Club schrijft geschiedenis na Transfermarkt-update

Club schrijft geschiedenis na Transfermarkt-update

Het toonaangevende Transfermarkt voerde vrijdag nog eens een update door van de marktwaardes in de Jupiler Pro League. VoetbalNieuws mocht als eerste een exclusieve blik werpen op die cijfers. Dit zijn de meest opmerkelijke conclusies.


De meest waardevolle ploeg in ons land is uiteraard Club Brugge. Dankzij een stijging van 23,15 miljoen is de kern van de landskampioen nu maar liefst 184,2 miljoen waard, een Belgisch record. Daarachter volgt KRC Genk, dat via een boost van 13,8 miljoen opklom tot 107,95 miljoen en zo haasje-over doet met Anderlecht. Zelf ging Paars-Wit er met 7,4 miljoen op achteruit, al is het met een marktwaarde van 91,95 miljoen wel nog steeds afgetekend derde. Nummer vier Antwerp tikt na een lichte daling van 0,65 miljoen namelijk af op 76,45 miljoen. In theorie zouden zij dus moeten strijden om de titel, alleen steekt Union daar momenteel een stokje voor.

Met een totale waardering van 'amper' 44,15 miljoen, 6,85 miljoen meer dan voorheen, bezetten de Brusselaars nochtans pas de zevende plaats. Tussenin vinden we nog AA Gent (68,2 miljoen, daling van 1,15 miljoen) en Standard (53,8 miljoen, stijging van 6,5 miljoen) terug. Als laatste in de theoretische Europe Play-Offs komt Charleroi aan de beurt, dat na een lichte daling met 35 miljoen nipt OH Leuven (32,25 miljoen) weet af te houden. Aan de tegenovergestelde kant van het spectrum blijven Seraing (13,675) en Zulte Waregem (14,15), die net zoals OHL zowaar wel lichtjes opgewaardeerd werden, niet geheel verrassend de slechtste leerlingen van de klas.

STERKSTE STIJGERS
Als geheel gingen Club Brugge, Genk, Union en Standard er dus het meest op vooruit, maar hoe zit het met de individuele cijfers? De sterkste stijger is Club Brugge-verdediger Abakar Sylla. Hij maakte een serieuze sprong van 7,5 miljoen en wordt nu op negen miljoen geschat. Net iets meer dan ploegmaat Ferran Jutglà, die van zeven naar 14 miljoen klom. Nog in Jan Breydel deed men ook met Andreas Skov Olsen en Raphael Onyedika gouden zaken. Met een marktwaarde van respectievelijk 20 en 13 miljoen kosten zij vandaag allebei vijf miljoen extra. Nadien volgen met Zeno Debast (acht miljoen) en Julien Duranville (vijf miljoen) twee tieners van Anderlecht, die elk met vier miljoen naar omhoog schoten.



Genk ziet dan weer vooral Mike Trésor (acht miljoen, plus 3,5 miljoen) en Maarten Vandevoordt (negen miljoen, plus drie miljoen) oprukken. De top tien wordt vervolledigd door Standard-revelatie Cihan Canak (vier miljoen), die er net zoals het Brugse trio Tajon Buchanan (12 miljoen), Casper Nielsen (acht miljoen) en Kamal Sowah (zes miljoen) 2,5 miljoen bijkrijgt. Nicolas Raskin, Bjorn Meijer, Antonio Nusa, Simon Adingra, Victor Boniface en Hyun-seok Hong moeten het met twee miljoen stellen. Daarachter komen William Balikwisha, Bryan Heynen, Daniel Muñoz, Mark McKenzie, Vincent Janssen, Alhassan Yusuf, Joseph Okumu, Mario Stroeykens en Simon Mignolet, elk met een stijging van anderhalf miljoen.

GROOTSTE DALERS
Geen winnaars zonder verliezers. Als collectief is dat Anderlecht, waar dan ook heel wat spelers delen in de klappen. Zo zetten Francis Amuzu (6,5 miljoen) Hendrik Van Crombrugge (vier miljoen), Wesley Hoedt en Sebastiano Esposito (elk 3,5 miljoen) een stap van anderhalf miljoen in de verkeerde richting. Net zoals KV Mechelen-winger Nikola Storm (drie miljoen), Genk-aanwinst Nicolas Castro (vijf miljoen) en Club Brugge-nieuwkomer Cyle Larin (zes miljoen). Opvallend genoeg voert Blauw-Zwart ook in dit klassement de lijst aan. Noa Lang boette vier miljoen in en zakte van 19 naar 15 miljoen. Spitsbroeder Roman Yaremchuk (12 miljoen) staat met een daling van drie miljoen op een gedeelde tweede plaats.



Niet alleen de Brugse aanvallers krijgen een zware dobber te slikken, want ook AA Gent-huurling Jens Petter Haughe (vijf miljoen) en Yari Verschaeren (Anderlecht, 10 miljoen) ontvingen een gelijkaardige downgrade. Zijn ploegmaats Fabio Silva (13 miljoen) en Amadou Diawara (vier miljoen) doen het met min twee miljoen niet veel beter, net zomin als Antwerp-winger Calvin Stengs (van 13 naar 11 miljoen). Meer nog dan bij de stijgers domineren de nieuwkomers in onze competitie de debatten. Dalingen van één miljoen tot slot blijken schering en inslag. Enkele markante namen zijn dan Clinton Mata, Mats Rits, Denis Odoi, Hans Vanaken, Michael Ngadeu, Ishaq Abdulrazak, Marco Kana en Toby Alderweireld.

MEEST WAARDEVOL
Maar wie zijn nu de meest waardevolle spelers, de elite van het pak? Vooreerst hebben we een nieuwe lijstaanvoerder: voortaan mag Skov Olsen zich immers de duurste speler in België noemen. Met ook nog Lang en Hans Vanaken (15 miljoen) bezet Club Brugge het volledige podium, meer nog: in de top 10 eist de landskampioen met tevens nog Jutglà, Onyedika, Buchanan en Yaremchuk zeven plaatsen op. Stengs (10), Silva (7) en Paul Onauchu (4), na een lichte stijging weer 15 miljoen waard, doorbreken als enigen de Brugse suprematie. Opvallend: niemand van Union schaart zich zelfs nog maar bij de bovenste 25, al valt Adingra met zijn marktwaarde van zes miljoen slechts op het nippertje uit de boot.



Anderlecht levert daar met Silva, Verschaeren, Debast en Amuzu vier spelers af, Antwerp (Stengs), AA Gent (Tarik Tissoudali) en Standard (Raskin) nauwelijks eentje. Genk heeft dankzij Onuachu, Heynen, Vandevoordt, Carlos Cuesta, Trésor en Muñoz zes vertegenwoordigers. De overige 12 plekjes gaan stuk voor stuk naar Club Brugge, dat in het meest waardevolle JPL-elftal dan ook alomtegenwoordig is. Als we rekening houden met de juiste positie van elke speler pronken daar zes spelers van Blauw-Zwart, dat vooral het middenveld overheerst. Genk doet het als autoritaire koploper met de helft, ondanks de aanhoudende crisis in het Lotto Park is ook Anderlecht nog steeds met twee jonkies van de partij.

De duurste XI: Vandevoordt – Debast, Cuesta, Sylla – Skov Olsen, Onyedika, Vanaken, Verschaeren, Lang – Jutglà, Onuachu

POLL: Wie is volgens u de beste speler in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

33
33
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

77
77
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

106
106
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

39
39
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

150
150
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

152
152
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

170
170
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

623
623
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

611
611
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

187
187
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

104
104
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

428
428
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

692
692