Louwagie haalt gram: AA Gent stevent af op recordzomer

Louwagie haalt gram: AA Gent stevent af op recordzomer

Money time voor AA Gent, dat zich de komende dagen hoopt te kwalificeren voor achtereenvolgens de halve finale van de Conference League én de Champions Play-Offs. Hoewel er nadien altijd nog een kers op de taart mag volgen is het seizoen na komend weekend wie weet dus al geslaagd voor de Buffalo's, waar Michel Louwagie en co de blik wellicht reeds voorzichtig op de zomer richten. Dan gaan mogelijk zowat alle records aan diggelen.


De immer kritische Hein Vanhaezebrouck nam zijn bestuur de afgelopen maanden meermaals openlijk op de korrel, onder meer wat het transferbeleid betreft, maar tijdens de laatste mercato's leverde de scouting van AA Gent wel telkens voortreffelijk werk. Dankzij winteraanwinsten zoals Kamil Piatkowski en vooral Gift Orban werd het verlies van Ibrahim Salah en Andreas Hanche-Olsen in januari vlotjes verteerd, vorige zomer bleek alleen Jens Petter Hauge een flop. Hyunseok Hong en Paul Nardi waren daarentegen allebei een schot in de roos, net zoals de eerder al gehuurd Jordan Torunarigha en cadeau voor de coach Hugo Cuypers hun stevige aankoopsom wisten te rechtvaardigen. Nagenoeg stuk voor stuk voltreffers dus: het was in het recente verleden soms wel eens andere koek in de Ghelamco Area.

CONTRACTKNOPEN
Hoewel ze met pakweg Joseph Okumu, Julien De Sart en Tarik Tissoudali af en toe al eens goede zaken deden oogde de balans in de jaren voordien een pak minder rooskleurig. De rode cijfers in de Gentse boekhouding vielen deels te wijten aan de coronacrisis, maar de vele miljoenen die Jonathan David en Roman Yaremchuk in het laatje brachten werden voorts verspild aan een rist minderwaardige miscasts zonder enig rendement. Dit keer opteerde de bekerwinnaar daarom voor kwaliteit boven kwantiteit, een keuze die door een golf aan blessures ei zo na alsnog verkeerd uitpakte. Gelet op die moeilijke omstandigheden, met bijwijlen haast een volledig elftal in de lappenmand, vindt Vanhaezebrouck het een half mirakel dat zijn troepen zich zondag ten koste van Club Brugge bij de top vier kunnen scharen.



Zo kon hij behalve Tissoudali na nieuwjaar ook een hele poos geen beroep doen op Vadis Odjidja, wiens verbintenis straks afloopt. Zelf wil hij graag in Gent blijven, al zal de grootverdiener dan wel flink wat water bij de wijn moeten doen. Samen met Sven Kums, die in hetzelfde schuitje zit maar anders dan zijn aanvoerder wél nog steevast aan de aftrap verschijnt, wacht hij alvast nog altijd op een voorstel. Gesprekken die volgens Louwagie binnenkort worden aangeknoopt, maar of er een akkoord uit de bus valt blijft toch nog maar de vraag. Tenslotte willen de Buffalo's dringend verjongen. Daarnaast zijn ook Darko Lemajic, bij wie Gent wel nog over een optie beschik, Sulayman Marreh en Bruno Godeau bezig aan de laatste maanden van hun contract. De kans dat zij gratis mogen beschikken lijkt nog veel groter.

GENTSE DUIVELS
Na het abrupte afscheid van Michael Ngadeu enkele weken geleden zou de spoeling in de defensie, de linie die het meest geteisterd werd door allerlei kwaaltjes, zo wel nog wat dunner worden. Daar heeft Louwagie bovendien nog meer knopen door te hakken, want met Nardi, Nurio Fortuna, Alessio Castro-Montes en Malick Fofana gaan diverse spelers hun laatste contractjaar in. Net zoals Laurent Depoitre trouwens, die niet hoeft te rekenen op een nieuwe verlenging. Het overige viertal vertegenwoordigt wél nog een marktwaarde. Tenzij ze hun contract openbreken, wat vooral bij Fofana en Nardi wel de bedoeling lijkt, zou het moment dan ook wel eens kunnen aanbreken om te cashen. Zeker in het geval van Nurio, die als dure vogel de voorbije maanden helaas heel wat tijd in de ziekenboeg doorbracht.



