Tielemans werkt zich in nesten bij Martinez

Tielemans werkt zich in nesten bij Martinez

Kevin De Bruyne had er vrijdag geen zin in. Hans Vanaken kon er niets van volgens Rafael van der Vaart. En ook Axel Witsel speelde al veel betere interlands. Woensdag moet het beter tegen Polen en daarom zal Roberto Martinez ongetwijfeld verschillende wijzigingen aanbrengen in het centrale middenveld. Youri Tielemans maakt zich alvast op om zijn 50ste interland aan te vatten en hij zal de bondscoach niet (meer) willen ontgoochelen.


LIEFDE VAN MARTINEZ

De chouchou van Roberto Martinez wordt hij wel genoemd. De leider van de NextGen-generatie van de Rode Duivels. De Spaanse bondscoach heeft een zwak voor Youri Tielemans en die bewondering steekt hij niet onder stoelen of banken. Martinez werd in augustus 2016 aangesteld als de trainer van de Belgische nationale ploeg en hij had het toen al over Tielemans - toen nog maar 19 jaar. “Op de positie van playmaker is de keuze niet al te groot, maar Youri Tielemans heeft de kwaliteiten om op een dag de spelverdeler te zijn van de ploeg”, dixit Martinez.

Roberto Martinez scoutte Youri Tielemans in de wedstrijd tussen Anderlecht en Standard, en hij was meteen verkocht door de Ket. “Die jongen speelt als een kapitein. Hij bepaalt het tempo”, verklaarde de Spanjaard daar destijds over. Tielemans speelde toen ‘nog’ maar bij RSC Anderlecht, maar Martinez zag al snel een grote toekomst in de Ket. Voor sommigen was die lof iets te opzichtig, zoals Aimé Anthuenis aanhaalde in die periode. “Ik vind het wel opvallend dat hij sommige spelers snel ophemelt. Neem Youri Tielemans. Akkoord, een erg groot talent, maar op dat vlak overdrijft hij soms.”



Youri Tielemans vervulde in de loop der jaren een prominente rol bij de Rode Duivels en in de aanloop naar het EK 2020 was hij zelfs niet meer weg te denken uit het elftal van Roberto Martinez. “Wat Youri zo goed maakt, is dat hij een rol vervult die verder gaat dan zijn leeftijd”, zei de Spanjaard na Tielemans’ glansprestatie tegen Wales. “Hij leest het spel ook perfect. Youri heeft de voorbije jaren de tijd gekregen om zich aan te passen. Hij heeft zijn plaats gezocht. En nu brengt-ie ons zijn talent bij.” Maar anderhalf jaar later heeft Tielemans zich nog steeds niet incontournable gemaakt in Belgisch elftal.

TIELEMANS ONTGOOCHELT

Na zijn puike voorbereiding op het EURO 2020 zag Roberto Martinez in Youri Tielemans de nieuwe patron van de Rode Duivels. Logisch ook, gelet op zijn indrukwekkende vormpeil in aanloop naar het Europees Kampioenschap. Maar tot ieders verrassing kon Tielemans zijn stempel niet drukken op het toernooi en hij werd zelfs één van de grootste ontgoochelingen bij de Belgen. Zijn spel werd getypeerd door veel slordigheden en weinig dominantie. De prestatie van Tielemans betekende een streep door de rekening van Martinez, maar die liet hem nooit vallen.

Sterker nog, Roberto Martinez maakte Youri Tielemans nóg belangrijker. Tijdens de interlandbreak in maart riep de bondscoach alleen maar spelers op die minder dan 50 A-caps voor de nationale ploeg telden. Daar hoorde ook Tielemans bij, die door Martinez zelfs tot de aanvoerder van de ploeg werd gebombardeerd. Hij is de leider van de NextGen-generatie van de Rode Duivels en dat mag je ook letterlijk nemen.“Een aanvoerder is een ambassadeur”, zei Martinez toen. “Iemand die moet weten wat het is om te spelen bij de Rode Duivels.”



Maar net zoals op het EURO 2020 liet Youri Tielemans het ook afweten in de interlandperiode in maart. Zowel tegen Ierland als tegen Burkina Faso kon hij zijn stempel niet drukken, hoewel dat oorspronkelijk nochtans de verwachting was van Roberto Martinez. Tielemans probeerde de experimentele ploeg wel bij de hand te nemen, maar zijn inspanningen en ijver bleken niet voldoende. Martinez wilde Tielemans nóg belangrijker maken als de aanvoerder van de NextGen-generatie, maar ook die opzet kende uiteindelijk geen succes.

SOS TIELEMANS

Roberto Martinez houdt van de voetballer Youri Tielemans. De bondscoach wil op termijn de nationale ploeg rond Youri Tielemans bouwen, maar de 25-jarige middenvelder laat het steeds maar afweten op de belangrijke momenten. Dat was eerder het geval op het Europees Kampioenschap, en ook in de interlandperiode tegen Ierland en Burkina Faso ontgoochelde hij zwaar. Tielemans werd nochtans gepromoveerd tot aanvoerder en - letterlijk ook - tot de draaischijf van de ploeg, maar in maart blonk hij vooral uit door ondermaatsheid.

Het wordt dus tijd voor Youri Tielemans om definitief door te breken in het shirt van de nationale ploeg. De middenvelder telt reeds 25 lentes en hij staat al voor zijn 50ste interland als Rode Duivel. Bovendien vráágt het elftal van België vandaag om frisse ideeën, slimme looplijnen, goed positiespel en onnavolgbare passes. Dat zijn kwaliteiten die vrijdagavond tegen Oranje danig mankeerden en die Tielemans woensdag kan brengen. Na de mokerslag tegen Nederland moeten de Rode Duivels de rug rechten, en dat kan alleen maar door een resultaat neer te zetten én een goede prestatie af te leveren tegen Polen.



Met Youri Tielemans in de ploeg? Die kans lijkt wel heel groot te zijn. Roberto Martinez zal woensdag andere spelers opstellen om wat extra schwung te creëeren. En dan komt Tielemans altijd in aanmerking voor de Spanjaard. Martinez ‘pushte’ Tielemans twee keer tot een spelbepalende figuur bij de Rode Duivels, maar in beide gevallen was dat geen groot succes. Nu moet Tielemans zélf het heft in hand nemen om Martinez te helpen. De Spanjaard kreeg na de 1-4 afstraffing namelijk heel wat kritiek te slikken. Hoog tijd om dat grote vertrouwen terug te betalen, Youri.

POLL: Moet Tielemans starten tegen Polen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

38
38
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

375
375
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

31
31
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

139
139
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

363
363
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

124
124
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

352
352
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

234
234
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

118
118
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

133
133
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

84
84
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

279
279
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

107
107
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

202
202