Antwerp & Anderlecht oog in oog op transfermarkt

Antwerp & Anderlecht oog in oog op transfermarkt

Fabio Silva (20) heeft zijn kastje in het Lotto Park reeds leeggemaakt, Michael Frey (28) hoopt dat voorbeeld op de Bosuil weldra te volgen. Anderlecht en Antwerp moeten voorin dan ook dringend op zoek naar een nieuw speerpunt. Ondanks het aanzienlijke verschil in financiële middelen zouden beide clubs daarbij wel eens enigszins in dezelfde vijver kunnen vissen. Een woordje uitleg.


"Ik concentreer mij enkel op spelers die gefocust zijn op de club", vertelden Brian Riemer en Mark van Bommel woensdag in koor. De ene moest het tegen Zulte Waregem voor het eerst zonder Silva stellen, de andere deed het aan de kust al voor de tweede keer op rij om disciplinaire redenen zonder Frey. Beide spitsen, allebei goed voor zeven competitietreffers, maakten het de afgelopen dagen te bont. Silva na een onenigheid met Riemer, al liep de Portugees door zijn alsmaar dalend rendement al langer nukkig rond. Wellicht stalt Wolverhampton hem nu bij PSV. Frey vertikt het dan weer om nog tweede viool te spelen achter Vincent Janssen. De vice-Gouden Stier, ook dit seizoen zowaar nóg efficiënter dan zijn ongenaakbare concurrent, heeft zijn zinnen daarom op een transfer naar Schalke 04 gezet.

NOOD AAN NUMMER NEGEN
Een probleem voor de Great Old, waar de wisselopties diep in de punt voorts haast onbestaande zijn. Zoals het resultaat van de midweekspeeldag, respectievelijk een 2-3 nederlaag en 0-3 zege, verraadt is de nood bij Paars-Wit echter toch iets hoger. Van Bommel verliest een waardevolle stand-in, Riemer duwt zomaar de clubtopschutter richting de uitgang. Met godbetert vier goals neemt Lior Refaelov, tot overmaat van ramp geblesseerd, die titel nu over. Benito Raman trof tegen Essevee in een doldwaze minuut wel twee keer raak, maar ondanks het nummer negen op zijn rug lijkt hij niet echt de geschikte persoon om voortaan het gewicht van de aanval op zijn frêle schouders te torsen. Net zomin als Mario Stroeykens, woensdag eveneens degelijk, Lucas Stassin of de verdienstelijk ingevallen Nilson Angulo.



Anders Dreyer, die ei zo na direct zijn rekening opende, hoort dan weer thuis op de flank. In dat opzicht zou de vermeende interesse in Yorbe Vertessen, min of meer hetzelfde profiel, ons verbazen. Zulke types heeft Anderlecht al genoeg. Doe dan maar liever een robuuste goalgetter, die niet per se hoeft te passen bij de zogenaamde stijl van het huis. Indien wel is dat mooi meegenomen, maar zoals iedere degradatiekandidaat kunnen de Brusselaars niet te kieskeurig zijn in hun jacht op doelpunten. Iemand die de bal kan bijhouden, zorgt voor meer présence in de zestien en bovenal vlot de weg naar de netten vindt is ruimschoots voldoende, ongeacht of het er nu sierlijk uitziet of niet. Sory Kaba, vorig seizoen 12 keer aan het kanon bij OH Leuven en tevens op de verlanglijst van Club Brugge, vormt zo een piste.

ERVARING EN/OF POTENTIEEL?
Momenteel is hij aan de slag bij Midtjylland: Jesper Fredberg blijft dus actief op de Deense markt. De 27-jarige Guineeër, het soort direct inzetbare versterking waar ook Antwerp op mikt, doet qua stijl wat denken aan Christian Kouamé. Hoewel hij net als Lukas Nmecha en Joshua Zirkzee een schot in de roos was heeft Anderlecht na de soaps met Silva en Sebastiano Esposito de buik alleszins eventjes vol van huurlingen. Al maakt het voor Zirkzee, op een zijspoor bij Bologna, graag een uitzondering. Liever strikt Fredberg binnen het beschikbare budget echter een permanente aanwinst. Het vertrek van Silva en Esposito, die geen transfersom kostten maar net als hun voorgangers wel een stevig salaris opstreken, maakt alvast wat extra ruimte vrij in de buitensporige loonmassa. Zonder iets op te brengen weliswaar.