Castro-Montes bleef evenmin bespaard van blessures en werd in het verleden reeds geregeld gelinkt aan een transfer naar het buitenland. Waagt de veelzijdige flankspeler, recent zelfs gebruikt als stoplap in de verdediging, eindelijk de sprong? En wat met Okumu, op wie vorige zomer nog een bedrag van 15 miljoen werd geplakt? Net zoals Tissoudali mocht hij de Ghelamco Arena omwille van de sportieve ambities niet verlaten. Gezien zijn wisselvallige prestaties staan de Gentenaren nu misschien minder weigerachtig tegenover een lucratief aanbod. Mogelijk wekken verder ook dirigent De Sart – zopas al langer vastgelegd – en topschutter Cuypers, die samen met Castro-Montes alsmaar meer een plek op Domenico Tedesco zijn shortlist met potentiële Rode Duivels verdienen, de nodige belangstelling op.

RECORDZOMER?
Al blijven zij bij voorkeur gewoon op post, net zoals Hong en Orban. AA Gent maakt zich sterk dat het haar kersverse smaakmakers aan boord kan houden, maar zeker voor die laatste wenkt de absolute jackpot. Zelf staat het fenomeen ook te popelen om al een volgende stap te zetten. Het clubrecord van Jonathan David breken lijkt net te hoog gegrepen, maar kunnen de Buffalo's een bod van pakweg 20 miljoen zomaar weigeren? Ondanks zijn goede voornemens leerde Louwagie ongetwijfeld zijn lesje uit de Moses Simon-saga, die in 2018 voor een fractie van zijn verhoopte prijskaartje vertrok. Samen met onder meer Samuel Kalu en Samuel Gigot zorgde hij toen voor een totale opbrengst van 34 miljoen, een mijlpaal die dankzij achtereenvolgens David en Yaremchuk zowel in 2020 als 2021 werd benaderd.



Wie weet wordt Orban met behulp van Castro-Montes en co binnenkort de spilfiguur van een nieuwe recordzomer. Door donderdag West Ham uit te schakelen, en nadien in een Belgisch onderonsje tegen Anderlecht misschien zelfs door te stoten naar de finale, kunnen de Gentse goudhaantjes zich alleszins nog meer in de kijker spelen. Prestige die ook kan helpen om vervolgens hun vervangers te rekruteren, al geven de financiële middelen volgens Vanhaezebrouck nog altijd de doorslag. “Het is niet eenvoudig om aantrekkelijke targets te strikken, zeker nu we proberen te besparen op contracten en dergelijke meer”, liet de coach recent nog optekenen. Gent zoekt niet zomaar naarstig naar kapitaalkrachtige investeerders om de club meer slagkracht te bieden, liefst reeds tijdens de aanstaande zomermercato.

LOUWAGIE AAN ZET
Om de vele vacatures in te vullen ligt er immers heel wat werk op de plank, beseffen zowel Louwagie als Vanhaezebrouck. De centen voor Orban, voor wie met Tissoudali zelfs al een vervanger klaarstaat, en andere eventuele vertrekkers zouden dan ook handig van pas komen. Bijvoorbeeld om Piatkowski definitief aan te trekken. De polyvalente Pool, die zelf het voorbeeld van Torunarigha wil volgen, wordt geen goedkope vogel. Vooral op het middenveld en in de achterhoede verdwijnen een resem ervaren rotten die sowieso vervangen moeten worden. Vanhaezebrouck ging vooraf dan wel akkoord met een smallere selectie, om op drie fronten mee te strijden heeft hij toch voldoende manschappen nodig. Of volstaat een schietgebed tot de blessuregoden? Hoe dan ook gaat Gent een drukke zomer tegemoet.



