Wat heeft elke JPL-club nog nodig? Slotweek wintermercato

Wat heeft elke JPL-club nog nodig? Slotweek wintermercato

Binnen exact een week zijn de deuren van de wintermercato in België onherroepelijk gesloten. In de jacht op het behoud, een Europees ticket of zelfs de landstitel kunnen heel wat ploegen in de Jupiler Pro League nochtans nog steeds gerust een dosis vers bloed gebruiken. Wie in januari nog op zoek wil gaan naar zulk een kwaliteitsinjectie heeft dan ook geen tijd meer te verliezen. VoetbalNieuws zet daarom de voornaamste prioriteit(en) van alle zestien eersteklassers nog eens even op een rijtje.


18. SERAING
Hoewel de kloof met veiligere oorden slechts een handvol punten bedraagt lijkt Seraing een vogel voor de kat. De vele zomertransfers stellen grotendeels teleur: alleen lastminute-aanwinst Vagner komt in de buurt van Jallow, Mikautadze of Maziz. Dabila wordt minder fel gemist, want ondanks de langdurige afwezigheid van doelman Dietsch incasseerden vier teams meer doelpunten. Het schoentje knelt dus voorin, waar topschutter Marius – out sinds eind oktober – met zeven treffers nog altijd een derde van de productie voor zijn rekening neemt. Bovenop een mirakel heeft de hekkensluiter, die nog geen actie ondernam, onder andere een betere spits dan de vlug vertrokken Elisor nodig om zich terug te redden.

17. KV OOSTENDE
KV Oostende, dat met 23 goals weliswaar niet veel beter doet, zit dan weer vooral met een lek in de verdediging. Een euvel dat Rodin voorlopig niet op zijn eentje oplost. Het nummer voorlaatst, bezitter van het slechtste doelpuntensaldo in de JPL, haalde in elke linie reeds een nieuwkomer in huis. Behalve dan tussen de palen, waar na Vanderhaeghe ook Thalhammer kiest voor Phillips in plaats van Hubert. Niet dat hij zijn netten vaker proper houdt: de Engelsman moest zich in twee wedstrijden minder al vijf keer meer omdraaien. Een doelman die meer zekerheid uitstraalt als vaste nummer één onder de lat zou, samen met een targetman en extra defensieve versterking, handig van pas komen aan de kust.



16. ZULTE WAREGEM
Met gerichte aanwinsten als Vormer en Brüls, een sprankel creativiteit op het middenveld die men aan de Gaverbeek al langer kon gebruiken, hoopt Zulte Waregem zich alsnog te handhaven. Een inspanning die direct haar vruchten afwerpt. Qua aanvallende opties zit het dus wel snor voor Essevee, dat tot dusver meer scoorde dan pakweg Charleroi, Cercle Brugge of zelfs STVV. Het afscheid van Dompé blijkt geen immense aderlating. In de achterhoede daarentegen eist de exit van Pletinckx en co duidelijk zijn tol. Lopez komt stilaan opnieuw boven water, maar een of meerdere centrale verdedigers sluit Leye vast met veel plezier in de armen. Zeker mocht hij van plan zijn om met drie achterin te blijven spelen.

15. KAS EUPEN
Eupen kampeert momenteel nog net boven de gevarenzone. Om niet in de problemen te komen moet men ook Am Kehrweg, waar Kral na een halfjaar gewogen en te licht bevonden werd, op jacht naar vers bloed in de verdediging. Nieuwe rechtsachter Diakaté lijkt alvast een stap in de juiste richting, al is hij wel nog piepjong. Als controleur op het middenveld lost Baiye dan weer Jeggo af. Of dat evenwel volstaat om voortaan beter het evenwicht te bewaren? Een iets meer ervaren nummer zes blijft geen overbodige luxe, net zomin als een kilometervreter om aanvoerder Peeters – hopelijk snel fit na zijn neusoperatie – mee te ondersteunen. Centrale middenvelders pronken dus bovenaan de verlanglijst.

