Anderlecht brengt carrière Silva in gevaar

Anderlecht brengt carrière Silva in gevaar

Fábio Silva is het beu bij Anderlecht. De Portugese spits trok in juli naar het Lotto Park om zijn carrière terug op de rails te krijgen en in het begin van het seizoen leek hij daar ruimschoots in te slagen. Maar na zijn verschroeiend begin kende Silva een serieuze terugval, mede door de beperkte kwalitatieve aanvoer van zijn ploegmaats. Silva kwam met één doel naar Sporting en dat was goals maken. Maar dat is moeilijk in het slechtste offensief presterende Anderlecht in jaren. We kunnen het de jonge Portugees dan ook moeilijk kwalijk nemen dat hij een andere omgeving wil zoeken.


ANDERLECHT BRENGT DE REDDING

Het Lotto Park is in de voorbije jaren de ideale biotoop gebleken om jonge spelers tot volle bloei te brengen. Daarom is Anderlecht een aantrekkelijke bestemming voor Europese (top)clubs om er hun talenten tijdelijk te stallen, met het doel om daarna als een meer complete en ervaren speler terug te keren. Internazionale, Wolverhampton, Fiorentina, Manchester City, Bayern München, RB Salzburg, Chelsea, … Allen stalden ze de in voorbije jaren spelers bij RSC Anderlecht en in de gevallen van Christian Kouamé, Taylor Harwood-Bellis, Lukas Nmecha, Joshua Zirkzee, Majeed Ashimeru en Matt Miazga waren dat stuk voor stuk geslaagde huurdeals.



Dit seizoen is het de beurt Fábio Silva. De Portugese spits is met 40 miljoen euro de duurste aankoop ooit van Wolverhampton Wanderers en over Het Kanaal geldt hij als één van Europa’s grootste voetbaltalenten. In 2020 haalde hij bijvoorbeeld de shortlist van de Golden Boy. In 2021 en 2022 raakte hij telkens op de longlist. ‘t Is maar om te zeggen dat Silva niet zomaar een veelbelovende youngster is. Bij Wolves lag er bijgevolg een immense druk op zijn schouders, maar door personeelsproblemen in de aanvalslinie werd de jonge Portugees veel sneller en veel meer ingezet dan oorspronkelijk gepland. Daardoor werd zijn integratieproces geforceerd en werd hij daardoor ‘verbrand’. En dat was nooit de opzet van Wolves.

FÁBIO SILVA ADEMT DOELPUNTEN

Anderlecht bracht vorige zomer de redding voor Fábio Silva. In het Lotto Park kan hij zich rustig ontwikkelen, zonder de immense interne en externe druk van bij Wolverhampton rond zich. De Portugese spits opende zijn passage bij Sporting dan ook op een verschroeiende wijze met vijf goals in zes wedstrijden, waarin hij bovendien slechts drie keer startte in het basiselftal. Die indrukwekkende cijfers haalde Fábio Silva bijgevolg in een erg beperkte tijdspanne van amper 355 minuten, wat neerkomt op 1,27 doelpunt per 90 minuten - een gemiddelde dat zelfs als spits enorm hoog is.



Fábio Silva maakte dus al snel zijn naam waar als goalgetter pur sang en de superlatieven kwamen tekort voor de huurling van Wolverhampton Wanderers. “Fabio is zo fenomenaal dat ik soms vergeet dat hij nog maar 20 is”, zei Lior Refaelov eerder dit seizoen aan La Dernière Heure. “Fábio Silva ademt doelpunten — hij scoort bijna elke wedstrijd”, zei analist Marc Degryse in Het Laatste Nieuws. “Fábio Silva is een attractie op onze velden. Ik denk zelfs dat hij op een bepaald moment zó goed zal zijn, dat ie onmisbaar wordt voor Anderlecht.”

GEEN AANVOER, GEEN GOALS

Maar net zoals de doelpuntenproductie van Fábio Silva stokte, namen ook de collectieve prestaties van Anderlecht zwaar af. De Portugees is een spits die een goede aanvoer nodig heeft om doelpunten te scoren, maar in de laatste maanden is die er amper. Silva wordt minder bediend en hij komt ook veel minder in een scoringspositie terecht. Het was zijn plan om een knalseizoen af te werken en veel goals te maken bij Sporting om daarna via de grote poort terug te keren naar de Premier League. Maar op deze manier wordt het logischerwijze veel moeilijker voor de Portugees om doelpunten te scoren.

