De Condé imponeert alweer met meesterlijke transfer

De Condé imponeert alweer met meesterlijke transfer

KRC Genk heeft een uitstekende start gemaakt in de Champions' Play-offs door Club Brugge met 3-1 te verslaan, en deze overwinning brengt de Limburgers een stap dichter bij hun vijfde landstitel in de clubgeschiedenis. De grootste troef van Genk dit seizoen is zonder twijfel hun indrukwekkende offensieve slagkracht, die heeft geleid tot een uitermate attractief spel. Maar naast hun aanvallende kwaliteiten staat de verdediging ook als een huis, met Mark McKenzie als één van de leiders van de defensie. Sinds zijn aankomst in januari 2021 heeft de Amerikaan zich ontwikkeld tot één van de beste centrale verdedigers in de Jupiler Pro League. Hij heeft zich bewezen als een betrouwbare en solide verdediger met uitstekende defensieve kwaliteiten en een groot vermogen om de opbouw te verzorgen. Dit maakt hem een erg waardevolle speler voor KRC Genk en hij lijkt stilaan klaar te zijn voor een mooie stap hogerop in zijn carrière.


DE STILLE EN ONDERBELICHTE KRACHT VAN GENK
De Genkse aanvallers leggen indrukwekkende statistieken voor, maar het is belangrijk om te benadrukken dat de ploeg ook sterk is in het verdedigend opzicht. Daniel Munoz, Gerardo Arteaga, Mark McKenzie, Carlos Cuesta en Maarten Vandevoordt hebben dit seizoen herhaaldelijk laten zien dat zij grote verdiensten hebben in de huidige sportieve hoogconjunctuur in de Cegeka Arena. Het Belang van Limburg omschreef het Genkse centrale tweetal McKenzie en Cuesta als een onvermurwbaar duo dat als een stel trouwe waakhonden de Genkse kooi beschermt, terwijl Wouter Vrancken bewust weigert om andere sterspelers zoals Mike Trésor of Bryan Heynen op een voetstuk te plaatsen omdat de verdienste van Cuesta en McKenzie minder opvalt maar even groot is. Het Genkse defensieve blok heeft de ploeg geholpen om een van de sterkste teams in de competitie te worden en heeft bijgedragen aan het eerste succes in de Champions' Play-offs.



ALS EEN DUNKENDE NBA-SPELER
Mark McKenzie legde zondag andermaal een indrukwekkende prestatie op de mat tegen Club Brugge en hij kreeg van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws een fraaie 8 op 10, de hoogste beoordeling van alle spelers op het veld. Het Nieuwsblad prees zijn defensieve en voetballende kwaliteiten, terwijl Het Laatste Nieuws opmerkte dat hij altijd de rust en het overzicht bewaarde. Het doelpunt van McKenzie was slechts bijzaak, maar zijn krachtige kopbal op de assist van Mike Trésor - wie anders? - was wel indrukwekkend. “Als een NBA-speler die voor een dunk gaat”, analyseerde La Dernière Heure. McKenzie was de meest efficiënte speler van KRC Genk in al zijn acties, met een succespercentage van 79%. Hij legde ook de zuiverste passes met een nauwkeurigheid van 94% en won veel duels (8) en telde veel onderscheppingen (10), terwijl hij bijna geen balverlies leed.

MCKENZIE SPEELT ONDER DE DRUK DOOR
Wouter Vrancken hanteert bij KRC Genk een gedurfde tactiek waarbij hij zijn defensie vrijwel continu man op man laat verdedigen. Ondanks het grote risico om doelpunten te incasseren op die manier, behoort de ploeg toch tot de top drie minst gepasseerde defensies in de Jupiler Pro League. Dit is grotendeels te danken aan het collectief goede druk zetten en de constante offensieve dekking van de verdedigers. Mark McKenzie speelt hierin een belangrijke rol en hij blijft in balbezit altijd dicht bij de spits van de tegenpartij om zo direct de tegenaanval te kunnen onderbreken door de bal hoog te recupereren. Daarnaast voelt hij de timing aan om even in te zakken en om het eigen doel af te schermen.



