Martinez legt bom onder toekomst in België

Martinez legt bom onder toekomst in België

Terwijl hij zelf graag in alle rust de laatste voorbereidingen treft voor het WK in Qatar, liet Roberto Martinez zijn advocaat Jesse De Preter zich in een verschroeiend interview met Het Nieuwsblad op een paar opmerkelijke uitspraken betrappen. De raadsman van de bondscoach verwijt de KBVB onder andere een gebrek aan respect. Precies het soort controverse dat de Rode Duivels, zijn eigen cliënt incluis, kunnen missen tijdens hun mogelijk laatste jacht op ultieme glorie.


Nochtans is de voetbalbond uitermate tevreden over het werk van Martinez, zowel als selectieheer als in zijn hoedanigheid als technisch directeur. Ondanks de kritiek die van buitenaf soms opstijgt over de manier waarop hij die eerste functie invult hangt ook de kleedkamer aan zijn lippen. Reden genoeg in Tubeke om zijn aflopend contract nog voor de afreis richting het WK te willen openbreken. Hoewel de gesprekken niet tijdig afgerond geraakten een blijk van vertrouwen op de lange termijn, want zonder zulk een akkoord op zak kan de samenwerking mits een teleurstellend resultaat nu nog steeds gewoon eenzijdig worden verbroken. Daartegenover staat uiteraard dan weer wel dat Martinez door goed te presteren in Qatar zijn eigen onderhandelpositie tevens kan verstevigen.

AANVAL PER ADVOCAAT
In het verleden bleek de Spanjaard reeds internationaal gegeerd. Zo wordt hij vooral op tijd en stond aan FC Barcelona gelinkt. Ook in de Premier League volgt men de voormalige manager van Swansea, Wigan en Everton nog altijd op de voet. Mochten de Rode Duivels even goed doen als vier jaar geleden in Rusland, toen ze onder leiding van Martinez een historische bronzen medaille veroverden, komt hij hier en daar vast weer in het vizier terecht. Kan de bond, die medio 2020 met zijn huidige verbintenis al een historische inspanning leverde, zich in dat geval nog een extra loonopslag permitteren om de architect van dat succes langer aan boord te houden? Voor zover het nodig is om hem te overtuigen: zelf vertoeft Martinez, voor wie het gezin de doorslag geeft, per slot van rekening doodgraag in België.



Uit zijn mond viel dan ook nog geen onvertogen woord te rapen over zijn contractsituatie. Integendeel: de bondscoach lijkt zelf graag alle opties open te houden. Des te vreemder dat zijn advocaat nu in zijn plaats frontaal de aanval opent. Omdat er nog geen concreet voorstel op tafel kwam beschuldigt hij CEO Peter Bossaert ervan de daad niet bij het woord te voegen, waardoor de indruk wordt gewekt dat Martinez dwarsligt. “Niet respectvol”, aldus De Preter, om vervolgens op de man te spelen door te stellen dat het met Bart Verhaeghe aan het roer allemaal niet waar was geweest. En meteen te staan zwaaien met zogenaamde aanbiedingen van clubs waar zijn cliënt zich financieel kan verbeteren. Niet bepaald bevorderlijk voor een constructieve houding, waarmee hij zijn eigen standpunt ondermijnt.

DUBBELE AGENDA
Bovenal legt De Preter, al dan niet met goedkeuring van Martinez, enigszins een bom onder het WK. Volgens de raadsman ontstaat er door de bond een “negatief sfeertje”, al zorgt hij daar dan toch vooral zelf voor. Naar eigen zeggen wou De Preter alle commotie rond het thema vermijden. Waarom er dan op deze manier de aandacht op vestigen? Hier en daar werd wel al eens nagedacht over Martinez zijn lot, maar van “toenemende speculatie” was amper sprake. In tegenstelling tot wat De Preter oppert lijkt ook de spelersgroep, waarvan een deel zelf afhaakt na dit toernooi, er niet wakker van te liggen. Nog eens allemaal samen schitteren is hun enige bekommernis. Voor zijn spreekbuis plots olie op het vuur wierp was er dus vrij weinig te doen om de eventuele voortzetting van het huwelijk met Martinez.



