Drama voor Genk: sterspeler gooit eigen ruiten in

Drama voor Genk: sterspeler gooit eigen ruiten in

Dit seizoen heeft Bryan Heynen buitengewoon sterke prestaties laten zien bij KRC Genk. De middenvelder bevond zich in de beste vorm van zijn leven, en door zijn sterke spel werd hij door media en analisten gezien als mogelijke Rode Duivel. Helaas werd Heynen echter keer op keer genegeerd door zowel Roberto Martinez als Domenico Tedesco, al beloofde de nieuwe bondscoach beloofde wel om hem in de gaten te houden tijdens de belangrijke Champions' Play-offs, met het oog op een mogelijke selectie in juni. Heynen, teleurgesteld maar vastberaden, zou zijn prestaties op het veld laten spreken, maar hij heeft het echter bijzonder moeilijk tijdens de nacompetitie.

Een van de beste spelers (in de reguliere competitie)

Bryan Heynen is dit seizoen een uiterst belangrijke pion voor KRC Genk. Hij is een zeer complete centrale middenvelder met een goede passing, kopspel, fysieke présence, leiderschap, werkethiek, actieradius en spelinzicht. Bovendien is hij ook bepalend met tien doelpunten en vier assists. Samen met Patrik Hrosovsky vormt hij een ijzersterk en complementair duo op het centrale middenveld. Heynen handelt en denkt snel onder druk, hij scoort en laat scoren. Hij is het type-speler dat in de beoordelingen altijd wel een zesje of een zeven haalt, maar zelden of nooit een onvoldoende. In het systeem van Wouter Vrancken is Heynen bijgevolg de perfecte ‘acht’.



Bryan Heynen is een speler die altijd betrokken is in het spel en zich kan wegcijferen voor de ploeg. Franky Van der Elst vergeleek hem met Lorenzo Staelens wat betreft zijn speelstijl. “Spectaculair is het niet, hij gaat geen drie spelers dribbelen. Maar hij is wel vaardig aan de bal. Ik denk dat iedereen hem wel in de ploeg wil”, zei de Fox in Het Nieuwsblad. “Dat zijn zo van die stille krachten waar je iets mee bereikt, de perfecte aanvulling voor de El Khannoussen, de Paintsils, de Trésors. Die heb je nodig om iets te winnen.” Bij KRC Genk is Heynen onmisbaar en van groot belang, maar het lijkt erop dat hij nog net iets te kort komt om in aanmerking te komen voor de Rode Duivels.

Een van de meest onderschatte spelers in de JPL

Bryan Heynen werd door Roberto Martinez niet opgenomen in de definitieve selectie van 26 spelers voor het Wereldkampioenschap in Qatar, want hij gaf de voorkeur aan gevestigde namen zoals Axel Witsel, Youri Tielemans, Amadou Onana, Kevin De Bruyne en Hans Vanaken op het centrale middenveld. Heynen werd wel opgenomen in de reservelijst, maar dat was enkel een troostprijs. Martinez legde uit aan Dimitri de Condé dat Heynen een enorm hoog niveau haalde, maar dat de voorbereidingstijd voor het WK te beperkt was. Daarom besloot de toenmalige bondscoach Heynen (en Mike Trésor) niet mee te nemen naar Qatar.



Roberto Martinez kende Bryan Heynen bovendien onvoldoende en hij zou (samen met Mike Trésor) mogelijk niet snel genoeg het systeem volledig onder de knie krijgen. Deze beslissing van Martinez viel echter niet in goede aarde bij Peter Croonen. De Genk-voorzitter noemde Heynen een van de meest onderschatte spelers in België tijdens een interview op Eleven Sports, en hij was teleurgesteld en gefrustreerd dat Heynen nog niet de kans had gekregen om zich te bewijzen. Johan Boskamp deelde deze mening en vond het onvoorstelbaar dat Martinez Heynen niet had meegenomen naar Qatar.

