Antwerp opent jacht op volgend toptarget

Antwerp opent jacht op volgend toptarget

De voorbije jaren pakte Antwerp geregeld stevig uit tijdens de zomermercato, maar in januari bleven de centen doorgaans net iets meer op zak. Na het gelijkspel tegen Anderlecht van afgelopen weekend breidde de recente dip van de Great Old zich inmiddels echter uit tot een magere zeven op 21, wellicht het sein voor voorzitter Paul Gheysens om een tandje bij te steken. Het eerste toptarget op de Bosuil is alvast gekend.


Daar werden de fans van het stamnummer één zondag getrakteerd op een topper van bedenkelijk niveau, waarin Antwerp in haar jacht op koploper Genk wel nog veruit het meeste druk naar voren ontwikkelde. Tot veel uitgespeelde kansen leidde dat weliswaar niet, wanneer de thuisploeg dan toch eens opdook voor de neus van Hendrik Van Crombrugge ontbrak voor de tweede week op rij telkens net dat tikkeltje zuiverheid en efficiëntie. In hun voorbije vijf matchen kregen de Antwerpenaren de nul nu al driemaal niet van het bord geveegd, waar Vincent Janssen voorheen scoorde met de ogen dicht zit hij vandaag aan nauwelijks één doelpunt in zijn laatste zes optredens. Plots sputtert de motor.

CARTE BLANCHE VOOR OVERMARS
Met tevens nog Michael Frey in de rangen gaat directeur voetbalzaken Marc Overmars evenwel niet meteen op zoek naar een extra spits, al is er elders in het offensief compartiment eventueel wél nog wat versterking welkom. Hoewel er in principe voldoende creativiteit voorhanden is begon de huidige vormcrisis, althans wat de resultaten betreft, tenslotte misschien niet toevallig bij de blessure van Koji Miyoshi. Afhankelijk van de verdere plannen met Radja Nainggolan kan Mark van Bommel voorts ook op het middenveld, waar de spoeling sinds zijn verbanning naar de B-kern ineens dun werd, gerust een bijkomende pion gebruiken. Net zoals de wisselopties centraal achterin momenteel vrij beperkt zijn.



Overmars, die ongetwijfeld staat te popelen om zijn hand nog meer laten gelden, heeft dus in zowat alle linies werk aan de winkel. Benieuwd met welk budget hij straks aan de slag mag gaan. Mocht het zondag ook op bezoek bij Club Brugge nog verkeerd lopen, laat staan enkele dagen voordien in de beker tegen SK Beveren, hoeft het alleszins niet te verbazen mocht Gheysens hem min of meer carte blanche geven in zijn zoektocht naar vers bloed. Antwerp is dan wel niet langer actief op drie fronten, de droomstart met negen opeenvolgende zeges sterkte de ambitieuze voorzitter in zijn geloof dat de tijd stilaan rijp is om de prijzenkast in Deurne-Noord eens verder aan te vullen. Liefst met een landstitel.

VERVANGER VOOR VINES
In welke mate de Great Old daadwerkelijk all-in gaat na het WK in Qatar valt voorlopig dus nog af te wachten. Vast staat wel welk profiel helemaal bovenaan Overmars zijn verlanglijst pronkt. Tijdens een van de laatste trainingen voor de partij tegen Anderlecht liep Sam Vines namelijk een zware blessure op die hem maanden aan de kant zal houden. Een opdoffer voor de Amerikaan, die na een moeizaam eerste seizoen op de Bosuil daar onder Van Bommel eindelijk zijn draai had gevonden. Tot hiertoe verscheen hij steevast aan de aftrap – alleen in de eerste voorronde van de Conference League tegen FC Drita mocht jonkie Laurit Krasniqi opdraven. Van Bommel was toen nog niet helemaal overtuigd.



