PROGNOSE: wie finisht waar in het klassement?

PROGNOSE: wie finisht waar in het klassement?

Straks geven Standard en AA Gent het startschot van het seizoen 2022-23. Vlak voor het begin van een nieuwe campagne in de Jupiler Pro League is het dan ook tijd voor een prognose. Voorspellen wat er de komende zaken allemaal precies te gebeuren staat is onmogelijk, maar na 34 speeldagen kan het klassement er volgens VoetbalNieuws wel eens als volgt uitzien.


Ter herinnering: de komende jaargang is de laatste met 18 ploegen op het hoogste niveau, daarna gaan we terug naar 16 stuks. Bijgevolg zakken niet minder dan drie teams. In de Champions Play-Offs dingen nog steeds vier kandidaten naar de landstitel, de volgende vier in de stand vechten het samen uit in de Europe Play-Offs. Voor alle duidelijkheid mét puntenhalvering.

18. SERAING
Zonder verdere versterking, die er ongetwijfeld wel nog zit aan te komen, is Seraing een vogel voor de kat. Na een seizoen met weinig overschot oogt de jonge kleedkamer nu immers zowaar nog zwakker. Zelfs mits de nodige toevoegingen zou het bijgevolg een heus huzarenstukje zijn om de degradatie te vermijden. Niemand die de Luikenaars vandaag ook maar enige kans om zich te handhaven toedicht.

17. ZULTE WAREGEM
Essevee had de nipte redding louter te danken aan het trio Vossen-Gano-Dompé. Mochten die laatste twee werkelijk nog vertrekken zit Mbaye Leye met een stevig probleem. Elders lijken de nieuwkomers alleszins niet beter dan hun voorgangers, de wankele defensie werd amper aangepakt. Stuk voor stuk zaken die niet het beste doen vermoeden. Zulte Waregem gaat zo allicht weer een lastig jaar tegemoet.

16. KV KORTRIJK
Iets verderop doorstonden Karim Belhocine en KV Kortrijk enkel dankzij Faïz Selemani een dramatische reeks na nieuwjaar. Afwachten of Massimo Bruno die rol kan overnemen. Diep in de punt viert Pape Habib Gueye wel zijn rentree, maar voor het overige stemmen de verrichtingen op de zomermerato niet bepaald tot optimisme. Momenteel mogen de Kerels dus eerder naar onder dan naar boven kijken.



15. KV OOSTENDE
Nog in West-Vlaanderen behoorden de wisselvallige Kustboys qua doelsaldo in de voorbije jaargang reeds tot de slechtste leerlingen van de klas. Toch streek er tot hiertoe nauwelijks vers bloed neer aan ’t zeetje. Integendeel: het uitgaand verkeer was veel drukker, en dan moet Makhtar Gueye zijn transfer nog krijgen. Een gevreesde plaats bij de laatste drie ontlopen lijkt daarom zowat het hoogst haalbare.

14. KAS EUPEN
Een karrenvracht aan vaste waarden maakten hun kastje leeg Am Kehrweg, waar men vooral rekent op de goals van Smail Prevljak en het vakmanschap van Bernd Storck om zich te redden. Maar of dat zal volstaan? Na enkele relatief zorgeloze campagnes dreigen de Panda’s, die het ondanks een vlotte start vorig seizoen al warm onder de voeten kregen, alvast nog eens in de gevarenzone te belanden.

13. WESTERLO
Stunten zoals Union zit er misschien niet in, de enige promovendus moet wel in staat zijn om overeind te blijven. Uiteraard is er de vraag hoe een paar jonge sleutelfiguren, coach Jonas De Roeck incluis, de stap verteren. Westerlo nam echter het zekere voor het onzekere en haalde tevens nog een aantal aanwinsten in huis. Net als de rest van de selectie een mix van jeugd en ervaring, al dan niet in de JPL.



12. STVV
Vorig seizoen grepen de Kanaries dankzij een imposante eindspurt net naast de top acht. Helaas bleek het voor de Japanse eigenaars niet het signaal om een versnelling hoger te schakelen. Voorin lijkt STVV, dat sowieso al moeilijk scoorde, zelfs aan slagkracht in te boeten. De meeste sterkhouders bleven tot dusver dan wel op post, deelname aan de play-offs ligt dit keer vermoedelijk veel verder uit het bereik.

11. OH LEUVEN
OHL strandde de afgelopen jaren telkens op de elfde plek, nu opnieuw een realistische doelstelling. In elke linie vertrok een steunpilaar, Xavier Mercier op kop, maar om hen te vervangen werd reeds goed werk geleverd. Voorlopig huisvest Den Dreef wel de smalste spelersgroep, een nummer negen staat er nog altijd niet. Pas eens die euvels van de baan zijn mag Marc Brys dromen van een sprong vooruit.

