Van Bommel straks al weg bij Antwerp?

Van Bommel straks al weg bij Antwerp?

Mark van Bommel kende een rijkgevulde spelerscarrière bij PSV Eindhoven, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan, maar als trainer boekte hij tot dusver amper succes. De Nederlander startte zijn trainerscarrière bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg telkens met hoge verwachtingen maar uiteindelijk bleek hij in beide gevallen niet de geschikte man voor de job te zijn. Maar bij Antwerp FC toont van Bommel aan dat hij leerde uit de fouten die hij maakte zijn vorige clubs. Op die manier is hij dit seizoen een completere coach geworden, waardoor van Bommel (op termijn) terug mag dromen van een job in een hoger aangeschreven competitie.


KROONPRINS VAN HET NEDERLANDSE TRAINERSGILDE

Mark van Bommel volgde in 2014 bij de KNVB een zogenoemde ‘cursus op maat’ voor oud-internationals met grote verdiensten in het Nederlandse voetbal die een carrière als hoofdcoach ambiëren, samen met Jaap Stam, Wim Jonk, Ruud van Nistelrooij en Edgar Davids. Toen werd hij zelfs omschreven als een kroonprins van het Nederlandse trainersgilde, maar in de eerste jaren van zijn trainerscarrière, ondanks zijn veelbelovend profiel, verliep zijn loopbaan helemaal in de verkeerde richting. “Ik schat hem niet hoog in”, zei Marco van Basten over van Bommel bij Ziggo Sport.



“Niet als een goede trainer. Hij had natuurlijk altijd andere ideeën dan ik, maar het is vooral de manier waarop hij overkomt als trainer. Ik vind hem niet zoveel inhoud hebben.” Ook Ibrahim Affelay kwam opvallend hard uit de hoek richting Mark van Bommel, die bij PSV Eindhoven nog even diens coach was. “Hij kon het niet goed overbrengen. Je hebt als trainer een manier van spelen, een filosofie. Maar dat moet je ook kunnen overbrengen op de spelers. Zij moeten het begrijpen”, zei Affelay bij Studio Sport. En ook het volgende avontuur van de Nederlandse coach liep op een sisser af.

NIEUWE FLOP IN BUNDESLIGA

Mark van Bommel was een miscast van jewelste bij VfL Wolfsburg, waar hij zijn eigen visie introduceerde - gestoeld op de Nederlandse school - in plaats van verder te borduren op het goede werk van zijn voorganger Oliver Glasner. Er werden op voorhand reeds grote vraagtekens gesteld rond de capaciteiten van Mark van Bommel, en al gauw werden dat ferme alarmsignalen. Ondanks een kwalitatieve spelersgroep, die bovendien werd aangevuld met 50 miljoen euro aan versterkingen, viel het voetbal van Wolfsburg zwaar tegen en daarna waren de resultaten eveneens niet goed.



Het voetbal was pover, de resultaten zeker, en bovendien stuurden de fans steeds vaker hun kat naar de wedstrijden. Jörg Schmadtke zag al snel geen match met Mark van Bommel en zijn ontslag was zelfs het snelste van een coach in de clubhistorie. “Het is spijtig dat het zo loopt en ook voor mezelf is het een bittere nederlaag, want ik heb een fout gemaakt met deze aanstelling”, sloeg hij mea culpa.“Van Bommel heeft zeker een idee over het voetbal dat hij wil spelen. Maar het is hem, om redenen die niet in de openbaarheid hoeven, niet gelukt om dat erin te brengen”, zei de sportdirecteur van Wolfsburg.

HET HANDELSMERK VAN VAN BOMMEL

Maar bij Antwerp FC stelt Mark van Bommel terug orde op zaken. Zijn immense voetbalknowhow en unieke ervaring als topspeler bij verschillende Europese topclubs stond altijd buiten kijf, maar die visie moest hij nog succesvol leren overbrengen als coach. En dat lijkt hem wonderwel te lukken op de Bosuil. Hij pakte eerder dit seizoen uit met een historische 27 op 27 in de competitie, waardoor Antwerp zelfs een tijdlang de autoritaire leider was in de Jupiler Pro League. Maar na die straffe reeks kwam een zwaar tegenvallende serie van amper 9 punten op 27.