SPIEGELEN AAN RÜDIGER
Mark McKenzie was tegen Club Brugge opnieuw een belangrijke schakel in de verdediging van KRC Genk. Zijn prestaties zijn dit seizoen erg stabiel en hij maakt weinig fouten. Dankzij zijn snelheid, duelkracht en uitverdedigende kwaliteiten is hij een complete en moderne verdediger. McKenzie heeft ook hard gewerkt aan zijn leiderschapskwaliteiten en zijn profilering tegenover zijn tegenstanders. Hij heeft van niemand schrik, maar hij wil zich wel nog meer focussen op de mentale aspecten van het spel, om zijn tegenstanders angst in te boezemen, en om dit te bereiken, kijkt hij op naar Antonio Rüdiger (Real Madrid). “Hij heeft vaak de strijd met de spits al gewonnen vooraleer er een bal getrapt is. Als je dat kan afdwingen op een voetbalveld, sta je ver”, zei de Amerikaan onlangs in Het Belang van Limburg.

SPRINGPLANK KRC GENK
Mark McKenzie heeft zich in de afgelopen 2,5 jaar bij KRC Genk ontwikkeld tot een aanzienlijk betere en meer complete verdediger. Hij heeft dit seizoen een zeer constant hoog niveau weten te behalen, terwijl zijn prestaties vorig jaar nogal wisselvallig waren met hoge pieken en diepe dalen. McKenzie heeft voortdurend gewerkt aan zijn ontwikkeling in Genk en door veel wedstrijden te spelen, heeft hij zijn ontwikkelingsproces serieus versneld. Op alle vlakken heeft hij veel vooruitgang geboekt: hij is positioneel sterker geworden zonder de bal, verbetert zijn timing in luchtduels, is veel kalmer aan de bal en twijfelt minder in bepaalde wedstrijdsituaties. Door zijn vergaarde ervaring en groeiende vertrouwen is de elfvoudige international van de Verenigde Staten zijn tegenstanders opmerkelijk vaak te slim af.



Mark McKenzie heeft dit seizoen bij KRC Genk een opmerkelijke evolutie doorgemaakt, en dat groeiproce was dan ook één van de belangrijkste redenen waarom hij in januari 2021 besloot om over te stappen van Philadelphia Union naar Genk. Als ontwikkelingsclub met een indrukwekkend palmares aan Europese topspelers zoals Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Kalidou Koulibaly en Leon Bailey, was Genk voor McKenzie de ideale plaats om zijn voetbaltalenten verder te ontwikkelen. In 2021 besefte hij nog dat er veel ruimte voor verbetering was, maar dankzij zijn harde werk en de steun van zijn coach en teamgenoten heeft hij zijn zwaktes kunnen bijwerken en is hij uitgegroeid tot een belangrijke speler bij Genk.

GENK RUIKT MILJOENEN
Mark McKenzie was een grote en belangrijke investering voor KRC Genk, gezien zijn aankoopprijs van 5,35 miljoen euro: de vijfde duurste aankoop van de Limburgers in de clubgeschiedenis. Maar het lijkt erop dat hij deze investering meer dan waard is, aangezien zijn marktwaarde volgens Transfermarkt.com is gestegen naar 7 miljoen euro, waarmee hij momenteel de vijfde meest waardevolle centrale verdediger in de Jupiler Pro League is. 1. Zeno Debast (Anderlecht, 10 miljoen euro), 2. Abakar Sylla (Club Brugge, 9 miljoen euro), Willian Pacho (Antwerp FC, 9 miljoen euro), 4. Carlos Cuesta (KRC Genk, 8 miljoen euro), 5. Mark McKenzie (KRC Genk, 7 miljoen euro). De waarde van McKenzie zal ongetwijfeld nog verhogen in de nabije toekomst, vooral als hij met KRC Genk de landstitel zou winnen, en daarnaast is de interesse van buitenlandse clubs enkel een kwestie van tijd.

POLL: McKenzie is rijp voor een mooie transfer

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

17
17
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

174
174
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

529
529
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

126
126
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

89
89
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

502
502
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

38
38
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

104
104
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

170
170
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

101
101
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

310
310
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

218
218
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

230
230
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

148
148
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

325
325