Overschrijden de Buffalo's dan op inkomend vlak voor het eerst de kaap van 20 miljoen, of houden ze de vinger op de knip? "Het enige wat telt is het rendement”, aldus Vanhaezebrouck. “Nu hebben we de bal heel vaak juist geslagen, al biedt dat geen garanties naar de toekomst toe. De transfers van de voorbije jaren hebben ons teruggebracht waar we vandaag staan. In de periode daarvoor hebben we ons geld minder goed besteed. We moeten wakker zijn", had hij wel nog een waarschuwing in petto. In januari had Gent nog nood aan centen, straks kan Louwagie wellicht plots met een ruim budget op zoek naar gerichte aankopen om verder zijn gram te halen. Veel meer nog dan Europees voetbal vormen transferinkomsten dé sleutel van zijn verdienmodel. Aan de CEO om de carrousel draaiende te houden.

AD

POLL: Heeft u vertrouwen in het bestuur van AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

20
20
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'

Komend weekend kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro League. In het voor hen ...

42
42
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

202
202
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'

Bayern M&uuml;nchen sluit zaterdagnamiddag zijn seizoen af met een verplaatsing op het veld van TSG ...

156
156
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen

In de Champions' Play-Offs zijn alle ogen logischerwijs op de titelstrijd gericht, maar ook de ...

293
293
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"

RSC Anderlecht krijgt aanstaande zondag mogelijk de kans om beslag te leggen op de landstitel. Maar ...

405
405
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier
Club Brugge krijgt groots nieuws in aanslepend stadiondossier

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op het levensbelangrijke duel van aanstaande zondag op ...

1098
1098
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'
'Totale chaos Barcelona: ontslagbrief Xavi ligt klaar'

FC Barcelona wil zich aanstaande zondag verzekeren van de tweede plaats in La Liga, maar momenteel ...

126
126
Antwerp glundert: verrassende international op de Bosuil
Antwerp glundert: verrassende international op de Bosuil

Indien het komend weekend niet wint van KRC Genk mag Antwerp definitief een kruis maken over ...

389
389
Riemer & Hayen laten in kaarten kijken voor titelkraker
Riemer & Hayen laten in kaarten kijken voor titelkraker

De kraker tussen Anderlecht en Club Brugge wordt hier en daar "de moeder aller klassiekers" genoemd. ...

257
257
Beerschot biedt definitief uitsluitsel over overname
Beerschot biedt definitief uitsluitsel over overname

Beerschot verzekerde zich enkele weken geleden al van de promotie naar het hoogste niveau, met ...

190
190
'Groen licht in Gent: spits legt medische testen af'
'Groen licht in Gent: spits legt medische testen af'

Op witte rook is het nog even wachten, maar het nieuwe organigram van Sam Baro bij AA Gent krijgt ...

381
381
'Kandidaat-coaches zetten deur open voor Club Brugge'
'Kandidaat-coaches zetten deur open voor Club Brugge'

Zelf ziet Nicky Hayen een vaste benoeming als T1 van Club Brugge wel zitten, maar Bart Verhaeghe en ...

648
648
Schorsingen Play-Offs: 6 spelers op het strafbankje
Schorsingen Play-Offs: 6 spelers op het strafbankje

Terwijl de kaarten in de Europe Play-Offs al geschud zijn stevenen ook de Champions' Play-Offs af op ...

297
297
<strong>‘AA Gent doet de tent daveren: 4 miljoen voor nieuwe Gnabry’</strong>
‘AA Gent doet de tent daveren: 4 miljoen voor nieuwe Gnabry’

AA Gent is op zoek naar versterking voor hun aanval, waarbij ze zich richten op Armindo Sieb van ...

372
372