Crisis bij Duivels wordt nog pijnlijker

Crisis bij Duivels wordt nog pijnlijker

"We willen België een poepje laten ruiken", zei Louis van Gaal voor de wedstrijd België-Nederland. En dat gebeurde vrijdagavond ook. De Rode Duivels gingen met de billen bloot tegen Oranje: 1-4 was de eindstand in het Koning Boudewijnstadion. Vooral de Belgische defensie presteerde lamentabel.


IDENTITEIT

Roberto Martinez zei dat het vrijdagavond om meer dan drie punten zou gaan tegen Nederland. “Het is een ideale voorbereidingswedstrijd voor het WK. Perfect om onze identiteit nog maar eens te tonen.” Maar als er één ploeg zijn identiteit kon definiëren, dan was het Nederland wel. De Rode Duivels lieten zich naar de slachtbank leiden en toonden veel minder wil om te winnen. “Deze nederlaag zet ons met beide voetjes op de grond”, was Jan Vertonghen eerlijk.



Op Twitter regende het kritiek richting Roberto Martinez, maar de immer positieve Spanjaard bleef volharden in het optimisme. Verwachtte u anders misschien? “Dit is wat we nodig hadden om het WK voor te bereiden. Het is een hard resultaat, maar het is duidelijk waar we aan moeten werken”, zei Martinez aan VTM. “Het is duidelijk waaraan we moeten werken. We moeten de Nations League gebruiken om het WK voor te bereiden.”

AFGEMAAKT IN EUROPA

Het was 28 jaar geleden dat de Rode Duivels zo zwaar verloren in een thuiswedstrijd met inzet, en bijgevolg leed de nationale zwaar gezichtsverlies in het Europese voetbal. De Volkskrant omschreef België als een versleten motor die het liefst naar de garage wil voor langdurig onderhoud. NRC Handelsblad stelde dan weer dat de gouden generatie op leeftijd begint te raken. “Het WK in Qatar is de laatste kans, als die niet al verkeken is, moet bondscoach Martinez denken na dit debacle.”



“Nederland is voor de (rode) duivel niet bang”, schreef De Telegraaf. “De eerste zege van Oranje in de Derby der Lage Landen in 25 jaar draaide uit op een historische vernedering”, vulde Voetbal International aan. Ook andere toonaangevende Europese media zoals L'Équipe, AS en Sky Sports waren in hun analyse hard voor de Rode Duivels. Nu al wordt er luidop afgevraagd of dit een accident de parcours betreft, of dat de eerste tekenen van het verval van de gouden generatie zichtbaar zijn.

‘EXCUSES’

Het is dus nog te vroeg om het 1-4 debacle tegen Nederland als een keerpunt voor de huidige generatie te beschouwen. Veel Rode Duivels waren vrijdag vermoeid - mentaal en fysiek - maar ook een hele resem andere spelers kampten duidelijk met een vormcrisis en/of een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme. Roberto Martinez haalde al aan dat het zaak wordt dat verschillende jongens hard zullen moeten werken bij hun clubs om in orde te raken voor het WK in Qatar. “Want dáár word je de komende maanden weer voetballer, niet bij de nationale ploeg”, zei Eddy Snelders bij Sporza.



Roberto Martinez liet veel spelers aantreden die bij hun club niet veel spelen, en daar had hij ook zijn redenen voor. Het is logisch dat je mannen zoals Eden Hazard, Axel Witsel of Romelu Lukaku - die intrinsiek toch niet de minste zijn - nog eens een hele wedstrijd wil laten spelen. Maar dan boet je wel in aan performantie in de ploeg, en daar kan Louis van Gaal uiteraard wel weg mee. Ofwel dacht Martinez dat het wel lekker zou lopen met een half fitte ploeg tegen Oranje, overschatting dus.

DEFENSIE

Het niveau bij de Rode Duivels was bedroevend in alle gelederen van de ploeg, maar vooral de prestatie van de defensie was dramatisch. En daar had collega-analist Peter Vandenbempt ook zijn heldere analyse over klaar. “Boyata had een catastrofale avond, maar ook Vertonghen en Alderweireld presteerden niet (meer) op hun niveau van vroeger. Maar het is niet zo dat de vervangers al klaar staan. … Ik vrees dus dat we het met deze jongens moeten doen”, zei Vandenbempt aan Sporza.

Philippe Albert ging nog een harder in zijn analyse voor SudPresse. Als 41-voudige Rode Duivel heeft hij recht van spreken en hij liet bijna geen spaander heel van de huidige Belgische defensie. “Alderweireld heeft twee goals op zijn geweten, Boyata heeft zoveel gaten gehad terwijl Vertonghen overdonderd is. Welke analyse verwacht u van mij als voormalig internationaal verdediger als ik getuige ben van zo'n debacle? Als je Lewandowski vier kansen geeft, legt hij ze allemaal in de netten.”



Louis van Gaal had van tevoren een goed gevoel over deze wedstrijd en dat kwam omdat hij de Belgische defensie goed geanalyseerd had. “We zien dat zij veel minder druk zetten. Geen idee of jullie dat hadden gezien. Maar daardoor kunnen wij er dus makkelijker onderuit spelen. We hebben vandaag gewonnen omdat we veel meer druk naar voren zetten dan zij.” De defensie van Oranje was op verschillende vlakken van een hoger niveau dan de Belgische, en daar had de proactieve druk heel wat mee te maken.

KLASSEVERSCHIL

We telden in de wedstrijd bij Oranje bijvoorbeeld 24 intercepties van de centrale verdedigers Virgil van Dijk (11), Jurriën Timber (7) en Nathan Aké (5). Dit trio troefde de centrale Belgische verdediging helemaal af, want Toby Alderweireld (4), Dedryck Boyata (3) en Jan Vertonghen (2) pleegden gecombineerd amper 9 intercepties. Die lacune was trouwens erg duidelijk merkbaar bij verschillende doelpunten van Oranje. In plaats van proactief te intercepteren, kwamen Alderweireld, Boyata en Vertonghen telkens een stap te laat.



Daarnaast waren Virgil van Dijk, Jurriën Timber en Nathan Aké gecombineerd ook 5% beter in de passing dan Toby Alderweireld, Dedryck Boyata en Jan Vertonghen. Bovendien wonnen de Oranje verdedigers maar liefst 15% meer verdedigende duels en leden ze veel minder balverlies. Roberto Martinez heeft in het defensieve compartiment dus nog heel wat werk voor de boeg, maar hij heeft niet veel tijd om deze problemen op te lossen. Er staan deze maand nog 3 matchen in Nations League gepland en in oktober volgt het WK 2022 in Qatar …

POLL: Wie moet zeker uit de defensie verdwijnen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

20
20
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

108
108
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

50
50
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

96
96
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

137
137
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

265
265
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

344
344
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

168
168
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

63
63
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

289
289
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

161
161
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

249
249
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

107
107
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

135
135
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

206
206