Mokerslag voor Nielsen bij Club Brugge

Mokerslag voor Nielsen bij Club Brugge

Casper Nielsen maakte dit seizoen een blitzstart bij Club Brugge, hij was een vaste en belangrijke basisspeler onder Carl Hoefkens, maar in de voorbije weken en maanden nam de importantie en de invloed van de Deense middenvelder zwaar af. Scott Parker zette hem in de laatste twee competitiewedstrijden telkens op de bank en vrijdag was zijn invalbeurt tegen Union SG, de ex-ploeg van Nielsen nota bene, zelfs erg ondermaats. Het is duidelijk: de zomeraanwinst van maar liefst 5,5 miljoen euro verkeert in grote problemen bij Club Brugge.


GOUDEN DEAL OP PAPIER

Na een lange transfersoap haalde Club Brugge in de vorige zomermercato hun slag thuis met de transfer van Casper Nielsen. De uitblinker en architect van het succesverhaal bij Union SG kostte Blauw-Zwart een aanzienlijke transfersom van 5,5 miljoen euro, maar die investering moest zich integraal terugbetalen op het veld. Nielsen is een onvermoeibare en onverzettelijke middenvelder, waardoor hij naadloos aansluit bij de identiteit en het DNA van Club Brugge: ‘Bluvn goan’.

De hardwerkende Casper Nielsen was vorig seizoen eveneens de strateeg van Union SG en ook een teamspeler die zich altijd ten dienste stelt voor het groter belang van de ploeg. Zijn grote mate van onverzettelijkheid combineert hij bijvoorbeeld ook met een goed overzicht en vista. Daarnaast beschikt Nielsen in zijn spel ook over een enorme dynamiek en diepgang. Vorig seizoen sprong hij bijvoorbeeld vooral in het oog met zijn ontembare aanvallende impulsen en diepgang.



Casper Nielsen speelt de bal ook graag in één tijd, waardoor hij het spel kan versnellen en het tempo verhogen, en hij houdt tegelijkertijd altijd het overzicht. Hij heeft veel vertrouwen in zijn eigen kunnen en ook in de balrecuperatie speelt hij vaak in één tijd. Op papier was de transfer van Nielsen naar Club Brugge dus erg logisch, want met zijn kwaliteiten en capaciteiten paste hij helemaal in het plaatje van de ambitieuze West-Vlamingen. En in in zijn eerste maanden bevestigde Nielsen die zaken in Brugge.

BLITZSTART BIJ CLUB BRUGGE

Casper Nielsen ontpopte zich onmiddellijk tot een onmisbare figuur bij Club Brugge en zijn aanpassingsperiode verliep probleemloos. De Deen vormde met die andere dure zomeraanwinst Raphael Onyedika (10 miljoen euro) en de oude getrouwe Hans Vanaken, een stevig en kwalitatief centraal trio op het middenveld. “De drie krijgers die niet uit de ploeg te denken zijn”, stelde Het Laatste Nieuws in oktober. Nielsen eiste meteen een basisplaats op en hij gaf die ook niet meer weg.



Op de openingsspeeldag tegen KRC Genk na, startte de 28-jarige Deen in elke competitiematch van Club Brugge en in de Champions League miste hij zelfs geen enkele minuut. Casper Nielsen dreef mee op de collectieve sportieve hoogconjunctuur van de ploeg en tegen Bayer Leverkusen werd hij zelfs uitgeroepen tot Man van de Match. Maar sinds enkele weken is de importantie van de middenvelder danig afgenomen en staat hij steeds nadrukkelijker ter discussie op Jan Breydel.

MAAR DE EERSTE KRITIEK KWAM AL SNEL

Tot twee weken geleden startte Casper Nielsen elke wedstrijd bij Club Brugge, maar in de voorbije twee competitiematchen tegen Antwerp FC en Union SG - twee topaffiches dus - liet Scott Parker hem telkens uit het basiselftal. Niet toevallig ging zijn bankzittersstatuut samen met de terugkeer van Mats Rits, die tegen Antwerp en Union de plaats van Nielsen innam. “Vaste waarde, maar ook door de geringe concurrentie”, waarschuwde Het Laatste Nieuws al in januari.

Rond de vorige jaarwissel werd het duidelijk dat Casper Nielsen, die als tweede eindigde in de Gouden Schoen, zijn veelbelovende start bij Club Brugge niet kon bevestigen en dat hij vaak onder de verwachtingen bleef. “Aan Nielsen om zélf opnieuw de beste versie van zichzelf te worden, wil hij zijn basisplaats niet verliezen aan Rits”, signaleerde diezelfde krant toen ook. En medio februari heeft Nielsen effectief zijn basisplaats kwijtgespeeld aan de teruggekeerde Mats Rits.



