KRC Genk-ramp: concurrentie profiteert

KRC Genk-ramp: concurrentie profiteert

Onder een blakende zon landde fiere koploper KRC Genk, dat al het hele seizoen op een wolk zweeft, woensdag in Benidorm – zowat de vaste bestemming voor het gebruikelijke oefenkamp tijdens de winterstop. Twee spelers stapten in Eindhoven evenwel niet mee het vliegtuig op richting Spanje. Zij stevenen af op een pijnlijke breuk met de koppige Limburgers, die zo toch een beetje onweer in de lucht zien hangen. Of schudt Dimitri de Condé alsnog een oplossing uit zijn mouw?


Nochtans was alles de afgelopen maanden rozengeur en maneschijn in de Cegeka Arena. Dankzij een haast prehistorische puntenoogst van 46 op 51, met een unieke reeks van tien zeges op een rij om de heenronde af te sluiten, staat Genk autoritair aan de leiding in de Jupiler Pro League. Die voortreffelijke resultaten gingen vaak ook gepaard met sprankelend voetbal, al was er hier en daar tevens een factor geluk mee gemoeid. Niks om af te doen aan het huzarenstukje van Wouter Vrancken, wiens verbintenis direct voor lange duur werd opengebroken. In mum van tijd toverde de coach zijn elftal om in een regelrechte machine. Een schril contrast ten opzichte van de vorige campagne, en dat met grotendeels hetzelfde personeel.

DILEMMA IN JANUARI
Net zoals Union toen, op een afstand van tien punten vandaag toch ook weer knap tweede, domineert Genk de tegenstand. De mislukte missie van de Brusselaars, die eveneens het voordeel hadden dat ze niet Europees aan de bak moesten, toont weliswaar meteen aan hoe zulke vorm voor nieuwjaar geen garantie biedt op een goede afloop. Toch hervat de herfstkampioen de competitie na het WK, in zekere zin een ongelegen onderbreking, als titelfavoriet bij uitstek. Behalve de vergaarde bonus spreekt ook het doelsaldo boekdelen. Plus 30, ruim het dubbele van de eerste achtervolgers. Niemand incasseerde minder tegentreffers, al blaast vooral het vlotte aanvalsspel iedereen omver. Met als spil van dat alles vanzelfsprekend Paul Onuachu, die straks ongetwijfeld opnieuw op heel wat interesse kan rekenen.De Condé durft niks uit te sluiten, maar de topschutter aan boord houden is cruciaal voor de ambities. Gelukkig lijkt dat de bedoeling – anders dan bij Junya Ito en co is er van een afgesproken afkoopsom alleszins geen sprake. Ook voor andere smaakmakers als Mike Trésor of Daniel Muñoz, wiens doublure Angelo Preciado zijn uitmuntend WK mogelijk wél snel verzilverd wordt, lonkt de jackpot. Kunnen de Limburgers weerstaan aan die verleiding? De centen hebben ze alvast niet echt nodig, extra miljoenen op de bankrekening wegen niet op tegen een nieuwe trofee in de prijzenkast. Een dilemma waar De Condé evenmin lang over moet nadenken, want het Head of Football kondigde reeds aan zeker niet verzwakt uit de wintermercato te willen komen. Integendeel: hij gaat dan nog op zoek naar versterking.

ONGEDULDIGE JONKIES
Onder meer in het offensief compartiment, waar de spoeling zopas nog wat dunner werd. Omdat ze hun aflopend contract weigeren te verlegen mochten András Németh (20) en Mika Godts (17) namelijk niet mee op winterstage. Het duo wordt teruggezet naar Jong Genk: is het dat wat De Condé bedoelde toen hij beloofde ook voor de degradatiekandidaat in de Challenger Pro League het nodige te zullen doen? Godts staat daar wel al het hele seizoen ter beschikking van Hans Somers, met vijf doelpunten is hij zelfs een van zijn sterkhouders. Toch wacht de winger, tweeënhalf jaar geleden overgekomen van Anderlecht, nog op zijn profdebuut. Németh, tot dusver goed voor één treffer in drie matchen bij de U21, krijgt wél geregeld zijn kans bij de hoofdmacht en maakt zelfs vast deel uit van de wedstrijdkern.Vorig jaar mocht de spits onder Bernd Storck reeds proeven van het grote werk. In vijf korte optredens scoorde Németh prompt twee keer, waaronder bij zijn debuut. Vrancken trok dan ook al wat vaker zijn kaart. Intussen zit de kersvers Hongaars international, sinds 2016 aangesloten bij Genk, aan drie goals en twee assists in 21 duels. Slechts twee keer kwam hij niet in actie, al deed Németh doorgaans wel dienst als invaller. Vier keer verscheen hij aan de aftrap: toen Onuachu en Ally Samatta nog niet klaar waren na Cyriel Dessers zijn vertrek. Anciens aan wiens professionalisme zowel Godts als Németh een voorbeeld mogen nemen volgens De Condé. Blijkbaar kunnen zij niet genoeg geduld opbrengen om op het gepaste moment door te breken, hoewel er voor beiden gunstige perspectieven lijken te wenken.