LEES OOK: Aantal doelpogingen en gemiddelde verwachte doelpunten bij Anderlecht lagen nooit lager in de laatste zeven seizoenen in de Jupiler Pro League.

KOUAMÉ EN ZIRKZEE IN ÉÉN

Fábio Silva is bovendien een speler die zich niet wegsteekt en niet te beroerd is om vuil werk op te knappen of om zich te laten terugzakken in het veld. “Ik vecht voor de ploeg, probeer ruimtes te maken en ik kom in de bal om mijn verantwoordelijkheid te nemen”, zei daar zelf over eerder dit seizoen. Maar door daar zoveel energie te steken, mist hij duidelijk ook frisheid en scherpte in de zone van de waarheid. Silva moest dit seizoen de rol van de fysiek sterke Christian Kouamé en de balvaste Joshua Zirkzee alleen op zich nemen. En dat is onmogelijk. Silva is trouwens vragende partij om met twee spitsen te spelen, zodat hij ook ontlast wordt, maar dat is geen optie voor Brian Riemer.



NET ZOALS BIJ WOLVERHAMPTON

De situatie van Fábio Silva heeft veel gelijkenissen met zijn periode bij Wolverhampton Wanderers. Door de zware blessure en langdurige afwezigheid van Raul Jimenez, moest Silva veel sneller en veel meer ingezet worden bij de Wolves. Op een bepaald moment was de Portugees zelfs de enige beschikbare aanvaller van de ploeg. Daardoor hing zijn status als recordtransfer ook steeds meer als een molensteen rond zijn nek. Fábio Silva kampte direct met een zware mentale en fysieke druk, wat uiteraard nefast was voor zijn prestaties op het veld.

Als veelgebruikte - en vaak enige - spits werd er bijgevolg ook nadrukkelijk naar hem gekeken om doelpunten te scoren. Bij de jeugd van FC Porto vond Fábio Silva blindelings de weg naar het doel, maar bij Wolverhampton lukte dat zo gemakkelijk niet meer. Dat niemand anders veel doelpunten scoorde, hielp ook al niet om de druk van hem af te nemen. Fábio Silva wilde zijn team dolgraag helpen door doelpunten te scoren, iets wat hij van nature uitstekend kan, maar die obsessie en fixatie kende net een omgekeerd effect.

CARRIÈRE IN HET SLOP

En dat is ook wat er nu speelt bij Anderlecht. Iedereen kijkt naar Fábio Silva om doelpunten te scoren, maar het is oneerlijk en onlogisch om hem de ganse aanval te laten dragen. De Portugees kwam naar het Lotto Park om zijn carrière terug op de rails te plaatsen maar in plaats daarvan zakt hij samen met de club verder in het moeras. Als we ons in de plaats van Silva stellen, dan kunnen ons dan ook goed voorstellen dat hij een andere club vindt, waar zijn kwaliteiten beter passen en waar hij veel meer uit zijn potentieel kan halen. Clubs uit Spanje, Italië en Nederland liggen alvast op de loer voor hem.



Ook Wolverhampton Wanderers zal een verandering van omgeving alleen maar kunnen toejuichen. De 20-jarige is vandaag nog steeds de duurste aankoop ooit van de Wolves, dat in 2020 maar liefst 40 miljoen euro betaalde aan FC Porto. Ooit zal die investering eens rendabel moeten zijn, maar bij Anderlecht zal dat dus niet lukken. Wolverhampton stalde Silva dit seizoen bij Sporting om zich terug in de picture te zetten, maar in plaats daarvan daalt zijn reputatie en marktwaarde alleen maar. Sinds zijn vertrek bij Porto in 2020 lag zijn marktwaarde namelijk nooit lager dan vandaag.

POLL: Moet Silva weg bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

34
34
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

38
38
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

160
160
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

177
177
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

176
176
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

65
65
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

191
191
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

208
208
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

213
213
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

865
865
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

740
740
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

73
73
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

215
215
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

124
124
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

479
479