Fredberg trapt in val van Verbeke

Fredberg trapt in val van Verbeke

De eerste transfer van Jesper Fredberg bij Anderlecht is een feit. Paars-Wit zet voortaan vol in op Deens dynamiet, want met zijn landgenoot Anders Dreyer vist de kersvers CEO Sports in de vijver die hij het beste kent. Een beredeneerde gok dus, die toch enig risico inhoudt. En ondanks de start van een nieuw tijdperk in zekere zin meteen doet denken aan een aantal fouten die in het recente verleden werden gemaakt.


De laatste Deen die de lakens uitdeelde in het Lotto Park was Frank Arnesen, hoewel het nog maar de vraag is hoeveel hij werkelijk in de pap te brokken had na de thuiskomst van Vincent Kompany. Net als nu waren er gedurende zijn korte termijn bovendien meerdere hanen op het erf, al zijn de rollen dit keer duidelijker verdeeld. Tijdens zijn voorstelling liet voorzitter Wouter Vandenhaute er alvast geen twijfel over verstaan dat Fredberg – en dus niet Peter Verbeke, wiens functie nog altijd een vraagteken blijft – de touwtjes op sportief vlak in handen krijgt. Met de keuze voor diens landgenoot Brian Riemer als opvolger van Felice Mazzu liet hij er geen gras over groeien om dat statement kracht bij te zetten. "Voor mij was het een cruciaal punt dat ik al mocht beslissen over de nieuwe trainer", aldus Fredberg.

PLAN VAN FREDBERG
In zekere zin verbindt hij op die manier wel zijn lot aan de coach. Of zal het hem alleszins aangewreven worden mocht het opnieuw mislukken – kijk maar hoe de miscast van Mazzu aan Vandenhaute blijft plakken. Samen duidde het Deense duo donderdag hun visie aan de bezorgde achterban, een eerste kennismaking die door de heisa omtrent de voorzitter in een speciale sfeer verliep. Toch lieten Riemer en Fredberg naar verluidt een prima indruk na, zowel wat hun motivatie als intenties betreft. Hoewel hij de club direct naar zijn hand zet ziet Fredberg, die veel respect toont voor de traditie en supporters, de recordkampioen niet zomaar als zijn speelbal. "Ik heb een plan om Anderlecht terug naar de top te loodsen. Maar dat kost wel tijd, er zijn geen shortcuts", wist hij te vertellen over het sportieve project.



De eerste stap is dan weggeraken uit de rechterkolom. Liefst zelfs nog Europees voetbal afdwingen, hoe klein die kans vandaag ook lijkt. Geen ticket betekent volgens CEO Non-Sports Kenneth Bornauw tenslotte "een serieuze aderlating" voor de reeds precaire financiële toestand. Ondanks de nood aan besparingen, die tot afgrijzen van de aanhang behalve dure anciens bijgevolg ook beloftevolle jongeren richting de uitgang duwt, kan Anderlecht dus zelf dringend vers bloed gebruiken. Fredberg zou evenwel pas na de voorziene saneringen de transfermarkt op trekken, eerst moet er ruimte worden vrijgemaakt in het beperkte budget. Niet louter door riante salarissen te dumpen, maar eveneens via de verkoop van overbodige spelers met enige marktwaarde om de quasi lege portefeuille enigszins aan te dikken.

DREYER IN, EL HADJ OUT
Vermits elke euro moest worden omgedraaid dreigde Paars-Wit echter in diverse dossiers afgetroefd te worden. Daarom besloot het nu om toch eens sneller toe te happen. Nochtans stroomden er nog geen inkomsten binnen, langs uitgaande zijde bleef het voorlopig stil. Of rekenen de Brusselaars al op het vertrek van Anouar Ait El Hadj, zowaar op weg naar Genk? Een zoveelste mokerslag voor de fans: hoewel hij al geruime tijd naar het achterplan is verdwenen ligt het kind van de streek hen nauw aan het hart. Hoeveel hij oplevert is nog niet bekend, maar om de kosten van Dreyer te dekken zal het niet volstaan. Misschien hoopt Anderlecht dus om ook Francis Amuzu, die in verhouding tot zijn prestaties tevens over een zwaar contract beschikt en allicht meer in het laatje brengt, nog van de hand te doen?