WACHTEN OP KANSEN
Zo neemt Genk komende zomer misschien afscheid van zowel Onuachu als Samatta, waardoor Németh sowieso stijgt in de pikorde. Of vreest hij dat er dan een nieuwe lading concurrenten arriveert en houdt hij daarom liever zijn opties open? Nochtans staat de jeugd tegenwoordig terug centraal in de Cegeka Arena. In het officiële statement van de Limburgers – die daarin haarfijn uit de doeken doen hoe voor elk talent een traject wordt uitgestippeld, een visie die ze hoog in het vaandel dragen – wordt dan ook graag uitgepakt met recente succesverhalen zoals Heynen, Maarten Vandevoordt en de Marokkaanse WK-ganger Bilal El Khannouss. Een ander voorbeeld is Luca Oyen, op de eerste speeldag op bezoek bij Club Brugge – nog altijd de enige nederlaag in deze campagne – helaas meteen langdurig uitgevallen.Voorlopig deed Vrancken nog geen beroep op Godts, maar op de flanken oogt de spoeling daardoor bijzonder dun. Opvallend: vermits hun verbanning officieel pas vanaf woensdag inging draafden hij en Németh daags voor de afreis naar Spanje nog op in de oefenzege tegen Heerenveen, waarin Godts overigens gekwetst naar de kant moest. Het illustreert hoe beperkt de offensieve opties zijn. Dat naast Heynen en Trésor bij de Rode Duivels gek genoeg ook Joseph Paintsil genegeerd werd bij Ghana komt Vrancken heel even niet zo slecht uit. Naar eigen zeggen staat hij trouwens "200 procent achter de beslissing van het bestuur", met wie de trainer dus nog steeds perfect op één lijn zit. "Er zijn nu eenmaal grenzen", aldus Vrancken nog. Een opmerkelijke quote. Maakte het tweetal het dan misschien te bont?

GEEN GARANTIES
Vooral de financiële én sportieve eisen die beiden stelden tijdens de afgesprongen onderhandelingen waren naar verluidt buitensporig. Ondanks de inspanning die Genk wilde leveren onverzoenbaar met de eigen maatstaven ook. "Wij hebben onze limieten en staan daar geen enkele uitzondering op toe. De toekomst van de club mag niet op de helling worden gezet. Garanties geven op minuten is overigens een brug te ver. Godts bijvoorbeeld heeft nog tijd nodig om zich verder te ontwikkelen", verduidelijkte De Condé tegenover Het Belang van Limburg. Om nadien toch ietwat harder van leer te trekken. "Maar goed, wij zetten niemand het mes op de keel. Als zij en hun entourage geloven dat ze elders beter af zijn moeten ze maar gaan. Spelers die niet willen meedenken met ons, kunnen wij geen traject bieden."Anderhalf jaar geleden legde Genk daarom Pierre Dwomoh weinig in de weg, weliswaar een specialer geval voor wie Antwerp nog een tweetal miljoen neertelde. Een beslissing die men zich op de Bosuil al beklaagt. Een jaar eerder pikte Club Brugge voor een peulschil Noah Mbamba op, die eveneens weigert om bij te tekenen in Jan Breydel. Voorlopig kreeg Genk dus gelijk om voet bij stuk te houden. Trekken ook Németh en Godts richting de concurrentie, die ongetwijfeld op vinkenslag ligt om te profiteren? Tenzij er alsnog een akkoord uit de bus valt mogen zij straks alleszins de gesprekken aanknopen met geïnteresseerde clubs. En zelfs reeds hun kribbel zetten onder een voorakkoord, om dan in de zomer gratis de deur van de Cegeka Arena achter zich toe trekken. Een risico dat Genk bereid is om te nemen.

