AA Gent gaat helemaal los met driedubbele transferbom

AA Gent gaat helemaal los met driedubbele transferbom

Het huidige voetbalseizoen mag dan nog niet afgelopen zijn, maar Hein Vanhaezebrouck is druk bezig met de voorbereidingen voor de komende zomermercato. En dat moet ook, want de aanstaande transferwindow belooft opnieuw erg complex en uitdagend te worden voor de club. Vanhaezebrouck is nauw betrokken bij het transferbeleid van de Buffalo’s, maar uiteraard moet hij ook rekening houden met de financiële realiteit waarin de club zich bevindt. Vanhaezebrouck heeft alvast grootse plannen voor het volgende seizoen want dan wil hij een energieke speelstijl hanteren. Hij droomt alvast van drie toptransfers die perfect passen in die tactiek.

Vanhaezebrouck wil volgend seizoen energiek voetbal brengen

AA Gent leed in de laatste drie boekjaren telkens verlies, en in het meest recente boekjaar 2021/22 bedroeg het tekort maar liefst 7,5 miljoen euro. Om het businessmodel in evenwicht te houden, het exploitatietekort weg te werken, en een gezonde club te blijven, zijn de Buffalo’s genoodzaakt om in de komende zomermercato enkele spelers te verkopen. Dat zal zeker en vast moeten, want de financiële prognoses voor het volgende boekjaar 2022-23 zouden ook al niet erg rooskleurig zijn. “Michel Louwagie draait elke euro om, maar zelfs dan dreigt er eind dit seizoen opnieuw een verlies”, schreef Het Nieuwsblad eerder dit seizoen over de situatie in Gent.

Vanwege de financiële situatie van de club hebben Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck besloten om dit seizoen een kleinere selectie samen te stellen, waarbij kwaliteit voorop staat boven kwantiteit. De coach van AA Gent is niet van plan om elk jaar opnieuw te moeten bouwen en wil koste wat het kost voorkomen dat belangrijke spelers verkocht moeten worden want “zo lukt het niet.” Vanhaezebrouck zal daarom een nieuw accent leggen op het aankoopbeleid en is zich bewust van de evolutie in het voetbal. “Als we ons opnieuw willen meten met de Belgische topclubs, dan moeten we enkele knopen doorhakken en voor meer energiek voetbal gaan.”Als gevolg van de gewenste energieke voetbalstijl die Hein Vanhaezebrouck voor AA Gent nastreeft, zal de club zich dus richten op actieve en dynamische spelers. Zo zal de coach er alles aan doen om Kamil Piatkowski definitief aan de club te binden, momenteel wordt de Poolse verdediger gehuurd van Red Bull Salzburg zonder aankoopoptie. Een andere droomversterking waar Vanhaezebrouck naar uitkijkt, is Tsuyoshi Watanabe. Het Nieuwsblad stelt dat de coach Tsuyoshi Watanabe ziet als de ideale verdediger voor Gent. En ook het nieuwste target Pieter Gerkens (Antwerp FC) past perfect in dat plaatje van Vanhaezebrouck.

Kamil Piatkowski: de Poolse muur

De jonge Poolse verdediger past perfect binnen de visie van Hein Vanhaezebrouck,want zowel de speler als de coach houden ervan om vooruit te verdedigen en om hoog druk te zetten in de defensie. Kamil Piatkowski is een groot talent en daarom is het geen toeval dat Salzburg geen aankoopoptie opnam in de huurdeal met AA Gent. De grote sterktes van de 22-jarige liggen in zijn snelheid, tackelen, positionering, anticipatie, passing en koppen. Met zijn imposante gestalte van 1 meter 91 is hij ook fysiek robuust. “Loop ertegen en alleen wat pleisterwerk brokkelt af, zo stevig is de Poolse muur”, schreef Het Nieuwsblad over hem. Piatkowski wordt daarom omschreven als ‘een strijder’.“Piatkowski speelt met de maturiteit van een 30-jarige, wat een topaanwinst”, benadrukte schaduwcoach Wim De Coninck in dezelfde krant. Naast zijn volwassenheid op het veld, is Piatkowski ook technisch onderlegd, heeft hij het lef om in te dribbelen en neemt hij vaak zelf initiatief. Sinds zijn komst in januari heeft de sterke beer met goede voeten meteen en altijd gespeeld, behalve wanneer hij geblesseerd was. Piatkowski brengt dynamiek in het spel en gaat altijd met de borst vooruit in de strijd, maar eveneens maakt hij ook een beheerste indruk, is hij verdedigend alert, solide en betrouwbaar Kortom, hij is een speler die perfect past binnen de energieke speelstijl die Hein Vanhaezebrouck voor ogen heeft.