Hoewel Mats Rits nog niet zijn oorspronkelijke hoge niveau haalt, wordt het duidelijk knokken voor Casper Nielsen om terug in de ploeg te geraken. “­Nielsen is nog te nieuw om die rol zoals bij Union te vervullen”, schreef Het Nieuwsblad in januari. De Deen is technisch geen kraan en in het systeem van Club Brugge geeft hij geen blijk van een hoge tactische intelligentie, twee zaken die net wel de grote sterktes zijn van zijn grote concurrent Rits. Club voetbalt meer opbouwend en niet via de omschakeling zoals Union SG vorig seizoen. En dan is de keuze voor Rits logisch voor Scott Parker.

UIT DE PLOEG GESPEELD DOOR RITS

Casper Nielsen zat vorig weekend voor de tweede wedstrijd op een rij op de bank en dat gebeurde uitgerekend tegen zijn ex-ploeg Union SG. Terwijl de Brusselaars probleemloos terug aanpikken met hun hoge niveau van vorig seizoen, ondervindt Nielsen de grootste moeite om zich in de basis te knokken bij Club Brugge. Union mist Nielsen ook niet, want met Senne Lynen, die het uitstekend doet op het centrale middenveld, hebben de Unionisten intern een meer dan geschikte opvolger gevonden.



Casper Nielsen eindigde als tweede in de Gouden Schoen verkiezing, maar momenteel is hij dus geen vaste waarde meer bij Club Brugge. De vraag is of hij er wel zal in slagen om Mats Rits (snel) terug uit het elftal te spelen. Hoewel Rits zelf nog zoekende is op het veld, zal dat zonder enige twijfel een aartsmoeilijke opdracht worden op basis van zijn ontoereikende invalbeurt tegen Union vorig weekend. Toen liet Nielsen allerminst een goede indruk na tijdens zijn 31 gegunde minuten.

DRAMA TEGEN UNION

Amper 38% van alle acties van Casper Nielsen tegen Union SG waren geslaagd, waarmee hij de slechtst presterende Club Brugge was in dat onderdeel. Hetzelfde geldt voor zijn 66% passing-zuiverheid en rampzalig gemiddelde van 20% gewonnen duels. En in vergelijking met zijn aantal speelminuten leed Nielsen bovendien ook veel balverlies. “Ik probeer om te laten zien wat ik kan en ben er vrij zeker van dat ik nog steeds een van de beste middenvelders in de competitie ben”, zei Nielsen na de wedstrijd tegen zijn ex-club. Maar daar lijkt hij dus allerminst in te slagen.

POLL: Zal Nielsen Rits nog uit de ploeg spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

37
37
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku

Inter Milan verzekerde zich afgelopen maandag al van de landstitel nadat het stadsgenoot en ...

27
27
Albert ziet titelkandidaat opstaan: "Ze weten hoe ze moeten lijden"
Albert ziet titelkandidaat opstaan: "Ze weten hoe ze moeten lijden"

Na zes speeldagen in de Champions' Play-Offs heeft Club Brugge de leiding overgenomen van ...

287
287
Janssen (Antwerp) haalt eigen ploeg onderuit na nieuwe "domme fouten"
Janssen (Antwerp) haalt eigen ploeg onderuit na nieuwe "domme fouten"

Royal Antwerp FC ging afgelopen weekend met 4-1 de boot in tegen Royal Union SG. Een vreselijke ...

111
111
'Man United dokt 100 miljoen voor supertalent'
'Man United dokt 100 miljoen voor supertalent'

Manchester United kwam het afgelopen weekend niet verder dan 1-1 tegen het Burnley van Vincent ...

33
33
Union emotioneel na comeback: "Hij heeft gehuild"
Union emotioneel na comeback: "Hij heeft gehuild"

Union SG is helemaal terug. De Brusselaars pakten zes op zes tegen Royal Antwerp FC en naderen tot ...

43
43
Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"
Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"

RSC Anderlecht speelde zondag 1-1 gelijk op het veld van Cercle Brugge. Paars-Wit kon niet ...

217
217
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase

RSC Anderlecht bleeft zondagnamiddag op een 1-1-gelijkspel steken op bezoek bij Cercle Brugge. ...

577
577
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'

FC Barcelona dreigt het seizoen zonder prijzen te gaan afsluiten, zomerse versterking is dan ook ...

127
127
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele

Club Brugge won zondagmiddag na een intense wedstrijd met 0-3 van KRC Genk. Het werd een aangenaam ...

598
598
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen op kop staan in het klassement van de Champions' ...

251
251
<strong>Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën</strong>
Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën

De toekomst van Antwerp FC wordt bedreigd door een impasse rond de bouw van een nieuwe tribune, die ...

829
829
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record

Manchester City laat voorlopig geen steken vallen in de Engelse titelstrijd. Zondagavond werd ook ...

201
201
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale

Antwerp FC zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De uittredende kampioen verloor zondag ...

241
241
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar

Club Brugge staat momenteel op een wolk te voetballen. Blauw-Zwart won zondagmiddag ook met 0-3 op ...

622
622