14. KV KORTRIJK
Storck mag het degradatiespook dan wel even hebben verjaagd, KV Kortrijk blijft toch op haar hoede. Zo vinden de Kerels na nieuwjaar zelf vlotter de weg naar de touwen, maar slikten ze telkens minstens twee goals. Achterin zoekt de Duitser, die geen beroep meer wenst te doen op Dessoleil, Radovanovic of Vandendriessche, dan ook nog volop naar de ideale combinatie. En misschien een andere partner voor Watanabe dan Silva. Atemona heeft alleszins direct een basisstek beet op rechts, in Wasinski ziet Storck eerder een middenvelder – bij voorkeur komt er een nieuwe nummer zes. Ook een linksback, omwille van D'Haene zijn pensioen tevens met de blik op de lange termijn gericht, is meer dan welkom.



13. KV MECHELEN
Nog geen winteraanwinsten bij KV Mechelen, dat virtueel twee plaatsen hoger prijkt – de punten uit Charleroi moeten er nog worden bijgeteld. Of het moet de teruggekeerde Engvall zijn, wiens toekomst Achter de Kazerne wel hoogst onzeker oogt. Ondanks de relatieve weelde in de rest van het aanvallend compartiment staat er diep in de punt nochtans een vacature open voor een echte goalgetter. Malede en Ngoy, nuttig in een andere rol, slaagden er namelijk niet in om de schoenen van Cuypers te vullen. Terwijl de kwaliteit op de bank er voor het overige met de week op vooruitgaat blijft verder de spoeling in de defensie, waar Lavalée mogelijk wel een interne upgrade biedt ten opzichte van Peyre, flinterdun.

12. CHARLEROI
Dankzij de comeback van Mazzu keerde de rust weer in Charleroi, dat zich ook op de transfermarkt vooralsnog koest houdt. Stilte voor de storm? De vermeende interesse in Trebel en Undav suggereert alvast dat Bayat en co hoop koesteren om nog op te rukken in de ranking. Eerder waagden de Zebra's tevergeefs een poging om Frey te strikken: hoewel Badji zich zopas toonde tegen Club Brugge vormt een diepe spits prioriteit nummer één op Mambourg. Liefst nog eentje met een neus voor doelpunten, want Heymans is vandaag eenzaam topschutter met vijf stuks. In de as heeft Mazzu meteen het juiste recept te pakken, al zijn de wisselopties achterin nogal beperkt. Net zoals op beide flanken trouwens.

11. RSC ANDERLECHT
Werk genoeg op de plank voor Paars-Wit, te beginnen met een opvolger voor Silva. Ook in het Lotto Park, waar de piste van Henry snel kon worden geschrapt, ligt de focus dus op een nieuw speerpunt. Fredberg speurt voorts voornamelijk naar een linksachter, maar de overige plekjes in de verdediging zijn eveneens vrij mager bezet. Gezien het geringe budget draagt een polyvalent type, die zoals Sardella op meerdere posities uit de voeten kan, wellicht de voorkeur weg. Tot slot mag er zelfs na de komst van Dreyer nog steeds worden geïnvesteerd in extra creativiteit op de zijkanten. Of op het middenveld, waar het iets ruimere arsenaal aan keuzemogelijkheden stuk voor stuk met fikse mankementen kampt.



10. CERCLE BRUGGE
Met een 24 op 39 sinds Muslic het roer overnam verloopt alles tegenwoordig van een leien dakje voor Cercle Brugge, dat bovendien reeds uitpakte met Siquet als kersverse rechtsback. Daarmee lijkt het huiswerk in één klap afgerond voor de Vereniging, tenzij het de bazen uit Monaco natuurlijk menens zou zijn om binnenkort mee te dingen naar een Europees ticket. In dat geval kan een vleugje genie het verschil maken. In de huidige selectie ontbreekt het een beetje aan typische vleugelaanvallers zoals Rabbi Matondo, vinnige dribbelkonten met een flukse actie in de benen. Zulk een winger mag er eventueel nog wel bij, een dossier dat in de groene kant van Jan Breydel ook voorzichtig wordt bestudeerd.