Een verschroeiende start van het seizoen is duidelijk het handelsmerk van Mark van Bommel. Tijdens zijn beginperiode bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg kende hij telkens een fenomenaal begin, maar vervolgens liep het telkens helemaal mis. Tijdens zijn eerste trainersopdracht bij PSV pakte van Bommel in de Eredivisie meteen uit met 12 overwinningen op een rij en bij Wolfsburg won hij zijn eerste vier wedstrijden in de Bundesliga. Maar beide verhalen kenden uiteindelijk geen goede afloop, want die goede reeksen kon van Bommel zowel bij PSV als bij Wolfsburg niet bevestigen.

DE OMMEKEER VAN VAN BOMMEL

Na de mindere periode van Antwerp FC bleef Mark van Bommel altijd het vertrouwen genieten binnen en buiten de club, wat misschien wel het grote verschil is in vergelijking met zijn eerdere situatie bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. De sfeer rond van Bommel was altijd positief, terwijl er ook met de pers en media een goede verstandhouding heerst. De Nederlander bouwde ondertussen heel wat krediet op in Deurne Noord en niet in het minst bij voorzitter Paul Gheysens, die zijn coach eerder dit seizoen helemaal uit de wind zette nadat Antwerp amper 7 punten op 21 haalde.



“Eigenlijk is er niks aan de hand”, maakte Paul Gheysens zich sterk in Het Laatste Nieuws. “Ik zit alleszins niet te veel in met de recente resultaten. Net omdat ik de opbouw zie. Marc Overmars en Mark van Bommel weten waar ze mee bezig zijn. Dat zijn echte vakmensen”, aldus de Antwerp-voorzitter. Toch werden hier en daar vragen gesteld of van Bommel wel in staat was om de negatieve reeks om te keren, iets wat hem in zijn carrière nog nooit gelukt was. Vragen die meteen naar vuilbak mogen vliegen, want Antwerp won vorig weekend terug van AA Gent.

COMPLETERE COACH GEWORDEN

Mark van Bommel bezweerde dus ‘de crisis’ bij Antwerp FC en hij zal uiteraard ook opgelucht zijn dat hij in vergelijking met zijn periode bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg nu wél het tij kan keren. Ook op andere vlakken vertoont de Nederlandse coach een grote vooruitgang. Eerder hield hij halsstarrig vast aan zijn persoonlijke visie op het voetbal, die een hoge mate van balbezit inhield, weliswaar met een beperkte diepgang. Van Bommel paste zich duidelijk aan bij Antwerp FC, waar de ploeg duidelijk en herkenbaar voetbal brengt, dat bovendien ook nog eens de fans kan bekoren.



Bij zijn vorige clubs werd Mark van Bommel omschreven als een controlefreak met moeilijke karakteriële eigenschappen “Hij ging op een gegeven moment de arts zeggen hoe hij moest opereren. Ja, schoenmaker blijf bij je leest”, zei Ibrahim Affelay bijvoorbeeld over van Bommel bij PSV Eindhoven. ‘Dokter van Bommel’, werd hij zelfs smalend genoemd. NRC schreef destijds op basis van anonieme bronnen dat van Bommel zich zelfs bemoeide met de medische staf en hun behandelplannen, terwijl hij helemaal geen fysische of medische achtergrond heeft. Maar daar is bij Antwerp FC alvast niets (meer) van te merken en lijkt hij de controle meer uit handen te geven.

POLL: Is van Bommel klaar voor een grotere competitie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

5
5
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

31
31
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

101
101
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

50
50
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

72
72
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

227
227
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

35
35
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

71
71
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

248
248
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

559
559
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

36
36
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

133
133
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

43
43
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

139
139
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

145
145