Pieter Gerkens: onvermoeibare en infiltrerende middenvelder

Als infiltrerende middenvelder bezit Pieter Gerkens het vermogen om precies te begrijpen waar hij moet zijn en welke ruimtes hij moet benutten. Hij is constant aanwezig op het veld, zowel in balbezit als bij balverlies, en zodoende vormt hij de ideale schakel tussen de verdediging en de aanval. Gerkens evolueerde dit seizoen bij Antwerp FC van een nummer tien naar de nummer acht positie, wat perfect past bij zijn uitstekende uithoudingsvermogen en groot loopvermogen. In het begin van dit seizoen was Gerkens zelfs een van de meest gebruikte spelers onder Mark van Bommel en werd hij omschreven als de ‘favoriet’ van de coach.

Maar als gevolg van aanhoudende blessures is Pieter Gerkens al maanden niet in actie gekomen en lijkt hij uit beeld te zijn geraakt bij Antwerp, waardoor zijn aflopend contract niet verlengd zal worden. Gerkens kampte met een spierblessure en hij onderging in maart een operatie aan de hamstring, waardoor hij gedurende het kalenderjaar 2023 in totaal slechts 27 minuten heeft kunnen spelen. Naar verluidt zal Gerkens pas weer volledig fit zijn voor de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Op dit moment is er geen sprake meer van een contractverlenging en na drie seizoenen lijkt het erop dat het verhaal tussen Gerkens en Antwerp FC ten einde loopt.Vanwege zijn sterke kwaliteiten als infiltrerende en onvermoeibare middenvelder zou hij perfect passen in de beoogde nieuwe speelstijl van AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck, maar net om die reden is ook Ronny Deila een grote fan van Pieter Gerkens. De Rouches zien Gerkens als een mogelijke vervanger van huurling Steven Alzate, die naar alle waarschijnlijkheid zal terugkeren naar Brighton. In januari toonde Standard interesse om Pieter Gerkens aan te trekken, maar de onzekere situatie rond Deila (die nadrukkelijk genoemd wordt bij Club Brugge) kan een invloed hebben op de Luikse interesse in Gerkens. En daarvan kunnen de Buffalo’s misschien profiteren.

Tsuyoshi Watanabe: snelle en sterke kamikaze-verdediger

Tsuyoshi Watanabe is de rots in de branding bij KV Kortrijk en hij is de onbetwiste leider van de defensie. De Japanner is misschien ook wel de voornaamste reden waarom Veekaa de degradatie naar de Proximus Challenger League kon vermijden. In een aflevering van de podcast 90 minutes omschreef Tuur Dierckx hem als een super onderschatte speler, die weinig in het duel gaat, maar altijd juist staat. Filip Joos was het met deze lof eens en de analist prees ook Watanabe's anticiperend vermogen. “Hij heeft op voorhand al door wat er gaat gebeuren.”

Het is duidelijk dat Watanabe nog weinig te leren heeft in het Guldensporenstadion. Zijn prestaties hebben de aandacht getrokken van zowel binnenlandse als buitenlandse clubs, naast AA Gent wordt ook Club Brugge genoemd, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat hij de club verlaat. Volgens Krant van West-Vlaanderen is Watanabe simpelweg te goed voor KV Kortrijk en heeft hij in het afgelopen wisselvallige seizoen bewezen dat hij de enige speler is die consistent op hoog niveau presteert. “Kortrijk kan hem deze zomer toch onmogelijk vasthouden?”Tsuyoshi Watanabe is een betrouwbare verdediger die het spel simpel houdt en hij beschikt over een goede mentaliteit. Door zijn detente is hij ook sterk in de luchtduels en door zijn snelheid kan hij hoog verdedigen met veel ruimte in de rug en man-op-man dekking bieden - ideaal voor Hein Vanhaezebrouck. Zijn prestaties maken hem een verdediger waar je als coach op kunt rekenen. Rik Foulon, de sportief directeur van KV Kortrijk, beschrijft Tsuyoshi Watanabe als een moderne verdediger, maar hij is ook een vechter. Hij schuwt niet om het op te nemen tegen grote jongens en gaat de duels zeker niet uit de weg. Tijdens de wedstrijd tegen KRC Genk werd er zelfs geschreven over “Kamikaze Watanabe” vanwege zijn harde spel.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Wie moet volgend seizoen zeker bij AA Gent voetballen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>VACATURE: Passie voor voetbal én journalistiek? Wij zoeken jou!</strong>
VACATURE: Passie voor voetbal én journalistiek? Wij zoeken jou!

