Deze 18 kleppers mogen de JPL zéker niet verlaten

Deze 18 kleppers mogen de JPL zéker niet verlaten

Hoewel de zomermercato pas sinds vorige week officieel geopend is, namen een aantal clubs reeds afscheid van een of meerdere sterkhouders. Ook de komende maanden dreigen nog tal van spelers die de Belgische competitie kleur de afgelopen jaren gaven ons land te verlaten – of op z’n minst van werkgever te veranderen. Maar welke sleutelfiguren zien de 18 teams in de Jupiler Pro League liefst toch nog niet vertrekken? Een overzicht.


KVC WESTERLO
De promovendus lichtte haar aankoopoptie op Jan Bernat en legde de 21-jarige Slovaak meteen voor drie jaar vast, maar of hij daarom ook werkelijk in ’t Kuipje blijft? Na 10 goals en vijf assists in 1B zal er ongetwijfeld de nodige belangstelling zijn. Nog interessant voor de betere ploegen in onze competitie: Rubin Seigers (24) en in iets mindere mate Kyan Vaesen (21), allebei jong, Belgisch én vrij polyvalent.

SERAING
De belangrijkste pionnen zijn uiteraard Georges Mikautadze en Youssef Maziz, maar zij krijgen wellicht hun kans bij Metz. Een van de weinige sleutelfiguren die daar niet werd gehuurd is Yahya Nadrani. Van alle veldspelers kwam de 25-jarige verdediger het vaakst in actie. Voorlopig weigert hij zijn contract dat weldra afloopt echter te verlengen. Toch maar snel met een beter voorstel op de proppen komen?

SV ZULTE WAREGEM
Zulte Waregem had het behoud exclusief te danken aan het trio Jelle Vossen, Zinho Gano en Jean-Luc Dompé, opgeteld goed voor maar liefst 32 doelpunten en 16 assists. Vossen gaat normaal gezien alvast nergens heen, Gano en Dompé genieten ondanks hun langdurig contract aan de Gaverbeek dan weer de nodige interesse. Vooral een vervanger voor assistkoning Dompé kan wel eens lastig te vinden zijn.



KAS EUPEN
Geen twijfel mogelijk Am Kehrweg, zeker na het vertrek van Emmanuel Agbadou. Alhoewel: ook de impact van Stef Peeters, toch op tijd en stond gelinkt aan een stap hogerop, mag allerminst worden onderschat. Niemand bij de Panda’s kan evenwel tippen aan Smail Prevljak. In totaal zit de 27-jarige spits nu al aan 36 treffers en acht assists voor Eupen. Dat hij daar nog altijd vertoeft, is een half mirakel.

STANDARD LUIK
Na een historisch slecht seizoen is niemand ontastbaar in Sclessin. Integendeel, om wat middelen vrij te maken komen steunpilaren als Nicolas Raskin en Selim Amallah net in aanmerking voor een transfer. Vooral het afscheid van die eerste, ondanks blessureleed toch de Luikenaar met de meeste kilometers op de teller, zou de Rouches wel erg zwaar vallen. Zeker mocht hij richting een concurrent verhuizen.

KV KORTRIJK
Het voor de hand liggende antwoord is Faïz Selemani, maar hij heeft zijn zinnen sowieso gezet op een nieuwe uitdaging. KV Kortrijk hoopt dan maar dat Abdelkahar Kadri (21) volledig ontploft. De kersvers Algerijns international staat echter op de radar van Union, een gerucht dat beide partijen ontkennen. De Kerels willen hun toptalent alleszins niet verliezen. Eervolle vermelding voor doelman Marko Ilic.



KV OOSTENDE
Aan de kust draait alles dan weer rond Makhtar Gueye, wiens houdbaarheidsdatum eveneens stilaan verstreken lijkt. Maxime D'Arpino daarentegen ligt nog een tijdje in de lappenmand en zoekt sowieso dus géén andere oorden op. Het ideale moment voor Nick Bätzner (22) om de lijnen uit te zetten? Na nieuwjaar deemsterde de jonge Duitser wat weg, maar voordien bewees hij veel in zijn mars te hebben.

OH LEUVEN
Als vervanger voor Xavier Mercier rekent OH Leuven op Raphael Holzhauser. Benieuwd of hij het even goed kan vinden met Mathieu Maertens (27), met zijn tien goals en vijf assists bijna net zo beslissend. Prestaties waarmee hij ondanks zijn ietwat gevorderde leeftijd, en met een Belgisch paspoort als troef, ongetwijfeld de aandacht trok. Instrumenteler nog dan Mandela Keita, weliswaar een groter talent.

