonda en Thorstvedt ons ook wel kunnen helpen. Ik focus op de spelers die er zijn”, zei een kregelige Vrancken eerder dit jaar. Desondanks is het onmiskenbaar dat Genk sinds het vertrek van Onuachu een royale voorsprong van 15 punten in de reguliere competitie heeft zien slinken tot een achterstand van één punt op Union SG en Antwerp FC in de Champions’ Play-offs.

Het vertrek van Paul Onuachu naar Southampton heeft duidelijk een negatieve impact gehad op het offensieve spelbeeld van KRC Genk. De Genkse doelpuntenproductie is stevig gedaald ondanks het feit dat het gemiddelde aantal gecreëerde doelpogingen nagenoeg hetzelfde is gebleven. Tegelijkertijd heeft de verdediging van Genk de laatste tijd ook tekenen van zwakte vertoond. Aimé Anthuenis beaamde dat onlangs in een gesprek met La Dernière Heure: “Er wordt vaak gezegd dat Genk zijn doelpunten mist, maar men vergeet hoe belangrijk hij ook in het spel was. Onuachu was een cruciale speler in het systeem van Wouter Vrancken en niemand heeft zijn rol kunnen overnemen.”Eveneens op deadline day van de wintermercato werd Tolu Arokodare aangetrokken als de beoogde opvolger van Paul Onuachu. Hoewel de Nigeriaanse spits veel potentieel en progressiemarge heeft, is hij qua pure kwaliteit nog ver verwijderd van het niveau van Onuachu. Arokodare moet bovendien fysiek nog veel aansterken na een blessure die hem lange tijd aan de kant hield. Vorig weekend zakte Tolu alvast door het ijs tegen Club Brugge. Stef Wijnants merkte terecht op in Het Belang van Limburg: “Het zag er helemaal niet goed uit. De druk op die jongen is veel te groot. Alleen omdat hij fysiek vergelijkbaar is met Onuachu, betekent dit niet automatisch dat hij net zo gemakkelijk het net zal vinden. Hij heeft niet dezelfde techniek en werd terecht gewisseld.”

Nicholson heeft een salaris om van te dromen

Volgend seizoen krijgt Tolu Arokodare meer tijd en kansen om zich te bewijzen bij KRC Genk, maar hij zal ook moeten beseffen dat er extra concurrentie zal zijn. Op dit moment is Ally Samatta de enige andere centrumspits in de huidige selectie, ook hij kan niet overtuigen, en de verhuurde Tanzaniaan wordt aan het einde van dit seizoen terug verwacht bij zijn broodheer Fenerbahçe. Het is duidelijk dat Genk zich in de komende zomertransferperiode zal moeten versterken op de spitspositie en volgens journalist Sacha Tavolieri staat Shamar Nicholson (26) op het verlanglijstje van Dimitri de Condé. Maar het staat nu wel al vast dat de voormalige spits van Sporting Charleroi een aanzienlijk bedrag zal kosten.

In 2019 nam Sporting Charleroi Shamar Nicholson voor een bedrag van 1,5 miljoen euro over van NK Domzale. Tweeënhalf jaar later werd hij verkocht aan Spartak Moskou voor een bedrag tussen de 8, 9 en 10 miljoen euro, afhankelijk van de bron. Deze lucratieve deal plaatste hem op de veertiende plaats van de grootste Europese transfers tijdens de wintertransferperiode van 2022. Bovendien verdient Nicholson nu aanzienlijk goed zijn brood in Rusland. Mehdi Bayat zei destijds, net na deze knaltransfer: “Hij krijgt een salaris waar hij niet eens van had durven dromen toen hij in 2017 vanuit Jamaica naar Slovenië vertrok.” Hoewel Nicholson had gedroomd van een overstap naar de Premier League, bood Spartak Moskou hem ook een mooie uitdaging.In Rusland heeft Shamar Nicholson moeite gehad om zijn stempel te drukken. Dit seizoen is hij voornamelijk een invaller bij Spartak Moskou en zijn toekomstperspectief bij de club lijkt niet erg veelbelovend. Ondanks dat de Jamaicaanse spits tot de tien duurste aankopen in de geschiedenis van Spartak behoort, heeft hij het stevige prijskaartje - samen met zijn royale salaris - nog niet weten te rechtvaardigen. Gezien de aanzienlijke investering die Spartak heeft gedaan, zullen ze ongetwijfeld een groot deel van hun investering willen terugverdienen. Op dit moment wordt de marktwaarde van Nicholson nog steeds geschat op 6,5 miljoen euro. KRC Genk zal dus diep in de buidel moeten tasten om hem aan te trekken en ook een aanzienlijk deel van hun salarisbudget moeten reserveren.

