Club schakelt door: 5 opvolgers voor De Mil

Club schakelt door: 5 opvolgers voor De Mil

Na de deugddoende zege tegen Standard behoudt het bestuur van Club Brugge het vertrouwen in Rik De Mil. Toch ziet het er vooralsnog niet naar uit dat de trainer ad-interim verlost zal geraken van zijn tijdelijk statuut. Naar verluidt speurt Blauw-Zwart namelijk nog steeds verder naar een opvolger voor Scott Parker, zij het pas vanaf volgende zomer. Wie zijn de voornaamste kandidaten om het roer dan over te nemen?


Met zijn gesmaakt 'debuut' overtuigde De Mil, die eerder al eens insprong voor Philippe Clement, zijn bazen dat hij in staat is om de rest van de campagne te depanneren en de focus meteen te verleggen naar volgend seizoen. Tenzij de landskampioen plots uitpakt met een ferme reeks lijkt een permanente aanstelling als T1 er nadien evenwel niet in te zitten. Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert verkiezen wellicht iemand met iets meer ervaring in het vak, al hebben zij wel een boontje voor opkomend talent in de dug-out. Sinds het afscheid van Michel Preud'homme passeerden in Jan Breydel met Ivan Leko, Clement, Alfred Schreuder, Carl Hoefkens en Scott Parker stuk voor stuk coaches die aan het begin van hun carrière stonden de revue. Alleen die laatste twee keuzes pakten niet bepaald uit zoals verhoopt.



Genoeg reden om het geweer van schouder te wisselen, en terug op zoek te gaan naar een ancien op de bank? Niet per se, ondanks de conclusies die Verhaeghe en Mannaert ongetwijfeld trekken na twee opeenvolgende miscasts. De volgende trainer hoeft geen ouder exemplaar te zijn, maar een compleet groentje als Hoefkens lijkt wel uit den boze. Precies daarom maakt De Mil momenteel weinig kans op een definitieve promotie. Dankzij hem koopt Club louter tijd in de zoektocht naar opvolger voor Parker, die zelf dan ook een volledige voorbereiding zal krijgen om beter te doen. Een schril contrast met de Engelsman, al schuwt men in Westkapelle na diens doortocht allicht ook onbekende buitenlanders die de klus onderschatten. Maar wie komt dan wél in aanmerking om na De Mil de lakens uit te delen?

Alfred SCHREUDER (50, vrij)
De gedoodverfde favoriet, die idealiter zondag alweer langs de zijlijn stond. Alleen viel er voorlopig geen overeenkomst uit de bus en liepen de onderhandelingen over een reünie spaak. Uitstel doch geen afstel? De komende maanden is er alleszins ruimschoots de tijd om mekaar alsnog tegemoet te komen. Als laatste kampioenenmaker blijft Schreuder tenslotte de geschikte kandidaat om zijn voormalige werkgever op korte termijn uit het slop te trekken. Met een geslaagde aanwinst als Sargis Adamyan bleek hij tijdens zijn vorige verblijf bovendien ook in het transferbeleid een meerwaarde, wat van pas komt in een zomermercato waarin veel te gebeuren staat. Enig nadeel is dat beide partijen toen vrij vlug op elkaar waren uitgekeken. Kan de Nederlander dus wel helemaal met een propere lei beginnen?



Karel GERAERTS (41, Union)
Dan begint Club misschien liever met een andere oude bekende aan een nieuw hoofdstuk. Tijdens zijn actieve loopbaan kwam Geraerts 165 keer in actie voor Blauw-Zwart, al kon hij vooral gedurende zijn tweede passage de hoge verwachtingen nooit inlossen. Slaagt hij er als trainer wél in om door de grote poort terug te keren in Jan Breydel, nog altijd op een steenworp van zijn woonst, en zo in de voetsporen te treden van andere oud-spelers zoals Leko en Clement – die in tegenstelling tot Hoefkens eveneens eerst elders hun strepen verdienden? Geraerts zijn CV beperkt zich weliswaar tot slechts één seizoen als hoofdcoach van Union, met wie hij wel nog in de running is voor de titel én scoort in Europa. Of gaat het daar net zoals zijn leermeester Felice Mazzu, mislukt in Anderlecht, om een one hit wonder?

