Opvolger van Parker: 7 alternatieven voor Schreuder

Opvolger van Parker: 7 alternatieven voor Schreuder

De verhoopte reünie met Alfred Schreuder staat al dan niet tijdelijk on hold, zondag tegen Standard neemt daarom Rik De Mil als interim-coach de honneurs waar bij Club Brugge. Mocht het niet tot een akkoord komen met de vorige kampioenenmaker zou het wel nog altijd de bedoeling blijven om een directe opvolger voor Scott Parker te vinden. Ondanks de dringende aard van het dossier moet dat alternatief dan wel aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Wie zijn de logische kandidaten?


De passage van Parker, die bij thuiskomst uit Lissabon zijn C4 mocht ophalen in Westkapelle, bleek van historisch korte duur. Na jaren van stabiliteit gaan Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert nu prompt op zoek naar hun vijfde trainer op nog geen 15 maanden tijd. Al kan een comeback van Schreuder, net als Philippe Clement wel zelf vertrokken, die schade beperken. Niet louter vanuit nostalgisch standpunt lijkt de Nederlander alvast de geschikte persoon om meteen over te nemen en op korte termijn impact te hebben – al verwacht niemand in Jan Breydel nog een huzarenstukje zoals vorig seizoen. Met als voornaamste troef uiteraard zijn voorgeschiedenis met het merendeel van de selectie. Na de miscast van Parker mikt het Brugse bestuur op iemand die de competitie en liefst zelfs interne keuken kent.

OUDE BEKENDEN
Een gelijkaardige sprong in het diepe zullen Mannaert en Verhaeghe alleszins niet vlug meer wagen. Net zoals ze niet opnieuw zullen gok op een groentje als Carl Hoefkens. Sinds hij bij Ajax de laan werd uitgestuurd is Schreuder bovendien beschikbaar, eveneens een cruciale vereiste. Nu nog ergens een T1 wegplukken is tenslotte uitgesloten. Potentiële targets zoals Karel Geraerts, Jonas De Roeck, Ronny Deila of Stade Reims-revelatie Will Still zijn pas in de zomer aan de orde, mocht De Mil tot dan dienst doen als tussenpaus. Een optie die vooralsnog dus niet de voorkeur wegdraagt. Club wil liever snel schakelen, zelfs indien de onderhandelingen met Schreuder effectief spaak lopen. Al kan het misschien toch maar beter zwichten voor zijn eisen. De ex-trainer staat niet zomaar eenzaam bovenaan de lijst.



Niet alleen vinkt Schreuder alle vakjes af, de vijver om uit te vissen is op basis van de bovenstaande parameters bijzonder beperkt. Een handvol kanshebbers, waaronder Michel Preud'homme. Meer nog dan Schreuder wordt de man die Blauw-Zwart weer naar de top bracht door fans en directie nog steeds op handen gedragen, maar intussen is hij wel al een tijdje officieus op pensioen. Hier en daar klinkt het dat MPH bereid zou zijn om zijn oude liefde even uit de nood te helpen, zij het dan vooral als een soort mentor voor De Mil of Club NXT-coach Nicky Hayen. Een rol die naar verluidt tevens op tafel lag voor Christoph Daum alvorens hij getroffen werd door kanker. Het staat in de sterren geschreven dat de Duitser ooit terugkeert, eventueel in een andere functie, maar vandaag lijkt het nog net iets te vroeg.

ANDERLECHT-ANCIENS
Hoe dan ook biedt Preud'homme dus slechts een oplossing om de komende maanden te overbruggen en de aanstelling van een nieuwe oefenmeester uit te stellen. In dat opzicht komt mogelijk ook Besnik Hasi in beeld. Een weinig populaire keuze die het publiek door zijn associatie met Anderlecht weliswaar niet zou smaken. Bovendien verliep het voor de Kosovaar niet van een leien dakje sinds zijn afscheid bij Paars-Wit, waar hij wel bewees voor een shockeffect te kunnen zorgen. Een tijdje terug werd Hasi nog gelinkt aan een hereniging met zijn voormalige werkgever, ook Genk en Antwerp toonden op een gegeven moment belangstelling. Het afgelopen jaar had hij alvast voldoende tijd om nader zijn blik te werpen op de Jupiler Pro League, die voor Yves Vanderhaeghe natuurlijk geen geheimen meer heeft.



Een rasechte West-Vlaming, maar de kans dat hij in dit keer in de andere kant van Jan Breydel aan de slag mag is haast onbestaande. Een verleden bij Anderlecht, Cercle – net als Hasi – én AA Gent is net iets van het goede teveel. Bij de Buffalo’s viel Vanderhaeghe, die recent nog openlijk solliciteerde bij RSCA, tot overmaat van ramp door de mand. Het parcours dat volgde sterkt zijn claim evenmin. Nog afkomstig uit de Brusselse stal: René Weiler, uitgekotst door het Lotto Park nadat hij de laatste trofee toevoegde aan de prijzenkast. Een paar weken terug was de Zwitser er evenwel plots een opvallende aanwezige. Aast hij op eerherstel in ons land, wie weet wel bij de eeuwige rivaal? Stuk voor stuk zijn het alleszins pistes die bij de verwende aanhang ongetwijfeld niet bepaald tot de verbeelding spreken.