9. OH LEUVEN
Met huurling Traoré, die voorin zal depanneren voor de geblesseerde scherpschutter Gonzalez, sloeg OHL zonet voor het eerst toe op de wintermercato. Nochtans vraagt Brys nadrukkelijk om versterking. Vlak voor de geflopte Holzhauser vertrok belandde per slot van rekening ook dirigent Maertens in de ziekenboeg. Tot overmaat van ramp dreigt Tamari, zelf spelmaker vanaf de flank, zijn koffers te pakken. Al hebben de Leuvenaars naar verluidt al een vervanger in het vizier. Een nummer tien, die misschien af en toe kan uitwijken richting de zijlijn, staat daarom met stip op één aan den Dreef. Iets lager op de wensenlijst vinden we naast een winger een centrale verdediger terug, liefst een linksbenig exemplaar.

8. WESTERLO
Als back-up voor de blessuregevoelige Chadli hoopt men in het Kuipje spoedig Matsuo, die tevens het afscheid van Akbunar moet helpen opvangen, te presenteren. Weldra speelt Westerlo echter ook haar topschutter kwijt. Met onder meer Nene en Vetokele heeft De Roeck een paar waardige alternatieven voor Foster voorhanden, maar met de geïncasseerde miljoenen gaat de promovendus ongetwijfeld op jacht naar een nieuwe nummer negen om het gewicht van de aanval te dragen. Van alle ploegen in de linker tabelhelft incasseert Westerlo veruit het meeste tegentreffers, vergeleken met de overige linies oogt de spoeling in het defensief compartiment vrij dun. Hier kan dus eveneens worden ingegrepen.



7. STVV
Een schril contrast met Sint-Truiden, want Stayen huisvest zowaar de op drie na beste achterhoede van het land. Zelfs scoren blijkt evenwel een pak lastiger voor de stugge Kanaries: enkel Seraing liet minder vaak de netten trillen. In de zoektocht naar doelpunten keerde Hara alvast terug naar het oude nest, net als middenvelder Reitz. Met ook nog Bruno en Hayashi moet STVV voorin op papier nu genoeg gewapend zijn. Daartegenover verloor het met Brüls en Al-Dakhil wel twee steunpilaren, leemtes die Hollerbach gewoon hoopt te vullen met de spelers die al present tekenden. Toch lijkt nog een centrale verdediger en vooral een spelverdeler geen overbodige luxe in de ultieme race richting de play-offs.

6. STANDARD
Voorlopig bleef het stil op Sclessin, waar langs uitgaande zijde wel nog heel wat te gebeuren staat. Zo zwaait Standard straks voormalige sterkhouders als Raskin, Amallah en Dussenne uit. Zowel centraal achterin als op het middenveld moeten de Luikenaars dus nog serieus aan de bak, met een kersverse defensieleider als voornaamste prioriteit. Een terugkeer van Vanheusden blijkt te ingewikkeld, Club Brugge-jonkie Hautekiet alleen is wellicht niet voldoende. In de offensieve rangen willen de Rouches af van wat overtollige ballast, al is er dan wel nood aan andere (flank)aanvallers die het hopelijk beter doen. Niemand heeft meer dan vijf goals achter zijn naam: een sluipschutter kan de missing link zijn.

5. CLUB BRUGGE
Ondanks de ondermaatse resultaten in eigen land gelooft Club Brugge nog altijd in de kern die vorige zomer werd samengesteld. Behoudens buitenkansjes of sleutelspelers die vertrekken, wat niet op de planning staat, hoopt de landskampioen in tegenstelling tot vorig jaar haar inhaalbeweging daarom zonder nieuwkomers tot een goed einde te brengen. In de 4-3-3 van Parker schieten na Sobol zijn exit wel geen stand-ins voor Meijer over. Hoewel vanaf volgend seizoen De Cuyper de concurrentie aangaat lijkt een linksachter eventueel welkom, net als een jonge spits om Larin zijn plek in te nemen. Wat de basisploeg betreft is een centrale verdediger met een goede rechter zowat het enige aanwijsbare manco.



