Antwerp maakt werk van nieuwe recordtransfer

Antwerp maakt werk van nieuwe recordtransfer

Met de komst van Vincent Janssen heeft Antwerp de jacht op Club Brugge definitief ingezet. Om de kloof met de landskampioen te dichten lijkt het nummer vier van vorig seizoen, dat tevens naar Toby Alderweireld en Dries Mertens lonkt, haar hoop dan ook opnieuw vooral op een aantal grote namen te vestigen. Toch waait er wel degelijk al een tijdje een frisse wind op de Bosuil, waar de Nederlandse enclave nu voor een extra stoot moet zorgen. Althans, dat is de bedoeling.


Hij krijgt wel eens het verwijt arrogant of hautain te zijn, maar daar viel dinsdag weinig van te merken. Anders dan zijn omstreden baas Marc Overmars maakte Mark van Bommel, allebei ook namen die klinken als een klok, een prima indruk tijdens zijn eerste kennismaking met de Belgische pers. Met de glimlach beantwoordde hij alle vragen van het talrijk opgedaagde journaille, waarbij termen als tijd, geduld en rust de voornaamste codewoorden bleken. Van Bommel rekent op de steun van zijn bestuur, voorzitter Paul Gheysens incluis. Al is het nu toch eerst nog de beurt aan Overmars om zijn waarde te bewijzen. "Laat mij nou maar knutselen aan dat elftal", stelde hij zijn coach reeds gerust.

RETRO D'ONOFRIO
"Daar laat ik hem ook zijn gang in gaan, want hij heeft natuurlijk een geweldig trackrecord", aldus Van Bommel nog. Terecht, want bij Ajax verrichte de sportieve baas destijds wonderen. De middelen van de Great Old zijn weliswaar een pak beperkter, de stunt met Janssen en interesse in Alderweireld en Mertens bewijzen dat er op de Bosuil eveneens heel wat mogelijk is. Alleen konden wij met dergelijke targets ook wel op de proppen komen. In het geval van Janssen speelde de aanwezigheid van Overmars ongetwijfeld een rol, maar het zijn niet het type aanwinsten die we van hem en zijn uitgebreid netwerk verwachten. Dan passen ze eerder in het kraam van voormalige architect Luciano D'Onofrio.



Sinds de terugkeer op het hoogste niveau kwam hij geregeld aandraven met het soort prestigetransfers waar Gheysens een boontje voor heeft. Doorgaans in het slot van de mercato, en de ene al wat beter dan de andere. Denk maar aan Dieumerci Mbokani, Lior Refaelov of (ex-)Rode Duivels zoals Kevin Mirallas of Steven Defour, aangevuld met een resem huurlingen. Stuk voor stuk spelers met weinig doorverkoopwaarde dus, al deed D'Onofrio af en toe ook wel moeite om jongere talenten te strikken. Helaas bleken zij om diverse redenen slechts zelden een voltreffer. Zelfs jonkies die het wel goed deden als Aurélio Buta en Didier Lamkel Zé brachten tot dusver bovendien amper geld in het laatje.

VOORZET VAN JAECQUES
De focus lag meestal dan ook op de ervaren rotten, al dan niet op huur. Een traditie waar Sven Jaecques als sportief directeur ad-interim vorige zomer reeds enigszins komaf mee maakte. Radja Nainggolan was toen de enige dertiger die de rangen vervoegde, Ally Samatta de enige tijdelijke kracht. Voor het overige legde Antwerp vooral veel geld op tafel voor beloftevolle jongeren als Pierre Dwomoh (17), Michel-Ange Balikwisha (20, Alhassan Yusuf (20), Sam Vines (22), Jelle Bataille (22) en de intussen alweer vertrokken Johannes Eggestein (23), opgeteld goed voor een investering van ruim 13 miljoen. In januari kwamen daar voor bijna vijf miljoen Emanuel Emegha (18) en William Pacho (20) bij.



