Raskin zorgt voor grote discussie bij Club Brugge

Raskin zorgt voor grote discussie bij Club Brugge

Een echte leider zoals Nicolas Raskin heeft geen armband nodig. De 21-jarige nam dit seizoen Standard eigenhandig op sleeptouw, maar hij kon de zwalpende en ontluisterende ploeg ook niet helemaal op z’n eentje dragen. Raskin wil nieuwe stappen zetten in zijn evolutieproces en daarom is hij bereid om de club van z’n hart te verlaten. Club Brugge stelt zich alvast kandidaat om de talentvolle middenvelder over te nemen.


AU REVOIR, SCLESSIN

Standard werd recentelijk overgenomen door 777 Partners en de Amerikaanse eigenaars willen de Rouches opnieuw naar een hoger niveau tillen. Daarvoor werd er met Fergal Harkin (ex-Manchester City) alvast een technisch directeur aangesteld die op de korte en lange termijn de nieuwe sportieve lijnen moet uitzetten bij de club. Zijn eerste opdracht is om voor 15 miljoen euro aan spelers te verkopen en tegelijkertijd de selectie stevig op te knappen.

Eén van de prioriteiten van Fergal Harkin is het behouden van Nicolas Raskin. De 21-jarige is al twee jaar de sterkhouder op het middenveld en Standard wil rond hem graag een nieuwe en kwalitatieve ploeg bouwen. De nieuwe clubleiding wil zo snel mogelijk de onderhandelingen starten om zijn contract te verlengen want zijn huidige verbintenis loopt eind volgend seizoen al af. Er zouden zelfs al gesprekken plaatsgevonden hebben tussen Raskin en Standard.



De Rouches willen van de Jonge Duivel namelijk de posterboy maken, maar ondanks de grote liefde van Nicolas Raskin voor de club, overweegt hij om Sclessin te verlaten. De jonge middenvelder zou namelijk niet overtuigd geraakt zijn van eerste verkennende gesprek met het nieuwe Standard-beleid. Daarnaast wil hij liever zijn grenzen verleggen en zich verbeteren als voetballer. En dan zijn er betere opties voorhanden dan Standard, waar het al jarenlang niet meer leuk vertoeven is.

RASKIN & CLUB BRUGGE

In de voorbije maanden heerste er reeds veel interesse in Nicolas Raskin. Genoa, Leeds United, Fiorentina, Marseille en Lille OSC werden bijvoorbeeld al genoemd. Maar ook vanuit België is er belangstelling. Club Brugge en KRC Genk willen de sterkhouder van Standard maar wat graag onder contract leggen. De Luikenaars kunnen met de verkoop van Raskin alvast de broodnodige miljoenen binnenhalen om de doelstelling van 15 miljoen euro cruciale inkomsten te realiseren.

Zijn marktwaarde wordt vandaag op 5 miljoen euro geschat en het lijdt geen twijfel dat Standard geen genoegen zal nemen met minder. In die optiek lijkt Club Brugge dan wel meer kans te maken op de komst van Raskin dan KRC Genk. Puur sportief gezien zou de talentvolle middenvelder zeker zijn plaats hebben bij Club Brugge, al is het nog de vraag of hij bij de fans wel zo goed zou liggen. In het verleden was er namelijk een akkefietje met Raskin en Ruud Vormer.

In het seizoen 2020/21 werd Club Brugge uitgeschakeld door Standard in de kwartfinales van de Beker van België. In die felbevochten wedstrijd keurde scheidsrechter Nathan Verboomen een doelpunt van David Okereke af nadat Simon Mignolet hands maakte in het strafschopgebied van de tegenstander. Maar door de protesten aan Brugse zijde ging hij twijfelen en keurde hij de treffer toch goed, om uiteindelijk weer terug te keren op die beslissing.



Die hele fase zorgde voor de nodige opstootjes op Sclessin. En wegens het gebrek aan supporters in het stadion, konden de camera's van Sporza enkele van die hevige discussies opvangen. Zo kreeg Club-aanvoerder Ruud Vormer het aan de stok met … Nicolas Raskin, die bij Nathan Verboomen bleef aandringen om het doelpunt af te keuren. “Shut up Raskin, you are 16 years man” sneerde de Nederlander. Ook Noa Lang ging in de clinch met Raskin en hield hem zelfs even in een houdgreep.