Jonas DE ROECK (41, Westerlo)
Dezelfde bedenking gaat op voor De Roeck, die met Westerlo haast even hoge ogen gooit als de vorige promovendus. Geen ex-speler, integendeel: als assistent was hij even in dienst bij Anderlecht. Zijn band met Maxim De Cuyper vormt dan weer een stevige troef. Wie weet kan De Roeck hem tevens in Brugge lanceren, zoals Leko ooit deed met Brandon Mechele na hun gezamenlijke overstap van STVV. Anders dan Clement, wiens doorbraak bij Waasland-Beveren eerst nog gevolgd werd door een titel met Genk, had de Kroaat geen tussenstap nodig. Ligt voor De Roeck straks hetzelfde parcours in het verschiet? Op de voorlaatste speeldag strijden zijn troepen mogelijk nog rechtstreeks met Club om een plek in de top vier. Na de zege in de heenwedstrijd een uitgelezen kans om nogmaals zijn visitekaartje af te geven.



Ronny DEILA (47, Standard)
Iets waar Deila vorig weekend niet helemaal in slaagde, al is Club naar verluidt al langer gecharmeerd door de Noor die Standard nieuw leven inblies. Van alle kandidaten beschikt hij alvast veruit over het meeste ervaring én volste palmares, met prijzen in Noorwegen, Schotland en de VS. Net zoals Geraerts en De Roeck is de landgenoot van Trond Sollied vandaag aan de slag bij de concurrentie, wat Mannaert en Verhaeghe in het verleden echter niet tegenhield eens ze hun zinnen op een coach hadden gezet. In de zomer zullen zij zich dus niet beperken tot vrije opties zoals Jess Thorup of Alexander Blessin, mochten die nog beschikbaar zijn tenminste. Shoppen in eigen land lijkt allerminst uitgesloten. De kans dat Wouter Vrancken of Hein Vanhaezebrouck naar Westkapelle verhuist achten we niettemin gering.

Will STILL (30, Stade Reims)
Misschien werpt Blauw-Zwart de blik dus alsnog op het buitenland, waar behalve Clement en Vincent Kompany nog een landsgenoot indruk maakt. Dankzij een indrukwekkende reeks van 18 duels zonder nederlaag, inclusief maar liefst 12 clean sheets, bezet Still met het bescheiden Stade Reims de achtste plaats in de Ligue 1. En dat voor een trainer zonder diploma. Nadat hij enige ervaring opdeed bij Lierse en Beerschot ligt de wereld zo plots aan de voeten van Hans Vanaken zijn leeftijdsgenoot, wiens broer Edward onder Leko deel uitmaakte van de technische staf. Rekent hij op betere aanbiedingen uit de topcompetities, of valt een voorstel vanuit Brugge moeilijk af te slaan? De vraag is wel of de aanpak van Still zou aanslaan bij een topploeg. De uittredend landskampioen kan alleszins wat pit gebruiken.

AD

POLL: Wie is volgens u de beste trainer voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Haaland afgetroefd: dit is de PL-speler van het jaar
Haaland afgetroefd: dit is de PL-speler van het jaar

Morgen rond 19u weten we wie zich tot kampioen kroont van een zinderend Premier League seizoen. ...

46
46
'Leegloop op Kiel: sportieve architect verlaat Beerschot'
'Leegloop op Kiel: sportieve architect verlaat Beerschot'

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

36
36
'City vindt opvolger De Bruyne: transfersom van 150 miljoen'
'City vindt opvolger De Bruyne: transfersom van 150 miljoen'

Manchester City heeft zondag voldoende aan een thuiszege tegen West Ham United om de Premier League ...

63
63
Titelverdict Zetterberg: "Zij zijn de beste ploeg van België"
Titelverdict Zetterberg: "Zij zijn de beste ploeg van België"

De titelkoorts in de Jupiler Pro League nam de voorbije dagen gevoelig toe. Zondag kan immers de ...

210
210
Weg vrij voor Casteels? Schmeichel licht tipje van sluier op
Weg vrij voor Casteels? Schmeichel licht tipje van sluier op

RSC Anderlecht bereidt zich momenteel voor op de thuismatch tegen Club Brugge, wat opnieuw een ...

104
104
TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'
TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

230
230
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag

Vrijdagavond werd de voorlaatste speeldag van de Europe Play-Offs op gang getrapt met een duel ...

81
81
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'

RSC Anderlecht kan aanstaande zondag mogelijk kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Club ...

386
386
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

146
146
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

203
203
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

134
134
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

201
201
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

619
619
'KRC Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'
'KRC Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'

Interim-coach Domenico Olivieri bereidt zijn manschappen bij KRC Genk momenteel voor op de ...

527
527
<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

1104
1104