Een koerswijziging die helaas niet meteen het verhoopte succes opleverde, net zomin als de overige inspanningen. Van de meer ervaren versterkingen bleek alleen Michael Frey een regelrecht schot in de roos, de vierde plek bleef ver onder de torenhoge verwachtingen van de immer ambitieuze Gheysens. Onder impuls van Overmars zit er wellicht dus een nieuw zomeroffensief aan te komen, met andermaal een karrenvracht aan vers bloed. De insteek blijft daarbij dezelfde: jonge talenten omringen met meer ervaren spelers, ook zonder Alderweireld al in grote getalen aanwezig, om hen te begeleiden. Dat wist Van Bommel, die liefst zo snel mogelijk over een voltallige kern beschikt, alvast te bevestigen.

TOPPERS-OP-RETOUR
"We weten op welke plek we iets willen doen, maar dat houden we intern. De lat ligt alleszins hoog. We hebben belangstelling in goede, jonge spelers die zich nog verder kunnen ontwikkelen", aldus de Nederlander, die verder nog verklapte dat een paar van die targets een goede interlandperiode achter de rug hebben – wat de zaken blijkbaar bemoeilijkt. Anciens zoals Mertens, Alderweireld en Janssen, volgens Van Bommel een uitstekende match met het Antwerp-publiek, komen naar zijn mening dan handig van pas om de boel te vervolledigen. Het stamnummer één is, ondanks de matige balans tot hiertoe, dus bereid om erg diep in de buidel te blijven tasten voor dit soort toppers-op-retour.



Janssen stoot niet enkel Nainggolan van de troon als grootverdiener, de spits neemt ook de fakkel van Balikwisha over als duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Net als vorige zomer wil Antwerp echter tevens geld vrijmaken voor jonge talenten. Zo betaalde het reeds anderhalf miljoen voor de 18-jarige Anthony Valencia, de contactenlijst van Overmars moet straks nog meer potentiële goudhaantjes naar de Bosuil lokken. Spelers op wie na verloop van tijd een forse meerwaarde kan worden geboekt, zoals dat in Amsterdam met verve lukte. Al kon hij daar wel terugvallen op een uitmuntende jeugdwerking. Op dat gebied heeft de Great Old toch nog altijd een serieuze inhaalbeweging voor de boeg.

OPDRACHT VAN OVERMARS
Zorgen voor later, want eerst wil het eindelijk scoren op de transfermarkt. Het uitgaand record staat sinds kort op de naam van Martin Hongla, die de kaap van vijf miljoen weliswaar nog steeds niet overschreed. Iets waar in de huidige selectie ook niemand toe in staat lijkt. Alleen de marktwaardes van Frey, Balikwisha en Jean Butez komen in de buurt, Manuel Benson levert allicht evenmin de jackpot op. Om de volgende stap te zetten, en Club Brugge werkelijk het vuur aan de schenen te leggen, is het nochtans dringend tijd om de sportieve doelstellingen op korte termijn te koppelen aan een duidelijke visie over een langere periode. Enkel op die manier kan er ooit sprake zijn van stabiel succes.



Af en toe langs de kassa passeren is dan van essentieel belang, zeker zonder de vetpotten van Europa. Cashen op de mercato, en de bal er zelf niet te vaak misslaan, is nu eenmaal dé weg omhoog. Antwerp kijkt zich de ogen uit het hoofd bij de miljoenen die Club Brugge binnenrijft. In plaats van zich louter blind te staren op directe versterkingen, wat behalve de beker in 2020 nog niet veel opleverde, moet het zelf op zoek naar nieuwkomers die ook op financieel vlak iets kunnen betekenen. Niet zomaar een competitieve kern samenstellen dus, maar tevens talenten vinden om het uitgaand record eens goed aan diggelen te slaan. Het mag zelfs wat kosten, zo bleek bij Balikwisha. Overmars weet wat hem te doen staat.

AD

POLL: Antwerp moet minder inzetten op grote namen

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

8
8
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

47
47
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

230
230
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

170
170
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

373
373
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

153
153
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

63
63
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

414
414
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

215
215
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

258
258
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

104
104
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss

KRC Genk verspeelde afgelopen weekend weliswaar twee punten tegen Cercle Brugge, met 7 op 9 mag de ...

236
236
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct

Club Brugge heeft donderdagavond een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Blauw-Zwart kan ...

1025
1025
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'

De Jupiler Pro League wist in de voorbije seizoenen heel wat spelers te lanceren richting de grote ...

426
426
<strong>Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat</strong>
Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

In de Hel van Thessaloniki hoopt Club Brugge donderdagavond een ticket voor de halve finale van de ...

1015
1015