Antwerp zet Club Brugge helemaal te kijk

Foto: Antwerp zet Club Brugge helemaal te kijk

Met negen opeenvolgende overwinningen is Antwerp FC de ongeslagen leider in de Jupiler Pro League. De Great Old domineert de Belgische competitie en dat doet het vooral met erg efficiënt voetbal. Antwerp en Club Brugge, de twee grootste titelkandidaten dit seizoen, tellen vandaag evenveel expected points, met dat verschil dat Blauw-Zwart in de realiteit helemaal volgens de verwachtingen presteert, terwijl de ploeg van Mark van Bommel zichzelf overtreft op een erg indrukwekkende wijze.


GENK LEIDT

De expected points is een stand die laat zien waar we een team terug zouden mogen verwachten in het klassement, volledig op basis van expected goals per wedstrijd van elk team. Het is een weergave van de kwaliteit van de gecreëerde doelpogingen per team. KRC Genk voert vandaag de stand van de expected points aan, met in hun zog respectievelijk Union SG, AA Gent, Antwerp FC en Club Brugge. Anderlecht vinden we in deze virtuele ranking pas terug op de negende plaats.De volledige stand van de expected points: 1. KRC Genk, 2. Union SG, 3. AA Gent, 4. Antwerp FC, 5. Club Brugge, 6. Charleroi, 7. Standard, 8. Westerlo, 9. Anderlecht, 10. Sint-Truiden, 11. KV Oostende, 12. Cercle Brugge, 13. Seraing, 14. Eupen, 15. KV Mechelen, 16. OH Leuven, 17. KV Kortrijk, 18. Zulte Waregem. Op basis van deze rangschikking kunnen er meerdere boeiende vaststelling gemaakt worden op het gebied van ploegen die zich enerzijds overtreffen in de realiteit, en anderzijds onder de verwachtingen presteren.

DE OVERACHIEVERS

Hoewel Antwerp FC momenteel uitpakt met negen overwinningen op een rij, pakt de Great Old dus niet het meeste expected points in de Belgische competitie. Dat betekent dat de ploeg van Mark van Bommel erg efficiënt presteert en weinig (hoogwaardige) kansen nodig heeft om doelpunten te scoren. Antwerp is dan ook de ploeg die zich het meest overtreft als we de werkelijke punten afwegen tegenover de expected points. Antwerp (+11,8), OH Leuven (+8,3) en KRC Genk (+4) zijn de drie ploegen die momenteel het meest boven de verwachtingen presteren.Het is wel nog maar de vraag hoelang Antwerp FC op deze manier de zeges aan elkaar zal kunnen blijven rijgen. De Antwerpenaren zijn duidelijk veruit de meest efficiënte ploeg op het aanvallend vlak, maar ze beschikken ook over de minst gepasseerde verdediging van het land. “Antwerp is op dit moment gewoon feilloos. We weten natuurlijk ook dat zij op een bepaald moment punten gaan laten liggen”, waarschuwde KRC Genk-aanvoerder Bryan Heynen onlangs.

DE UNDERACHIEVERS

Onderaan het klassement stellen we vast dat Zulte Waregem momenteel veruit het slechtst presteert op het vlak van de expected points. Net voor Essevee staan KV Kortrijk en verrassend genoeg ook OH Leuven. Hierboven gaven we reeds aan dat de ploeg van Marc Brys zichzelf enorm overtreft als we de werkelijke punten afwegen tegenover de expected points (+8,3). OHL presteert op het gebied van effectieve puntenwinst momenteel dus duidelijk ver boven de verwachtingen en vooral erg efficiënt.

De situatie van Cercle Brugge is ook erg opmerkelijk. De Vereniging stuurde eerder deze week Dominik Thalhammer de laan uit omdat de resultaten niet naar behoren waren. Nochtans creëerde Cercle als collectief geheel meer dan voldoende kwalitatieve kansen, met een twaalfde plaats in de expected points als bewijs, en in de realiteit ligt het probleem vooral in het omzetten van die kansen in doelpunten.Dit lijkt dus eerder een geval te zijn van een tekort aan kwaliteit in de spelersgroep, eerder dan aan de expertise en kunde van coach Dominik Thalhammer. Dennis van Wijk stelde dat maandag ook terecht vast in Extra Time, waar hij vooral technisch directeur Carlos Avina met de vinger wees als oorzaak van de sportieve malaise bij Cercle Brugge.”Die man zal ongetwijfeld kwaliteiten hebben, maar hij zou ook eens mogen oordelen over zijn eigen transferbeleid. Ik vind dat Cercle geen goeie spelers haalde.”