In januari vorig seizoen was Nicolas Raskin opnieuw een opvallende figuur in de wedstrijd tegen Club Brugge, waar Standard in eigen huis erg verrassend een 2-2 gelijkspel uit de brand haalde. De Rouches werkten een erbarmelijke jaargang af, maar onder impuls van Raskin werd er een knap resultaat neergezet tegen de latere landskampioen. “Een eenmansmiddenveld”, stelde Het Nieuwsblad. “Een leider zonder aanvoerdersband, altijd voorop in de strijd, overal zat hij tegen Club.”

VEEL LOF EN LIEFDE VOOR RASKIN

Meteen na zijn topmatch tegen Club Brugge sprak Nicolas Raskin profetische woorden uit. “Er komt een moment dat ik ga vertrekken, maar tot die dag zal ik alles voor Standard geven.” En laat nu net Club Brugge de topkandidaat zijn om Raskin weg te halen bij Standard. Het is in elk geval slechts een kwestie van tijd vooraleer hij Sclessin zal verlaten. In de voorbije maanden spraken verschillende hoofdcoaches, trainers en analisten zich erg lovend uit over Raskin.

Mbaye Leye in april vorig jaar bijvoorbeeld, toen hij - niet erg succesvol weliswaar - de sportieve leiding had bij Standard. “Hij leert nog elke dag bij, maar zijn progressiemarge is enorm”, zei de huidige T1 van Zulte Waregem destijds in La Tribune. “Je kan altijd op hem rekenen. Hij coacht op het veld en hij ziet wanneer iedereen de juiste posities heeft ingenomen. Hij doet de tegenstander pijn als hij de bal laag komt vragen, de bal intercepteert en daarna naar voren trekt om te gaan pressen.”

Mbaye Leye’s voorganger Luka Elsner, die in april de bons kreeg bij Standard, was eveneens vol bewondering voor Nicolas Raskin. “Hij is één van de spelers die bij veel clubs in de smaak valt. We moeten er rekening mee houden dat het tot de mogelijkheden behoort dat hij nog vertrekt”, zei de Sloveen in januari. “Hij is degene die het team draagt, in het spel en mentaal”, verklaarde ex-ploegmaat Hugo Siquet in SudPresse.



Jacky Matthijssen kent Nicolas Raskin goed in zijn hoedanigheid als bondscoach bij de Jonge Duivels, waar de middenvelder een vaste basisspeler is. En Matthijssen heeft ‘Monsieur Standard’ hoog zitten. “Raskin is een interessante, jonge speler die voorop gaat in de strijd. Ook al speelt hij slecht, dan nog heeft hij er bij wijze van spreken vier ondersteboven getrapt”, verklaarde Jacky Mathijssen in Het Belang van Limburg. “Fans worden daar niet boos op.”

Alexandre Teklak vond Nicolas Raskin vorig seizoen een lichtpuntje bij een zwalpend Standard. Zonder de inbreng van de 21-jarige zouden de Rouches heel wat slechter gepresteerd hebben. “Hij is niet altijd goed geweest, maar hij is één van de weinige Standard-spelers die dit seizoen kan worden gespaard, door zijn gemoedstoestand en zijn betrokkenheid”, zei de analist in La Libre.

Eric Deflandre, ex-assistent-coach bij Standard, stelde in SudPresse dat Raskin niet lang meer op Sclessin zal blijven. “Hij zal aanbiedingen hebben, dat is duidelijk.” Alleen is het nog maar de vraag vanwaar de concrete aanbiedingen zullen komen. Als één van de betere spelers in België zou Raskin sowieso zijn plaats hebben in het Jan Breydelstadion. Het is maar de vraag hoe concreet de plannen zijn van Club Brugge met de sterkhouder van Standard.

POLL: Past Raskin bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"

RSC Anderlecht leed het afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag op het veld van KRC Genk. ...

3
3
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'

Het einde van een tijdperk lijkt aangebroken bij AA Gent. De Buffalo's nemen na dit seizoen zo goed ...

123
123
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

268
268
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

78
78
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

71
71
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

92
92
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

144
144
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

992
992
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

559
559
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

160
160
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

213
213
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

838
838
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

202
202
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

85
85
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

294
294