Met de komst van Dreyer krijgt de winger er alleszins een geduchte concurrent bij, al komt de beloofde offensieve versterking – niet de spits die iedereen had verwacht – liever vanaf rechts. Een dure vogel ook, wiens marktwaarde op negen miljoen wordt geschat. Al haalt Anderlecht hem dankzij een clausule voor ongeveer de helft in huis. Een koopje, want zelf legde Midtjylland vorige zomer iets meer op tafel om hem na een kort doch geslaagd avontuur in Rusland terug naar het oude nest te lokken. Sindsdien scoorde Dreyer acht goals in 16 competitieduels, cijfers waar Amuzu wat van kan leren. In zijn eerste periode bij Midtjylland pronkte de 24-jarige linkspoot ook al met fraaie statistieken, net als bij Roebin Kazan en Esbjerg. Zijn passages bij Brighton, Heerenveen en in Schotland waren iets minder geslaagd.

DUURDER DAN BUNDU
Hopelijk voor Fredberg lukt het nu ook in het Lotto Park. Net zoals Riemer draagt Dreyer zijn stempel, bij een verkeerde afloop is hij verantwoordelijk. Een misser die Anderlecht zich niet kan veroorloven. De tweevoudig international is dan wel relatief goedkoop, ondanks de gelimiteerde middelen stoot hij Kristoffer Olsson – zijn ploegmaat in Denemarken die eventueel nog een herkansing zou krijgen – van de troon als duurste aanwinst in het Vandenhaute-tijdperk. Zijn loon ligt lager dan dat van co-target Viktor Tsygankov, maar ongetwijfeld nog steeds een pak hoger dan dat van El Hadj. Met een verbintenis tot medio 2027 moet Dreyer, op papier alvast een upgrade, eindelijk wél eens de moeite waard blijken. Als eerste wapenfeit tast Fredberg dus meteen diep in de buidel, net zoals Verbeke dat destijds deed.



Toen de centen nog schaarser waren bleek Mustapha Bundu helaas geen voltreffer, in dezelfde prijscategorie vielen ook Olsson, Benito Raman en Ishaq Abdulrazak door de mand. Sergio Gomez, samen met Josh Cullen en de talenten van Neerpede de enige die de kassa nog liet rinkelen, was een zeldzaam schot in de roos. Mede dankzij dat falend transferbeleid belandde Paars-Wit in een vicieuze cirkel. Geen verwijt aan Verbeke, wiens gok op ruwe diamanten met een mogelijke meerwaarde afgelopen zomer te verdedigen valt. Alleen liet het resultaat te wensen over. De kans dat Dreyer flopt oogt iets kleiner, net zoals Cullen combineert hij potentieel aan de nodige dosis ervaring. Zij het dan in een veel duurdere versie. Bovendien bestaan er geen garanties: Olsson en Raman legden ook aardige adelbrieven voor.

LESSEN UIT VERLEDEN
Heel het Lotto Park kruist dan ook vurig de vingers dat Fredberg een beter neusje heeft voor betaalbare kwaliteit. De recordkampioen wil niet zomaar schoon schip maken, het seizoen wordt nog niet verloren geacht. Balanceren op een slappe koord voor Fredberg, die terwijl wel moet snoeien in de uitgaven en de spilzucht aan banden leggen. Een bijzonder lastige spreidstand: benieuwd of hij het evenwicht weet te bewaren. "Ik zou niet zeggen dat ik binnen ben gestapt in een wespennest, wel ergens waar erg veel druk op de ketel staat en een pak werk op de plank ligt. Het waren al hectische dagen, maar ik verwacht nog veel van deze transferperiode", aldus de sportieve baas, die het volste vertrouwen van voorzitter geniet. Met in het midden van een crisis als startschot dus direct een stevige investering die kan tellen.



Het illustreert hoe Anderlecht nog altijd op twee gedachten hinkt: leven naar haar huidige stand, of de maatstaven van weleer blijven handhaven en krampachtig proberen aanknopen bij de successen uit het verleden. Na zijn overname vielen er volgens Marc Coucke, die de club nochtans liet doorlichten, tal van lijken uit de kast. In een poging die scheve situatie snel recht te trekken, en zelf vlug te scoren, berokkende hij het instituut nog meer schade. Fouten waarin de Brusselaars niet mogen hervallen. Het komen en gaan van verschillende mensen aan de knoppen, elk met hun eigen geldingsdrang, brengt in dat opzicht risico's met zich mee. Miljoenen in de put pompen is geen optie meer, zelfredzaam worden middels een gezond beleid de enige uitweg uit het dal. Duimen dus dat Fredberg een vakman blijkt.

AD

POLL: Denkt u dat RSCA een ongeoorloofd risico neemt met Dreyer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

21
21
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

32
32
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

30
30
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

108
108
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

35
35
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

127
127
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

401
401
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

454
454
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

441
441
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

104
104
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

209
209
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

97
97
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

381
381
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

130
130
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0