Vuurwerk bij Anderlecht met ontvlambaar toptalent

Vuurwerk bij Anderlecht met ontvlambaar toptalent

Italiaans rastalent en aangekondigd om ooit dé aanvalsleider van Internazionale te worden. Sebastiano Esposito maakte vorig seizoen het mooie weer op uitleenbasis bij FC Basel maar straks is hij misschien te bewonderen in het Lotto Park: RSC Anderlecht zou Esposito namelijk voor één jaar willen huren. Dat zou sportief gezien een mooie transfer zijn voor Sporting, maar het 19-jarige supertalent komt ook met een handleiding.


ESPOSITO SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Sebastiano Esposito is de tweede jongste doelpuntenmaker ooit van Internazionale, na wijlen Mario Corsco. En dat heeft-ie grotendeels te danken aan … Romelu Lukaku. In het seizoen 2019/2020 kreeg Inter een strafschop tegen Genoa waarna de Rode Duivel die elfmeter prompt aanbood aan Esposito. “Lukaku zei me: ‘pak die bal en trap hem binnen.” Toen was hij pas 17 jaar en voor het jonge talent was het een moment om nooit te vergeten. Hoe hij in pure extase zijn eerste professioneel doelpunt vierde met zijn ploegmaats, staat voor altijd in het geheugen gegrift van de Milanese fans.



“Romelu is niet alleen een fantastische voetballer, maar ook een prachtmens.” Die mooie geste, maar vooral ook zijn strijd tegen racisme, leverde Romelu Lukaku de ‘Astori Award’ op. Dat is een fairplayprijs uitgereikt door de Italiaanse voetbalbond, genoemd naar de betreurde Italiaanse verdediger van Fiorentina die in 2018 dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer. Het leed geen twijfel dat dit doelpunt het eerste zou zijn van vele in de carrière van Sebastiano Esposito. Vorig seizoen deed hij alvast zeven keer de netten trillen tijdens zijn uitleenbeurt aan FC Basel.

SPEELKANSEN UIT NOODZAAK

In Zwitserland wil men Sebastiano Esposito dolgraag bij de club houden, maar dat is helemaal geen zekerheid. Internazionale is wel bereid om hun toptalent nog een jaartje langer te verhuren en te laten rijpen, want een basisplaats in het Stadio Giuseppe Meazza zit er volgend seizoen wellicht nog niet in voor hem. Dan is het beter om elders veel speelminuten te maken dan op de bank te zitten en hopen op invalbeurten bij Internazionale. Want we mogen ook niet vergeten dat Antonio Conte hem destijds redelijk wat speelkansen gunde omdat Inter niet bepaald een brede kern voorhanden had.



Toen Alexis Sanchez in oktober zijn ligamenten scheurde, hield Antonio Conte zijn veelbelovende spits zelfs tegen om naar het WK U17 te gaan met Italië. Sebastiano Esposito telde vijf invalbeurten en twee basisplaatsen in het seizoen 2019/2020, hoewel hij nog niet helemaal rijp was om een echte rol van betekenis te spelen in het eerste elftal van Internazionale. Ook andere jongelingen zoals Filip Stankovic, Matias Fonseca en Edoardo Vergani maakten in dat seizoen uit grote noodzaak en personeelstekort vaak deel uit van de wedstrijdselectie van Antonio Conte.

TOTTI ALS INSPIRATIE

Na zijn debuutseizoen bij de grote jongens maakte Internazionale vervolgens de logische beslissing om Sebastiano Esposito meer speelminuten en te gunnen bij SPAL en Venezia FC in de Serie B. Daarna volgde met FC Basel een nieuwe uitdaging in zijn leerproces en in het St. Jakob-Park deed hij het uitstekend met 7 goals en 9 assists in 34 officiële wedstrijden voor Basel. Dat zijn knappe cijfers, want Esposito is niet meteen een pure centrale spits. Hij is eerder een hangende spits of een nummer tien, eentje die bovendien ook bijzonder goed uit de verf komt op beide flankposities.

Een beetje in analogie met Francesco Totti destijds, die zeer bepalend was bij AS Roma en Italië vanuit een meer teruggetrokken rol. Het is daarom misschien geen toeval dat Totti net één van Sebastiano Esposito’s grote idolen is. “Totti is mijn idool sinds kleins af, ik ben geïnspireerd door hem”, zei Esposito in een interview met Gazzetta dello Sport. “Ik speelde dit jaar ook steeds meer als een aanvallende middenvelder en ik vroeg hem zelfs om advies. We praten nu en dan.”



