Gheysens casht: Antwerp stevent af op recordzomer

Gheysens casht: Antwerp stevent af op recordzomer

De beker is reeds binnen voor Antwerp, maar daarmee lijkt de honger op de Bosuil verre van gestild. Mark van Bommel mag dan wel verstoppertje spelen, voorzitter Paul Gheysens heeft zijn zinnen nu ook op de dubbel gezet. Toch blijken de trofeeën in de prijzenkast niet zijn enige motivatie. Achter de schermen blijkt Marc Overmars daarom al druk in de weer met de aanstaande zomermercato, wanneer de grens in Deurne-Noord andermaal zal worden verlegd. Zij het dit keer op een iets andere manier.


De directeur voetbalzaken moet het eigenlijk nog altijd rustig aan doen na zijn licht hartinfarct, maar dat weerhoudt hem er blijkbaar niet van om al volop deals te sluiten. Langs inkomende zijde rondde Antwerp de komst van winger Jacob Ondrejka af, Willian Pacho verhuist zoals verwacht dan weer naar Frankfurt. Het stamnummer één strijkt minstens negen miljoen op voor de jonge steunpilaar achterin, een bedrag dat nog gevoelig kan oplopen. Zelfs mochten die bonussen niet vervuld worden brengt hij op die manier meer in het laatje dan Manuel Benson en Martin Hongla samen, die vorige zomer allebei ongeveer vier miljoen opleverden. Al zou ook dat kersvers record wel eens erg vlug kunnen sneuvelen.

ECONOMISCHE REALITEIT
Met onder meer Michel-Ange Balikwisha, Alhassan Yusuf, Jurgen Ekkelenkamp, Arbnor Muja en vooral Arthur Vermeeren telt de Great Old tegenwoordig tenslotte wel meer goudhaantjes in de selectie. Een schril contrast met de dertigers die Luciano D'Onofrio steevast richting de Bosuil loodste. Die eerste twee liepen daar vorig seizoen reeds rond, Vermeeren is een product van de eerder al onder handen genomen academie. De verjonging valt dus niet louter toe te schrijven aan de hand van Overmars, die wel meer dan ooit inzet op talenten zoals Gaston Avila, Christopher Scott en Anthony Valencia – niet allemaal voltreffers – op wie een meerwaarde kan worden gecreëerd. "Die filosofie was er al", legt Sven Jaecques uit. "Alleen moesten we alles nog vanaf nul opbouwen. Nu gaat het de goede kant uit."



"De waarde van de kern wordt steeds groter. Langzaam beginnen we ook te verkopen", aldus de CEO. Nochtans kan Antwerp rekenen op de diepe zakken van Gheysens om bij te passen indien nodig. Is het gezien de sportieve ambities dan niet interessanter om smaakmakers zoals Pacho aan boord te houden door hen te verleiden met een fors salaris? Grootverdieners als Toby Alderweireld en Vincent Janssen blijken de investering in tegenstelling tot Radja Nainggolan alleszins ruimschoots waard. "De voorzitter strooit niet zomaar met zijn geld. Hij wil dat we zelf break-even draaien en op termijn winst maken. Dan zijn uitgaande transfers nodig, dat is nu eenmaal de realiteit in België", nuanceert Jaecques. Niet dat Gheysens, die in totaal al grofweg 115 miljoen in de club pompte, plots de vinger op de knip houdt.

NEGATIEVE BALANS
Integendeel: om de licentie niet in het gedrang te brengen door de bloedrode cijfers in de boekhouding stelde hij zich eerder dit jaar nog garant voor een zoveelste kapitaalsverhoging van bijna 50 miljoen. Al kan die som tot juni wel nog worden gedrukt door extra inkomsten te genereren, wat de timing van de Pacho-deal verklaart. Ook nadien blijft het evenwel de bedoeling om de negatieve transferbalans op te krikken. Sinds de terugkeer op het hoogste niveau spendeerde Antwerp een slordige 70 miljoen. Daartegenover werd slechts 14 miljoen opgehaald, waarvan het leeuwendeel vorige zomer. Toch leed het stamnummer één, dat zelf het dubbele uitgaf en zo voor de tweede zomer op rij vlotjes de kaap van 20 miljoen overschreed, mede door de uitpuilende loonkosten een recordverlies van 31,5 miljoen.