VoetbalNieuws is de voorbije jaren uitgegroeid tot hét grootste voetbalmedium van Vlaanderen, zowel ...

0
0
'Koude douche Anderlecht: miljoenenbod van tafel geveegd'
'Koude douche Anderlecht: miljoenenbod van tafel geveegd'

Terwijl de voorbereiding donderdag van start is gegaan voor een deel van de selectie, wordt bij RSC ...

102
102
'Club Brugge-kassa rinkelt na nieuwe transferwending'
'Club Brugge-kassa rinkelt na nieuwe transferwending'

Terwijl de spelers zonder interland-verplichtingen inmiddels op vakantie zijn vertrokken, wordt ...

94
94
'Man City akkoord met eerst topaanwinst voor 2023-2024'
'Man City akkoord met eerst topaanwinst voor 2023-2024'

Zaterdagavond krijgt Manchester City de kans om beslag te leggen op de historische treble, maar dan ...

68
68
Antwerp-fans 'bedanken' Club: spandoek en ... aardappelen
Antwerp-fans 'bedanken' Club: spandoek en ... aardappelen

Na 66 jaar wachten heeft Antwerp FC zich opnieuw verzekerd van de landstitel. De Great Old haalde ...

217
217
'Slimani-soap nadert ontknoping bij Anderlecht'
'Slimani-soap nadert ontknoping bij Anderlecht'

Dat RSC Anderlecht tijdens de zomerse transferperiode verschillende spelers van de hand zal trachten ...

295
295
De Bruyne plakt percentage op CL-kansen Man City
De Bruyne plakt percentage op CL-kansen Man City

Aanstaande zaterdag staat de laatste grote afspraak van het seizoen in het clubvoetbal op het ...

103
103
Ongezien: Benzema op waanzinnige wijze gepresenteerd
Ongezien: Benzema op waanzinnige wijze gepresenteerd

Karim Benzema heeft afgelopen weekend definitief afscheid genomen van Real Madrid. Enkele dagen ...

107
107
Leegloop Standard: vertrek tweetal officieel bevestigd
Leegloop Standard: vertrek tweetal officieel bevestigd

Bij Standard staat de sportieve leiding voor een bijzonder drukke periode. Zo zullen de Rouches een ...

202
202
KBVB bevestigt zware domper: titelmach kost Vermeeren EK
KBVB bevestigt zware domper: titelmach kost Vermeeren EK

Antwerp FC kroonde zich afgelopen weekend tot landskampioen na een onwaarschijnlijke titelmatch op ...

616
616
'Anderlecht drukt door: bod van 4.5 miljoen euro'
'Anderlecht drukt door: bod van 4.5 miljoen euro'

Het seizoen in de Jupiler Pro League zit er nog maar enkele dagen op, of bij RSC Anderlecht gaat de ...

432
432
'Real Madrid bezorgt De Ketelaere nieuwe levenslijn'
'Real Madrid bezorgt De Ketelaere nieuwe levenslijn'

Charles De Ketelaere heeft een dramatisch eerste seizoen in loondienst van AC Milan achter de rug. ...

326
326
Anderlecht krijgt transferadvies: "Drie prioriteiten"
Anderlecht krijgt transferadvies: "Drie prioriteiten"

Bij RSC Anderlecht zit de verlofperiode er inmiddels al op. Een deel van de selectie legde donderdag ...

228
228
<strong>Club Brugge in grote problemen door transferlimiet</strong>
Club Brugge in grote problemen door transferlimiet

Tijdens de aanstaande zomertransferperiode beschikt Club Brugge over een transferbudget van ...

1035
1035
Neymar terug naar Barcelona? Xavi klaar en duidelijk
Neymar terug naar Barcelona? Xavi klaar en duidelijk

Lionel Messi zal dan toch niet terugkeren naar FC Barcelona. De Catalanen konden de Argentijnse ...

185
185
'De Condé beslist over toekomst bij KRC Genk'
'De Condé beslist over toekomst bij KRC Genk'

KRC Genk greep op enkele minuten na naast de landstitel en moest uiteindelijk vrede nemen met de ...

655
655