CERCLE BRUGGE
Rabbi Matondo aan boord houden bleek een onmogelijke opdracht, hopelijk heeft de Vereniging met Jesper Daland meer succes. De 22-jarige verdediger uit Noorwegen is een regelrecht schot in de roos en lijkt nu al klaar voor een volgende stap. Leonardo Lopes en Vitinho stonden eerder dan weer op de lijst bij Anderlecht. En wat met draaischijf Dino Hotic, of de vele beloftevolle Belgen van eigen kweek?



STVV
STVV dreigt huurlingen Taichi Hara en Dimitri Lavalée sowieso te verliezen. Ervaren sterkhouders zoals Daniel Schmidt, die wel concrete interesse geniet, en Christian Brüls blijven wellicht op post. Dossiers om volgen zijn verder die van Daichi Hayashi en vooral Mory Konaté. Al 28 jaar oud, maar het voorbije seizoen een revelatie als breker op het middenveld. Aan gegadigden naar verluidt alvast geen gebrek.

KV MECHELEN
Hugo Cuypers verhuisde reeds richting AA Gent, Vinicius Souza ziet Malinwa evenmin nog terug. Rond Nikola Storm blijft het vooralsnog echter stil. Volgt de 27-jarige winger coach Wouter Vrancken straks alsnog naar Genk? De miljoenen zijn welkom, al vallen zijn statistieken – maar liefst 16 doelpunten en zes assists – niet zomaar op te vangen. Samen met Rob Schoofs met voorsprong de belangrijkste pion.

CHARLEROI
Een evenwichtig elftal, en dus liggen meerdere kandidaten met mekaar in de weegschaal: Hervé Koffi, Joris Kayembe en Jonge Duivel Anass Zaroury om er maar enkelen te noemen. Hun impact verbleekt evenwel bij die van controleur op het middenveld Adem Zorgane. De 22-jarige Algerijn heeft zo al de belangstelling van verschillende buitenlandse teams opgewekt, Charleroi verlangt terecht de jackpot.



KRC GENK
Genk wil zelf de wegen scheiden met een paar voormalige steunpilaren, waaronder wie weet zelfs Paul Onuachu. Mogelijk beweegt er ook rond Kristian Thorstvedt nog wat. Junya Ito (29) komt daarentegen zelden aan bod in de geruchtenmolen. Wellicht door zijn leeftijd, maar in de Cegeka Arena vinden ze het allemaal best. De kwieke Japanner blijft daar een van de meest stabiele smaakmakers in de JPL.

AA GENT
In de Ghelamco Arena moet leeftijdsgenoot Tarik Tissoudali weliswaar niet veel onderdoen. Hij werd wél al genoemd bij Valencia, al is er volgens Hein Vanhaezebrouck geen vuiltje aan de lucht. Toch baart zijn aflopend contract zorgen. Kunnen de Buffalo's zomaar ‘neen’ zeggen tegen een aantrekkelijk bod? Die laatste bedenking gaat tevens op voor Joseph Okumu, een voltreffer in de driemansachterhoede.

ANTWERP
Door de komst van Vincent Janssen naar Antwerp slaapt Michael Frey niet langer gerust op beide oren voorin. Die andere uitblinker op de Bosuil, helemaal aan de overkant van het veld, maakt zich voorlopig minder zorgen. Hoewel hij vrij matige play-offs afwerkte, behoedde Jean Butez (27) de Great Old vaak voor erger. Marc Overmars gaat bij voorkeur niet op zoek naar een nieuwe nummer één onder de lat.



RSC ANDERLECHT

In het Lotto Park wil men Hendrik Van Crombrugge evenmin kwijt, het afscheid van huurling Joshua Zirkzee blijkt dan weer haast een uitgemaakte zaak. Het logische antwoord is dan Sergio Gomez, wiens blessure echter een spelbreker kan zijn. Anderlecht wendt zich daarom misschien wel tot Yari Verschaeren (20) om de clubkas te spijzen, alleen lijkt hij klaar om pas écht te ontploffen. Toch nog een jaartje wachten?

UNION

Casper Nielsen stuurt aan op een breuk, Deniz Undav maakte net zoals coach Felice Mazzu reeds zijn kastje leeg. Wil het een complete leegloop vermijden vestigt Union, dat tussendoor al het contract van Christian Burgess openbrak, haar hoop dus integraal op Dante Vanzeir. Blijft de 24-jarige goalgetter de vicekampioen wél trouw? Zo niet mogen de ambities vermoedelijk definitief worden opgeborgen.