"We zijn een club in investeringsmodus", antwoordt Jaecques, die wel vindt dat de kentering is ingezet. "Met dank aan de voorzitter zetten we op elk vlak ieder jaar grote stappen, ook om de schuldenberg weg te werken. Dat is nog niet te zien in de cijfers, maar het meest significante is dat we spelers aan alsmaar hogere tarieven van de hand doen", klinkt het namelijk. Hoewel hij zelf spreekt over een langetermijnvisie, en dus niet van plan is om zijn aandelen snel te verkopen, tracht de Great Old op die manier minder afhankelijk worden van haar mecenas. "De familie Gheysens heeft de afgelopen zes jaar misschien wel té veel geïnvesteerd. We willen nu toewerken naar een gezonde insteek waarbij de club alles zelf kan betalen, zonder nood aan gestes van een gulle eigenaar", bevestigt ook Overmars.

KOSTEN-BATENANALYSE
Zelfbedruipend worden dus, ook met het oog op de Financial Fair Play. Al betekent dat wel dat er na Pacho op nog meer sterkhouders wordt gecasht, een nieuw gegeven in Deurne-Noord. Zo schoof Jaecques zelf doelman Jean Butez, wiens marktwaarde zes miljoen bedraagt, naar voren als potentiële kandidaat. Op zich zou het al volstaan voor de meest winstgevende mercato ooit, een pot die verder kan worden gespijsd met overtollige ballast als Michael Frey. Voor een complete kosten-batenanalyse is het wel de vraag hoe diep Antwerp in de buidel moet tasten om adequate vervangers te strikken. Wil het langer actief blijven in Europa, een belangrijke doelstelling, is alleszins terug een brede kern nodig. Zo moet Overmars sowieso op zoek naar een volwaardige back-up voor Janssen, die zelf alvast op post blijft.



Een lastige opdracht, bekent Jaecques, al ligt er in het offensief compartiment wel nog meer werk op de plank. Tenslotte loopt de huur van noodoplossing Gyrano Kerk en smaakmaker Calvin Stengs af. Net zoals Mandela Keita, wiens aankoopoptie van naar verluidt 10 miljoen volgens de CEO onhaalbaar is, keren zij wellicht terug naar hun moederclub. Tenzij hij een rondje blufpoker speelde in een poging om de prijs te drukken natuurlijk. Koyi Miyoshi en Pieter Gerkens zijn dan weer einde contract – aflopende verbintenissen vormden de voorbije jaren een van de voornaamste oorzaken voor de duiventil die de Bosuil zowat elke zomer was. Ritchie De Laet en Jelle Bataille liggen allebei nog één jaar vast, net zoals Van Bommel overigens. Met hen moet Overmars na het seizoen dus dringend rond de tafel gaan zitten.

RETURN ON INVESTMENT
Ondanks die dreigende leegloop voorin komen ook Balikwisha en Muja mogelijk in aanmerking om de kassa te doen rinkelen. Vermeeren daarentegen gaat behoudens een monsterbod voorlopig nergens heen, net zomin als Yusuf en Ekkelenkamp. Tenslotte wil Antwerp wel nog altijd een competitief elftal op de been brengen, zeker mocht het uitzicht hebben op de vetpotten van Champions League. Om de slaagkansen te vergroten krikt Gheysens het budget dan wie weet zelfs nog verder op, in de hoop dat die inspanning meteen rendeert. Prestige is handig meegenomen voor de zakenman, maar in de eerste plaats wil hij zijn investeringen. De vele centen die hij al in de scouting, infrastructuur en jeugdopleiding stak – om nog te zwijgen over het spelersmateriaal zelf – moeten vroeg of laat dan ook wat opbrengen.



Het moment om de vruchten te plukken lijkt stilaan aangebroken. Niet om zijn eigen rekening te vullen, wel om de club verder uit te bouwen en de cijfers eindelijk eens groen te zien kleuren. "We staan dicht bij het omslagpunt", aldus Jaecques, die vertrouwen heeft in Overmars om de middelen optimaal te benutten en rekent op Van Bommel om nog meer jonkies te laten doorbreken. "We zitten op schema", vult Gheysens aan. De voorzitter kan nauwelijks geloven hoe iedereen op de Bosuil sinds de intrede van het Nederlandse duo één hechte familie vormt. Toch zullen een aantal van hen het nest binnenkort verlaten. Voor het eerst sinds hij de touwtjes in handen nam voelt Antwerp zich verplicht om ook langs uitgaande zijde een actief transferbeleid te voeren. Benieuwd wie als volgende de jackpot oplevert.

AD

POLL: Wie zal Antwerp het meest opbrengen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

2
2
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

58
58
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

84
84
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

55
55
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

138
138
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

23
23
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

130
130
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

57
57
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

157
157
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

64
64
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

144
144
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

157
157
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

368
368
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

288
288
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

390
390