Fredberg wisselt geweer al van schouder bij Anderlecht

Fredberg wisselt geweer al van schouder bij Anderlecht

"Iedereen krijgt de kans om te tonen wat ze kunnen. We moeten respect hebben voor de spelers die er al zijn", antwoordde Jesper Fredberg recent wanneer gevraagd naar zijn plannen op de wintermercato. Net als kersvers coach Brian Riemer was de nieuwe sportieve baas van Anderlecht naar eigen zeggen alleszins tevreden met wart hij zag op het oefenkamp in Kreta. Toch kreeg zijn zoektocht naar versterking daar nog een extra duwtje in de rug. Zij het misschien wel in een iets andere richting.


Zelf ziet Riemer het nochtans best zitten met zijn huidige bende. Tijdens zijn voorstelling legde de Deen meermaals de nadruk op zijn ambitie om jonge talenten verder te ontwikkelen, iets wat ze in het Lotto Park graag zullen horen. De hoog aangeschreven jeugdacademie van Paars-Wit, die zeker in de Premier League een voortreffelijke reputatie geniet, was voor hem dan ook een doorslaggevend argument om in te gaan op het voorstel van de Brusselaars. Riemer voelt zich vereerd en noemt het zelfs een heus privilege om voortaan deel uit te maken van dat project. "Jeugd opleiden is zowat de rode draad in mijn carrière. Niets geeft me meer voldoening als trainer", acht hij zichzelf daarom een prima match met Anderlecht, waar producten van eigen kweek de afgelopen jaren meer dan ooit doorstroomden.

FAIR PLAY FREDBERG
Deels uit budgettaire noodzaak, al ziet Riemer dat enigszins anders. "De juiste spelers halen kost veel geld. Dan geef ik de voorkeur aan de aanwezige kwaliteit hier in Neerpede. Wat ik zag in Kreta beviel me. Dit is een zeer getalenteerde groep, ik ben ervan overtuigd dat ik ze nog beter kan maken. Talenten vormen is belangrijker dan de markt opgaan. Interessanter ook, én goedkoper", aldus de T1, zelf nieuw in het vak. Net als zijn landgenoot in de bestuurskamer heeft Riemer de boodschap dat Anderlecht op financieel gebied niet in gunstige papieren zit dus duidelijk begrepen – de onderhandelingen met beide Denen sleepten dan ook lang genoeg aan voor Wouter Vandenhaute om iedereen op één lijn te krijgen. "Volgens mij zit er heel wat potentieel in deze kern", deed Fredberg alvast tevens zijn duit in het zakje.



Alvorens te gaan shoppen wil hij de voltallige selectie eerst zelf grondig evalueren. Al mag Wesley Hoedt, die zopas weer aansloot bij de A-kern, nog steeds beschikken. De rest hervat met een propere lei. "Niet meer dan fair nu we starten met een nieuwe speelstijl. Eens het systeem op punt staat wordt het voor mij ook eenvoudiger om te zeggen waar we precies nood hebben aan versterking", vertelde Fredberg, die in de tussentijd uiteraard zijn ogen open houdt voor mogelijke opportuniteiten. Zo kijkt Anderlecht uit naar een spits om Sebastiano Esposito te vervangen. De vacature die dankzij Hoedt vrijkomt kan dan weer worden ingevuld door de beloftevolle Ethan Butera, die in de oefenmatch tegen Panetolikos alleszins als linksachter mocht opdraven. Of is dat zelfs naar Paars-Witte normen nog net iets te vroeg?

TACTIEK VAN RIEMER
Veel hangt af van de veldbezetting die Riemer verkiest, blijkbaar zelfs voor Fredberg vandaag nog altijd een mysterie. Wat dat betreft hebben wij nog minder om ons op te baseren: tenslotte krijgt de nieuwe coach straks pas voor het eerst zélf de touwtjes in handen. Uit zijn presentatie werden we bovendien niet bepaald wijzer. Zoals nagenoeg iedere moderne trainer predikte Riemer zaken als agressiviteit, dominantie, hoge pressing en fysiek en attractief voetbal, maar het achterste van zijn tong liet hij niet zien. Benieuwd trouwens of Lior Refaelov en co wel geschikt zijn voor die energieke bedoelingen. Het geduld waar Riemer om vraagt om "op mentaal, fysiek en tactisch vlak de juiste balans te vinden" heeft de recordkampioen eigenlijk niet. Ook op de transfermarkt zit Fredberg toch maar best niet te lang stil.