TITELSTRIJD: ANTWERP ONDER DRUK

Hoewel Antwerp FC vandaag de autoritaire leider is in de Jupiler Pro League met 27 punten op 27, is dit geen absolute zekerheid dat de Great Old dit seizoen met de vingers in de neus kampioen zal spelen. Op basis van de expected points overtreffen de Antwerpenaren zich enorm (+11,8), maar als de andere topclubs ook efficiënter beginnen te presteren, dan belooft het nog een interessante en intensieve titelstrijd te worden. Club Brugge telt bijvoorbeeld evenveel expected points als Antwerp, maar de Bruggelingen presteren veel minder efficiënt (+3,8) dan de Great Old.KRC Genk, Union SG en AA Gent tellen op dit moment zelfs meer expected points dan Antwerp. Als deze drie clubs, alsook Club Brugge, zorgvuldiger omspringen met hun doelkansen, dan kan de kloof met de Antwerpenaren snel gedicht worden. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden dat Antwerp zich niet het ganse seizoen zal kunnen blijven overtreffen. “Je merkt dat iedereen praat over de titel, maar het zal ook nog minder gaan", waarschuwde Mark van Bommel twee weken geleden al bij Sporza.

GRIJZE MUIS ANDERLECHT

Het verhaal ligt wel helemaal anders bij RSC Anderlecht. Paars-Wit staat momenteel op de achtste plaats in de rangschikking van de Jupiler Pro League en in het klassement van de expected points bezet Sporting de negende plek. Het verschil tussen het reële aantal punten en de expected points van Anderlecht is dan ook verwaarloosbaar. Met andere woorden, Anderlecht staat momenteel in de rangschikking waar het hoort te staan volgens de verwachtingen. Op een tegenvallende achtste plaats, een grijze muis in het klassement. En dat is toch wel alarmerend nieuws voor Felice Mazzu en de zijnen.

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.

POLL: Wie wordt kampioen dit seizoen?

meer sportnieuws

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Gisteren 26 September 2022

{insert image alt}

'Exodus bij Real Madrid: contract van zeven (!) spelers loopt af'

Real Madrid is opnieuw uitstekend aan het seizoen begonnen. De Spaanse landskampioen staat na zes ...

41
{insert image alt}

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

Daags na de verliesbeurt van de Rode Duivels tegen Nederland was het aan de jonge Duivels van Jacky ...

30
{insert image alt}

Dé grote favoriet voor het WK? "Zijn als een pijl en boog"

Op 20 november trapt Qatar in eigen land het WK af tegen Ecuador. Twee dagen later is het dan alweer ...

38
{insert image alt}

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

De Rode Duivels slaagden er gisteren niet in om zich te plaatsen voor de Final Four. Na het verlies ...

83
{insert image alt}

'Denayer heeft nieuwe club helemaal beet'

Met het oog op het aankomende WK in Qatar, is het voor veel Rode Duivels belangrijk om de komende ...

32
{insert image alt}

Cocu vindt nieuwe uitdaging in Nederland

Het Nederlandse Vitesse beleefde een rampzalige start van het seizoen. De subtopper uit Arnhem ...

19
{insert image alt}

Keuze van Mbokani uitgelicht: "Hij wil terug naar 1A"

SK Beveren stelde vanavond Dieumerci Mbokani voor als kersverse aanwinst. De 36-jarige Congolees ...

65
{insert image alt}

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Bij Club Brugge ging men de interlandbreak met gemengde gevoelens in na een zwaar verlies tegen ...

189
{insert image alt}

Ambitieus Beerschot: "Willen elke wedstrijd winnen"

Beerschot heeft zijn start in 1B niet gemist. De ploeg uit Antwerpen staat na zes speeldagen met ...

63
{insert image alt}

De snelste spelers uit de JPL volgens FIFA23: Club-speler op kop

Morgen is het zover. Dan wordt FIFA23 officieel gelanceerd in ons land. Eén dag vooraleer heel wat ...

144
{insert image alt}

'Club Brugge glundert: sterspeler schittert op groot toneel'

Bij Club Brugge bereidt men zich ondertussen voor op de confrontatie met KV Mechelen. De ...

216
{insert image alt}

SK Beveren haalt slag thuis: Mbokani voorgesteld op Freethiel

Een kleine maand na het afsluiten van de zomermercato worden er nog steeds transfers afgerond. Zo ...

70
{insert image alt}

Barça komt met rampzalige update over sterkhouder

Het WK in Qatar gaat eind november van start. De spelers van de deelnemende landen doen er alles aan ...

32
{insert image alt}

Van Gaal terechtgewezen: "België was slecht"

De Rode Duivels konden zaterdag niet voor een mirakel zorgen op het veld van Nederland. Het werd 1-0 ...

215
{insert image alt}

Kabasele krijgt bekende naam als coach bij Watford

Christian Kabasele (31) is een van de vele Belgen die zijn brood verdient in Engeland. De verdediger ...

20