Daar moet voortaan verandering in komen, al is meerwaarde creëren in de toekomst vandaag niet de voornaamste prioriteit. Vorige zomer liep het op dat gebied nog mis. Met het oog op de lange termijn wenden de Brusselaars zich best niet tot nóg een rijpe dertiger om hen uit de penarie te helpen, maar gokken op jong en ontluikend talent zoals pakweg Filip Szymczak lijkt daarom evenmin de aangewezen strategie. Op zoek dus naar een spits die de kerk in het midden houdt, liefst misschien met nog net een tikkeltje meer ervaring dan Dreyer, en zijn investering ooit in tegenstelling tot pakweg Refaelov of Jan Vertonghen minstens kan terugverdienen. Zoals dat eigenlijk het origineel plan was met Raman. Kaba past binnen dat profiel, net zoals Jean-Philippe Krasso (25) – een andere naam die geregeld weerklinkt.

EXIT SILVA & FREY
Het contract van de Ivoriaan bij Saint-Étienne, waar hij dit seizoen al acht keer de netten liet trillen en tevens vijf assists uitdeelde in 16 optredens, loopt komende zomer af. Een situatie waar Fredberg, die wel een neusje lijkt te hebben voor dit soort betaalbare opportuniteiten, van hoopt te profiteren. Hij speurde al naar vers bloed voorin om Esposito te vervangen, maar in plaats van een eventuele partner voor Silva – wiens wens om een tandem te vormen met maatje deel uitmaakte van de discussie met Riemer – zoekt de CEO Sports nu dus een opvolger. Een heel andere klus, want ondanks diens gebreken is de aanval van Anderlecht zonder hem toch onthoofd. Het nieuwe speerpunt, die zowel om sportieve als financiële redenen geen miscast mag zijn, kan dan ook maar best wat gewicht in de schaal werpen.



Mogelijk volgen Sven Jaecques en Marc Overmars het dossier van Krasso eveneens nauwlettend op, al is het nog maar de vraag of hij wél op de bank wil zitten. Van Bommel lijkt alvast niet van plan om nog te sleutelen aan zijn systeem met Janssen als eenzame spits, met wie de opvolger van Frey bijgevolg evenmin nog compatibel hoeft te zijn. Integendeel: de coach zou maar wat graag terug een gelijkaardig type beuker als back-up achter de hand hebben. Net zoals in het Lotto Park genieten gestalte, kracht, werklust, métier en vooral scorend vermogen dus de voorkeur boven zaken als techniek, frivoliteit en potentieel. De sportieve ambities op korte termijn, die op de Bosuil uiteraard wel een serieus pak hoger reiken, primeren in beide gevallen op de voortdurende klopjacht om het volgend talent te ontdekken.

KOOPJESJACHT
Hoewel hij nog anderhalf jaar vastligt hoeft Antwerp blijkbaar niet meer op een significante som voor Frey te rekenen. Veel geld uitgeven aan een vervanger, die toch slechts af en toe Janssen zal mogen aflossen, lijkt mede daarom niet nodig. Sowieso is er in Deurne-Noord louter plek voor iemand die wél vrede neemt met zulk een bijrol. Sinds de aanstelling van Overmars tracht het stamnummer één huurdeals alleszins te vermijden, behoudens buitenkansjes zoals Calvin Stengs. Alles opgeteld ziet het er zo naar uit dat Anderlecht en Antwerp, dat dus weinig reden heeft om haar veel beter gevulde spaarpot aan te wenden, ongeveer in dezelfde categorie zullen shoppen tijdens hun zoektocht naar personeel om de schoenen van Silva en Frey te vullen. Benieuwd wie uiteindelijk het beste koopje weet te slaan.

AD

POLL: Wie is volgens u een betere spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

67
67
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

49
49
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

275
275
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

216
216
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

467
467
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

406
406
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

256
256
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

941
941
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

269
269
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

188
188
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

118
118
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

242
242
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

786
786
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

147
147
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1151
1151