Opluchting bij Club Brugge door briljante topdeal

Opluchting bij Club Brugge door briljante topdeal

Club Brugge verkeert momenteel in een crisis. De resultaten en prestaties onder Scott Parker vallen dik tegen en de ommekeer laat nu al bijna twee maanden lang op zich wachten. De grote vraag luidt of de langverwachte kentering er straks effectief wel zal komen onder de Engelse coach. Anderzijds presteren de spelers individueel ook niet op een hoog niveau. Volgens velen beschikt Club Brugge over de beste kern in jaren, maar vooral in de Jupiler Pro League laten de spelers het afweten. Met Tajon Buchanan als grote exponent hiervan.


DE BESTE CANADEES OP HET WK

Op het Wereldkampioenschap in Qatar was Canada het zwakke broertje in groep F, maar desondanks ontvingen de Maple Leafs grote lof door hun intensieve speelwijze en mentaliteit. Eén van de grote Canadese uitblinkers was ongetwijfeld Tajon Buchanan. De flankspeler belichaamde de onbevreesde instelling die John Herdman zijn selectie in pompte. Buchanan was gedurfd met de bal aan de voet, waarbij hij zijn tegenstanders lastige wedstrijden bezorgde met zijn vele en snedige dribbels.



Door zijn vele dribbels, sterkte aan de bal, en snelheid, was Tajon Buchanan een X-factor voor de Canadese nationale ploeg. “Hij was Canada’s beste speler over het ganse tornooi”, oordeelde The Athletic over de sterke prestaties van Buchanan in Qatar. John Herdman sprak zich eveneens erg lovend uit over de sterkhouder van Club Brugge. “In elke wedstrijd had hij momenten die enkel de top, topspelers kunnen brengen”, zei de bondscoach van Canada.

BUCHANAN HAALT DE ONDERGRENS

Tajon Buchanan bevestigde in Qatar zijn uitstekende vorm die hij voordien ook al demonstreerde in de historische Champions League-campagne met Club Brugge. De interesse in de Canadese flankspeler nam dan ook zienderogen toe, vooral vanuit Engeland en Italië. Maar sinds de jaarwisseling is Buchanan een schim van de speler die hij eerder dit seizoen was. Vooral in de Jupiler Pro League laat de 24-jarige - samen met nog verschillende Brugse ploegmaats - het zwaar afweten. Vorig weekend haalde hij zelfs de ondergrens tegen Cercle Brugge.

Hij was in de Brugse derby na Ferran Jutgla de minst efficiënte speler bij Club Brugge, hij voorzag geen enkele dreiging voor het doel, hij leverde geen enkele geslaagde voorzet en hij raakte amper zijn man voorbij met zijn dribbels. Daarnaast won Tajon Buchanan het minste duels bij Club Brugge (22%), hij werd bijzonder vaak erg simpel opzij gezet in de duels, en legde hij amper verticaliteit in zijn passing (15%). In de laatste weken werd het ook duidelijk dat de Canadees overzicht mist en vaak een ongeleid projectiel is op het veld.



De Vlaamse kranten waren dan ook streng over de dramatische prestatie van Tajon Buchanan tegen Cercle Brugge. Het Laatste Nieuws beoordeelde hem nog nipt voldoende met een 5 op 10. “Kwam te weinig in het spel voor. Kiest te veel voor de moeilijkste oplossing. Belangrijke assist bij het doelpunt van Nielsen. Maar fletse prestatie.” Het Nieuwsblad buisde de flankaanvaller met een 4 op 10. “Deed defensief nog zijn job en gaf de assist op Nielsen, maar zijn dreigende acties waren op twee vingers te tellen.”

BRENGT INTERNAZIONALE DE REDDING?

Ondanks zijn mindere vorm sinds de voorbije jaarwisseling blijft Tajon Buchanan echter in de nadrukkelijke belangstelling staan van Internazionale. Corriere dello Sport meldde eind december al dat de 24-jarige een serieuze kandidaat is om Denzel Dumfries op te volgen, de Nederlander die op zijn beurt de interesse geniet van meerdere Europese topclubs. Volgens de Italiaanse krant zouden de Nerazzurri bereid zijn om tussen 15 en 18 miljoen euro te betalen voor hem, terwijl Club Brugge liefst 20 à 25 miljoen euro zou verlangen bij een potentieel vertrek van Buchanan.



Daarmee zou Club Brugge zijn investering in hun Canadese flankspeler zowaar in veelvoud kunnen terugverdienen. Anderhalf jaar geleden telden de West-Vlamingen volgens Transfermarkt nog ruim zes miljoen euro neer om hem bij New England Revolution weg te kapen. Als Tajon Buchanan op termijn verkocht wordt, dan zal Club Brugge wel niet de volle pot vangen bij deze miljoenentransfer. De Amerikaanse journalist Tom Bogert meldde eind januari namelijk dat New England Revolution nog recht heeft op 10% bij een verkoop van Buchanan.

DE INTERESSE WORDT ALSMAAR INTENSIEVER

In januari maakte de Italiaanse transferwatcher Nicolo Schira bekend dat Internazionale de verrichtingen van Tajon Buchanan nog steeds op de voet volgt, want medio januari stuurden de Nerazzurri nog scouts naar het Jan Breydelstadion om de Canadees live aan het werk te zien tegen RSC Anderlecht. En ook in de Champions League wedstrijd tegen Benfica was er vorige week een vertegenwoordiger van Internazionale aanwezig in Brugge, volgens Tuttosport kreeg deze scout de specifieke opdracht mee om Buchanan van dichtbij te volgen.



Tajon Buchanan bewees op het niveau van het Wereldkampioenschap en van de Champions League over heel wat interessante vaardigheden te beschikken, maar voor hem is het precies moeilijker om zich op te laden voor de wedstrijden in de Belgische competitie. Misschien heeft de Canadees nood aan een nieuwe omgeving, want de voormalige sterspeler van de Major League Soccer heeft uiteraard hogere ambities dan te blijven voetballen in de Jupiler Pro League. De langdurige en steeds intensievere interesse van Internazionale kan op die manier wel eens een uitweg bieden voor alle partijen.

ALLEEN MAAR WINNAARS?

Club Brugge kan bij een eventuele verkoop van Tajon Buchanan dus zwaar langs de kassa passeren, transferbedragen tussen 15 en 25 miljoen euro worden alvast genoemd, en die transfergelden kan Blauw-Zwart meteen aanwenden op de eerstkomende zomermercato. Buchanan kan met een transfer naar Internazionale zelf sportief een stapje hogerop zetten in zijn carrière. Daarnaast zou een transfer naar Milaan hem ook zeker geen windeieren leggen, want volgens Calciomercato kan hij zijn huidig salaris, dat naar verluidt een half miljoen euro per jaar bedraagt, verveelvoudigen bij Internazionale.

POLL: Moet Club Brugge Buchanan verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

39
39
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

219
219
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

41
41
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

216
216
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

201
201
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

99
99
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

231
231
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

41
41
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

207
207
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

81
81
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

186
186
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

82
82
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

181
181
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

202
202
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

446
446