Let op: geen nieuwe Onuachu

Het profiel van Shamar Nicholson vertoont overeenkomsten met dat van Paul Onuachu. De Jamaicaanse spits is imposant met zijn lengte van 1,92 meter en beschikt over atletisch vermogen, fysieke kracht, mentale en tactische vaardigheden. Hij is balvast, bezit brute kracht, wint veel duels en is goed in het deviëren van de bal. Nicholson ontvangt graag de bal aan zijn voeten en hij weegt op de verdediging. Abdoulaye Seck, ex-verdediger van Antwerp FC, verklaarde destijds dat Nicholson samen met Paul Onuachu de lastigste spitsen waren waarmee hij in de Belgische competitie te maken kreeg.Paul Onuachu koppelt daar ook nog eens lichtvoetigheid, technische vaardigheden, positionering en scorend vermogen aan toe, kwaliteiten die Shamar Nicholson niet bezit. De 26-jarige spits is niet erg behendig aan de bal, heeft moeite in de combinatie en in kleine ruimtes, en is bovendien minder doeltreffend en efficiënt in de zestienmeter. Bij Sporting Charleroi scoorde Shamar Nicholson gemiddeld 0,51 doelpunt per 90 minuten en wist hij 16,7% van zijn kansen om te zetten in een doelpunt. Deze ratio's liggen aanzienlijk hoger bij Paul Onuachu, met 0,62 doelpunt per 90 minuten en een efficiëntie van 19,6%.

POLL: Zou Nicholson een goede spits zijn voor Genk?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Triest dieptepunt Ajax: Klassieker definitief gestaakt
Triest dieptepunt Ajax: Klassieker definitief gestaakt

Jarenlang was Ajax dé toonaangevende club in de Lage Landen. Maar op ruim anderhalf jaar tijd ...

120
120
Verbruggen maakt schrijnende blunder in Premier League
Verbruggen maakt schrijnende blunder in Premier League

Na zijn straffe doorbraak bij RSC Anderlecht, werd Bart Verbruggen afgelopen zomer beloond met een ...

14
14
Limburgse derby levert hattrickheld en grandioze remontada op
Limburgse derby levert hattrickheld en grandioze remontada op

Wat een Limburgse derby! Na een hattrick van uitblinker Koita leek STVV op weg naar een ...

91
91
Lommel duwt promovendus kopje onder richting koppositie CPL
Lommel duwt promovendus kopje onder richting koppositie CPL

Lommel heeft deze namiddag komaf gemaakt met een mindere periode. De Limburgers wonnen thuis ...

44
44
Eén wissel bij Cercle, sterkhouders op bank bij Union
Eén wissel bij Cercle, sterkhouders op bank bij Union

In de Europa League slaagde Union SG er afgelopen donderdag in om Toulouse in bedwang te houden, ...

17
17
Alderweireld sneert naar RWDM na zuur puntenverlies
Alderweireld sneert naar RWDM na zuur puntenverlies

Antwerp FC heeft een behoorlijk tegenvallende week achter de rug. Afgelopen dinsdag werd de ...

117
117
'Anderlecht dekt zich in bij contractverlenging Riemer'
'Anderlecht dekt zich in bij contractverlenging Riemer'

RSC Anderlecht staat zondagavond voor één van zijn belangrijkste opdrachten van het ...

140
140
Koita vernedert Genk tot op het bot: "Staat De Condé al beneden?"
Koita vernedert Genk tot op het bot: "Staat De Condé al beneden?"

KRC Genk was goed uit de interland-break gekomen. De vicekampioen pakte de volle buit op het veld ...

113
113
Noa Lang verovert Nederland: "Te goed voor Eredivisie"
Noa Lang verovert Nederland: "Te goed voor Eredivisie"

In de Nederlandse Eredivisie is het zondagnamiddag uitkijken naar de Klassieker tussen Feyenoord en ...

212
212
Brys haalt spelers van wolkje: "Mag hopen dat ze het weten"
Brys haalt spelers van wolkje: "Mag hopen dat ze het weten"

OH Leuven lijkt zich te herpakken na een behoorlijk moeizame start van het seizoen. Zaterdagavond ...

26
26
'Onverzadigbaar Chelsea reserveert 60 miljoen voor januari-bom'
'Onverzadigbaar Chelsea reserveert 60 miljoen voor januari-bom'

Chelsea FC liet afgelopen zomer opnieuw de miljoenen rollen op de transfermarkt. Maar het geld van ...

58
58
'Miljoenenaankoop moet vrezen voor plek bij Club Brugge'
'Miljoenenaankoop moet vrezen voor plek bij Club Brugge'

Club Brugge zette tot dusver behoorlijk goede resultaten neer, toch blijft er heel wat ruimte voor ...

323
323
Vrancken wisselt twee keer, STVV zonder Steuckers
Vrancken wisselt twee keer, STVV zonder Steuckers

KRC Genk heeft een mooie week achter de rug tot dusver, maar staat zondag opnieuw voor een ...

89
89
TRANSFERUURTJE: 'Club krijgt buitenkans, spectaculaire City-deal'
TRANSFERUURTJE: 'Club krijgt buitenkans, spectaculaire City-deal'

De zomermercato is inmiddels gesloten, maar heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn al bezig ...

257
257
Einde discussie penaltydrama: "Hij is de strafschopnemer"
Einde discussie penaltydrama: "Hij is de strafschopnemer"

Vincent Janssen miste zaterdag niet één, maar tot twee keer toe een penalty tegen ...

168
168