Nieuwe trainer, nieuwe kans

Bryan Heynen was zeer teleurgesteld dat hij niet werd geselecteerd voor het Wereldkampioenschap, vooral omdat hij zich op dat moment in de beste vorm van zijn leven bevond. Na het vertrek van Roberto Martinez hoopte Heynen op een nieuwe kans onder de nieuwe bondscoach, Domenico Tedesco. Een nieuwe trainer betekent nieuwe kansen, en aldus leefde Heynen met een ander gevoel toe naar de eerste selectie van de Italiaanse Duitser, maar opnieuw werd hij niet opgenomen in de nationale ploeg. Dit was opnieuw een grote teleurstelling voor Heynen, die een cruciale speler is bij KRC Genk, maar vandaag nog steeds wacht op zijn eerste oproep voor de Rode Duivels.



De nieuwe beslissing om Bryan Heynen (en Mike Trésor) niet op te nemen in de selectie van de nationale ploeg zorgde voor een ongeziene ontevredenheid bij KRC Genk. Dimitri de Condé, Head of Football, was gedegouteerd en sprak over een gebrek aan respect. Hij gaf zelfs aan dat de club de samenwerking met de federatie intern zou evalueren. Aan de andere kant koos bondscoach Domenico Tedesco ervoor om een kleine selectie van 24 spelers (waaronder 20 veldspelers) samen te stellen voor de wedstrijden tegen Zweden en Duitsland. Het hoofddoel was spelers het gevoel te geven dat ze altijd speeltijd kunnen krijgen. Tedesco verklaarde op een persconferentie: “Hoe minder spelers we hebben, hoe beter.” Hierdoor maken Heynen en Mike Trésor geen deel uit van de huidige selectie.

Onder het vergrootglas tijdens de Champions’ Play-offs

Dat betekent zeker niet dat het hoofdstuk van de Rode Duivels afgesloten is voor Bryan Heynen. Domenico Tedesco bevestigde in april dat de leider van KRC Genk op zijn lijst blijft staan en dat hij hem samen met zijn team zal blijven observeren. “Ik zal hem zeker in de gaten houden”, zei de bondscoach aan Het Belang van Limburg. “Net als vele andere, interessante spelers.” Tedesco benadrukte dat hij Heynen zeker zal scouten omdat er belangrijke wedstrijden aankomen in de Champions’ Play-offs. “Het zal een moeilijke keuze worden in juni”, voorspelde de bondscoach.



Na zijn teleurstelling in maart besloot Bryan Heynen om zijn prestaties op het veld te laten spreken, in de hoop zijn uitstekende vorm uit de reguliere competitie voort te zetten tijdens de Champions' Play-offs. Hij gaf aan dat dit de wedstrijden zijn waar je als voetballer naar uitkijkt. Maar tijdens de nacompetitie is de vorm van Heynen zwaar afgenomen. Dit is pijnlijk voor zowel hem als KRC Genk, omdat het team als geheel minder presteert en de landstitel lijkt te ontglippen. Bovendien wordt de prestatie van Heynen extra nauwlettend in de gaten gehouden door Domenico Tedesco en zijn team tijdens de Champions' Play-offs, wat de situatie extra pijnlijk maakt.

Teleurstellende Heynen in de Champions’ Play-offs

In de openingswedstrijd van de Champions' Play-offs tegen Club Brugge liet Bryan Heynen zien dat hij volop in de strijd kon gaan en leverde hij een degelijke prestatie in de 3-1 overwinning. Echter, in de daaropvolgende belangrijke wedstrijden was zijn impact erg beperkt. Tegen Antwerp FC (2-1 nederlaag) leverde hij een matige prestatie en was hij vaak te voorzichtig in de opbouw. In de wedstrijd tegen Union SG (3-0 verlies) werd zijn vorm nog duidelijker minder, met veel slordigheden in de opbouw.



En ook vorig weekend thuis tegen de Brusselaars (1-1) bleef Heynen hard zoeken naar zijn beste vorm. Bovendien heeft Heynen in de nacompetitie nog geen doelpunten of assists weten te produceren. Op basis van deze prestaties - onder het strenge oog van Domenico Tedesco - lijkt de kans op een selectie voor de Rode Duivels in juni, voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Estland, wel zeer klein te worden.

POLL: Had je meer verwacht van Heynen in de Champions' Play-offs?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

19
19
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

23
23
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

109
109
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

46
46
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

111
111
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

102
102
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

292
292
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

249
249
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

304
304
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

227
227
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

105
105
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

129
129
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

332
332
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

50
50
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

99
99