Antwerp zet Club Brugge helemaal te kijk

Antwerp zet Club Brugge helemaal te kijk

Met negen opeenvolgende overwinningen is Antwerp FC de ongeslagen leider in de Jupiler Pro League. De Great Old domineert de Belgische competitie en dat doet het vooral met erg efficiënt voetbal. Antwerp en Club Brugge, de twee grootste titelkandidaten dit seizoen, tellen vandaag evenveel expected points, met dat verschil dat Blauw-Zwart in de realiteit helemaal volgens de verwachtingen presteert, terwijl de ploeg van Mark van Bommel zichzelf overtreft op een erg indrukwekkende wijze.


GENK LEIDT

De expected points is een stand die laat zien waar we een team terug zouden mogen verwachten in het klassement, volledig op basis van expected goals per wedstrijd van elk team. Het is een weergave van de kwaliteit van de gecreëerde doelpogingen per team. KRC Genk voert vandaag de stand van de expected points aan, met in hun zog respectievelijk Union SG, AA Gent, Antwerp FC en Club Brugge. Anderlecht vinden we in deze virtuele ranking pas terug op de negende plaats.



De volledige stand van de expected points: 1. KRC Genk, 2. Union SG, 3. AA Gent, 4. Antwerp FC, 5. Club Brugge, 6. Charleroi, 7. Standard, 8. Westerlo, 9. Anderlecht, 10. Sint-Truiden, 11. KV Oostende, 12. Cercle Brugge, 13. Seraing, 14. Eupen, 15. KV Mechelen, 16. OH Leuven, 17. KV Kortrijk, 18. Zulte Waregem. Op basis van deze rangschikking kunnen er meerdere boeiende vaststelling gemaakt worden op het gebied van ploegen die zich enerzijds overtreffen in de realiteit, en anderzijds onder de verwachtingen presteren.

DE OVERACHIEVERS

Hoewel Antwerp FC momenteel uitpakt met negen overwinningen op een rij, pakt de Great Old dus niet het meeste expected points in de Belgische competitie. Dat betekent dat de ploeg van Mark van Bommel erg efficiënt presteert en weinig (hoogwaardige) kansen nodig heeft om doelpunten te scoren. Antwerp is dan ook de ploeg die zich het meest overtreft als we de werkelijke punten afwegen tegenover de expected points. Antwerp (+11,8), OH Leuven (+8,3) en KRC Genk (+4) zijn de drie ploegen die momenteel het meest boven de verwachtingen presteren.



Het is wel nog maar de vraag hoelang Antwerp FC op deze manier de zeges aan elkaar zal kunnen blijven rijgen. De Antwerpenaren zijn duidelijk veruit de meest efficiënte ploeg op het aanvallend vlak, maar ze beschikken ook over de minst gepasseerde verdediging van het land. “Antwerp is op dit moment gewoon feilloos. We weten natuurlijk ook dat zij op een bepaald moment punten gaan laten liggen”, waarschuwde KRC Genk-aanvoerder Bryan Heynen onlangs.

DE UNDERACHIEVERS

Onderaan het klassement stellen we vast dat Zulte Waregem momenteel veruit het slechtst presteert op het vlak van de expected points. Net voor Essevee staan KV Kortrijk en verrassend genoeg ook OH Leuven. Hierboven gaven we reeds aan dat de ploeg van Marc Brys zichzelf enorm overtreft als we de werkelijke punten afwegen tegenover de expected points (+8,3). OHL presteert op het gebied van effectieve puntenwinst momenteel dus duidelijk ver boven de verwachtingen en vooral erg efficiënt.

De situatie van Cercle Brugge is ook erg opmerkelijk. De Vereniging stuurde eerder deze week Dominik Thalhammer de laan uit omdat de resultaten niet naar behoren waren. Nochtans creëerde Cercle als collectief geheel meer dan voldoende kwalitatieve kansen, met een twaalfde plaats in de expected points als bewijs, en in de realiteit ligt het probleem vooral in het omzetten van die kansen in doelpunten.



Dit lijkt dus eerder een geval te zijn van een tekort aan kwaliteit in de spelersgroep, eerder dan aan de expertise en kunde van coach Dominik Thalhammer. Dennis van Wijk stelde dat maandag ook terecht vast in Extra Time, waar hij vooral technisch directeur Carlos Avina met de vinger wees als oorzaak van de sportieve malaise bij Cercle Brugge.”Die man zal ongetwijfeld kwaliteiten hebben, maar hij zou ook eens mogen oordelen over zijn eigen transferbeleid. Ik vind dat Cercle geen goeie spelers haalde.”

TITELSTRIJD: ANTWERP ONDER DRUK

Hoewel Antwerp FC vandaag de autoritaire leider is in de Jupiler Pro League met 27 punten op 27, is dit geen absolute zekerheid dat de Great Old dit seizoen met de vingers in de neus kampioen zal spelen. Op basis van de expected points overtreffen de Antwerpenaren zich enorm (+11,8), maar als de andere topclubs ook efficiënter beginnen te presteren, dan belooft het nog een interessante en intensieve titelstrijd te worden. Club Brugge telt bijvoorbeeld evenveel expected points als Antwerp, maar de Bruggelingen presteren veel minder efficiënt (+3,8) dan de Great Old.



KRC Genk, Union SG en AA Gent tellen op dit moment zelfs meer expected points dan Antwerp. Als deze drie clubs, alsook Club Brugge, zorgvuldiger omspringen met hun doelkansen, dan kan de kloof met de Antwerpenaren snel gedicht worden. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden dat Antwerp zich niet het ganse seizoen zal kunnen blijven overtreffen. “Je merkt dat iedereen praat over de titel, maar het zal ook nog minder gaan", waarschuwde Mark van Bommel twee weken geleden al bij Sporza.

GRIJZE MUIS ANDERLECHT

Het verhaal ligt wel helemaal anders bij RSC Anderlecht. Paars-Wit staat momenteel op de achtste plaats in de rangschikking van de Jupiler Pro League en in het klassement van de expected points bezet Sporting de negende plek. Het verschil tussen het reële aantal punten en de expected points van Anderlecht is dan ook verwaarloosbaar. Met andere woorden, Anderlecht staat momenteel in de rangschikking waar het hoort te staan volgens de verwachtingen. Op een tegenvallende achtste plaats, een grijze muis in het klassement. En dat is toch wel alarmerend nieuws voor Felice Mazzu en de zijnen.

POLL: Wie wordt kampioen dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

57
57
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

35
35
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

121
121
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

80
80
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

223
223
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

12
12
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

35
35
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"

Morgenavond nemen Royal Antwerp FC en Union SG het tegen elkaar op. Beide ploegen kunnen maar best ...

168
168
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?

Herman Van Holsbeeck kwam de afgelopen jaren een aantal keren in opspraak vanwege niet al te ...

237
237
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"

Cercle Brugge trekt vanavond naar het Lotto Park om er RSC Anderlecht partij te geven. De Vereniging ...

255
255
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

317
317
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

175
175
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

49
49
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar Belgi&euml; te halen. Een ...

118
118
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

197
197