CLUB BRUGGE
Noa Lang en Charles De Ketelaere leveren mogelijk een recordopbrengst op, maar Club Brugge maakt zich sterk dat het vervolgens wel weer nieuwe goudhaantjes tevoorschijn tovert. In de jacht naar een vierde titel op rij is het dus eerder de vraag of de landskampioen haar geraamte nog langer bij elkaar kan houden. Clinton Mata en vooral Hans Vanaken (29) zouden alvast uiterst moeilijk te vervangen zijn.

POLL: Wie zou het best passen bij een team uit de G5?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Goots doet titelvoorspelling: "Schrijf hen nog niet af!"
Goots doet titelvoorspelling: "Schrijf hen nog niet af!"

De Champions' Play-Offs heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe leider. RSC Anderlecht wist ...

67
67
<strong>Club vindt topcoach: “ongeoorloofde middelen inzetten”</strong>
Club vindt topcoach: “ongeoorloofde middelen inzetten”

Club Brugge heeft naar verluidt gesprekken gevoerd met Ruud van Nistelrooy, de voormalige topspits ...

209
209
'Leverkusen verzilvert landstitel meteen op transfermarkt'
'Leverkusen verzilvert landstitel meteen op transfermarkt'

Na elf opeenvolgende titels, is een einde gekomen aan de hegemonie van Bayern M&uuml;nchen in de ...

44
44
Union zakt hard door het ijs: tweetal ligt onder de loep
Union zakt hard door het ijs: tweetal ligt onder de loep

In de twee voorbije seizoenen liet Union SG de titel in de laatste rechte lijn noguit handen ...

60
60
Drama bij Anderlecht: schade voor Hazard nóg groter
Drama bij Anderlecht: schade voor Hazard nóg groter

RSC Anderlecht pakte zondag de koppositie in de Champions' Play-Offs over door eindelijk eens te ...

210
210
'Straffe wending in trainerszoektocht Club: topkandidaat staat vast'
'Straffe wending in trainerszoektocht Club: topkandidaat staat vast'

Club Brugge heeft zich in de voorbije weken helemaal herpakt. Donderdag strijdt het zelfs om een ...

688
688
Referee Department tikt scheidsrechter op de vingers
Referee Department tikt scheidsrechter op de vingers

Het opmerkelijkste moment van het voorbije voetbalweekend vond plaats in Mechelen, waar ...

307
307
Belgen in het buitenland: fiasco voor Onana & De Ketelaere
Belgen in het buitenland: fiasco voor Onana & De Ketelaere

In de Europese topcompetities stonden maandagavond nog een aantal interessante affiches op het ...

62
62
'Van Bommel stevent af op breuk met Antwerp'
'Van Bommel stevent af op breuk met Antwerp'

Hoewel hij het hoofd zeker niet laat hangen maakte Mark van Bommel na de 3-0 nederlaag tegen Club ...

481
481
Club Brugge slikt bittere pil: basisplaats voor Boyata?
Club Brugge slikt bittere pil: basisplaats voor Boyata?

Indien het zondag ook kan winnen van Union doet Club Brugge weer volop mee om de landstitel. Alleen ...

569
569
'Fredberg vangt bot: huurling richting exit bij Anderlecht'
'Fredberg vangt bot: huurling richting exit bij Anderlecht'

Na de elfde plaats van vorig seizoen doet Anderlecht plots weer volop mee voor de titel. Ongeacht de ...

417
417
'Antwerp moet verkopen: vier sterkhouders in de etalage'
'Antwerp moet verkopen: vier sterkhouders in de etalage'

Na een schamele nul op negen lijkt Antwerp nu al uitgeschakeld in de titelrace. Een jaar na de ...

450
450
'Barça gaat voor grof geld: transfersom van 80 miljoen'
'Barça gaat voor grof geld: transfersom van 80 miljoen'

FC Barcelona wil zich dinsdagavond tegen Paris Saint-Germain verzekeren van een plek in de halve ...

161
161
'Club Brugge wil uitpakken: transferstrijd met Barcelona'
'Club Brugge wil uitpakken: transferstrijd met Barcelona'

Club Brugge wil zich aanstaande donderdag verzekeren van een plek in de halve finales van de ...

524
524
'JPL verliest spektakelman: Koffi heeft toptransfer beet'
'JPL verliest spektakelman: Koffi heeft toptransfer beet'

De ontknoping in het clubvoetbal draait op volle toeren, ondertussen komt ook de zomerse ...

160
160