Te weinig naar de zin van De Preter? Indien het onderwerp de komende dagen vaker aan bod komt, is hij de enige schuldige. Al durven we te betwijfelen dat de advocaat solo slim speelde en op eigen houtje handelde. Niettemin gooit hij met zijn uitspraken de knuppel in het hoenderhok. Wraakroepend voor een Belg die niet enkel met zijn cliënt, maar toch ook met de Rode Duivels begaan zou moeten zijn. De bondscoach én zijn troepen krijgen straks wellicht veel meer vragen over diens toekomst op hun bord, elk detail wordt vanaf nu nóg meer onder het vergrootglas gelegd. Onnodige afleiding die de focus in Qatar louter schade toebrengt. Hoewel hij anders beweert voedt De Preter eigenhandig de geruchten en brengt hij bewust op een ongelegen timing de discussie op gang. Een dubbele agenda zeg maar.

LUXE VOOR MARTINEZ
Zelf mag hij zich dan wel storen aan het “getalm en halfslachtig gedoe”, dermate druk uitoefenen is ronduit ongepast. Hopelijk blijft de onrust in het Belgische kamp beperkt. De bond hoeft alvast niet zomaar te zwichten voor Martinez, die zich in een ideale werkomgeving bevindt. Eentje die er na de Gouden Generatie, wanneer de verwachtingen verschuiven van eremetaal naar zich kwalificeren en als het kan zo ver mogelijk doorstoten, nog wat relaxter op wordt. Niet te vergelijken met de stress op clubniveau, zeker omdat hij in Tubeke op handen wordt gedragen en carte blanche krijgt om het beleid uit te stippelen. Durft de Spanjaard al dat moois echt achter zich te laten? Voor meer werkzekerheid of het misschien iets hogere salaris, volgens De Preter geen argument, moet hij het alleszins niet doen.



Bovendien staat Martinez, zelf recent nog lovend over Bossaert, niet te springen om zijn koffers te pakken. Zowel op privé als professioneel vlak voelt hij zich in zijn sas in ons land. De bondscoach volgt de eigen competitie nauwgezet op en is betrokken bij de ontwikkeling van de jeugd. Zo is Martinez al een tijdje druk in de weer met de volgende generatie, reeds deels geïntegreerd in zijn selectie. Een werk dat hij graag verderzet. Een stuk van de publieke opinie zal altijd onrealistische ambities koesteren of hem simpelweg niet lusten, maar indien de lat werkelijk gestaag lager wordt gelegd dient zich een comfortabele luxepositie aan. De bond loopt bijzonder hoog op met Martinez en vreest blijkbaar dat het geen waardige opvolger zal vinden, maar ook andere trainers zouden hier gerust weg mee weten.

LANGE TENEN IN TUBEKE
Wie weet botst de KBVB zelfs op een evenwaardig, goedkoper alternatief om de transitie van nummer één op de FIFA-ranking naar een potentiële outsider in goede banen te leiden. Vlug alsnog een knieval maken uit angst dat Martinez wordt weggekaapt, exact wat zijn juridisch adviseur beoogt, is dus niet nodig. Gelukkig zijn Bossaert en co naar verluidt niet van plan om zich te laten dwingen tot toegevingen of overhaaste beslissingen. De Preter wil nog voor de openingsmatch tegen Canada terug rond de tafel zitten, maar op de lange tenen in Tubeke trappen was dan niet de beste zet. Nu het haar slag niet thuis haalde voor de trip naar Koeweit houdt de bond voet bij stuk en trok het tot na het WK de stekker uit de gesprekken. Mocht het daar mislopen met een breuk tot gevolg, is De Preter mee verantwoordelijk.

AD

POLL: Denkt u dat Martinez na het WK aanblijft als bondscoach?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

71
71
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

36
36
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

42
42
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

130
130
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

76
76
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

263
263
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

96
96
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

119
119
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

239
239
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

310
310
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

300
300
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

98
98
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

297
297
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

195
195