10. STANDARD
Tot hiertoe deed Standard weinig om het rampscenario van de vorige campagne te voorkomen. Ook met nagenoeg dezelfde kern, die weliswaar nog de nodige wijzigingen zal ondergaan, valt evenwel een pak beter te doen. Meteen meedoen om de knikkers blijft te hoog gegrepen, maar Ronny Deila moet de Rouches wel weer hun rug laten rechten. En op z’n minst in de buurt van de linkerkolom parkeren.



9. CERCLE BRUGGE
Dominik Thalhammer bouwde de Vereniging om tot een machine, die zelfs zonder Rabbi Matondo aan het draaien moet blijven. Nieuwe scherpschutter Ayase Ueda kan alvast de volgende sensatie worden, voor het overige verdween alleen Thomas Didillon vanonder de lat. Indien de vele beloftevolle talenten zich verder ontwikkelen maakt Cercle zeker aanspraak op een plaats bij de bovenste acht in de stand.

8. UNION
Bevestigen werd sowieso al moeilijk voor de verrassende vicekampioen, het afscheid van onder andere Deniz Undav, Casper Nielsen en Felice Mazzu maakt die taak er niet eenvoudiger op. Karel Geraerts kan wel voort bouwen op de fundamenten, die deels ook intact bleven. Een complete terugval wordt op die manier wellicht vermeden. Toch mag Union tevreden zijn met een ticket voor de Europe PO’s.

7. KV MECHELEN
Met een paar opmerkelijke aanwinsten liet Malinwa zich niet onbetuigd op de transfermarkt. Hoewel er met Wouter Vrancken, Hugo Cuypers, Vinicius Souza en binnenkort mogelijk nog Nikola Storm heel wat belangrijke pionnen de deur achter zich dicht trokken, moet KV Mechelen zo in de running zien te blijven voor een plek bij de grote jongens. Al kan het net zo goed alsnog een overgangsjaar worden.



6. CHARLEROI
In 2018 en 2020 sloot Charleroi het reguliere seizoen telkens af op de derde stek, het jaar nadien volgde steevast een fikse duik in het klassement. Ditmaal vormt stabiliteit het codewoord op Mambourg, waar tevens enkele jeugdige talenten alsmaar meer hun kans grijpen. Diep in de punt zijn de Zebra’s wel nog op zoek naar een opvolger voor Vakoun Bayo. Net onder de G5 blijft de plaats waar zij thuishoren.

5. KRC GENK
Amper twee jaar geleden toonde de huidige selectie NOG veel meer in haar mars te hebben, maar de recente teleurstellingen werpen een schaduw over de Cegeka Arena. De bodem en het plafond liggen daar mijlenver uit elkaar, bovendien is het afwachten wie Kristian Thorstvedt nog volgt naar de uitgang. Kwaliteit heeft Genk eigenlijk genoeg. Toch dreigt het wederom naast de Champions PO’s te grijpen.

4. RSC ANDERLECHT
Trainer en bestuur mikken openlijk op de landstitel. Vooralsnog zijn er echter weinig redenen om aan te nemen dat de nog steeds jonge kern versterkt is. Zo moet de kersverse lading gehuurde spitsen bewijzen dat ze kan tippen aan het vorige duo, en blijft de spoeling op sommige posities dun. Gewoon erbij zijn op zich wordt dus niet zo vanzelfsprekend, al betekent alles minder dan de top vier een flop.



3. AA GENT

De voorbije twee jaar viel AA Gent uit de boot, nu wil men in de Ghelamco Arena terug meedingen naar het hoogste schavot. Indien iedereen fit blijft zit dat er misschien zelfs in, maar laat dat nu helaas het struikelblok vormen. Tel daarbij nog de strijd op drie fronten en het gebrek aan wisselopties waar Hein Vanhaezebrouck reeds zijn beklag over deed, en de Buffalo’s schieten wellicht toch net tekort.

2. ANTWERP
Antwerp zette haar uitgesproken ambities al kracht bij met een aantal sensationele nieuwkomers, die vermoedelijk nog enig gezelschap krijgen. Momenteel is het evenwel vooral aan Mark van Bommel om meer uit dezelfde groep te halen dan Brian Priske. Favoriet voor de titel kunnen we de Great Old, die wel een licht streepje voor heeft op de rest van het pak, momenteel dan ook bezwaarlijk noemen.

1. CLUB BRUGGE
Die eer behoort nog altijd toe aan Club Brugge, dat voor de vierde keer op rij aan het langste eind wil trekken. Zowel op uitgaand als inkomend gebied staat er nog wat te gebeuren bij Blauw-Zwart, maar niemand die nog twijfelt aan de keuzes van het bestuur. Daarom geniet ook kersvers hoofdcoach Carl Hoefkens het voordeel van de twijfel. Zonder ongelukken blijft de JPL-trofee andermaal in Westkapelle.

POLL: Wie wordt kampioen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

343
343
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

47
47
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

52
52
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

299
299
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

156
156
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

197
197
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

163
163
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

174
174
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

90
90
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

385
385
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

36
36
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

35
35
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

366
366
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

303
303
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

503
503