Volgens de gloednieuwe CEO Sports blijft een Europees ticket afdwingen de doelstelling. Veel tijd heeft hij dan niet te verliezen. Een van de eerste prioriteiten lijkt echter geen partner voor Fabio Silva diep in de punt. Wel iemand om hem vanaf de flank te bedienen. Bij zijn officieus debuut stuurde Riemer zijn elftal namelijk in een klassieke 4-3-3 de wei in. Of hij daarmee werkelijk al in zijn kaarten liet kijken valt nog af te wachten, maar in dat geval volstaan Benito Raman en Mario Stroeykens wie weet wel als doublures. Die laatste verscheen tegen Panetolikos aan de aftrap als linksbuiten, met Anouar Ait El Hadj aan de overzijde. Francis Amuzu, met Robin Veldman nog langs de lijn eerder tegen OFI Kreta wel nog gewoon van de partij, kwam opvallend genoeg niet in actie. Staat er voor hem een transfer op til?

DRAMA DURANVILLE
Aannemelijker lijkt dat de spurtbom met een (lichte) blessure aan de kant bleef. De spoeling op de zijkanten is reeds naar de dunne kant, zeker wat zuivere wingers zoals Amuzu betreft. Julien Duranville, een van de jongeren die Riemer zo graag wilde kneden, past eveneens in die categorie. Helaas stak zijn hamstring opnieuw een stok in de wielen, volgens het officiële communiqué ligt hij nu "geruime tijd" buiten strijd. De eerstkomende maanden hoeft Riemer wellicht dus nog niet op hem te rekenen. Met als gevolg dat Fredberg vooral op de flanken plots flink wat werk voor de boeg heeft. Of denken de Denen dat het ineens goedkomt met Nilson Angulo en/of Ishaq Abdulrazak? Die eerste kreeg alvast in beide oefenduels zijn kans, Ishaq kwam louter tegen Panetolikos – zowaar als linksachter – aan de bak.



Tot de WK-gangers Mousa N'Diaye, Zeno Debast en Jan Vertonghen terug zijn is het in de verdediging eventjes wat behelpen. Anderlecht sloot haar laatste wedstrijd op Griekse bodem zelfs af met Adrien Trebel centraal achterin, eerder sprong Théo Leoni al in. Een vervanger voor Hoedt blijkt dus toch geen overbodige luxe, zij het bij voorkeur een rechtsbenig exemplaar als stand-in voor Debast. Noah Sadiki en Killian Sardella – momenteel nog in de lappenmand – zijn vandaag de enige opties, met Vertonghen, Hannes Delcroix en desnoods Butera lopen er in het Lotto Park voldoende linkspoten rond. Zij kunnen eventueel ook dienst doen als linksback, maar in een defensie met vier lijkt een volwaardig alternatief voor N'Diaye meer dan welkom. Aan de overkant blijft Michael Murillo hopelijk eens langer bij de les.

BETER DAN VERBEKE?
De rechtsachter kan meer concurrentie dan Sadiki en Sardella gerust gebruiken, alleen moet Fredberg jammer genoeg kieskeurig zijn wanneer hij de beperkte middelen die hij bij zijn nieuwe werkgever ter beschikking krijgt spendeert. Hoewel er ook op het middenveld ruimte is voor verbetering zal Riemer daar bijvoorbeeld vermoedelijk toch moeten roeien met de riemen die hij heeft. Indien dat voordien nog niet het geval was staat vers bloed op de flanken door de blessure van Duranville, én tactische plannen van Riemer, immers met stip bovenaan de Paars-Witte verlanglijst in januari. De pogingen van Peter Verbeke om daar voor meer vernuft te zorgen bleken met achtereenvolgens Mustapha Bundu, Paul Mukairu, Abdulrazak en Angulo geen onverdeeld succes. Fredberg moet straks beter zien te doen.

AD

POLL: Anderlecht heeft vooral nood aan een echte winger

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Gretig OHL fnuikt Europese ambities van bleke Kanaries
Gretig OHL fnuikt Europese ambities van bleke Kanaries

Een gretig OHL heeft deze namiddag in het absolute slot verdiend de maat genomen van een wel heel ...

5
5
Burnley mag plots weer dromen van behoud in Premier League
Burnley mag plots weer dromen van behoud in Premier League

In de Premier League stonden om 16u twee matchen op het programma. In de degradatiestrijd speelde ...

2
2
Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen
Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen

Bayer Leverkusen is kampioen dus die strijd is gestreden. Daaronder is het wel nog spannend. Zo was ...

16
16
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'

In extremis heeft Club NXT nog een 'titel' gepakt in de Challenger Pro League. De Bruggelingen ...

149
149
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'

RSC Anderlecht zal Zeno Debast wellicht gaan verkopen aan Sporting CP. De interesse is zeer groot en ...

64
64
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

42
42
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'

RSC Anderlecht knokt volop voor de landstitel, maar achter de schermen beweegt er ook heel wat. CEO ...

190
190
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany

Burnley speelt vandaag om 16u de ‘match van de laatste kans’ op het veld van Sheffield ...

60
60
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx

Eén van de meest bekende Anderlecht-supporters ging de laatste weken door moeilijke tijden. ...

255
255
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

269
269
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

41
41
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

77
77
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

403
403
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

672
672
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

228
228