THORUP & BLESSIN
Dan ligt Jess Thorup, eveneens in verband gebracht met Anderlecht na het ontslag van Felice Mazzu, allicht iets hoger in de schuif. Als coach van AA Gent en Genk kon de Deen in onze competitie tenminste aardige resultaten voorleggen. In zijn thuisland pakte hij dan weer prijzen met Esbjerg, FC Midtjylland en Kopenhagen, dat hem in september op straat zette. Roman Yaremchuk beleefde misschien wel zijn beste periode onder de landgenoot van Casper Nielsen en Andreas Skov Olsen, wat in diens voordeel pleit. Daarnaast is er nog Alexander Blessin, met wie Club reeds verkennende gesprekken voerde om Clement op te volgen. Zelf dacht de Duitser dat de deal bijna in kannen en kruiken was, om uiteindelijk dan maar koers te zetten richting Genoa. Daar eindigde zijn avontuur een viertal maanden geleden.



Hoewel hij zelf overtuigd is dat zijn stijl zou matchen met Blauw-Zwart had het bestuur toen al twijfels bij de aanpak van de toenmalige Coach van het Jaar, die in Oostende nochtans veel harten veroverde. Ook nu zou er voorbehoud bestaan of zijn visie tijdig zou aanslaan en de kern wel fysiek in staat is om zijn voetbal op de mat te leggen. De filosofie van Blessin implementeren vraagt tijd, in principe heeft hij zelfs een hele voorbereiding nodig om zijn patronen er volledig in te slijpen. Een luxe die Club zich nu niet kan permitteren. Dan lijkt instappen in de zomer toch een beter idee, wat vanzelfsprekend voor haast alle kandidaten geldt. Met uitzondering dus van Schreuder, precies ook de reden waarom hij dé gedoodverfde opvolger is voor Parker. Al was het maar wegens het gebrek aan een volwaardig plan B.

VREEMDE EEND BOSZ
Of zoeken Mannaert en Verhaeghe hun heil alsnog elders? Die laatste was recent ook nauw betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, waarbij de keuze uiteindelijk op Domenico Tedesco viel. Blijkbaar overwoog de voorzitter echter tevens om hem in Jan Breydel aan het roer te plaatsen. Als alternatief hield de KBVB toen Peter Bosz achter de hand, die Verhaeghe en co dus eveneens wel wist te charmeren. Genoeg voor de Nederlander, veel meer dan Parker gekend als een echte vakman mét ervaring op het allerhoogste niveau, om straks diens puin te mogen opruimen? Bosz heeft geen enkele binding met België en is hier bijgevolg een vreemde eend in de bijt. Als de rentree door de grote poort van Schreuder werkelijk uitblijft, komt het nummer van zijn landgenoot evenwel nog handig van pas.

AD

POLL: Wie van deze 7 is volgens u de beste kandidaat?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'
TRANSFERUURTJE: 'Volgende vertrekker bij Club, Genk lonkt naar rivaal'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

150
150
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag
Kippenvel: STVV en OHL leggen match stil voor erehaag

Vrijdagavond werd de voorlaatste speeldag van de Europe Play-Offs op gang getrapt met een duel ...

62
62
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'
'RSCA-lieveling speelt zondag laatste match in Lotto Park'

RSC Anderlecht kan aanstaande zondag mogelijk kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Club ...

321
321
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"
Courtois deed topcoach gruwelen: "Die klootzak had 12 handen!"

Zondag sluit Liverpool zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton. Het wordt voor ...

121
121
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging
De Laet legt twee opties op tafel voor volgende uitdaging

Maandag maakt Antwerp de trip naar Genk, om volgende week zijn play-offs af te sluiten met een ...

164
164
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse
Schmeichel laat Anderlecht nog steeds in het ongewisse

Anderlecht kan zich zondag met wat meeval al verzekeren van de 35ste landstitel uit de ...

120
120
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'
'Aarzelend Real Madrid zorgt voor totale transferwending'

Real Madrid pakte onlangs zijn 36ste landstitel en speelt binnen een tweetal weken ook de finale van ...

170
170
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"
Vormer ziet 'kampioenenmaker' bij Club: "Geniet elke week van hem"

Club Brugge kan dit weekend nog geen kampioen spelen. Maar als het zijn twee resterende wedstrijden ...

577
577
'KRC Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'
'KRC Genk gaat voor nieuwe coach: pittige optie op tafel'

Interim-coach Domenico Olivieri bereidt zijn manschappen bij KRC Genk momenteel voor op de ...

490
490
<strong>Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel</strong>
Hoogspanning: Yaremchuk zet Club Brugge het mes op de keel

Na een moeizame start heeft Roman Yaremchuk zich weten op te werken tot een vaste waarde bij ...

1006
1006
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'
Anderlecht laat niets aan toeval over: 'Titelfeest à la Man City'

Komend weekend kan het doek vallen over de titelstrijd in de Jupiler Pro League. In het voor hen ...

663
663
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'
'De Roeck nog niet thuis: Antwerp heeft andere opties'

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

417
417
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'
'Bayern met handen in het haar: Tuchel naar nieuwe topclub'

Bayern M&uuml;nchen sluit zaterdagnamiddag zijn seizoen af met een verplaatsing op het veld van TSG ...

307
307
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen
Genk in nieuw systeem? Olivieri laat van zich horen

In de Champions' Play-Offs zijn alle ogen logischerwijs op de titelstrijd gericht, maar ook de ...

480
480
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"
Riemer compleet gek van RSCA'er: "Wat een prof, wat een man"

RSC Anderlecht krijgt aanstaande zondag mogelijk de kans om beslag te leggen op de landstitel. Maar ...

608
608