Club loopt groot risico met lastpak Carroll

Club loopt groot risico met lastpak Carroll

Andy Carroll ondergaat fysieke testen en een medische screening bij Club Brugge. En als die goed zijn, dan kan er misschien gesproken worden over een contract - maar zover zijn we helemaal nog niet. Carroll heeft een naam als een klok, maar de hamvraag is wat de 33-jarige Engelsman nog te bieden heeft op het sportieve vlak. Sinds zijn mislukte transfer naar Liverpool in 2011 nam zijn carrière een flinke duik door blessures en extrasportieve redenen.


RECORDTRANSFER VAN LIVERPOOL

Op 31 januari 2011 vloog Andy Carroll met het vliegtuig van Mike Ashley, toen nog de eigenaar van Newcastle United, richting Liverpool. Dat was een compleet onverwachte wending want in de namiddag werkte Carroll in de gym van de club nog een sessie af met enkele ploegmaats, maar die zouden hem diezelfde dag niet meer terugzien. Bovendien ondertekende Carroll pas drie maanden eerder een nieuw contract bij Newcastle, waardoor een vertrek van de spits allerminst in de lucht hing.

Daarenboven kocht hij eind januari 2011 nog maar een nieuwe kat én een nieuw huis in de regio van Newcastle. Maar het was Liverpool menens om de targetspits aan te trekken. The Reds zagen hun droomtarget Mario Gomez (Bayern München) afhaken en daarom zette Damien Comolli alles op de komst van Carroll. En dat mocht ook wat kosten. Het clubrecord van Liverpool zelfs: maar liefst 41 miljoen euro. Bijna twaalf jaar later is Carroll nog steeds de 12de duurste aankoop van de club.



Nochtans moest Andy Carroll helemaal niet zo’n dure vogel geweest zijn: Newcastle hanteerde oorspronkelijk een vraagprijs van ‘amper’ 30 miljoen euro. Maar Liverpool was bereid om een hogere transfersom te betalen voor Carroll omdat zijn looneisen niet in dezelfde grootorde waren zoals die van Mario Gomez. Bovendien was Carroll op dat moment drieënhalf jaar jonger dan Gomez, iets wat perfect paste in het nieuwe beleid van Liverpool: hogere transfersommen voor jonge spelers, maar aan betaalbare salarissen.

NIET TE STOPPEN

Liverpool zag in Andy Carroll de ideale partner voor Luis Suarez. De boomlange Carroll (hij meet 1 meter 93) zou als grote en sterke spits een complementair duo moeten vormen met de Uruguayaan, en hem ook goed helpen aanpassen aan het leven in Engeland. Jamie Carragher zag het alvast goed zitten met Carroll als aanvaller. “Hij is meer dan enkel maar een grote targetman. Hij heeft niet alleen maar lengte, maar ook een uitstekende détente.” Newcastle-legende Alan Shearer omschreef Carroll dan weer als “niet te stoppen wanneer hij zijn dagje heeft.”



Maar zo’n dagen had Andy Carroll weinig bij Liverpool. Hij lag goed in de groep, maar de immense druk die gepaard ging als duurste clubaankoop ooit was heel zwaar om te dragen. “Omdat hij zo groot was, dachten mensen dat hij keihard was”, zei Jay Spearing, ex-ploegmaat bij Liverpool in de Engelse pers. “Zijn lengte maakte van hem een doelwit. En dat had ook invloed op zijn mogelijkheden als voetballer. Toen tekende hij bij Liverpool voor een immense transfersom. Dat is veel om mee om te gaan.”

VECHTERSBAAS CARROLL

Andy Carroll kon niet slagen bij Liverpool voornamelijk door blessures. Maar ook zijn bedenkelijk extrasportief gedrag speelde niet in zijn voordeel. Carroll kwam in het verleden ook al meermaals negatief ter sprake in de Engelse pers. Carroll en het woord “incident” gingen lange tijd hand in hand samen met elkaar. In 2007 werd hij samen met nog twee ploegmaats stante pede teruggestuurd van het trainingskamp met de Engelse U19 wegens disciplinaire redenen.



In 2008 werd hij gearresteerd in het stadscentrum van Newcastle. 14 maanden later werd hij beschuldigd van het gooien van een glas in het gezicht van een man tijdens een gevecht in een nachtclub. In 2010 werd Andy Carroll beschuldigd wegens het aanvallen lastigvallen van zijn ex-vriendin In 2011 was Fabio Cappello de bondscoach van Engeland en naar verluidt raadde de Italiaan hem aan om zijn alcoholverbruik te minderen.

DE RELANCE VAN CARROLL

Na zijn debacle in Liverpool hoopte Andy Carroll vervolgens zijn carrière terug helemaal op de rails te krijgen bij Newcastle United, de club van z’n hart. Hij dacht zijn loopbaan te kunnen afsluiten in St. James’ Park. “Ik dacht dat dat ik daar vier of vijf jaar zou blijven voetballen. Maar dat gebeurde niet door verschillende redenen.” Carroll schipperde tussen de bank en de basis, terwijl hij op training nochtans uitstekende parameters liet noteren. En tot zijn grote verrassing werd zijn tweejarig contract bij Newcastle zelfs niet verlengd.

Op dat moment kende de spot jegens Andy Carroll het absolute hoogtepunt, nadat hij eerder ook al flopte als recordaankoop bij Liverpool en bij West Ham. De 9-voudige international kende daardoor een heel erg moeilijke periode. “Al mijn hele carrière gooit iedereen ‘shit’ naar mij, maar op dat moment was de emmer vol. Ik kon nergens meer naartoe gaan. Mensen namen foto’s van mij en stuurden die dan op naar de mensen van de club, waarna die mij opbelden. Terwijl ik gewoon op restaurant zat. Iedereen bekeek me op een negatieve manier.”



Het ging zelfs zo ver dat Andy Carroll hulp nodig had van een psycholoog. De hele negatieve heisa rond zijn persoon tastte zijn zelfvertrouwen stevig aan, zijn wedstrijden, zijn trainingen, alles. Daarna probeerde de spits zich nog te herlanceren bij Reading en West Bromwich Albion, maar bij die laatste club kreeg hij geen contractverlenging waardoor hij momenteel clubloos is. Nochtans was trainer Steve Bruce tevreden over Carroll. “Andy heeft zijn sterktes en hij speelde erg goed”, zei Bruce na de wedstrijd tegen Hull City. “Ik moet zeggen dat hij fitter leek dan in de voorbije tweeënhalf jaar.”

LAATSTE KANS?

Volgens Steve Bruce zit het fysiek wel nog in orde bij Andy Carroll, iets wat de fysieke testen en een medische screening bij Club Brugge zullen moeten uitwijzen, maar het is ook de vraag hoe hij er op mentaal vlak voorstaat. Eén jaar geleden verklaarde Carroll dat hij nog altijd iets te geven geeft op het hoogste niveau, voor eender welke club. “Ik heb nog unfinished business”, zoals hij daarover zei. Carroll is een pure liefhebber van het spelletje en hij heeft nog enkele goede jaren in zich. Aan hem om dat te bewijzen.

POLL: Moet Club Carroll een kans geven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

756
756
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

215
215
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

86
86
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

252
252
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

83
83
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

161
161
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

445
445
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

228
228
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

585
585
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

247
247
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

131
131
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

522
522
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

230
230
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

297
297
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

137
137