Mannaert gooit volledige Club-defensie op de schop

Mannaert gooit volledige Club-defensie op de schop

Club Brugge won zondag zijn eerste wedstrijd in de Champions' Play-offs, maar deze overwinning biedt slechts een beperkte troost voor de club uit West-Vlaanderen. Volgend seizoen wil Club weer mee strijden om de titel, maar dan moeten er intern enkele belangrijke beslissingen genomen worden. Financiële overwegingen dwingen Club om enkele spelers te laten vertrekken, maar ook op sportief gebied is er behoefte aan vernieuwing in de blauw-zwarte selectie. Het zou zelfs zomaar eens kunnen dat Club Brugge volgend seizoen met een compleet andere defensie zal spelen.

Cashen op assets en verliesposten laten vallen

Het mislopen van de Champions League heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor Club Brugge. Het niet kwalificeren voor het Kampioenenbal betekent dat de club serieuze inkomsten misloopt, dit jaar leverde de succesvolle prestaties in de Champions League een recordopbrengst van maar liefst 50 miljoen euro op. Daarom mogen zware verliesposten zoals Roman Yaremchuk en Dedryck Boyata beschikken in de komende zomermercato, en bovendien wordt er verwacht dat de verkoop van waardevolle assets zoals Noa Lang, Andreas Skov Olsen en Tajon Buchanan aanzienlijke financiële middelen zal genereren.


De as is over zijn hoogtepunt heen

Club Brugge maakte in de vorige winter- en zomermercato enkele verkeerde keuzes in het transferbeleid. Er is onvoldoende rekening gehouden met het verzadigingsniveau van oudere spelers, wat heeft geleid tot nonchalance en soms zelfs onverschilligheid binnen de spelersgroep. Vincent Mannaert, de algemeen manager van Club Brugge, heeft onlangs benadrukt dat de as van de ploeg Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Clinton Mata lange tijd uitstekend heeft gepresteerd, maar het is lastig om precies te voorspellen wanneer zo'n as over zijn hoogtepunt heen is.



Het is goed mogelijk dat dit nu het geval is. Ondanks het feit dat Club Brugge de afgelopen drie seizoenen kampioen werd, was de onverwachte kwalificatie voor de Champions’ Play-offs dit seizoen een groot succes. Vincent Mannaert heeft in HUMO al gewaarschuwd dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden bij het samenstellen van de selectie voor het volgende seizoen. Er staan duidelijk veel veranderingen op stapel in de selectie van Club Brugge voor het komende seizoen, en het is zelfs mogelijk dat de club volgend seizoen met een volledig nieuwe verdediging zal spelen.

Mata, Mechele, Sylla en Meijer

Vorig weekend speelde Club Brugge tegen Antwerp FC met een verdediging bestaande uit Clinton Mata, Brandon Mechele, Abakar Sylla en Bjorn Meijer, maar er bestaat echter onzekerheid over hun toekomst in het Jan Breydelstadion voor volgend seizoen. Clinton Mata heeft dit seizoen zijn mindere vorm laten zien en het lijkt erop dat hij zijn vroegere topniveau niet meer zal bereiken. Bovendien heeft de Angolese verdediger al enige tijd te maken met fysieke ongemakken en lijkt hij niet meer volledig fit. Op 30-jarige leeftijd is er weinig ruimte voor verdere ontwikkeling, en hij moet zich zeker aangesproken voelen nadat Vincent Mannaert zich in HUMO afvraagt of de as van de ploeg over zijn hoogtepunt heen is.

Abakar Sylla speelt een wispelturig seizoen waarin zijn impulsieve gedrag voor de nodige frustraties heeft gezorgd bij Club Brugge. Ondanks dat is de 20-jarige Ivoriaan een enorm groot talent en staat hij op de radar van verschillende Europese topclubs, waaronder Ajax, Benfica, AS Monaco en FC Barcelona. Met een marktwaarde van 9 miljoen euro vertegenwoordigt Sylla een aanzienlijk kapitaal, waarvan Club Brugge mogelijk wil profiteren tijdens de komende zomerse transferperiode. Daarnaast wordt Brandon Mechele, zijn centrale verdedigingspartner, het hof gemaakt door RC Lens, de verrassende nummer twee in de Ligue 1. Op 30-jarige leeftijd is het moment misschien wel aangebroken voor Mechele om zijn eerste buitenlandse transfer te maken.



Op de linkerflank bestaat de kans dat Bjorn Meijer een mooie buitenlandse transfer zal afdwingen. De 20-jarige Nederlander is veruit de meest consistente speler bij Club Brugge dit seizoen en zijn marktwaarde is in slechts één jaar tijd verdrievoudigd van drie miljoen naar negen miljoen euro, grotendeels dankzij zijn indrukwekkende optredens in de Champions League. Transferspecialist Fabrizio Romano heeft al gemeld dat Meijer op de radar staat van verschillende topclubs in Engeland, Spanje en Duitsland, waarbij Liverpool FC specifiek werd genoemd. In een interview met Het Nieuwsblad liet Meijer ook al doorschemeren dat hij een transfer niet uitsluit deze zomer. Hij zei: “Ik wil dat ook niet beloven, want belofte maakt schuld.”

Nieuwe lichting op komst

Vincent Mannaert is alvast actief bezig met het vinden van interessante versterkingen voor de defensie van Club Brugge. Een veelbelovende optie is Maxim De Cuyper, die na een succesvolle uitleenperiode bij KVC Westerlo terugkeert en de rol van doublure of mogelijke vervanger van Bjorn Meijer kan vervullen. Voor het centrale verdedigingsduo heeft Mannaert zijn oog laten vallen op Tsuyoshi Watanabe, de sterke Japanse verdediger die momenteel uitkomt voor KV Kortrijk. Daarnaast prijkt ook de jonge Ruan Santos op het verlanglijstje van de CEO en sportief directeur.

De 19-jarige speler van Cruzeiro kan gezien worden als een veelbelovende investering voor de toekomst van Club Brugge. Ruan Santos speelde voorlopig slechts één wedstrijd in het eerste elftal van Cruzeiro, omdat blessures zijn streven naar een vaste plek in het basiselftal hebben belemmerd. Niettemin beschikt Santos over aanzienlijk potentieel, wat blijkt uit zijn recente oproepen voor het Braziliaanse nationale U20-team. Hij wordt omschreven als een klassieke 'stopper' met een goede inspeelpass, een vaardigheid die veel aandacht krijgt in de jeugdopleiding van Palmeiras.



Met zijn indrukwekkende gestalte van 1 meter 87 combineert Ruan Santos fysieke kracht, voetballend vermogen en snelheid. Naast de interesse van Club Brugge heeft de jonge verdediger ook de belangstelling gewekt van andere Europese clubs, waaronder het Bulgaarse Ludogorets en het Kroatische Dinamo Zagreb, volgens Braziliaanse media. Zoals gebruikelijk in het Zuid-Amerikaanse voetbal zal de transfer van Santos een complexe financiële situatie met zich meebrengen vanwege de verdeelde transferrechten. Cruzeiro bezit 60% van de economische rechten, zijn voormalige club Palmeiras heeft 30%, en de speler zelf en zijn management hebben 10% van de rechten in handen.

POLL: Wie moet volgend seizoen zeker nog bij Club spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

4
4
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

21
21
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

135
135
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

123
123
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

138
138
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

519
519
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

552
552
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

64
64
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

178
178
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

97
97
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

400
400
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

653
653
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

61
61
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

288
288