4. KAA GENT
Roef heeft zijn zinnen gezet op een verhuis naar Frankrijk, en dus maken de Buffalo's vooreerst werk van een nieuwe doublure voor doelman Nardi. In de defensie verving Piatkowski reeds Hanche-Olsen, maar voorts blijven de opties er volgens traditie uitermate beperkt. Net zoals op de linkerflank, waar ruimte is voor een extra fullback. AA Gent zou zich momenteel echter focussen op het middenveld. Indien iedereen eens fit blijft – toegegeven, een utopie – lijkt daar nochtans genoeg kwaliteit aanwezig. Tenzij flop Hauge ineens alsnog zijn draai vindt zou een creatiever type wel niet misstaan, zeker nu Odjidja andermaal in de lappenmand ligt. Of rekent Vanhaezebrouck binnenkort al vol op Tissoudali?

3. ANTWERP
Van de duiventil die de Bosuil in het verleden geregeld was valt tegenwoordig nog weinig te merken, al deed D'Onofrio zijn zaakjes ook graag pas met de deadline in zicht. Als opvolger van Frey stelt het stamnummer één eerstdaags alleszins huurling Kerk voor, naar verluidt polste het tevens bij Vertessen. Allebei andere profielen dan Frey: benieuwd of Antwerp nog een rasechte back-up voor Janssen in huis haalt. Achterin geniet Pacho dan weer de nodige interesse. Zelfs wanneer hij op post blijft, wat in principe ook de bedoeling is, zit Van Bommel bijzonder dun in de verdedigers. Gelet op de langdurige blessures van Vines en Engels kan hij voor de neus van Butez wat meer wisselmogelijkheden gebruiken.

2. UNION
Ondanks het verlies van Nielsen en Undav ging Union tot hiertoe gewoon voort op haar elan van vorig seizoen. Beide smaakmakers werden dan ook adequaat vervangen, een kunstje dat de Brusselaars nog eens zullen moeten overdoen met Vanzeir. Het ziet er immers naar uit dat de publiekslieveling de tijd rijp waant om zijn geluk elders te gaan beproeven. Een rampscenario in het Dudenpark, waar de jacht op een nieuwe pocketspits om te koppelen aan Boniface ongetwijfeld al geopend is. Daarnaast mag er op de flanken, waar Nieuwkoop, Adingra en Lapoussin het gros van de minuten onderling verdelen, misschien nog wel een aanwinst in de breedte bij. Tenslotte is Union nog steeds op drie fronten actief.



1. KRC GENK
Met de landstitel in zicht zal Genk in januari geen sterkhouders laten gaan. Ook langs inkomende zijde hoeven we dus weinig verkeer te verwachten in de Cegeka Arena, waar Sor en Ait El Hadj het offensief departement al vervoegden. Om elke positie dubbel te bezetten ontbreekt het Vrancken nu louter nog aan een linksback, al trekt Preciado zich daar prima uit de slag. Door het vertrek van Nemeth en Godts, het aanslepend blessureleed van Sadick en Oyen en de disciplinaire perikelen met Galarza blijft de fiere koploper doorheen alle linies wel vrij kwetsbaar voor ongelukken in de as. Een centrale verdediger, middenveld en aanvaller, in die volgorde, zouden op dat gebied toch voor net iets meer marge zorgen.

POLL: Wie zal volgens u nog het hardst uitpakken in de slotweek van de wintermercato?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

79
79
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

38
38
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

44
44
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

132
132
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

76
76
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

267
267
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

100
100
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

119
119
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

242
242
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

313
313
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

301
301
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

99
99
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

300
300
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

196
196