Anderlecht stikjaloers op Genk

Anderlecht stikjaloers op Genk

KRC Genk - en bij uitbreiding de Jupiler Pro League - heeft er een nieuwe attractie bij. Bilal El Khannouss maakte vorig weekend zijn basisdebuut tegen Standard waarbij superlatieven over zijn fenomenale prestatie tekort kwamen. De pas 18-jarige aanvallende middenvelder maakte een stevige indruk bij Genk, waar hij met zijn intrinsieke kwaliteiten veel wegheeft van zijn illustere voorgangers Alejandro Pozuelo en en Kevin De Bruyne.


INTERNE SUPERTRANSFER

Wouter Vrancken beleefde vorige week een grote nachtmerrie. Junya Ito vertrok naar Stade Reims, Cyriel Dessers werd gespot in Kopenhagen en Luca Oyen is maandenlang out door een gescheurde voorste kruisband aan de linkerknie. Op die manier worden de offensieve opties wel erg schaars bij KRC Genk. De nieuwe coach kijkt daarom vooral naar Dimitri de Condé om de nodige aanvallende versterking te leveren, want Vrancken wil natuurlijk goede prestaties neerzetten in Limburg.

Het was dan ook met een bang hartje dat Genk vorig weekend Standard ontving. Hier en daar werd er verteld en geschreven dat er zelfs een crisis om de hoek zou loeren. Maar Dimitri de Condé vertelde al snel dat er geen sprake is van paniek. “We kunnen niet zeggen dat we hier versterkt uitkomen. Integendeel. Maar het is ook niet zo, dat we geen alternatieven hebben”, zei de Head of Sports aan het Belang van Limburg. “Ik denk dan aan Trésor, aan Bilal (El Khannouss, nvdr.), aan Paintsil, aan eventueel Castro.”



Bilal El Khannouss kreeg alvast een kans om zich te bewijzen tegen Standard, en die greep hij met beide handen. Wouter Vrancken zei eerder al dat de 18-jarige nummer tien veel energie toonde tijdens de trainingen en zich erg leergierig opstelde. Op die manier pikte El Khannouss de zaken snel op en had Vrancken vervolgens het volste vertrouwen om hem op te stellen tegen de Rouches. “Hij trok in deze wedstrijd gewoon de lijn door van wat hij de voorbije weken al had getoond op training en tijdens oefenwedstrijden.”

REFERENTIEMATCH

Bilal El Khannouss was vorig weekend heer en meester tegen Standard en hij maakte een grote indruk op de fans, analisten en de tegenstander. De tiener onderscheidde zich met zijn tomeloze energie, uitstekende vista, progressieve passing en geweldige positionering. Vorig weekend was er in de Jupiler Pro League zelfs geen enkele andere aanvallende middenvelder of nummer tien die zoveel progressieve passes verstuurde (8) waarvan elke van deze passes ook aankwam bij een ploegmaat. Dat is verticaliteit, lef en pure kwaliteit dat El Khannouss demonstreerde tijdens zijn basisdebuut.

Het rastalent van KRC Genk was in de vorige speeldag bovendien één van de beste spelers op het gebied van de slimme passes, doorsteekpasses en zelfs in de algemene passing. Van zijn totaal aantal van 37 passes waren er maar liefst 34 geslaagd, goed voor zuiverheid van 92%. En dat is best wel een indrukwekkend hoge passing-zuiverheid voor een nummer tien die zoveel progressieve passes telde en evenveel verticaliteit in zijn spel legde. El Khannouss liet zondag duidelijk zijn visitekaartje achter bij het grote publiek en de fans verheugen zich alvast op de volgende wedstrijd waarin hij in actie zal komen.



Het is namelijk al erg lang geleden dat er zo’n jong talent op zo’n grootse manier debuteerde bij KRC Genk. Daarvoor moet je al terugdenken aan Steven Defour of Kevin De Bruyne. Als type-speler zijn de vergelijkingen met De Bruyne niet vergezocht, maar de creatieve Bilal El Khannouss heeft ook wel wat weg van Alejandro Pozuelo. Al moet de 18-jarige zijn veelbelovend basisdebuut uiteraard nog bevestigen op de lange termijn. Maar dat hij de intrinsieke kwaliteit en klasse heeft om te slagen op het hoogste niveau, daar twijfelt niemand meer over.

(EX-)PINGELAAR

Bilal El Khannouss pakt vandaag uit met een fenomenale techniek en balbehandeling, hoogwaardige kwaliteiten die hij aanleerde en perfectioneerde in het zaalvoetbal - samen met onder meer Pierre Dwomoh (Antwerp FC). Die uitmuntende techniek demonstreerde hij vorig weekend nog met overgave in de wedstrijd tegen Standard, al hield hij de rem op bij zijn individuele acties. El Khannouss durfde vroeger nogal moeilijke dribbels te ondernemen, waardoor er veel risico lag in zijn spel, maar het is duidelijk dat hij in de loop der jaren simpel en efficiënt probeert te voetballen.



In het laatste anderhalf jaar ontwikkelde Bilal El Khannouss zich sterk bij KRC Genk. Hij werd minder een pingelaar en meer een efficiënte nummer tien, die minder balverlies lijdt en meer dynamiek in zijn spel legt. Maar enkele zaken verdwenen niet en maken deel uit van zijn USP: zijn onverbeterlijke techniek, indrukwekkende vista, goede positionering en áltijd de bal opvragen.