Sebastiano Esposito (19) was vorig seizoen zelfs de op één na meest beslissende Italiaanse speler jonger dan 21 jaar. Enkel Wilfried Gnonto (18, FC Zürich), die tevens op de verlanglijst staat van RSC Anderlecht was nog beslissender. Hij liet 21 beslissende acties noteren tegenover 16 stuks voor Esposito. ‘t Is maar om te kaderen dat de jonge spits van Internazionale aan het groeien is en belangrijke stappen zet in zijn groeiproces. En daar kan Anderlecht straks misschien van profiteren, want met 19 lentes heeft Esposito nog een heel erg ruime progressiemarge voor zich.

BAD BOY?

Maar Anderlecht zal er maar best de handleiding van Sebastiano Esposito bijnemen. Hoewel hij onmiskenbare intrinsieke kwaliteiten en een immens talent bezit, kwam hij vorig seizoen bij FC Basel toch enkele keren op een negatieve wijze ter sprake. Hij weigerde bijvoorbeeld om in te vallen in de slotfase van de Conference League tegen Qarabag, en daarna werd hij op een erg domme manier uitgesloten met een rode kaart in de competitiematch tegen Grasshoppers. Door die twee incidenten hing er in Basel opeens een erg turbulente sfeer rond Esposito.



Daardoor kwam zijn relatie met de fans en zelfs met de coach onder druk te staan. Het bestuur van FC Basel bleef Sebastiano Esposito voluit steunen. “Hij weet dat dit niet mag gebeuren en dat dit zichzelf grote schade berokkent, maar ook het team”, zei directeur Philippe Degen aan Gazzetta dello Sport. “Er was al wekenlang iets aan het borrelen. Hij had problemen met blessures en was ongeduldig. Maar hij is geen bad boy. Integendeel, hij gedraagt zich voorbeeldig. Maar hij is ook een jongen die je elke dag bij de hand moet nemen en die je goed moet opvolgen.” Anderlecht is bij deze dus gewaarschuwd…

POLL: Moet Anderlecht Esposito halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."
Ongeloof bij PSG: "Onmogelijk dat we hier niet scoren..."

De eerste terugwedstrijd in de halve finales van de Champions League heeft alvast voor sensatie ...

28
28
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'
'Onana mag droomtransfer naar Barça om deze reden schrappen'

Everton wist na een woelig seizoen het behoud in de Premier League af te dwingen, maar daarmee is de ...

31
31
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'
'Simons verlaat Dender voor opvallend avontuur'

Timmy Simons wist dit seizoen de eerste straffe stoot uit zijn trainerscarrière te ...

187
187
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale
Doelhout doet Parijse droom barsten: Dortmund naar finale

Tot ieders verbazing heeft Borussia Dortmund zich dinsdagavond als eerste geplaatst voor de finale ...

138
138
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'
'Olivier Renard moet ophoepelen bij Montréal'

De voorbije jaren gingen alsmaar meer Belgen hun geluk zoeken in de Amerikaanse MLS. Eén van ...

39
39
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"
Lang doet boekje open over blessureleed: "3 foute diagnoses"

Als er een feestje gevierd wordt, dan staat Noa Lang vaak op de eerste rij. Dat was de voorbije ...

42
42
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago
Club Brugge krijgt straffe belofte van Igor Thiago

Club Brugge zal er woensdag alles aan om doen om geschiedenis te schrijven. Het kan de finale van de ...

363
363
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'
'Club Brugge en Union willen transfer Anderlecht kapen'

De komende weken wordt de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog razend spannend. Met nog drie ...

376
376
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga
Missie geslaagd: Geraerts houdt Schalke in 2. Bundesliga

In oktober werd Karel Geraerts aangesteld als trainer van Schalke 04 met slechts één ...

226
226
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk
Nieuwe speelwijze bij Genk? El Ouahdi klaar en duidelijk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

159
159
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club
Fiorentina-coach doet voorspelling voor clash met Club

Club Brugge staat woensdagavond voor één van de belangrijkste wedstrijden uit zijn ...

383
383
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'
'United beslist over ontslag Ten Hag na zoveelste afgang'

Manchester United blijft ook dit seizoen maar aanmodderen. Maandag werd met pijnlijke 4-0-cijfers ...

109
109
<strong>‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’</strong>
‘KRC Genk de waanzin voorbij met 4 JPL-toptransfers’

KRC Genk heeft zijn zinnen gezet op versterkingen voor het komende seizoen in de Jupiler Pro League, ...

723
723
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru
Oorzaak gevonden voor braak-incident met Ashimeru

RSC Anderlecht wordt tijdens de Champions' Play-Offs niet gespaard van blessureleed. Zo raakte ...

207
207
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'
'Bayern trekt conclusie na Real-flirt: toptransfer in Milaan'

Woensdagavond strijden Real Madrid en Bayern M&uuml;nchen om een ticket voor de finale van de ...

117
117