RAMPSCENARIO
Mogelijk hopen Németh en Godt dat hun voorwaarden elders wél worden ingelost, om op die manier hun positie aan de onderhandeltafel te verstevigen. Al gaf De Condé nu al grif toe dat die eerste, naar verluidt in trek, geneigd is om voor een ander project te kiezen. De sportieve baas lijkt niet bang voor een eventueel rampscenario en vertikt het om mee te gaan in een opbod. Al geeft Genk de hoop niet op en blijft het de dialoog aangaan. "Voor alle duidelijkheid, wij geloven in de kwaliteiten van beide jongens en willen hen blijven kansen geven. De deur staat nog op een kier. Wij hopen nog steeds dat het gezond verstand zegeviert", aldus De Condé, die net als Vrancken betreurt hoeveel tijd en energie er in het duo gestoken werd. Benieuwd wie van al dat werk binnenkort de vruchten mag plukken.

AD

Wed nu op de Jupiler Pro League bij Unibet.be

POLL: Denkt u dat Németh en Godts bij andere Belgische topclubs belanden?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>Slimani klaar om te knallen bij Anderlecht </strong>
Slimani klaar om te knallen bij Anderlecht

RSC Anderlecht beloofde een ambitieuze wintermercato, maar dat was het allerminst. De Brusselaars ...

153
153
Fredberg afgemaakt na mislukte mercato: "Te mager en beperkt"
Fredberg afgemaakt na mislukte mercato: "Te mager en beperkt"

Het was bij Anderlecht bijzonder lang wachten op transfernieuws. Pas na middernacht kwam het nieuws ...

212
212
OHL maakt gigantisch financieel verlies bekend
OHL maakt gigantisch financieel verlies bekend

De Belgische ploegen kennen financieel zware tijden en héél veel clubs leven boven hun stand. Dat ...

115
115
Boffin haalt ervaren ex-speler van Anderlecht in huis
Boffin haalt ervaren ex-speler van Anderlecht in huis

Danny Boffin is momenteel trainer van amateurclub Diest, maar daar hebben ze bijzonder grote ...

77
77
Anderlecht kan deze 5 transfervrije spelers alsnog polsen
Anderlecht kan deze 5 transfervrije spelers alsnog polsen

RSC Anderlecht kende veel pech in de laatste dagen van de mercato. Paars-Wit kon nochtans een ...

722
722
Leye komt met straffe bekentenis over Vormer
Leye komt met straffe bekentenis over Vormer

Zulte Waregem treft morgen KV Mechelen in de halve finales van de Beker van België. Essevee kan nog ...

324
324
"We volgen hem al vanuit zijn periode bij Anderlecht"
"We volgen hem al vanuit zijn periode bij Anderlecht"

In de Premier League werden weer heel wat transfers afgerond. Zo vond Sambi Lokonga op de laatste ...

61
61
Defour en Kompany zijn Anderlecht te snel af
Defour en Kompany zijn Anderlecht te snel af

Sports Director Jesper Fredberg kreeg meteen enkele moeilijke dossiers voorgeschoteld. Hij stond met ...

381
381
'Reden voor plotse vertrek Salah bij AA Gent bekend'
'Reden voor plotse vertrek Salah bij AA Gent bekend'

AA Gent kwam in de nacht van dinsdag op woensdag nog met een enorme verrassing, want het kondigde ...

302
302
Deinze troeft AA Gent en Beerschot af voor Aziatisch talent
Deinze troeft AA Gent en Beerschot af voor Aziatisch talent

De transferdeadline mag om middernacht dan wel verstreken zijn, maar er worden in de loop van ...

43
43
Defour legt uit waarom KV Mechelen geen spits haalde
Defour legt uit waarom KV Mechelen geen spits haalde

De fans van KV Mechelen bleven op Deadline Day op hun honger zitten. Er streek wel nog een ...

378
378
<strong>Genk rekent op herhaling Ito-scenario</strong>
Genk rekent op herhaling Ito-scenario

Paul Onuachu out, Tolu Arokodare in. Deadline Day bracht een schokgolf teweeg in de Cegeka Arena, ...

229
229
'PSV grijpt in na megabod op Bakayoko'
'PSV grijpt in na megabod op Bakayoko'

PSV beleefde een opmerkelijke transferperiode, waarin het zijn aanval leeggeroofd zag worden. Cody ...

83
83
RWDM haalt op de valreep nog een Braziliaan
RWDM haalt op de valreep nog een Braziliaan

In de Challenger Pro League wordt de titelstrijd nog razend spannend, want slechts twee punten ...

27
27
'Standard laat nog een speler vertrekken'
'Standard laat nog een speler vertrekken'

Voor Standard was de laatste dag van de transferperiode nog bijzonder druk. De Rouches vonden ...

172
172