PIJNLIJK VOOR ANDERLECHT

Bij RSC Anderlecht zullen ze ongetwijfeld balen toen ze Bilal El Khannouss drie jaar geleden zagen vertrekken naar KRC Genk. De 18-jarige verklaarde aan Het Belang van Limburg dat hij in 2019 deelnam aan de Kevin De Bruyne Cup, waar hij benaderd werd door Koen Daerden, de technisch directeur van de Genkse jeugdacademie en uiteindelijk overstag ging voor het project van Genk. “Anderlecht is de laatste jaren Anderlecht niet meer”, zei hij. “De voetbalfilosofie van Genk bevalt me veel meer. Bij paars-wit werd me mijn keuze voor Genk niet in dank afgenomen. Bepaalde trainers noemden mij zelfs een verrader”, zei hij vorig seizoen aan Het Belang van Limburg.

In de laatste drie jaar klopten verschillende grote Europese clubs aan voor Bilal El Khannouss maar uiteindelijk tekende hij onlangs een contractverlenging bij KRC Genk, waar hij nog vier jaar onder contract ligt. Hij stond nochtans op de radar van tal van internationale topclubs maar kiest er bewust voor om bij KRC Genk de volgende stap te zetten. Hij is een uniek type speler, technisch zeer vaardig en weet met 1 splijtende pass spelers voor het doel te brengen”, zei Dimitri de Condé in juni. En de Head of Sports loog alvast niet.



Wesley Sonck kent Bilal El Khannouss al meerdere jaren en hij spaarde zijn lof niet op Eleven Sports. “Bij de jeugd presteerde hij zo wekelijks. Nu brengt hij het ook bij de grote jongens. Dat hij RSCA verliet? Als je een goede speler moet afstaan, is dat nooit leuk. Hij koos voor Genk en laat vandaag zijn talent zien. Technisch is hij uitmuntend en hij is ook nog betrokken bij een aantal goals. Die jongen kan heel goed voetballen. Hij heeft ook overzicht en het is geweldig als je ziet wat hij op zijn 18de al kan. Hij heeft besef van ruimte en tijd, dat zegt veel over zijn kwaliteiten”, aldus Sonck.

POLL: Wordt El Khannouss een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'
'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'

Club Brugge heeft om 21u mogelijk een afspraak met de geschiedenis. In een kolkend Thessaloniki ...

16
16
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'

Donderdagavond worden ook in de Europa League en Conference League de tickets voor de halve finales ...

12
12
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan

Grote vreugde bij Anderlecht afgelopen weekend, want het wist voor de eerste keer in tien ...

56
56
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"

Het heeft de voorbije maanden al serieus gestormd rond de Belgische scheidsrechters. Niet alleen ...

24
24
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

166
166
Genk moet knop omdraaien: "Punten terugpakken tegen Anderlecht"
Genk moet knop omdraaien: "Punten terugpakken tegen Anderlecht"

KRC Genk ontvangt zaterdag in eigen huis leider RSC Anderlecht. Dé uitgelezen kans voor ...

183
183
Clement krijgt mokerslag én fluitconcert bij Rangers
Clement krijgt mokerslag én fluitconcert bij Rangers

Philippe Clement zag het Schotse Rangers 0-0 gelijk spelen op het veld van Dundee. Een ferme klap ...

133
133
Union zit in negatieve spiraal: "Het plezier is verdwenen"
Union zit in negatieve spiraal: "Het plezier is verdwenen"

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub was ...

108
108
'Union rekent zich rijk: nog meer PL-clubs voor Amoura'
'Union rekent zich rijk: nog meer PL-clubs voor Amoura'

Union was vrijwel het hele seizoen oppermachtig in de Jupiler Pro League, maar het seizoen dreigt ...

24
24
Titelstrijd met 4? "Waarom zouden wij geen kandidaat zijn?"
Titelstrijd met 4? "Waarom zouden wij geen kandidaat zijn?"

Met nog zeven speeldagen voor de boeg ligt de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog helemaal ...

204
204
Guardiola komt met uitleg voor wissels De Bruyne en Haaland
Guardiola komt met uitleg voor wissels De Bruyne en Haaland

Manchester City zal de Champions League geen tweede keer op rij winnen. De titelhouder werd ...

222
222
Blijft Schmeichel? "De rekening is snel gemaakt, toch?"
Blijft Schmeichel? "De rekening is snel gemaakt, toch?"

Anderlecht mag zich sinds vorig weekend alleen leider in de Jupiler Pro League noemen, want dankzij ...

398
398
Broos schijnt zijn licht op trainerskwestie Club Brugge
Broos schijnt zijn licht op trainerskwestie Club Brugge

Club Brugge heeft de voorbije weken een stevige wederopstanding gemaakt. Het pakte een knappe zeven ...

346
346
Ferran Jutgla maakt zich geen zorgen: "Dat weten we"
Ferran Jutgla maakt zich geen zorgen: "Dat weten we"

Bij Club Brugge staat Ferran Jutgla vanavond in de basis tegen PAOK Saloniki. De Spaanse aanvaller ...

285
285
Jan Breydel onderwerp van grote tragedie: "Hij was geobsedeerd"
Jan Breydel onderwerp van grote tragedie: "Hij was geobsedeerd"

Een voetbalwedstrijd kent heel vaak winnaars en verliezers maar wat zich eind vorig jaar afspeelde ...

180
180