Martinez gaat overstag voor verrassende Duivel

Martinez gaat overstag voor verrassende Duivel

Hij was in de vorige zomermercato de enige aanwinst (met transfersom) van Leicester City, maar de transfer van Wout Faes is er wel eentje die kan tellen. De 24-jarige ontpopte zich in een mum van tijd tot één van de absolute sterkhouders van de Foxes, terwijl Faes in verschillende onderdelen zelfs ook tot de beste centrale verdedigers van de Premier League behoort. De beslissing van Roberto Martinez om hem mee te nemen naar het Wereldkampioenschap in Qatar, ondanks het feit dat Faes momenteel amper één A-cap voor de Rode Duivels telt, was dan ook een no-brainer.


TOPPER IN DE PREMIER LEAGUE

Wout Faes beleeft dit seizoen zijn grote droom. De centrale verdediger droomde ervan om ooit te voetballen in de Premier League en sinds vorige zomer maakt hij deel uit van de meest intensieve en gemediatiseerde voetbalcompetitie ter wereld. Leicester City trok Faes aan als vervanger van Wesley Fofana, die op zijn beurt voor 80 miljoen euro naar Chelsea trok. Faes maakte zijn debuut voor de Foxes in de 6-2 pandoering tegen Tottenham, en ondanks de afgang van zijn ploeg was de verdediger één van de zeldzame lichtpuntjes bij Leicester.



Wout Faes ontpopte zich razendsnel tot één van de leiders van de ploeg en onder zijn defensieve aanvoer klom Leicester City van de laatste plaats in de Premier League naar een veilige veertiende plek. Zijn discipline en leiderschap zijn van vitaal belang voor de Foxes, net als zijn kwaliteiten in de lucht en zijn sterkte in de één-tegen-één duels. Dat Faes hoge ogen gooit in de Premier League is absoluut geen verrassing. Hoewel hij in de voorbije jaren geen grootse carrière werd voorspeld - een WK-selectie was veraf, net zoals een transfer naar de Premier League - maakt Faes dan tóch naam en faam.

CULT HERO IN LEICESTER

In termen van fighting spirit, temperament en pure defensieve kwaliteiten, is de Premier League op het lijf geschreven van Wout Faes. Hij is de grote leider in de defensie van Leicester City en het is al heel lang geleden dat een nieuwe transfer zo’n grote en directe impact had bij de club. Faes vormt bij Leicester de centrale verdediging met Daniel Amartey, een duo dat snelheid en fysieke kwaliteiten combineert, waardoor de ploeg hoog op het veld kan pressen. De supporters van Leicester dragen hem zelfs op handen en Faes is goed op weg om een cult-hero status te creëren voor zichzelf.



“Hij heeft leiderschapskwaliteiten en dat is één van de redenen waarom we hem wilden halen”, zei Brendan Rodgers eerder dit seizoen over Wout Faes. “Hij kent voetbal. Zijn idee van het spelletje is erg goed en hij heeft een voetbalbrein. Hij verdedigt erg goed en is heel dapper. Hij wint veel kopduels en hij is ook een fantastische passer.” Faes maakt ook indruk in het balbezit. Hij is altijd kalm aan de bal en hij lijkt opvallend goed te presteren onder grote druk.

LOF VAN LINEKER

Wout Faes wordt in Engeland zelfs omschreven als een key factor in de sportieve wederopstanding van Leicester City in de Premier League. De Rode Duivel heeft kwaliteiten waarover Brandon Rodgers niet echt beschikte voor zijn komst. Faes durft aan de bal evenveel als zijn voorganger Wesley Fofana, zijn passing is ook van hetzelfde niveau en defensief moet hij ook niet veel onderdoen. Gary Lineker, clubicoon van Leicester City en de bekendste voetbalanalist in Engeland, is ook gek van Faes.



“Je kunt niet onderschatten hoe goed het is geweest om Wout Faes aan te trekken”, zei hij aan Leicester Mercury. “Fofana liet ons in beroering achter, maar op dit moment missen we hem niet.” Gary Lineker zette ook het rekruteringsteam van Leicester City in de bloemetjes op Twitter. “Ze hebben opnieuw goud gewonnen … Godzijdank.” En ook in België begint men de waarde van Faes goed in te schatten, met als ultieme bekroning een selectie voor het Wereldkampioenschap in Qatar.

IN DE VORM VAN ZIJN LEVEN

“Wout Faes doet het geweldig bij Leicester City”, stelde Youri Mulder in HUMO. “Wout Faes: niemand had een jaar geleden geloofd dat hij in aanmerking zou komen voor een basisplaats, maar sinds zijn transfer naar Leicester is hij open gebloeid”, zei Gilles Mbiye-Beya in hetzelfde magazine. Het is dan ook maar logisch dat Roberto Martinez hem opneemt in zijn selectie voor Qatar, want in verschillende onderdelen is Faes outstanding in de Premier League en behoort hij zelfs tot de beste centrale verdedigers van de grootste voetbalcompetitie ter wereld.



In de defensieve regelmatigheid, gewonnen duels per wedstrijd, gewonnen kopduels per wedstrijd én het meeste geslaagde passes per wedstrijd, behoort Wout Faes steevast tot de tien beste centrale verdedigers van de Premier League. Hij houdt er ook van om een sliding in te zetten, want niemand pleegt gemiddeld per wedstrijd meer tackles dan hem. Het is duidelijk dat Faes de tijd van zijn leven beleeft in Engeland en dat hij zich op 24-jarige leeftijd in de beste vorm van zijn leven bevindt.

KLAAR VOOR DE RODE DUIVELS

Wout Faes beaamde maandag op de persconferentie dat hij in de Premier League meer in de picture bij Roberto Martinez is gekomen. Een niet-selectie voor het Wereldkampioenschap had sowieso een grote teleurstelling geweest, zo verklaarde hij eerder deze maand in Het Nieuwsblad. “Maar ik denk dat ik mezelf sowieso niks kan verwijten. Ik kan alleen maar zeggen dat ik alles heb gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Ik speel op het hoogst mogelijke niveau én ik zit in de beste periode uit mijn carrière. Hopelijk is dat genoeg om de bondscoach te overtuigen.”



En dat lukte hem dus. Wout Faes erft in Qatar het rugnummer 4 van Vincent Kompany, die dat shirt droeg op het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland. In tussentijd droeg Dedryck Boyata het rugnummer 4 op het EK 2020. Op basis van zijn sportieve verdiensten bij Leicester heeft Faes zijn selectie allerminst gestolen en hij heeft ook het voordeel dat hij op meerdere posities kan uitgespeeld worden. In de driemansdefensie van Roberto Martinez kan Faes namelijk op élke positie uit de voeten.

POLL: Is Faes één van de beste Belgische verdedigers?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

17
17
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

65
65
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

96
96
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

35
35
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

148
148
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

150
150
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

162
162
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

602
602
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

605
605
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

65
65
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

185
185
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

103
103
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

422
422
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

685
685