Sindsdien krikte Vines zijn niveau gevoelig naar omhoog, al ogen zijn statistieken met één doelpunt en twee assists nu ook niet bepaald denderend. Bovendien zakt hij af en toe toch nog door de ondergrens: zo haalde Van Bommel hem tegen Standard na een kwartier reeds naar de kant. Ondanks zijn betere vormpeil ten opzichte van de afgelopen campagne zijn de twijfels dus niet volledig weg, links achterin kan het stamnummer één nog altijd een kwaliteitsinjectie gebruiken. Dat de negenvoudig international wekelijks als een van de eerste namen op het wedstrijdblad prijkt, heeft dan ook deels te maken met het gebrek aan concurrentie op zijn positie in de viermansdefensie. Zo weegt Krasniqi alsnog te licht.

AVILA VERSUS BATAILLE
Schrijnender is echter de situatie van Gaston Avila, een polyvalente linkspoot die zowel tegen de zijlijn als in het centrum van de verdediging uit de voeten kan. Antwerp legde deze zomer bijna vierenhalf miljoen op tafel om hem weg te plukken bij Boca Juniors, maar sindsdien verzamelde de Argentijn in twee invalbeurten welgeteld een kwartiertje. Amper vijf keer schopte hij het tot de wedstrijdselectie, tegenwoordig doet Avila zowaar ritme op bij de U21 in de derde afdeling. Daar stond hij daags voor de clash tegen Anderlecht nog 90 minuten op het veld tegen KVK Tienen. Zelfs in geval van nood wenst Van Bommel dus geen beroep te doen op de op drie na duurste aankoop in de clubgeschiedenis.



In plaats daarvan koos hij ervoor om Jelle Bataille tegen zijn voet te posteren. Ritchie De Laet, die dat in het verleden nochtans wel al vaker gedaan heeft, bleef opvallend genoeg op de rechterkant. Bataille trok zich niet onaardig uit de slag, al kon de gelegenheidslinksback toch beter doen met de opgelegde kans die Zeno Debast nog van de lijn veegde. Aan de overkant ontsnapte hij dan weer aan een onnodige strafschopovertreding op Francis Amuzu, waarbij de bal volgens het Referee Department wel degelijk op de stip had gemoeten. Een bedrijfszekere indruk maakte Bataille dus evenmin, op de lange termijn is hij geen ideale doublure. Zeker niet met speerpunten als Janssen en Frey, die leven van voorzetten.

BLIND, PIERIE OF SINKGRAVEN?
De periode zonder Vines louter met Avila proberen te overbruggen lijkt, gelet op diens trage integratie en de geringe foutenmarge om de doelstellingen te bereiken, ook niet het beste idee. Antwerp kan het zich niet permitteren dat hij of Krasniqi door de mand valt. Neen, dan gaat Overmars liever op zoek naar nieuw basismateriaal. Voor concrete doelwitten is het nog te vroeg, al ligt er ongetwijfeld reeds een shortlist klaar. In de eigen competitie zou Maxim De Cuyper een geschikte kanshebber vormen, maar hij wordt door Club Brugge aan Westerlo verhuurd. Bovendien heeft Overmars een boontje voor spelers uit zijn persoonlijke netwerk. Lees: de Nederlandse en bij voorkeur zelfs Amsterdamse markt.



Zo werd vorige zomer Daley Blind al gelinkt aan een overstap richting Antwerpen. Doet de Great Old straks een nieuwe poging om de ervaren rot, door Alfred Schreuder zopas op kant geschoven bij Ajax, in te lijven? Een andere kandidaat om de Oranje enclave te vervoegen is Kik Pierie, op 22-jarige leeftijd blijven hangen bij Jong Ajax en net als Blind en Avila tevens een polyvalent type. Of nog een eventuele optie: de vijf jaar oudere en nóg veelzijdigere Daley Sinkgraven, ooit door Overmars eigenhandig naar de Johan Cruijff ArenA gelokt. De omgevormde linksachter kon de hoge verwachtingen evenwel nooit inlossen, bij Bayer Leverkusen zit hij vandaag op een zijspoor. Opportuniteiten genoeg, nu nog de juiste kiezen.

AD

POLL: Wie van deze drie zou volgens u het best bij Antwerp passen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

25
25
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

112
112
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

52
52
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

100
100
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

142
142
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

270
270
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

349
349
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

169
169
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

63
63
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

291
291
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

161
161
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

252
252
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

108
108
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

136
136
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

207
207